Ostatné

9 najlepších a najúspešnejších kulturistov všetkých čias

Tentoraz som sa rozhodol napísať článok na úplne inú tému, než ktorej sa zvyčajne venujeme. V tomto článku by som vám rád predstavil najlepších a najúspešnejších kulturistov, ktorí mali zároveň jeden z najväčších vplyvov, či už na rozvoj alebo propagáciu modernej kulturistiky.

Kto stál za preslávením kulturistiky?

Najprv by som vám chcel v krátkosti predstaviť tri osobnosti, ktoré v podstate stáli za budovaním a popularizáciou kulturistiky ako takej.

Prvým z nich je Eugen Sandow, nemecký kulturista a šoumen, ktorý je dnes označovaný predovšetkým za "otca modernej kulturistiky". Dá sa povedať, že bol vôbec prvý, kto sa zameral na rozvoj sily spolu s rozvojom jednotlivých svalových partií. Jeho cieľom bolo dosiahnuť dokonalú a harmonickú postavu. Bol priekopníkom kulturistiky a na jeho pamiatku je na trofeji súťaže Mr. Olympia umiestnená jeho socha.

Eugen Sandow
Eugen Sandow bol prvým človekom, ktorý sa začal venovať rozvoju sily a svalových partií.

Ďalším dôležitým menom je Steve Reeves. Bol prvou veľkou kulturistickou hviezdou. Jeho dokonalá postava z neho robila ideál mužskej krásy. Získal si obrovské množstvo fanúšikov po celom svete a preslávil kulturistiku všetkými možnými spôsobmi. Bol držiteľom titulov Mr. Universe a Mr. America a okrem kulturistiky sa venoval aj herectvu.

Steve Reeves
Steeve Reeves bol prvou kulturistickou hviezdou.

Posledný menovaný nie je nikto iný ako Joe Weider. Bol vydavateľom kulturistických časopisov, výrobcom doplnkov a vybavenia do posilňovne. Predovšetkým však stál pri zrode celej federácie IFBB a je tiež zakladateľom prestížnej súťaže Mr. Olympia. Významne tak ovplyvnil vývoj kulturistiky a pomohol s rozvojom celého fitnes priemyslu.

Joe Weider
Joe Weider stál pri zrode IFBB a súťaže Mr. Olympia.

9 najúspešnejších kulturistov všetkých čias

A teraz k jednotlivým osobnostiam tohto športu, ktoré sú podľa môjho názoru najlepšími a najúspešnejšími kulturistami všetkých čias. Sú to tiež kulturisti, ktorí výrazne ovplyvnili smerovanie a vývoj kulturistiky ako športu. Zoradil som ich čisto z chronologického hľadiska. Takto vám už môže byť celkom jasné, kto bude na tomto zozname prvý.

1. Sergio Oliva

Sergio Oliva

Prvým na tomto zozname je, samozrejme, legendárny trojnásobný víťaz súťaže Mr Olympia Sergio Oliva, známy aj ako "Mýtus".

Sergio sa narodil na Kube a ako mladý utiekol do Ameriky za lepším životom. Tu mohol konečne začať svoju kulturistickú kariéru. Možno ho považovať za prvého kulturistu, ktorý predstavil dovtedy nevídané objemy a množstvá svalovej hmoty. Mal úžasnú genetiku a postavu. Jeho najväčšími prednosťami boli obrovské paže, mohutný hrudník, široký chrbát a najmä veľmi úzky pás. Póza so zdvihnutými rukami je dodnes legendárna a v jeho podaní absolútne neprekonateľná.

NÁŠ TIP: 5 najlepších cvikov pre silný chrbát!

V roku 1967 získal svoj prvý titul Mr. Olympia. O rok neskôr tam dokonca sám súťažil, pretože sa mu nikto nevyrovnal. Preto dostal prezývku "Mýtus". V roku 1969 získal svoj tretí a posledný titul Mr Olympia, keď porazil rovnako legendárneho Arnolda Schwarzeneggera. Sergio je jedným z troch kulturistov, ktorí kedy porazili Arnolda. Arnold mu to však o rok neskôr vrátil a vzal mu titul Mr. Olympia.

Sergiovu kulturistickú kariéru potom do veľkej miery ovplyvnila politika a nezhody s Joeom Weiderom, zakladateľom federácie IFBB. Tieto nezhody dokonca viedli k tomu, že Sergio na istý čas prestal súťažiť na súťažiach IFBB vrátane súťaže Mr. Olympia. Neprestal však súťažiť v iných federáciách a vyhrával, čo sa dalo. Okrem titulov Mr. Olympia sa môže pochváliť aj titulmi ako Mr. Universe, Mr. Galaxy, Mr. America a Mr. Olymp.

