Suplementy

Ashwagandha pod drobnohladom: tradičná indická medicína v praxi

Tradičná čínska alebo indická medicína sa aj po mnohých tisícročiach teší veľkej obľube medzi ľuďmi na celom svete. Často si to možno ani neuvedomujeme, ale bylinky z tradičnej medicíny sú dnes u nás veľmi rozšírené a ich účinky využíva veľké množstvo ľudí. Jednou z nich je aj ašvaganda. S touto rastlinou sa však môžete stretnúť aj pod názvom withania (alebo vitania) snodar, ashwagandha alebo indický ženšen. Tak či onak, ide o bylinu používanú v tradičnej indickej medicíne ajurvéde. Okrem Indie sa však ašvaganda vyskytuje aj v tropických oblastiach Afriky. Čím to je, že je táto zdanlivo nenápadná rastlina taká populárna? Aké sú jej najväčšie zdravotné prínosy a má nejaké riziká? Nielen to sa dozviete v našom dnešnom článku.

Čo je ashwagandha?

Začnime teda pekne postupne. O pôvode ashwagandhy sme už hovorili, ale ako je možné, že aj po mnohých tisícročiach je stále jednou z najpoužívanejších bylín? Je to veľmi silný adaptogén. Adaptogény sú látky, ktoré pomáhajú telu vyrovnať sa so stresom. Lepšie povedané, pozitívne ovplyvňujú reakcie organizmu na stresové situácie. Nezáleží na tom, či ide o psychický stres, čo dokáže asi každýalebo fyzický stres, ktorý je spôsobený nadmernou fyzickou námahou. Adaptogény tak pomáhajú udržiavať homeostázu, t. j. rovnováhu vnútorného prostredia organizmu. V dôsledku toho sú adaptogény obľúbené medzi športovcami, ako aj medzi bežnou populáciou, ktorá sa v dnešnej dobe musí vyrovnávať so stále väčším množstvom stresu. Z tohto dôvodu je ašvaganda bežnou zložkou rôznych výživových doplnkov, ktoré okrem iného využívajú jej účinok na stres.

Neprehliadnite
Ashwagandha nie je jediným adaptogénom, ktorému sme sa venovali. Môžete si napríklad prečítať našu recenziu adaptogénov z Blendea, v ktorej sme sa ich účinkom podrobne venovali.

Aké sú výhody ašvagandy?

Aké sú teda konkrétne zdravotné výhody, ktoré užívanie ashwagandhy prináša? Metaanalýza z roku 2011 uvádza medzi hlavnými prínosmi antistresové, neuroprotektívne, protirakovinové, antiartritické, analgetické a protizápalové účinky. Vyzdvihuje tiež priaznivé účinky na hladinu úzkosti, pohyblivosť spermií, ženské sexuálne ťažkosti a mnohé ďalšie. Pre silových športovcov je veľmi dôležitý aj účinok na výkon alebo regeneráciu po silovom tréningu. Okrem toho sa však u zdravých športovcov skúmalo aj zlepšenie VO2max (maximálne množstvo kyslíka, ktoré dokáže telo využiť počas aktivity). Preto možno konštatovať, že ashwagandha poskytuje množstvo výhod v mnohých oblastiach. Jej vplyv na fyzické zdravie a výkonnosť, ako aj na duševné zdravie je nepochybne dôvodom, prečo túto bylinu sledujútisícročia jednou z najpoužívanejších rastlín v tradičnej indickej medicíne.

Neprehliadnite
Viac o účinkoch ašvagandy na boj proti stresu sa dočítate v článkuStres.

Samozrejme, výsledky štúdií treba brať s rezervou. Keď začnete užívať ašvagandu, neznamená to, že sa vám zrazu zlepší vaša lavica alebo že sa zo dňa na deň zbavíte všetkého stresu. Je to len jedna časť skladačky, ktorá sa však začína správnym stravovanímm, kvalitným spánkom, primeranou regeneráciou a ideálnym tréningovým plánom.

používanie ashwagandhy
Ashwagandha sa pre svoje priaznivé účinky používa v tradičnej indickej medicíne.

Má ašvaganda nejaké nevýhody?

Ashwagandha sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú látku. Všeobecne sa uvádza, že je bezpečné ju užívať počas 3 mesiacov. Ako však bolo spomenuté, táto bylina sa používa už tisícky rokov. Ak by naozaj spôsobovala nejaké nebezpečné negatívne účinky pri dlhodobom užívaní, pravdepodobne by sa časom prestala používať. V súčasnosti však neexistuje dostatok štúdií, ktoré by potvrdili jej bezpečnosť z dlhodobého hľadiska. Na druhej strane nič nenasvedčuje tomu, že by bola nejakým spôsobom škodlivá. Samozrejme, ak sa dodržiavajú štandardné dávky. Príliš veľa všetkého škodí a ashwagandha nie je výnimkou. Nadmerná konzumácia môže spôsobiť problémy, ako je hnačka, nevoľnosť alebo zvracanie.

