Stravovanie

Test proteínových fitness tyčiniek zo supermarketov

Proteínové tyčinky zo supermarketov sú pomerne nevýrazné potraviny, ktorým zvyčajne nevenujete pozornosť, kým ich nepotrebujete. A rovnako to bolo aj v našom nedávnom prípade, keď sme si chceli kúpiť aspoň trochu zdravú tyčinku.

Ich zloženie však bolo väčšinou také zlé, že sme sa rozhodli kúpiť čo najviac tyčiniek a urobiť naozaj veľký a komplexný test. Je možné nájsť kvalitné výrobky v supermarkete, alebo je zbytočné sa o to pokúšať? Zistite to v našom dnešnom článku.

Fitness test energetických tyčiniek

1. Corny Flapjack

Proteínová tyčinka Corny Flapjack

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE:
  • Názov: Corny Flapjack
  • Hmotnosť: 65 g
  • Cena: 24,90 CZK
  • Kde kúpiť: Tesco
  • Naše hodnotenie: 5/10

Ako hodnotíme zložky

Zloženie tyčinky Corny Flapjack do istej miery závisí od vášho uhla pohľadu. Na jednej strane považujeme použitie tekvicových semienok, sušených brusníc a ovsených vločiek za veľmi pozitívne, ale na druhej strane nám celkový dojem kazí použitie glukózovo-fruktózového sirupu, cukru, emulgátorov a ďalších zložiek, ktoré by v kvalitnej tyčinke asi nemali byť.

Ako sa nám páčil bar

Chuťovo je tyčinka skôr nevýrazná, ale stále pôsobí dosť neprirodzene a presladene. Podľa názvu som sa tešila na príliš odvážnu tyčinku s prírodnou príchuťou brusníc a tekvicových semienok, ale presne taká táto tyčinka nebola.

Záver

Zloženie, ktoré je v tomto prípade určite chybné, dopĺňa chuť, ktorá väčšine z vás asi tiež nebude chutiť, takže túto tyčinku rozhodne nemôžem odporučiť. Aj keď máte len obmedzené možnosti, určite existujú lepšie možnosti

2. Energetická tyčinka Nutrend Voltage

Proteínová tyčinka Nutrend Voltage

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE:

Ako hodnotíme zložky?

Ako uvidíte v našom dnešnom článku, Nutrend dokáže vyrobiť naozaj kvalitné tyčinky zo surovín, ktoré mu môže závidieť väčšina konkurentov. Voltage Energy Bar však rozhodne patrí k tým horším, už len kvôli obsahu glukózového sirupu, palmového oleja a ďalších zložiek, ktoré by v kvalitnej tyčinke nemali byť.

Ako sa nám páčil bar

Čo musím na energetickej tyčinke Voltage Energy Bar vyzdvihnúť, je jej pomerne veľký sýtiaci účinok, ktorý má len málo konkurenčných tyčiniek. Má veľmi zaujímavú konzistenciu, ale chuťovo ma vôbec nenadchla, pretože pôsobí dosť umelo a použité rastlinné oleje sú podľa mňa citeľné.

Záver

Bar s podpriemerným zložením a približne rovnakou chuťou. Rozhodne neodporúčam Voltage Energy Bar, pretože aj zarytí fanúšikovia Nutrendu si dokážu vybrať oveľa lepšie tyčinky z repertoáru tejto značky.

3. Nutrend Flapjack

Proteínová tyčinka Nutrend Flapjack

Pozadie:
  • Názov Nutrend Flapjack
  • Hmotnosť: 100 g
  • Cena: 29,90 Kč
  • Kde kúpiť : Lidl
  • Naše hodnotenie: 6,5/10

Ako hodnotíme zložky

Okrem klasických informácií, ktoré uvádzame pri väčšine ostatných tyčiniek, je v prípade Nutrend's Flapjack potrebné zdôrazniť vysoký obsah vlákniny, ktorý je konkrétne 9 g na 100 g výrobku. Inak je tyčinka bohužiaľ veľmi podobná ostatným - obsahuje palmový olej, glukózový sirup a ďalšie nie práve šťastne vybrané ingrediencie.

Ako sa nám páčil bar

Chuťovo je Flapjack na môj vkus dosť sladký, ale inak je naozaj dobrý. Tyčinka obsahuje celé kakaové jadierka, ktorých chuť je pomerne intenzívna a spoľahlivo prekoná typickú chuť ovsených vločiek

Záver

Hoci som už podobnú recenziu použil v dnešnom testovaní, musím ju napísať znova v súvislosti s týmto barom.Je to naozaj skvelá tyčinka v prípade, že hľadáte kalorické občerstvenie na nejaký "cheat day" Nemôžem ho odporučiť športovcom s prísnym režimom.

4. Nutrend Musli Profigur

Proteínová tyčinka Nutrend Musli

zÁKLADNÉ INFO:

Ako hodnotíme zložky

Keď počujete názov Profigur, možno sa vám vybaví tyčinka, ktorá vám pomôže schudnúť. Na 100 g však nájdete 33,6 g cukrov, čo naozaj nie je veľká výhra. Navyše ingrediencie obsahujú palmový a palmojadrový tuk a glukózovo-fruktózový sirup, čo nie je práve najšťastnejšia voľba.

Ako sa nám páčil bar

Chuťovo je Profigur celkom dobrá tyčinka, je trochu sladšia, ale skutočne a autenticky cítiť chuť lieskových orieškov. Hoci existujú aj chutnejšie tyčinky, môžem odporučiť Profigur.

Záver

Nutrend dokáže vyrobiť kvalitné tyčinky, ale táto je podľa nás jedna z tých horších. Chuť je dobrá, ale ani to nevynahradí slabé zloženie, pretože sme stále v oblasti fitness tyčiniek.

5. Nutrend Raw Bar

Proteínová tyčinka Nutrend RAW Bar

základné informácie:
  • Názov Nutrend Raw Bar
  • Hmotnosť: 50 g
  • Cena: 18 Kč
  • Kde kúpiť : Lidl
  • Naše hodnotenie: 8/10

Ako hodnotíme zložky

Rovnako ako v prípade tyčinky Raw Seed Bar hodnotíme zložky veľmi vysoko. Tyčinka je k dispozícii v troch príchutiach, pričom základom každej z nich sú datle, a potom vždy záleží na variante, ktorý si vyberiete. Vyskúšali sme kešu a jablkový, kde boli len lisované jablká, nadrobno nasekané orechy a spomínané datle, čo je veľmi dobré zloženie.