V rokoch 1984 a 1985 sa Sergio po viac ako desaťročnej prestávke vrátil na pódium Mr. Olympia, aby získal svoj štvrtý titul. V oboch prípadoch však skončil ôsmy. Jeho návrat na pódium tejto súťaže bol však pre všetkých divákov kulturistiky absolútne úžasný a Sergio aj vo veku 44 rokov vyzeral úžasne.

Samozrejme, Sergio sa neživí len kulturistikou. Keď sa presťahoval do Ameriky, pracoval v oceliarni. Potom sa stal policajným dôstojníkom v Chicagu, ktorým bol takmer 30 rokov.

Sergio Oliva bol bezpochyby legendárny kulturista a osobnosť. V tomto športe zanechal nezmazateľný odkaz a navždy zostane v pamäti ako legenda a jeden z najlepších kulturistov všetkých čias.

Sergio údajne nikdy nemusel držať diétu dlhšie ako tri týždne pred súťažou. Jeho strava vtedy vyzerala tak, že jedol, čo chcel, či už to boli hotdogy alebo hamburgery

2. Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger

Nástupcom Sergia Olivu nebol nikto iný ako samotný Arnold Schwarzenegger, prezývaný "rakúsky dub". Povedal by som, že nikto neprispel k popularizácii kulturistiky toľko ako Arnold. Držiteľ siedmich titulov Mr Olympia a piatich titulov Mr Universe je stále jednou z najväčších osobností kulturistiky.

Vo veku 18 rokov sa mu podarilo vyhrať súťaž Mr. Europe v kulturistike. O dva roky neskôr sa stal najmladším víťazom súťaže Mr. Universe.

Arnold mal vždy predovšetkým mohutný hrudník a skvelé bicepsy. Dokázal zaujať svojím dokonalým pózovaním a dokonale zvýrazniť svoje prednosti. Jednou z jeho ikonických póz bola póza na boku.

V roku 1970 získal svoj prvý titul Mr. Olympia, keď porazil úradujúceho šampióna Sergia Olivu a pomstil sa mu za porážku z predchádzajúceho roka. Nasledujúcich päť rokov zostal neporazený a získal celkovo šesť titulov Mr. Olympia v rade.

Potom sa Arnold rozhodol ukončiť svoju kulturistickú kariéru a pokúsiť sa preraziť vo filmovom priemysle. Po niekoľkých priemerných filmoch prišli hlavné úlohy vo filmoch Barbar Conan a Terminátor. Oba tieto filmy mali obrovský úspech a urobili z Arnolda filmovú hviezdu. V roku 1980 sa vrátil ku kulturistike a kontroverzne získal svoj siedmy titul Mr. Olympia.

ČÍTAJTE: Najkontroverznejšie víťazstvo pána Olympie

Arnold sa okrem iného zaujímal o politiku a v rokoch 2003-2011 bol dokonca guvernérom Kalifornie. Vydal aj niekoľko svojich životopisov, z ktorých najznámejšia je pravdepodobne kniha Total Recall, ktorá je pomenovaná podľa rovnomenného filmu, v ktorom Arnold hral hlavnú úlohu.

Aj v súčasnosti je stále veľmi aktívny v oblasti kulturistiky, politiky, sociálnych sietí a filmov. Jeho kulturistická súťaž Arnold Classic sa dokonca stala druhou najprestížnejšou kulturistickou súťažou po súťaži Mr Olympia. Dovolím si tvrdiť, že práve vďaka nemu je kulturistika v súčasnosti taká populárna. Pre mnohých ľudí na celom svete je stále najlepším a najúspešnejším kulturistom všetkých čias a pevne verím, že jeho meno nebude nikdy zabudnuté.

zaujímavosti
Arnoldovým vôbec prvým filmom bol Herkules v New Yorku, v ktorom bol jeho hlas dabovaný kvôli rakúskemu prízvuku a v záverečných titulkoch bol Arnold predstavený ako Arnold Strong.

3. Frank Zane

Frank Zane

Ďalší kulturista je mnohými stále považovaný za takzvaného "kráľa estetiky". Ide samozrejme o legendárneho Franka Zanea, trojnásobného víťaza súťaže Mr. Olympia, známeho aj ako "Chemik".