Tehotné a dojčiace ženy sú kapitolou samou o sebe. Pre túto skupinu sa užívanie ashwagandhy neodporúča, pretože jej vplyv na tehotenstvo nebol dostatočne preskúmaný. Treba však povedať, že všeobecne sa odporúča neužívať väčšinuväčšiny doplnkov, pri ktorých nie je dostatočne jasné, ako a či vôbec ovplyvňujú tehotenstvo. Ak sa po užití ashwagandhy necítite dobre alebo sa jednoducho chcetecítite stopercentnú istotu ohľadom užívania ashwagandhy, obráťte sa najprv na svojho praktického lekára.

ashwagandha
Hoci sa ashwagandha spája najmä s Indiou, možno ju nájsť aj v tropických oblastiach Afriky.

Ako sa ashwagandha užíva?

Ashwagandha sa môže užívať niekoľkými spôsobmi. Okrem tradičného perorálneho podávania je možné užívať ajvo forme pleťového krému, ale predáva sa aj vo forme prášku. Minimálne v Českej republike sa však v drvivej väčšine prípadov stretnete s ašvagandou vo forme tabliet alebo kapsúl. Rôzne štúdie, ktoré sa zaoberali užívaním ashwagandhy, pracovali s dávkami od120 do 5 000 mg denne. Za bezpečnú dávku sa považuje približne 1 000 mg denne. Všeobecne sa však odporúča užívať dávku 600 mg rozdelenú na dve časti. Samozrejme však treba poznamenať, že veľkosť dávky závisí napríklad od toho, aké benefity chcete dosiahnuť alebo napríklad od vašej aktivity počas dňa. V každom prípade sa začiatočníkom odporúča užívať spočiatku menšie dávky a v prípade potreby ich postupne zvyšovať.

Neprehliadajte
S ashwagandhou sa môžete stretnúť v súvislosti s komplexnými produktmi na podporu výkonu alebo proti stresu. Príkladom môže byť naša recenzia produktu Big Zone C.S.A.

Ktorý produkt si vybrať?

Ak sa rozhodnete užívať ashwagandhu, máte k dispozícii veľmi širokú škálu produktov. Vybrať si ten najkvalitnejší môže byť pomerne ťažké. Aké produkty vám teda odporúčame? Nás zaujala najmä BIO Ashwagandha od značky BrainMax, ktorá sa môže pochváliť vysokým obsahom účinných látok a kvalitným zložením. Ashwagandha od spoločnosti GymBeam si tiež nevedie zle a navyše je dostupná za veľmi rozumnú cenu. SmartFuel Ashwagandha Extract pre zmenu zaujme najmä svojou cenou, keďže ide o jeden z najlepších pomerov medzi kvalitou a cenou na trhu. Ak hľadáte čo najlacnejší výrobok, môžeme vám odporučiť Swanson Ashwagandha, ktorý Hoci kvalitou trochu zaostáva za predchádzajúcimi produktmi, stále je skvelou voľbou.

A ak vás namiesto klasických kapsúl zaujíma skôr samostatný prášokašvagandu v prášku, odporúčame BrainMax Pure Ashwagandha (ašvaganda) v prášku, ktorý je dostupný v bio kvalite. Či už si vyberiete niektorý z nami odporúčaných produktov alebo akýkoľvek iný, majte na pamäti, žeže najdôležitejším faktorom pri vašom výbere by mala byť kvalita a čistota zložiek. Vyhnite sa produktom obsahujúcim zbytočné plnidlá a iné prídavné látky.

Zhrnutie na záver

Ašvaganda je obľúbená bylina, ktorá sa v tradičnej indickej medicíne používa už tisícky rokov. Medzi jej najväčšie prínosy patrí antistresový, neuroprotektívny, protirakovinový, protiartritickýanalgetické a protizápalové účinky, ako aj pozitívne účinky na silový a vytrvalostný výkon. Z tohto dôvodu je obľúbený nielen medzi športovcami, ale v podstate medzi všetkými skupinami ľudí. Ashwagandha totiž pomáha v mnohých oblastiach, takže si nájde využitie takmer u každého. Jej nadmerné užívanie môže spôsobiť problémy, ako napr.alebo nevoľnosť, ale to platí pre každú látku užívanú v nadmerne vysokých dávkach. Ak sa rozhodnete túto bylinu užívať, vyberajte si len skutočne kvalitné produkty a od výrobcov, ktorým dôverujete.

Pre dnešný článok je to od nás všetko. Ak však máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch pod článkom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.