Ako sa nám to páčilo

Musíme uznať, že Raw Bar má čo ponúknuť aj z hľadiska chuti. Orechy sú v tejto tyčinke naozaj jemne rozdrvené, takže sa nemusíte obávať, že si na nich vylámete zuby.

Záver

Spoločnosť Nutrend nás v tomto testovaní presvedčila, že niektoré výrobky v jej repertoári sú skutočne kvalitné, a Raw Bar je nepochybne jedným z nich. Osobne túto tyčinku určite odporúčam, pretože je dobrým kompromisom medzi skvelou chuťou a špičkovou kvalitou.

6. Nutrend Raw Seeds Bar

Nutrend RAW SEEDS BAR Proteínová tyčinka

zÁKLADNÉ INFO:

Ako hodnotíme zložky

Ak mám byť úprimný, Raw Seeds Bar je jedným z prvých veľmi úspešných produktov spoločnosti Nutrend. Obsahuje naozaj kvalitné zložky, ako sú sušené datle, sušené slivky, sušené jablká, goji a rôzne semienka (slnečnicové semienka, lúpané slnečnicové semienka, ľanové semienka, chia semienka, biela quinoa a sezamové semienka), čo je mimoriadne kvalitný prípravok, ktorému nemám absolútne čo vytknúť.

Ako sa nám páčil bar

Ani chuťovo nemáme tyčinke Raw Seeds Bar čo vytknúť. Chutí úplne prirodzene, čo je najdôležitejšie kritérium pre moje hodnotenie. Žiadne zbytočné tuky, nefunkčné prísady ani podobné ingrediencie robia z tejto tyčinky najlepšiu voľbu, ak máte hlad.

Záver

Bar s dobrými ingredienciami a ešte lepšou chuťou. Takže nám rozhodne nezostáva nič iné, ako ho odporučiť. Jedinou nevýhodou je vyšší obsah cukrov, ktoré sa síce vyskytujú prirodzene, ale napriek tomu je táto tyčinka nevhodnou pochúťkou pri redukčnej diéte.

7. Nutrend De Nuts

Proteínová tyčinka De-nuts

základné informácie:
  • Názov Nutrend De Nuts
  • Hmotnosť: 35 g
  • Cena: 19,90 CZK
  • Kde kúpiť : DM drogerie
  • Naše hodnotenie: 6,5/10

Ako hodnotíme zložky

De-Nuts sú tyčinky, ktoré ste pravdepodobne už mnohokrát videli v supermarketoch. A hoci môžu vzbudzovať dojem, že nemajú nič spoločné so zdravým životným štýlom, ich zložky sú celkom dobré. Okrem glukózového sirupu sa tyčinka skladá len z kvalitných surovín, ako sú kešu oriešky, mandle, arašidy, sezam alebo med.

Ako sa nám to páčilo

Chuťovo je to ďalšia veľmi dobrá tyčinka. Z hľadiska konzistencie je o niečo tvrdší, ale v každom prípade pôsobí veľmi prirodzene a neobsahuje žiadne umelé prísady.

Záver

Veľmi chutná tyčinka so skvelým zložením, ktorej jedinou nevýhodou je naozaj malé balenie, ktoré vás rozhodne nezasýti. Tyčinka mi veľmi chutila, ale bohužiaľ by som ich dokázala zjesť aspoň 10.

8. Cerea Flapjack

Proteínová tyčinka Cerea Flapjack

základné informácie:
  • Názov Cerea Flapjack
  • Hmotnosť: 60 g
  • Cena: 27,90 CZK
  • Kde kúpiť : DM drogerie
  • Naše hodnotenie: 6/10

Ako hodnotíme zložky?

Hoci nutričné hodnoty tyčinky nevyzerajú príliš dobre, použité ingrediencie sú kvalitné - nájdete v nej maslo, horkú belgickú čokoládu, mandle a kokos. Na sladenie sa používa nielen cukor, ale aj med a sladené mlieko. Podľa môjho názoru sú to oveľa lepšie ingrediencie ako palmový olej a glukózový sirup, takže ich hodnotím veľmi pozitívne.

Ako sa nám páčil bar?

Chuťovo je táto tyčinka určite jednou z najlepších na trhu. Kvalita zložiek sa odráža v tom, že chuť je úplne prirodzená a bez akejkoľvek umelej príchute. Tyčinka obsahuje celé kúsky horkej čokolády, ktoré sa príjemne rozpúšťajú v ústach, kokos opäť pôsobí veľmi prirodzene a bez zvýrazňovačov chuti je celá tyčinka naozaj dobre vyvážená.

Záver

Skvelý bar s veľmi dobrou chuťou, ktorý si zamilujete aj vy. Bohužiaľ, použité zložky sa odrážajú v nutričných hodnotách, ktoré rozhodne nie sú vhodné pre športovcov na diéte.

9. Kakaová tyčinka Saturo

Proteínová tyčinka Saturo

základné informácie:

Ako hodnotíme zložky

Z hľadiska zložiek patrí proteínová tyčinka Saturo rozhodne k tým lepším.Za vyzdvihnutie určite stojí napríklad čakanková vláknina, mleté ľanové semienka a hrachový proteín, ktoré patria k najlepším rastlinným proteínom. Na druhej strane napríklad zmes minerálov na čele s oxidom horečnatým nie je nevyhnutnou zložkou.

Ako sa nám páčil bar

Celá naša redakcia bola z chuti tyčinky Saturo očividne sklamaná. Z hľadiska konzistencie je veľmi tvrdá a hoci sme sa na ňu celkom tešili, jej chuť je veľmi nevýrazná a je veľmi ťažké zistiť, že by mala pripomínať kakao.

Záver

Jeden znajdrahších barov v našom testovaní rozhodne nepatrí medzi najhoršie, ale ani medzi najlepšie v našom porovnaní. Zaplatíte zaň takmer 60 Kč a chuťovo rozhodne nemôžete očakávať žiadny zážitok, hoci zloženie je celkom slušné.