Začiatky jeho kulturistickej kariéry však rozhodne nenaznačovali, že sa v budúcnosti stane legendou tohto športu. Vo svojej prvej súťaži v roku 1961 skončil dokonca na poslednom mieste. Postupne sa však zlepšoval a v roku 1965 sa mu podarilo vyhrať súťaž Mr. Sunshine State. V nasledujúcich rokoch vyhral aj súťaže Mr. World a Mr. Universe, čím sa zaradil medzi najlepších svetových súťažiacich. V roku 1969 dokonca porazil Arnolda Schwarzeneggera na súťaži Mr. Universe a stal sa tak jedným z troch kulturistov, ktorým sa to spolu so Sergiom Olivom podarilo.

Vroku 1977 sa mu po niekoľkých neúspešných pokusoch konečne podarilo získať titul Mr. Olympia. Nasledujúce dva roky opäť obhájil titul a stal sa trojnásobným víťazom Mr. Olympia , rovnako ako už spomínaný Sergio Oliva.

Jeho víťazstvo malo veľký význam pre budúcnosť kulturistiky, pretože jasne ukázalo, že dokonalá kondícia a estetika môžu často hrať dôležitejšiu úlohu ako svalová hmota a objem. Pre porovnanie, taký Arnold vážil približne o 25 kg viac ako Frank. To, čo robilo Franka takým jedinečným, bola jeho estetika. Mal neuveriteľne estetickú postavu, bol vždy vo výbornej kondícii a vedel skvele pózovať. Predovšetkým jeho vákuová póza bola jedným slovom fenomenálna. Vďaka všetkým týmto aspektom dokázal poraziť oveľa väčších a ťažších súperov.

Žiaľ, keď v roku 1980 vystúpil na pódium súťaže Mr. Olympia ako trojnásobný šampión, skončil až na treťom mieste. V tom čase utrpel vážne zranenie a nebol v takej dobrej kondícii ako v predchádzajúcich rokoch. Okrem toho sa Arnold po päťročnej prestávke vrátil na túto súťaž a získal, hoci veľmi kontroverzne, svoj siedmy titul Mr. Olympia. Frankovi sa potom nepodarilo získať svoj štvrtý titul a po niekoľkých neúspešných rokoch ukončil kariéru.

Mnohí ľudia by boli prekvapení, aký je Frank v skutočnosti vzdelaný. Má dva bakalárske tituly z prírodných vied a magisterský titul z experimentálnej psychológie. 13 rokov dokonca učil matematiku a chémiu na strednej škole.

Dnes je rovnako ako Arnold stále veľmi aktívny vo svete kulturistiky. Vydal aj niekoľko veľmi populárnych kníh o tréningu a strave. Pre mnohých fanúšikov a kulturistov je stále považovaný za "kráľa estetiky " a svojou jedinečnosťou určite prispel k vývoju tohto športu.

zaujímavosti
Frank je tiež skvelý v lukostreľbe. Na univerzite dokonca organizoval kurzy lukostreľby pre študentov.

NÁŠ TIP: 23 najlepších kníh o kulturistike, výžive a tréningu (pre fitness nadšencov)

4. Lee Haney

Lee Haney

Ďalším na zozname je osemnásobný víťaz súťaže Mr. Olympia Lee Haney. Bohužiaľ, na Leeho sa často neprávom zabúda. Napriek tomu to bol on, kto ako prvý prekonal Arnoldov rekord v počte získaných titulov Mr. Olympia.

Lee sa stal profesionálnym kulturistom vo veku 22 rokov, keď v roku 1982 zvíťazil na NPC Nationals. Po niekoľkých prvých a druhých miestach v menších súťažiach sa mu podarilo vyhrať súťaž Night of Champions v roku 1983. Toto víťazstvo bolo pre neho obrovským úspechom, pretože ako úplný nováčik medzi profesionálmi dokázal poraziť kulturistov ako Albert Beckles a Danny Padilla. V tom istom roku sa prvýkrát zúčastnil aj na súťaži Mr. Olympia, kde skončil na slušnom treťom mieste a dokonca sa mu podarilo poraziť trojnásobného držiteľa titulu Franka Zanea, ktorý na súťaži skončil štvrtý a následne sa rozhodol ukončiť kariéru.

O rok neskôr získal Lee vo veku iba 24 rokov svoj prvý titul Mr. Olympia. Nasledujúcich sedem rokov v súťaži dominoval. Opakovane porazil legendárnych kulturistov ako Lee Labrada a Rich Gaspari. Lee Haney sa vyznačoval predovšetkým dokonalou postavou, úzkym pásom, širokým chrbtom a trupom v tvare písmena V.

Vo veku 31 rokov, po ôsmom víťazstve za sebou, sa rozhodol ukončiť svoju kulturistickú kariéru. Svoju kariéru ukončil ako neporazený osemnásobný držiteľ titulu Mr. Olympia.

