Suplementy

Používanie soli pred cvičením - Aké sú výhody sodíka?

Keď sme v jednom z našich videí hovorili o používaní soli v predtréningovom doplnku, okamžite ste nás zasypali otázkami o tom, prečo to robíme, kedy, ako a koľko soli použiť pre dosiahnutie ideálneho účinku. A preto sme sa rozhodli, že sa v našom dnešnom článku zameriame na túto tému a odpovieme na všetky otázky, ktoré považujeme za podstatné, pokiaľ ide o solenie pred tréningom.

Strašiak volal sodík

Ak je nejaký minerál v médiách extrémne démonizovaný, je to sodík. Vysoký krvný tlak, poškodenie obličiek a ďalšie vedľajšie účinky sa často zamlčujú a kampane proti sodíku nás obklopujú zo všetkých strán. V skutočnosti je to trochu zložitejšie, pretože sodík je jedným z najdôležitejších elektrolytov nachádzajúcich sa v extracelulárnom priestore. Z tela odchádza v pote a podľa mnohých odborných publikácií telo môže vylúčiť až 3 g tohto prvku na liter potu. Na potenie však bohužiaľ nemá vplyv len naša fyzická aktivita, ale aj hormonálna nerovnováha, užívanie rôznych liekov (napríklad diuretík), pitie alkoholu, stres z práce alebo školy a rôzne poruchy štítnej žľazy.

Zároveň je potrebné spomenúť, že hospodárenie so sodíkom je riadené hormonálne, takže ak je v tele nadbytok sodíka, telo ho jednoducho vylúči okrem potu aj močom. Na druhej strane, ak je ho nedostatok, nevylučuje sa takmer žiadny.

Soľ v tréningu má svoje opodstatnenie
Aj keď je v našej strave dostatok sodíka, veľké množstvo sa ho vylučuje.

Aký je teda dôvod pre soľ pred tréningom?

Ako sme už raz spomenuli v predchádzajúcom odseku, soľ pôsobí ako veľmi dôležitý elektrolyt. Okrem toho však existuje niekoľko základných funkcií, ktoré môžu byť užitočné aj pre váš výkon:

  • Pomáha hydratácii prostredníctvom zvýšeného zadržiavania vody
  • Prenáša nervové impulzy
  • Aktivuje širokú škálu enzýmov
  • Pomáha aminokyselinám a kreatínu prechádzať do svalových buniek
  • Upravuje metabolizmus prostredníctvom zlepšeného ukladania sacharidov vo svaloch

Hoci by sme v tomto zozname mohli určite pokračovať, ako športovcov by nás mal najviac zaujímať vplyv sodíka na hydratáciu. Práve to je pre naše vzdelávanie kľúčové a podľa výsledkov metaanalýzy zamerané na úlohu sodíka pri cvičení strata 2 % vody z tela sa prejaví výrazným znížením športového výkonu. Preto, ako jasne vyplýva z vyššie uvedeného, sa určite oplatí pred tréningom užívať soľ.

Akú soľ si vybrať?
Hoci existuje niekoľko rôznych druhov soli, na naše účely postačí tá najlacnejšia. Všetky sú zdrojom toho istého sodíka.

Ako, kedy a koľko soli mám užívať?

V podstate existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako prijímať sodík v čase tréningu. Pozrime sa na ne trochu dôkladnejšie:

Iontový nápoj

Užívanie iontového nápoja počas tréningu je pravdepodobne najjednoduchšou možnosťou. Nemusíte sa obávať žiadneho dávkovania, nemusíte nič starostlivo načasovať. Stačí si v bare v posilňovni objednať "iontový nápoj", ktorý je v niektorých posilňovniach dokonca v cene vstupného, a o nič iné sa nemusíte starať. Úprimne povedané, neodporúčam dopĺňať sodík (a najmä iné mikroživiny) počas tréningu, pokiaľ trénujete menej ako dve hodiny a teplota v telocvični nepresahuje 30 °C. V horúcich letných dňoch môže byť užívanie iónových nápojov užitočné počas intenzívneho tréningu, ale počas celého roka je to zbytočné

Pridanie soli do predtréningového nápoja

Druhou možnosťou, ktorú osobne uprednostňujem, je pridanie kuchynskej soli do predtréningového doplnku. Odporúčam pravidelne pridávať 1,5 až 2 gramy do vášho predtréningového nápoja (ja preferujem Serious Pre) a sami uvidíte, že účinok bude úplne dostatočný. Existuje množstvo športovcov, ktorí pridávajú aj 5 a viac gramov soli, čo je však pre väčšinu rekreačných cvičencov úplne zbytočné. Z hľadiska načasovania sa zdá byť optimálne užívať ho približne 20-30 minút pred tréningom, takže kombinácia s predtréningovým doplnkom je úplne ideálna.

Prom-IN Serious PRE - predtréningovka, ktorá nemá konkurenciu (recenzia)

Soľ v nakopávačke
Z vlastnej skúsenosti odporúčame pridať približne pol čajovej lyžičky do akéhokoľvek nakopávače, ktorú používate.

Čo si z článku treba odniesť?

Používanie soli je v súčasnosti veľmi démonizované a konzumácia niekoľkých gramov soli pred tréningom vám naozaj neuškodí. Na druhej strane je dôležité dodržiavať pitný režim a určite je dobré dopĺňať draslík, ktorý je jeho skvelým zdrojom, napríklad banány alebo kokosová voda. Väčšine z vás stačí pridať 1 až 2 gramy do predtréningového nápoja a vypiť túto zmes približne 20 až 30 minút pred tréningom , aby ste dosiahli požadované účinky. Môžete si vybrať úplne akýkoľvek nakopávač, pre maximálny účinok môžem odporučiť napríklad Serious Pre, ktorý je jedným z najlepších predtréningových doplnkov bez stimulantov. Dobrou voľbou je však aj taký Agrezz, víťaz našej porovnanie najlepších doplnkov pred tréningom. Výber je však na vás.

Dúfame, že vás tento článok aspoň trochu poučil o užívaní soli pred tréningom. Ak máte k tejto téme ešte nejaké otázky, určite sa pýtajte v komentároch, radi vám odpovieme.

Viac takýchto článkov:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.