10. Tomm's Flapjack

Proteínová tyčinka Tomms Flapjack

základné informácie:
  • Názov Tomm's Flapjack
  • Hmotnosť: 100 g
  • Cena: 32,90 CZK
  • Kde kúpiť : Rohlik.cz
  • Naše hodnotenie: 5,5/10

Ako hodnotíme zložky

Aj keď dizajn Tommovho Flapjacku vyzerá veľmi dobre, ingrediencie rozhodne nie sú ničím výnimočným. Nájdete tu čiastočne invertovaný cukrový sirup, cukor, palmový olej a ďalšie zložky, ktoré by som si v kvalitnej tyčinke celkom nevedela predstaviť

Ako sa nám páčil bar

Úprimne povedané, ani z hľadiska chuti nie je Tommov Flapjack ktovieakým víťazom. Je pomerne dobrá, ale na môj vkus by mohla byť trochu výraznejšia. Navyše vyzerá neprirodzene, s výraznými rastlinnými olejmi a množstvom cukru, a preto ho neodporúčam.

Záver

Pomerne veľa jednoduchých cukrov, zbytočne pridaných prísad a neprirodzená chuť. Skrátka, len ďalšia lišta, ktorú rozhodne neodporúčame, a ak sa v našom porovnaní posuniete o pár riadkov nižšie, určite objavíte lepšiu.

11. Blackfriars Flapjack

Proteínová tyčinka Blackfriars Flapjack

základné informácie:
  • Názov Blackfriars Flapjack
  • Hmotnosť: 110 g
  • Cena: 25 Kč
  • Kde kúpiť : Kulturistika.com
  • Naše hodnotenie: 5,5/10

Ako hodnotíme zložky

Z hľadiska zloženia nie je tyčinka ani zďaleka taká dobrá ako z hľadiska chuti. Nanešťastie v nej nájdete palmový a palmojadrový olej, glukózový sirup, étery a ďalšie zložky, ktoré by v kvalitnej tyčinke rozhodne nemali byť. Okrem toho v 100 g nájdete 30 g cukrov, čo je naozaj veľa.

Ako sa nám to páčilo

Chuťovo je Blackfriars Flapjack nepochybne jedným z najlepších flapjackov, aké sa dajú na trhu zohnať. My sme vyskúšali variant cappuccino, ktorý je naozaj vynikajúci, ale môžete si vybrať aj z ďalších ôsmich neobvyklých príchutí vrátane čiernej čerešne, karamelu a extrémnej čokolády.

Záver

Ak hľadáte zdravú tyčinku s dobrými ingredienciami, Blackfriars Flapjack sa vyhnite z ruky. Ak však máte "cheat day" a môžete si dovoliť prijať viac kalórií, je to určite dobrá voľba

12. Energetická tyčinka Amix Sport Power

Športový energetický koláč Proteínová tyčinka

základné informácie:

Ako hodnotíme zložky

Klasická športová energetická tyčinka s pomerne vysokým obsahom sacharidov. Niektoré zložky oceňujeme (napríklad instantnú ryžovú múku, amarant, quinou alebo pohánku), ale iné by podľa nás v kvalitnej tyčinke nemali byť, opäť môžeme spomenúť palmový a palmojadrový olej alebo glukózo-fruktózový sirup.

Ako sa nám páčil bar

Vyskúšali sme tyčinku s príchuťou krvavého pomaranča, čo je podľa mňa skvelá príchuť napríklad pre predtréningové doplnky, ale v tyčinke je trochu bezvýznamná. Tyčinka má veľmi zvláštnu chuť a hoci obsahuje pomarančovú kôru, pôsobí na mňa trochu neautentickým a umelým dojmom

Záver

Tyčinka Sport Power Energy Cake úprimne nemá nič, čo by ma presvedčilo, aby som si ju kúpil znova. Chuť je skôr podpriemerná a zloženie tiež dosahuje priemer len s ťažkosťami. Určite by som si vybral iný bar z nášho rebríčka.

13. Max Sport Raw Paleo Bar

Raw paleo proteínová tyčinka

zÁKLADNÉ INFO:

Ako hodnotíme zložky

Keďže sa naše testovanie pomaly blíži ku koncu, dostávame sa k tyčinkám, ktorých zloženie je podstatne stručnejšie. Konkrétne táto tyčinka od Max Sport obsahuje len a len sušené datle, jablko, mandľovú múčku, mletú škoricu a kakaové maslo, čo je zloženie, ktorému nemáme vôbec čo vytknúť.

Ako sa nám to páčilo

Variant s jablkami a škoricou je chuťovo naozaj vynikajúci. Pôsobí úplne prirodzene a som rada, že aspoň na konci nášho testovania sme narazili na tyčinky, ktoré neobsahovali žiadny lacný rastlinný olej ani prídavné látky. Niektorým z vás sa môže zdať príliš sladký, ale na môj vkus bol optimálny

Záver

Raw Paleo nie je presladený a pôsobí úplne prirodzene, čo sú dve hlavné kritériá, ktoré mám pri tyčinkách. A keď k tomu pripočítame dobré ingrediencie a vynikajúci pomer ceny a kvality, niet sa na čo sťažovať.

14. Lifefood Lifebar Bio Raw Bar

Proteínová tyčinka Lifebar VITA

základné informácie:

Ako hodnotíme zložky

Tyčinky Lifebar síce obsahujú neuveriteľných 40 g cukru na 100 g, ale nie sú vôbec ničím sladené. Vo variante "kokos" nájdete datle, kokos, mandle, kešu oriešky a kokosový olej, takže z môjho pohľadu veľmi dobré zloženie. Zloženie čokoládového variantu je tiež veľmi dobré a pozostáva z datlí, mandlí, kešu orieškov, kokosu, surovej a bio kakaovej hmoty a kakaového prášku. Takže nech si vyberiete ktorúkoľvek možnosť, nemáme jej čo vytknúť.