Lee je stále považovaný za posledného víťaza súťaže Mr. Olympia, ktorý stavil viac na estetiku ako na objem svalov. S príchodom jeho nástupcu Doriana Yatesa sa začala éra masívnych a obrovských kulturistov, ktorá trvá v podstate dodnes.

Aj po skončení kulturistickej kariéry sa Lee stále zaujíma o šport a zdravý životný štýl. Istý čas dokonca zastával funkciu predsedu prezidentskej rady pre šport, fitnes a výživu. Stále sa tiež snaží vzdelávať ľudí v oblasti športu aj zdravej výživy a v roku 2018 vydal knihu s názvom "Fit v každom veku". Lee dosiahol v kulturistike úspech ako málokto iný a jeho rekord v počte získaných titulov Mr. Olympia je stále neprekonaný. Preto bude navždy známy ako neporazený osemnásobný šampión.

zaujímavosti
Súťaž Mr. Olympia 1990 bola prvým a zároveň posledným ročníkom tejto súťaže, v ktorej boli súťažiaci testovaní na užívanie anabolických steroidov. Lee tak vyhral jediný ročník súťaže Mr. Olympia, v ktorom museli byť súťažiaci testovaní na užívanie anabolických steroidov. Mnohí kulturisti boli diskvalifikovaní a celková úroveň súťaže bola veľmi nízka.

5. Dorian Yates

Dorian Yates

Nástupcom Leeho Haneyho a zároveň kulturistom, ktorý odštartoval éru masívnych a obrovských kulturistov, je jedinečný šesťnásobný držiteľ titulu Mr. Olympia Dorian Yates, známy aj ako "The Shadow".

Jeho kulturistická kariéra mala pomerne rýchly priebeh. Dorian pochádza z Anglicka, kde sa mu po niekoľkých menších anglických súťažiach podarilo v roku 1988 vyhrať prestížny britský šampionát. V roku 1990 sa prvýkrát zúčastnil na súťaži Night of Champions v Amerike, kde skončil druhý za Mohammadom Benazizom. O rok neskôr sa do súťaže vrátil a s ľahkosťou ju ovládol. V tom istom roku sa prvýkrát zúčastnil aj na súťaži Mr Olympia, kde skončil na skvelom druhom mieste, hneď za legendárnym Lee Haneym, pre ktorého to bolo ôsme víťazstvo v rade. Lee sa však v tom roku rozhodol ukončiť svoju kulturistickú kariéru, čo znamenalo, že Dorianovi už nič nebránilo dostať sa na absolútny vrchol. V roku 1992 získal svoj prvý titul Mr. Olympia. Toto víťazstvo zopakoval ešte päťkrát za sebou a v roku 1997, po svojom šiestom víťazstve a zisku titulu Mr. Olympia, ukončil kariéru.

Dorian nikdy nemal krásnu alebo estetickú postavu. Jeho hlavnými dominantnými črtami boli brutálna mohutnosť a veľká pripravenosť.

Dorian bol vždy známy aj svojimi extrémnymi tréningami. Určite odporúčam dokumentárny film s názvom "Blood and Guts", v ktorom sú tieto tréningy zobrazené. Dorian sa spoliehal na tréningovú metódu "ťažkej práce", ktorú preslávil Mike Mentzer. Táto metóda pozostávala z jednej pracovnej sady pre každé cvičenie, vykonávanej s maximálnym úsilím až do úplného vyčerpania. Kvôli svojim extrémnym metódam a tréningu však utrpel viacero zranení vrátane natrhnutého tricepsu alebo bicepsu.

Dorian je jedným z najlepších držiteľov titulu Mr. Olympia. Do kulturistiky priniesol masívnosť a začal éru obrovských kulturistov, ktorá v podstate trvá dodnes. Jeho extrémna dravosť a neuveriteľné tréningové metódy z neho urobili jedného z najlepších kulturistov všetkých čias napriek jeho slabej postave. V súčasnosti má vlastnú značku výživových doplnkov s názvom "Dorian Yates nutrition" a vydal aj niekoľko autobiografií a dokumentárnych filmov o svojej ceste na vrchol.

trivia
Dorian v súčasnosti veľmi otvorene hovorí o používaní anabolických steroidov a ich negatívnom vplyve na zdravie. Určite odporúčam jeho rozhovor pre "London Real". Dorian je v súčasnosti tiež veľkým zástancom fajčenia marihuany kvôli jej pozitívnym zdravotným účinkom.

6. Ronnie Coleman

Ronnie Coleman

Ďalším v poradí je absolútna legenda a ikona tohto športu, bez ktorej by tento zoznam nemal absolútne žiadny zmysel. Je to osemnásobný držiteľ titulu Mr. Olympia Ronnie Coleman. Mnohí vrátane mňa považujú Ronnieho za najlepšieho kulturistu všetkých čias. Je tiež držiteľom najsilnejšieho titulu Mr. Olympia a jedným z najsilnejších kulturistov všetkých čias.

Na rozdiel od väčšiny spomínaných kulturistov začal Ronnie svoju kulturistickú kariéru pomerne neskoro, vo veku 26 rokov. Vtedy si majiteľ posilňovne Metroflex Brian Dobson všimol jeho potenciál a ponúkol mu, že ho bude trénovať zadarmo vo svojej posilňovni. Pod Brianovým dohľadom vyhral Ronnie v roku 1990 amatérsku súťaž Mr. Texas a o rok neskôr sa stal profesionálom, keď vyhral majstrovstvá sveta amatérov.

Prekvapivo sa mu prvé roky medzi profesionálmi vôbec nedarilo. V roku 1992 skončil na súťaži Night of Champions na 14. mieste a v tom istom roku sa na Mr. Olympia vôbec neumiestnil. Prvýkrát vyhral až v roku 1995 na Mr. Canada Pro Cup. V roku 1997 na súťaži Mr. Olympia skončil na peknom deviatom mieste. Počas tohto podujatia sa prvýkrát dostal do povedomia verejnosti a ostatných súťažiacich. O rok neskôr celkom nečakane získal svoj prvý titul Mr Olympia, ktorý obhájil ešte sedemkrát za sebou. Ronnie získal celkovo osem titulov Mr. Olympia za sebou, čím vyrovnal rekord Leeho Haneyho. Hoci bol Ronnie niekoľkonásobným víťazom súťaže Mr Olympia, až do roku 2000 pracoval ako policajný dôstojník. Ronnie je tiež prvým kulturistom, ktorý vyhral Mr Olympia aj Arnold Classic v tom istom roku, konkrétne v roku 2001. Istý čas bol aj rekordérom v počte vyhraných profesionálnych súťaží, keď sa mu podarilo vyhrať celkovo 26 profesionálnych súťaží.

Dovolím si tvrdiť, že svojou neuveriteľnou postavou posunul kulturistiku ešte ďalej ako jeho predchodca Dorian Yates. Ronnie mal neuveriteľné množstvo svalov, ale zároveň mu nechýbala bystrosť a pripravenosť. Najmä v zadnom postoji doslova valcoval svojich súperov. Bolo neuveriteľné, koľko hmoty dokázal nabrať. Jeho výnimočnosť potvrdzuje aj fakt, že súťažil v ére plnej legendárnych kulturistov. Preto pravidelne porážal legendy ako Flex Wheeler, Kevin Levrone, Shawn Ray, Lee Priest, Jay Cutler a mnoho ďalších. V roku 2006 sa Ronnieho podarilo zosadiť z trónu práve Jayovi. O rok neskôr sa Ronnie na tejto súťaži umiestnil na štvrtom mieste a rozhodol sa ukončiť svoju bohatú a hlavne dlhú kulturistickú kariéru.

Ronnie v súčasnosti vlastní vlastnú značku doplnkov. Vzniklo o ňom aj nespočetné množstvo dokumentárnych filmov, z ktorých môžem určite odporučiť dokument z roku 2018 s názvom "Ronnie Coleman: The King". Rapper Quan mu potom dokonca zložil pieseň s názvom "Flexin on Them". Videá s jeho brutálnymi tréningami sú dnes už legendárne, rovnako ako hlášky "Yeah buddy!" alebo "Light weight baby!".

Ronnieho neuveriteľný silový tréning si však vybral svoju daň. V súčasnosti má za sebou nespočetné množstvo operácií chrbtice a aj samotná chôdza mu spôsobuje obrovské ťažkosti. Ale nič neľutuje. Kulturistike zasvätil celý svoj život vrátane zdravia. Všetko to robil, pretože to miloval, a robil veci, ktoré nikto nikdy nebude schopný prekonať. Ronnie bude vždy absolútnou ikonou tohto športu. Mnohí ho stále považujú za najlepšieho kulturistu všetkých čias.

trivia
Mnohí ľudia netušia, že Ronnie má vysokoškolský titul a bol veľmi dobrý v účtovníctve. Po škole však všade vyžadovali prax, čo mu znemožnilo získať akúkoľvek prácu v tejto oblasti. Chvíľu pracoval v pizzerii a nakoniec sa stal policajtom. V mladosti bol tiež veľmi vášnivým rybárom.