Ako sa nám to páčilo

Nech už si vyberiete ktorýkoľvek variant, oba majú úplne prirodzenú a plnú chuť, ktorú si určite zamilujete. Ja osobne by som určite uprednostnila čokoládovú, ktorá je o niečo intenzívnejšia a výraznejšia , pretože kokosová varianta môže byť pre niekoho príliš nevýrazná.

Záver

Ďalšia zo série tyčiniek, ktoré sú vynikajúce z hľadiska chuti aj zloženia. Môžete si vybrať ktorýkoľvek z ponúkaných variantov a som si istý, že s ním budete spokojní. Bohužiaľ, budete si musieť priplatiť, pretože jedna tyčinka stojí menej ako 37 Kč.

15. Bombus Raw Energy Bar

Energetická proteínová tyčinka Bombus RAW

základné informácie:
  • Názov Bombus Raw Energy Bar
  • Hmotnosť: 50 g
  • Cena: 27,90 CZK
  • Kde zakúpené : Rossmann
  • Naše hodnotenie: 9,5/10

Ako hodnotíme zložky

Zloženie tyčiniek Bombus je jednoducho bezkonkurenčné. V skutočnosti všetky tyčinky zvyčajne obsahujú len tri zložky, ktoré sú na prvý pohľad celkom zrejmé. Základom sú vždy sušené datle a ďalšie dve zložky sú zvyčajne v názve tyčinky. Na tento produkt sa jednoducho nedá sťažovať.

Ako sa nám páčili

Keďže tieto tyčinky kupujeme pravidelne, vyskúšali sme takmer všetky dostupné varianty a môžeme si dovoliť porovnať. Podrobnejšie hodnotenie vybraných pruhov preto uvedieme v bodoch:

  • kakao a kakaové bôby obsahujú len kúsky kakaových bôbov a kakaa ako takého. Z môjho pohľadu je tento variant z hľadiska chuti najlepší, priamo z tyčinky cítiť horkosladkú chuť kakaa, kúsky kakaových bôbov vám chrumkajú v ústach a tyčinku nebudete môcť odložiť, kým z nej nezostane len obal.
  • Arašidy a datle sú veľmi intenzívne, pretože až 45 % cukríkov tvoria arašidy. Zvyšok tvoria datle a štipka soli v tyčinke. Zloženie tejto tyčinky je dobré, ale chuťovo ju ocenia len milovníci arašidov.
  • kakao&kokos je ďalšou skvelou možnosťou, okrem datlí je tu aj kokos a kakao, čo je skutočne skvelá kombinácia, ktorá sa navzájom dokonale dopĺňa. V tyčinke sú zastúpené celé kúsky drveného kokosu, ktoré dokonale dopĺňajú intenzívnu chuť kakaa.
  • Citrón a kokos je ďalšia skvelá možnosť, ktorá je kombináciou kokosu, datlí a 1 % citrónovej šťavy a citrónového oleja. Citrónová príchuť je naozaj výrazná, ale nie príliš, aby rušila ostatné zložky. Príjemný a ľahký bar, ktorý si zamilujete aj vy.
  • Jablko a škorica je opäť skvelá chuť. Ak mám byť úprimný, škoricu som príliš necítil, ale jablko dodáva tyčinke jemnú konzistenciu a vďaka tomu sa ľahko konzumuje.
  • Pomaranč a kakaové bôby je jediná tyčinka v našom testovaní, ktorá má viac zložiek, konkrétne 4. Napriek tomu je chutný bez akýchkoľvek nezmyselných prísad, bez pridaného cukru, farbív a aróm. Len datle, kokos, kakaové bôby a pomarančový koncentrát.

Záver

Bezkonkurenčná kvalita, skvelá chuť a taký široký sortiment, že si musí vybrať úplne každý. Určite ho odporúčam, nech už si vyberiete akýkoľvek variant. Je skvelá nielen keď máte hlad, ale aj na náročné túry v prírode.

16. Mixitka

Proteínová tyčinka Mixit

zÁKLADNÉ INFO:
  • Názov Mixitka
  • Hmotnosť: 50 g
  • Cena: 32 Kč
  • Kde zakúpené : Fitness007
  • Naše hodnotenie: 9,5/10

Ako hodnotíme zložky?

Jednou z najlepších možností, ktorú by sme odporučili vybrať úplne každému, kto hľadá skvelý kompromis medzi chuťou, cenou a kvalitou, je tyčinka Coffee and Cashew Bar od spoločnosti Mixit. Rovnako ako Bombus obsahuje len tri základné zložky, a to datle, kešu jadrá a mletú kávu.

Ako sa nám páčil bar?

Mixitka je presne ten typ baru, ktorý mi vyhovuje. Chutí úplne prirodzene, všetky použité ingrediencie sú viditeľné, ale zároveň nijako neprekrývajú. Káva dodáva výrobku úplne iný rozmer, a ak ju milujete tak ako ja, zamilujete si aj túto tyčinku.

Záver

Nech sa snažím akokoľvek, jedinou nevýhodou tejto tyčinky je mierne vyššia cena. V skutočnosti za Mixitku zaplatíte o niečo viac ako za predchádzajúce tyčinky Bombus. Inak ho môžem len odporučiť, a to z hľadiska chuti aj zloženia.

To je z dnešného testovania všetko. Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa tyčiniek v supermarketoch, neváhajte sa opýtať v komentároch a my vám radi odpovieme.

Test proteínových tyčiniek

1. Úsovsko Fit Protein Bar

Úsovsko Fit Protein bar

Základné informácie:
  • Názov
  • Hmotnosť: 35 g
  • Cena: 29,90 CZK
  • Kde kúpiť: Kaufland
  • Naše hodnotenie: 2,5/10

Zložky

Táto tyčinka obsahuje 25 g jednoduchých sacharidov na 100 g, čo je podľa nás naozaj veľa. Za negatívum považujeme aj zdroje bielkovín. Sušená srvátková bielkovina je veľmi neefektívna bielkovina, pretože vysoké teploty počas sušenia spôsobujú degradáciu niektorých dôležitých frakcií bielkoviny, čo zhoršuje jej využiteľnosť. Ďalším zdrojom je sójový proteín, ktorý je viac-menej štandardom v lacnejších proteínových tyčinkách. Tyčinka obsahuje približne 4 % ovsených vločiek, ale aj veľa zložiek, ktoré nemajú opodstatnenie - rastlinné tuky, škrobový sirup a iné.

Ako sa nám to páčilo

Chuťovo tyčinka nie je zlá, v podstate chutí podobne ako presladené raňajkové cereálie. Zistila som, že je veľmi sladká, prirodzená chuť, ktorú hľadám vo väčšine výrobkov, tu vôbec nebola.

Záver

Úprimne povedané, tyčinku FIT Protein príliš neodporúčam. Už kvôli vysokému obsahu jednoduchých cukrov si myslím, že to nemá s fitness vôbec nič spoločné, použité zložky sú lacné a nemajú veľké opodstatnenie. Stručne povedané, ide o tyčinku, ktorá je z hľadiska výživovej hodnoty a zloženia porovnateľná s akoukoľvek tyčinkou, ktorú nenájdete v supermarkete.

2. Nestlé Fitness Bar

Nestlé Fitness Bar

Pozadie:
  • Názov: Nestlé Fitness Bar
  • Hmotnosť: 23,5 g
  • Cena: 10,90 CZK
  • Kde kúpiť: Kaufland
  • Naše hodnotenie: 2,1/10

Zložky

Skôr ako zloženie tejto tyčinky oceňujem originálny nápad použiť označenie "fitness" na zvýšenie predaja tohto výrobku, ktorý nemá s fitness vôbec nič spoločné. V 100 g tyčinky nájdete približne 21 g jednoduchých sacharidov, pričom v zložení je cukor aj glukózový sirup. V porovnaní s predchádzajúcou tyčinkou je tu už náznak zdravých zložiek, ako sú celozrnné obilniny alebo trstinová melasa. Množstvo však nie je dobré.

Ako sa nám to páčilo

Chuťovo na nás tyčinka urobila pomerne dobrý dojem, je odvážna, ale opäť je badateľný vysoký obsah jednoduchého cukru. Opäť musím povedať, že ak ste niekedy jedli raňajkové cereálie Nestlé, ich tyčinka je veľmi podobná

Záver

Fitness tyčinka Nestlé tiež nie je dobrou voľbou, keď ste hladní a chcete zjesť niečo aspoň trochu zdravé. Dobrý vkus je plusom, ale možno jediným. Množstvo zdravých zložiek je v porovnaní so zlými zanedbateľné a dojem kazí aj množstvo jednoduchých cukrov.

3. Hrdina Corny Protein

Proteínová tyčinka Hero Corny

Základné informácie:
  • Názov: Hero Corny Protein
  • Hmotnosť: 50 g
  • Cena: 24,90 Kč
  • Kde kúpiť: Kaufland
  • Naše hodnotenie: 2,9/10

Zložky

Treťou tyčinkou, ktorú sme si pozreli, bola tyčinka Corny Protein 30%. Ako obstála v teste? V podstate to isté ako v predchádzajúcich dvoch prípadoch. Tentoraz sa nám páčil obsah hrachovej bielkoviny, ktorá má jedno z najlepších aminokyselinových spektier spomedzi všetkých rastlinných bielkovín, avšak tyčinka obsahuje glukózovo-fruktózový sirup na prvom mieste v zozname zložiek, ako aj palmový olej, palmový tuk a v neposlednom rade 8 g cukrov na 100 g tyčinky.

Ako sa nám to páčilo

Chuťovo bola tyčinka ako zvyčajne presladená, ale chutila celkom dobre. Mne osobne chutila oveľa viac ako bežná tyčinka Corny, ale chuť stále nedokáže dať ingredienciám nič spoločné so zdravou tyčinkou.

Záver

Ak by sme mali bar ohodnotiť, pravdepodobne by sme ho vnímali rovnako ako predchádzajúce dva. Chuť je síce prijateľná, ale ak hľadáte zdravé občerstvenie, budete sa musieť poobzerať inde. Spoločnosť Corny sa opäť snažila zamerať na zákazníkov, ktorí príliš neštudujú zložky a nútia ich do niečoho, čo telu ľahko a rýchlo dodá bielkoviny.

4. Proteínová tyčinka Maxi Vita

Proteínová tyčinka Maxi Vita

Pozadie:

Zložky

Okrem množstva bielkovín vás proteínová tyčinka zaujme aj obsahom horčíka, ktorý je pre športovcov nepochybne veľmi dôležitý. Bohužiaľ však ide o veľmi lacný oxid horečnatý, ktorého využiteľnosť je len 4 %. Zdrojom bielkovín je v tomto prípade opäť sójová bielkovina, ktorá je síce chudobná na niektoré aminokyseliny, ale je pomerne prijateľnou voľbou.

Ako sa nám to páčilo

Ani chuťovo nás bar nenadchol. Je nevýrazná, chuť chia semienok alebo marhúľ je len veľmi vzdialene rozpoznateľná. Na oplátku môžete cítiť, že v bare je trochu viac cukru, ako by malo byť.

Záver

Tyčinka Maxi Vita nás nenadchla ani chuťou, ani zložením, preto si myslíme, že by bolo lepšie zvoliť inú alternatívu.

5. Športovosť Eiweiss 32%

Sportness Eiweiss 32% bar

Pozadie:

Zložky

Proteínové tyčinky z DM drogérií sú síce populárne, ale prinajmenšom 32%-ná verzia bielkovín neponúka nič dobré. Zloženie opäť obsahuje pomerne veľké množstvo jednoduchých sacharidov (konkrétne 28 g na 100 g tyčinky), ako aj palmový tuk, glukózový a fruktózový sirup a ďalšie zbytočné látky. Medzi zdroje bielkovín patrí aj kazeinát vápenatý, veľmi zle využiteľný proteín, ktorý sa vyrába chemickou reakciou s hydroxidom vápenatým. Podobne ani kolagénový hydrolyzát nie je veľmi dobrou voľbou, ale chápem, že na zníženie ceny sú tieto lacné zdroje nevyhnutné.

Ako sa nám to páčilo

Chuťovo bar nebol zlý, úprimne jeho lepkavá konzistencia dosť pripomína One Bar, ktorý si vyslúžil jedno z prvých miest v našej porovnanie najlepších proteínových tyčiniek. Opäť mi bohužiaľ prekážal výrazný obsah cukru, tyčinka bola oveľa sladšia, ako by som si predstavovala.