7. Jay Cutler

Jay Cutler

Štvornásobný držiteľ titulu Mr. Olympia Jay Cutler je dodnes výnimočnou osobnosťou vo svete kulturistiky. Bol to tiež on, komu sa podarilo zosadiť z trónu legendárneho Ronnieho Colemana.

Jay začal trénovať v posilňovni v deň svojich 18. narodenín. V roku 1993, len po roku tréningu, sa mu podarilo vyhrať svoju prvú amatérsku kulturistickú súťaž Teen Nationals. Toto víťazstvo ho veľmi motivovalo a začal trénovať ešte tvrdšie ako predtým. Vďaka tvrdému tréningu a výbornej genetike sa veľmi rýchlo zlepšil. V roku 1996 sa mu konečne podarilo stať sa profesionálom vďaka víťazstvu v súťaži NPC Nationals.

Jeho profesionálna kariéra bola od začiatku plná vzostupov a pádov. Na svojej prvej profesionálnej súťaži v roku 1998 skončil až na 11. mieste. V roku 1999 však slávil úspech, keď sa mu podarilo umiestniť na prestížnom Arnold Classic na skvelom štvrtom mieste. V tom istom roku sa prvýkrát zúčastnil aj na súťaži Mr. Olympia, kde sa mu nepodarilo skončiť na 14. mieste. O rok neskôr sa mu však na tejto súťaži podarilo výrazne zlepšiť a skončil ôsmy.

V roku 2001 sa prvýkrát umiestnil na druhom mieste za legendárnym Ronniem Colemanom. V tom roku sa začala najväčšia a najslávnejšia rivalita v histórii kulturistiky. Jay skončil na Mr. Olympia ešte trikrát druhý za Ronniem.

Rok 2003 bol však pre Jaya absolútne fantastický, pretože vyhral päť profesionálnych súťaží vrátane Arnold Classic, ktorú sa mu podarilo vyhrať trikrát. V roku 2006 sa mu konečne podarilo poraziť Ronnieho a stal sa držiteľom titulu Mr. Olympia, ktorý sa mu podarilo obhájiť aj o rok neskôr.

V roku 2008 však o titul prišiel, keď ho oň pripravil vtedy perfektne pripravený Dexter Jackson. Jay sa však nevzdával a trénoval ešte tvrdšie ako kedykoľvek predtým. V roku 2009 sa vrátil na pódium Mr. Olympia vo svojej životnej forme a podarilo sa mu získať titul späť. Jay sa tak stal jediným držiteľom titulu Mr. Olympia, ktorý oň prišiel a potom ho opäť získal. V roku 2010 získal svoj štvrtý a posledný titul Mr. Olympia.

Jay je dodnes veľmi úspešný a aktívny vo svete kulturistiky. Má vlastnú značku doplnkov a oblečenia, je aktívny na sociálnych sieťach a často cestuje po celom svete, aby sa stretol so svojimi fanúšikmi na rôznych veľtrhoch a seminároch. Neustále sa snaží propagovať kulturistiku a aj vo veku 46 rokov sa udržiava vo výbornej kondícii. Jay je určite jedným z najlepších a najúspešnejších kulturistov všetkých čias.

Keď Jay v roku 2006 získal svoj prvý titul Mr. Olympia, na záberoch zo súťaže môžete vidieť, ako mu Ronnie pred vyhlásením výsledkov niečo hovorí. Ronnie mu povedal:"No, porazil si ma, vyhral si". Jay sa vraj v tej chvíli cítil úplne hrozne. Vedel, že v ten deň bol v lepšej forme a že vyhral. Okrem toho pripravil Ronnieho o šancu stať sa deväťnásobným víťazom súťaže Mr. Olympia.

8. Dexter Jackson

Dexter Jackson

V tomto zozname nesmie chýbať Dexter Jackson, držiteľ jedinečného titulu Mr. Olympia 2008, známy aj ako "The Blade ". Dexter je výnimočný najmä tým, že medzi profesionálmi súťaží už viac ako dvadsať rokov a stále vyzerá úplne fantasticky.

Jeho kulturistická kariéra sa začala v roku 1992 na majstrovstvách južných štátov NPC, kde skončil tretí. Svoj profesionálny debut absolvoval v roku 1999 na Arnold Classic, kde skončil na slušnom siedmom mieste. V tom roku sa prvýkrát zúčastnil aj na súťaži Mr. Olympia, kde sa umiestnil na deviatom mieste. Tento postoj zopakoval aj o rok neskôr. V roku 2001 sa zlepšil o jedno miesto.