Záver

Túto tyčinku príliš neodporúčam, pretože nízka cena sa zjavne premieta do nižšej kvality. Ak vás tieto tyčinky lákajú, určite by som radšej investoval do 50 % proteínovej varianty, ktorú si o chvíľu rozoberieme.

6. Športovosť Eiweiss 50%

Sportness Eiweiss 50% bar

Pozadie:

Zložky

Táto verzia obľúbenej tyčinky je z hľadiska zložiek oveľa lepšia ako vyššie uvedený variant . Problém s kolagénovým hydrolyzátom a kazeinátom vápenatým zostáva, ale na 100 g tejto tyčinky je o viac ako 25 g jednoduchých cukrov menej, navyše vo vanilkovej príchuti nenájdete žiadny palmový olej. Z nášho pohľadu je teda tento variant oveľa lepší.

Ako sa nám to páčilo

Chuťovo sa nemáme na čo sťažovať. Biela čokoláda má pomerne zaujímavú konzistenciu a vďaka chrumkavým guľôčkam obaleným v bielej čokoláde aj výborne chutí, konzistencia opäť pripomína spomínanú tyčinku ONE. Potešila nás aj vanilková príchuť, pretože bola stále výrazne menej sladká.

Záver

Mnoho proteínových tyčiniek od známych výrobcov obsahuje napríklad CFM proteíny. Tie sú však drahé, a preto ich v podobných baroch neuvidíte. Na druhej strane, ak túžite po lacných tyčinkách dostupných v drogériách, Sportness Eiweiss 50% je určite jedna z tých lepších

One Bar - Chuťový orgazmus v podobe proteínovej tyčinky? (Recenzia)

7. Proteínová tyčinka Nutrend Deluxe

Proteínová tyčinka Nutrend Deluxe

Pozadie:

Zložky

Racionálne by bolo, keby jeden z popredných výrobcov výživových doplnkov vyrábal kvalitné proteínové tyčinky. Bohužiaľ, nenašli sme ani jeden stĺpec od spoločnosti Nutrend, ktorý by tento predpoklad potvrdil. Deluxe patrí k tým lepším, obsahuje pomerne veľa vlákniny a 32 g bielkovín na 100 g. Jedným zo zdrojov bielkovín je ťažšie použiteľná hovädzia želatína, v zložení je palmový a palmojadrový olej a na 100 g je 12 g cukrov.

Ako sa nám to páčilo

Určite jedna z lepších tyčiniek, ktoré nájdete v repertoári Nutrendu. Poleva chutí veľmi dobre, vnútro je trochu prázdne a trochu umelé, navyše tyčinka obsahuje aj oplátku, ktorá je viac-menej bez chuti. Verím však, že si nájde svojich fanúšikov a ak by mala dobré zloženie, chuť je určite priechodná.

Záver

V prípade tejto proteínovej tyčinky síce existuje niekoľko faktorov, ktoré výrazne kazia náš celkový dojem, ale v konečnom dôsledku to nie je najhoršia možná voľba. Ako čoskoro zistíte, Nutrend vyrába aj výrazne horšie tyčinky. Ak ste skalným fanúšikom spoločnosti, toto je pravdepodobne najlepší bar, ktorý si môžete dopriať. Napriek tomu sú na trhu určite lepšie alternatívy.

8. Proteínová tyčinka Nutrend EVOQ

Proteínová tyčinka Nutrend EVOQ

Pozadie:

Zložky

Evoq je viac-menej jediná tyčinka od spoločnosti Nutrend, ktorá sa môže pochváliť nízkym obsahom sacharidov. Ale to je asi viac-menej jediná výhoda. Zdrojom bielkovín je opäť hovädzia želatína a okrem iného obsahuje nezmyselné rastlinné tuky, arómy, farbivá a konzervačné látky. Navyše je k dispozícii za cenu, ktorá podľa mňa odradí väčšinu potenciálnych kupujúcich.

Ako sa nám to páčilo

Nepáčilo sa mi to. Nestáva sa často, aby sme museli v redakcii vyhodiť jedlo, avšak príchuť arašidového masla bola nechutná. Vôbec to nepripomínalo arašidy, samotná vôňa evokovala skôr nejaký druh psieho žrádla. Nevýrazný, umelo vyzerajúci bar.

Záver

Pri pohľade na tento bar ma nenapadá iné slovné spojenie ako vyhodené peniaze. Chuťovo je tyčinka bezcenná, zložky majú tiež obrovské nedostatky a je dostupná za takú cenu, že si môžete vybrať aj najlepšie tyčinky na trhu od nášho porovnania.

9. Nutrend Excelent Protein Bar

Nutrend Excelent Protein Bar

Pozadie:

Zložky

Excelentná proteínová tyčinka je taká vynikajúca, že obsahuje "len" 30 gramov cukru na 100 g. Oceňujem, že neobsahuje hydrolyzát želatíny, ale rastlinné oleje, arómy, konzervanty, invertný cukor a ďalšie zbytočné zložky stále zostávajú

Ako sa nám to páčilo

Opäť bláznivá sladká tyčinka, ktorá nie je ničím výnimočná na môj vkus. Chuť je umelá a nie je ani veľmi výrazná. Oveľa lepší ako Evoq, ale stále nie tak dobrý ako Deluxe.

Záver

Môj názor na väčšinu tyčiniek Nutrend je viac-menej rovnaký. Zbytočné prísady, zbytočne vysoký obsah cukru, zbytočne vysoká cena. Nenechajte sa oklamať dobre vyzerajúcim obalom a renomovanou spoločnosťou, určite môžete dostať oveľa lepšie proteínové tyčinky.

10. Proteínová tyčinka Nutrend

Proteínová tyčinka Nutrend

Pozadie:
  • Názov: Nutrend Protein Bar
  • Hmotnosť: 55 g
  • Cena: 29,90 CZK
  • Kde kúpiť: Lidl
  • Naše hodnotenie: 4,0/10

Zložky

Opäť vysokokvalitná receptúra s 30 g jednoduchých sacharidov na 100 g, palmovým tukom a palmovým olejom, invertným cukrom a ďalšími zbytočnými zložkami. Ďalším presvedčivým dôvodom, prečo si túto tyčinku nekupovať, je skutočnosť, že na prvom mieste v zložení je glukózovo-fruktózový sirup. Toto je veľmi zlá vizitka pre akýkoľvek bar, nieto ešte pre produkt za 30 Kč.