Prvé profesionálne víťazstvo dosiahol v roku 2002, keď vyhral Veľkú cenu Anglicka. V rokoch 2003, 2004, 2005 a 2007 skončil na Mr. Olympia dvakrát tretí a dvakrát štvrtý. Jeho prvé naozaj veľké víťazstvo prišlo v roku 2005, keď prvýkrát vyhral Arnold Classic. V tejto súťaži sa mu podarilo zvíťaziť celkovo päťkrát, čo sa ešte nikomu inému nepodarilo.

Jeho najväčší úspech však prišiel v roku 2008, keď sa mu konečne podarilo vyhrať súťaž Mr. Olympia. OkremOlympie sa mu v tom roku podarilo vyhrať štyri ďalšie profesionálne súťaže vrátane Arnold Classic. Je tak jedným z troch kulturistov, ktorí v tom istom roku získali titul Mr. Olympia aj Arnold Classic. Nikdy sa mu však nepodarilo zopakovať víťazstvo na Mr. Olympia.

Dexter doterazvyhral neuveriteľných 29 profesionálnych súťaží. Práve on prekonal rekord Ronnieho Colemana v počte vyhratých profesionálnych súťaží. Okrem toho je Dexter jediným kulturistom okrem Chrisa Dickersona, ktorý získal titul Mr. Olympia aj Masters Olympia.

Nikdy nemal úžasný objem. Zakladal si na dokonalej kondícii a ostrosti. Pre jeho úžasnú ostrosť mu prischla prezývka "Čepel".

Dexter tento rok oslávil 50. narodeniny. Stále však súťaží v perfektnej forme a dokáže poraziť aj o viac ako 15 rokov mladších kulturistov. Na tohtoročnom Arnold Classic sa mu dokonca podarilo obsadiť fantastické druhé miesto. Vďaka tomu je Dexter jedným z najlepších a najúspešnejších kulturistov všetkých čias, hoci titul Mr. Olympia získal len raz.

Vďaka svojej neuveriteľne dlhej súťažnej kariére Dexter súťažil s najlepšími kulturistami niekoľkých generácií. Na pódiu sa stretol s takými osobnosťami ako Shawn Ray, Flex Wheeler, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, Brandon Curry, William Bonac a Kai Greene.

9. Phil Heath

Phil Heath

Posledným v tomto zozname je sedemnásobný držiteľ titulu Mr. Olympia Phil Heath, prezývaný "The Gift ". Pre svoje sebavedomé, často arogantné správanie je Phil väčšinou fanúšikov buď absolútne milovaný, alebo absolútne nenávidený. Na jeho obranu však treba povedať, že vo svojej pozícii si takéto správanie mohol ľahko dovoliť.

Phil bol na vysokej škole stále výlučne basketbalistom. Hoci nakoniec dal prednosť kulturistike, dodnes zostal fanúšikom basketbalu. Jeho kulturistická kariéra sa začala v roku 2002. Po niekoľkých víťazstvách v amatérskych súťažiach sa mu v roku 2005 podarilo stať sa profesionálom, keď vyhral šampionát NPC USA.

Hneď v nasledujúcom roku sa dočkal svojho prvého profesionálneho víťazstva, keď jasne dominoval v súťaži Colorado Pro. V tom istom roku vyhral aj veľmi prestížny turnaj New York Pro. V prvom roku profesionálnej kariéry sa mu podarilo vyhrať dve súťaže. V roku 2008 vyhral aj Ironman Pro a na Arnold Classic obsadil skvelé druhé miesto hneď za Dexterom Jacksonom. V tom roku sa Phil prvýkrát zúčastnil aj na súťaži Mr. Olympia a obsadil neuveriteľné tretie miesto. V roku 2010 tesne prehral zápas o titul s Jayom Cutlerom.

O rok neskôr sa mu však podarilo zabojovať a získal svoj prvý titul Mr. Olympia. V rokoch 2011-2017 Phil dominoval a získal celkovo sedem titulov Mr. Olympia v rade. V počte získaných titulov Mr. Olympia sa vyrovnal legendárnemu Arnoldovi Schwarzeneggerovi. Paradoxne sa mu však nikdy nepodarilo vyhrať Arnold Classic.

V roku 2018 doplatil na svoj zhoršujúci sa stred tela a prehral boj o svoj ôsmy titul Mr. Olympia s perfektne pripraveným Shawnom Rhodenom. O rok neskôr sa Olympie nezúčastnil a zatiaľ nie je isté, či sa ešte niekedy postaví na súťažné pódium.

Phil bol počas svojej kulturistickej kariéry veľmi dominantným kulturistom. A každým víťazstvom dokazoval, akú úžasnú genetiku má. Jeho svaly vždy vytvárali dokonalú ilúziu 3D efektu. Bol bezkonkurenčný v backstandoch, rovnako ako Ronnie Coleman.

Phil je jednoznačne jedným z najlepších kulturistov všetkých čias a podľa môjho názoru má stále na to, aby vyrovnal rekord v počte titulov Mr. Olympia, ktorý držia Lee Haney a Ronnie Coleman.

Dnes už každý pozná Philovu rivalitu s Kaiom Greenom. Kai skončil na Mr. Olympia trikrát druhý za Philom v rokoch 2012-2014. Málokto však vie, že ich rivalita sprevádza takmer celú Philovu profesionálnu kariéru. V skutočnosti Phil súťažil proti Kaiovi na svojej prvej profesionálnej súťaži, ktorú jasne ovládol. Na druhej strane Kai skončil na 14. mieste. To isté v podstate zopakoval aj neskôr v tom istom roku na turnaji New York Pro, ktorý Phil tiež vyhral.
Kaiovi sa podarilo poraziť Phila len raz, a to v roku 2010, keď vyhral Arnold Classic a Phil skončil tesne druhý.

A tu končí zoznam deviatich najlepších a najúspešnejších kulturistov všetkých čias. Tento zoznam je, samozrejme, čisto môj subjektívny pohľad. Je teda úplne pochopiteľné, že môžete mať úplne iné obľúbené produkty.

Najúspešnejší českí kulturisti

Ďalej by som chcel aspoň okrajovo spomenúť niekoľko v súčasnosti veľmi úspešných alebo nádejných českých profesionálnych kulturistov, ktorí si určite zaslúžia aj našu pozornosť.

1. Lukáš Osladil

Lukas Osladil

Lukáš Osladil je jednoznačne náš najúspešnejší kulturista všetkých čias. Napriek tomu sa na neho často neprávom zabúda.

V roku 2012 sa Lukášovi podarilo vyhrať kategóriu ľahších váh na Toronto Pro. Jeho doteraz najväčší úspech však prišiel v roku 2018, keď sa mu podarilo vyhrať Arnold Classic South America. V roku 2018 vyhral aj súťaž Vancouver Pro. Už niekoľkokrát sa mu podarilo dostať až na súťaž Mr. Olympia. V roku 2019 sa v tejto súťaži dokonca dostal do prvej desiatky a skončil na fantastickom ôsmom mieste.

2. Milan Šádek

Milan Šádek

Milan Šádek je ďalší veľmi úspešný český kulturista, ktorý má určite ešte veľa pred sebou.

Medzi jeho najväčšie doterajšie úspechy patrí víťazstvo na Charlotte Pro 2017. Toto víťazstvo ho kvalifikovalo na súťaž Mr. Olympia. Na tohtoročnej Olympii sa umiestnil na šiestom mieste v ľahšej hmotnostnej kategórii.

Potom, medzi "ťažkotonážnikmi", zažil svoj doteraz najúspešnejší rok 2019, keď mu len tesne ušla kvalifikácia na Olympiu. Na turnaji New York Pro skončil tretí a potom mu tesne uniklo víťazstvo na turnaji Puerto Rico Pro.

3. Vojta Koritenský

Vojta Koritenský

Vojta Koritenský je jednoznačne tiež veľmi úspešný a populárny český kulturista, ktorý si zaslúži byť spomenutý.

Medzi jeho najväčšie doterajšie úspechy patrí víťazstvo v ľahšej hmotnostnej kategórii na súťaži Dallas Pro 2016. Toto víťazstvo mu zabezpečilo priamu kvalifikáciu na súťaž Mr. Olympia.

4. Pavel Beran

Pavel Beran

Tým druhým je veľmi talentovaný a nádejný český kulturista, iba 26-ročný Pavel Beran.

Pavel má za sebou zatiaľ len profesionálny debut, ale bol veľmi úspešný. Na súťaži 2018 EVLS Prague Showdown obsadil úžasné štvrté miesto a jasne dokázal, že má na to, aby sa stal skvelým kulturistom.

Náš tip! Pavel Beran už predáva svoju novú knihu:

A to je zatiaľ naozaj všetko. Dúfame, že sa vám tento článok páčil, a ak máte nejaké otázky, určite sa ich nebojte položiť v komentároch.

Ďalšie podobné články:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.