Ako sa nám to páčilo

Zdá sa, že mi tyčinky Nutrend nevyhovujú, ale ani proteínová tyčinka na mňa neurobila dojem. Chuť bola opäť nevýrazná, so zreteľne vysokým obsahom cukrov, umelých aróm a konzervačných látok.

Záver

Rozhodne jeden z horších barov, ktoré ponúka široký repertoár Nutrendu. Radšej by som investoval do tyčiniek, ktoré sú lacnejšie a majú menej cukrov. V skutočnosti je táto tyčinka svojím zložením porovnateľná s "nefitness" tyčinkami, ktoré sa aspoň na nič nehrajú.

11. MaxSport Slim Zone

MaxSport Slim Zone bar

Pozadie:
  • Názov: MaxSport Slim Zone
  • Hmotnosť: 40 g
  • Cena: 29,90 CZK
  • Kde kúpiť: Rohlík.cz
  • Naše hodnotenie: 7,4/10

Zložky

Slim Zone bar nás veľmi príjemne prekvapil. Na sladenie boli okrem iného použité glykozidy steviolu, prírodné sladidlo z rastliny stévia; na 100 g je približne 7 g cukru, čo je ešte v norme, a dobrý je aj obsah srvátkového koncentrátu. Na druhej strane dojem kazí palmový olej a tuk, ktoré by sa v kvalitných tyčinkách asi nemali vyskytovať.

Ako sa nám to páčilo

Tyčinka nie je chuťovo príliš výrazná, ale oceňujem, že nie je taká sladká ako konkurenčné výrobky. Vanilkovo-oriešková príchuť je možno lepšia, pretože naozaj pripomína orechové pralinky alebo nugát, ale ani ovocná varianta nie je zlá.

Záver

Napriek drobným nedostatkom je táto tyč pravdepodobne tým najlepším, čo Max Sport ponúka. V bežných supermarketoch sa zháňa dosť ťažko, museli sme využiť služby Rohlik.cz, ale myslíme si, že tento bar stál za to.

12. Proteínová tyčinka MaxSport Royal

Proteínová tyčinka MaxSport Royal

Základné informácie:

Zložky

Zloženie tyčinky Royal je v podstate veľmi podobné zloženiu vyššie uvedenej tyčinky Slim Zone. Má síce o niečo vyšší obsah bielkovín, ale zároveň vyšší obsah cukru. Tentoraz obsahuje 22 g jednoduchých sacharidov, čo vôbec nepripomína kvalitnú proteínovú tyčinku. Stále existuje problém s používaním palmojadrového oleja a ďalších nepotrebných zložiek.

Ako sa nám to páčilo

Hoci príchuť mango obsahuje len asi 1 g pravého manga v jednej tyčinke, chuť je intenzívna a pôsobí veľmi silno. Tyčinka krásne vonia a jej konzistencia je tiež jemná a príjemná, čo je však skôr dielom rôznych prísad, než že by tyčinka skutočne voňala po pravom mangu.

Záver

Ak vám nevadí vysoký obsah sacharidov, chuťovo je tyčinka celkom slušná. Rovnako ani zdroje bielkovín nie sú úplne zlé, takže ak máte hlad a potrebujete niečo sladké, táto tyčinka nie je zlá voľba. Neočakávajte však nič zdravé.

13. Proteínová tyčinka MaxSport Kex Bar

Proteínová tyčinka MaxSport Kex Bar

Pozadie:

Zložky

Tyč Kex je v podstate identická s predchádzajúcimi tyčami. Má o niečo nižší obsah cukru, konkrétne 9 g na 100 g, avšak všetky ostatné zložky, ktoré sme vyčítali predchádzajúcim tyčinkám, tu zostali.

Ako sa nám to páčilo

Trúfame si povedať, že tyčinka KEX bola jednou z najlepších, aké sme v tomto veľkom teste ochutnali. Voňajú po pravých orechoch a chutia ako Tatranky s väčším množstvom čokolády.

Záver

Tyčinka KEX má stále svoje chyby, ale nízky obsah cukru, relatívne dobré zdroje bielkovín a skvelá chuť sú presvedčivé dôvody, prečo uprednostniť túto tyčinku pred drvivou väčšinou konkurenčných výrobkov. Je skvelá na turistiku, do školy či práce a na chvíle, keď ste jednoducho hladní.

5 situácií, keď sa proteínová tyčinka hodí

14. Proteínová tyčinka MaxSport

Proteínová tyčinka MaxSport

Základné informácie:

Zložky

Prvá a posledná tyčinka od Max Sport, ktorú sme vyskúšali a ktorá neobsahuje palmový olej. Nájdete v ňom napríklad 3 % chia semienok a len 5 g cukrov. Torta má svoje chyby, ale kompozične je to to najlepšie, čo Max Sport ponúka.

Ako sa nám to páčilo

Jeden z dvoch barov v našom porovnaní, ktorý bohužiaľ musel skončiť v koši. Chuťou, vôňou a tvarom pripomína skôr psie sušienky ako "Cake"

Záver

Bar s dobrým zložením, ktoré sa bohužiaľ nepodarilo spojiť s aspoň trochu prijateľnou chuťou. Rozhodne nečakajte žiadny gurmánsky zážitok, ale ingrediencie tentoraz nie sú zlé.

15. Proteínová tyčinka MaxSport

Proteínová tyčinka MaxSport

Pozadie:
  • Názov: MaxSport Protein Bar
  • Hmotnosť: 60 g
  • Cena: 36,90 CZK
  • Kde kúpiť: Rohlík.cz
  • Naše hodnotenie: 4/10

Zložky

V podstate sa točíme stále okolo tých istých problémov. Proteínová tyčinka obsahuje palmový olej, cukor, rôzne rastlinné oleje a sirupy, ktoré nemajú v kvalitnej tyčinke čo robiť. Ak ste si prečítali náš článok o 7 kritérií, ktoré by mal spĺňať bar kvality, budete vedieť, že sa im odporúčame vyhnúť.

Ako sa nám to páčilo

Chuťovo je to jedna z najšikovnejších tyčiniek, aké som kedy ochutnal. Jahodová príchuť nebola ani trochu citeľná, namiesto toho tyčinka vytvorila v ústach lepkavú zmes bez chuti. Rozhodne ho neodporúčam.

Záver

Bar so zlým zložením a zlou chuťou a za pomerne vysokú cenu. Ak sa chystáte zhrešiť, odporúčam vybrať si tyčinku, ktorú môžete aspoň ochutnať.

16. Proteínová tyčinka MIG 21

Proteínová tyčinka MIG 21

Pozadie:
  • Názov: MIG 21 Protein Bar
  • Hmotnosť: 60 g
  • Cena: 32,90 CZK
  • Kde kúpiť: Kaufland
  • Naše hodnotenie: 4,2/10

Zložky

Pri pohľade na lištu Mig21 mám pocit, že všetky lišty sú úplne rovnaké. Stále sa objavujú tie isté problémy - používanie palmového oleja, cukru, glukózového a fruktózového sirupu a ďalších zbytočných prísad... Pri pohľade na túto tyčinku, ktorá má dokonca neuveriteľných 30 g jednoduchých cukrov na 100 g, mám pocit, že je oveľa lepšie kúpiť si obyčajnú tyčinku, ktorá sa aspoň na nič nehrá. V skutočnosti je kofeínová verzia tyčinky veľmi podobná, ktorá síce obsahuje len 20 g cukrov na 100 g, ale úprimne nevidím žiadnu ďalšiu výhodu v čerpaní kofeínu z proteínovej tyčinky.

Ako sa nám to páčilo

Ak vám chutí Tatranka, som si takmer istý, že si zamilujete aj proteínovú tyčinku Mig21. Chutí veľmi podobne, navyše je krásne chrumkavá, takže chuťovo jej určite nemáme čo vytknúť

Záver

Výborne chutiaca tyčinka, ktorú však rozhodne nemôžete považovať za zdravú. Ak máte chuť na niečo sladké a chcete zhrešiť, táto tyčinka vás poteší pomerne vysokým obsahom bielkovín. Ale ak chcete niečo zdravé, táto tyčinka neprichádza do úvahy.

17. Proteínová tyčinka Tekmar

Proteínová tyčinka Tekmar

Základné informácie:
  • Názov: Tekmar Protein Bar
  • Hmotnosť: 60 g
  • Cena: 39,90 CZK
  • Kde kúpiť: Kaufland
  • Naše hodnotenie: 7,5/10

Zložky

Na Tekmar Protein sme boli zvedaví jednoducho preto, že bol jednou z najdrahších tyčiniek v našom porovnaní. A boli sme spokojní len napoly. Na jednej strane má len 3,5 g jednoduchých sacharidov a dostatok vlákniny, na druhej strane však stále obsahuje palmový olej, zahusťovadlá alebo arómy.

Ako sa nám to páčilo

Tekmar Protein bola jedna z najhorších proteínových tyčiniek, ktoré sme ochutnali. Prášková konzistencia nám úprimne príliš nevadila, ani tyčinka nebola presladená, ale chuť bola naozaj nevýrazná a pôsobila veľmi umelo.

Záver

Proteínová tyčinka Tekmar je prvým náznakom toho, že proteínové tyčinky zo supermarketu nebudú len zbytočne vyhodené peniaze. Stále má nedostatky v zložení a ani chuť vás pravdepodobne neohúri, ale v porovnaní s predchádzajúcimi tyčinkami na tom budete určite lepšie.

18. Proteínová tyčinka Emco

Proteínová tyčinka Emco

Pozadie:
  • Názov
  • Hmotnosť: 40 g
  • Cena: 26,90 CZK
  • Kde kúpiť: Tesco
  • Naše hodnotenie: 9,2/10

Zložky

Úprimne som sa začala obávať, že v supermarketoch nie sú žiadne kvalitné tyčinky. Tyčinky Emco sú skutočne zložené zo sójových bielkovín, ale to nie je až taký veľký problém, okrem nedostatku aminokyseliny tryptofánu. Tyčinka sa skladá z arašidov, pistácií, koreňa čakanky a ďalších zdravých zložiek, pre ktoré tyčinku odporúčame. Len pozor, čokoládová verzia už obsahuje invertný cukrový sirup, ktorý v pistáciovej príchuti nie je.

Ako sa nám to páčilo

Úprimne povedané, chuťovo je to najlepšia zdravá tyčinka, akú sme vyskúšali. Čokoládová chuť je výrazná a intenzívna, pôsobí prirodzene a v kombinácii s orechmi pôsobí úplne skvele. Pistáciový variant je tiež dobrý, ale pistácie prekrývajú všetky ostatné chute, takže výsledná chuť je pomerne zaujímavá. Je však prírodný a neobsahuje príliš veľa cukru, takže ho môžeme len odporučiť

Záver

Bar so skvelou chuťou, ktorý má nakoniec veľmi dobré zloženie, okrem drobných múch. Keď máte chuť alebo len potrebujete zdravú a chutnú tyčinku na cestách, je to jedna z najlepších možností, ktoré supermarkety ponúkajú.

19. Bombus Raw Protein

Bombus Raw Protein

Základné informácie:
  • Bombus Raw Protein
  • Hmotnosť: 50 g
  • Cena: 24,90 Kč
  • Kde kúpiť: Lidl
  • Naše hodnotenie: 9,8/10

Zložky

Z hľadiska zložiek je Bombus Raw Protein určite najlepšou proteínovou tyčinkou, ktorú nájdete v supermarketoch. Skladá sa len zo štyroch zložiek - datlí, ryžového proteínu, arašidového masla a soli. Vďaka tomu je bohatý na makroživiny, ako aj minerály, vitamíny a stopové prvky. Jasný dôkaz, že sa zaobídete bez palmového oleja, cukru, glukózovo-fruktózového sirupu a ďalších zložiek.

Ako sa nám to páčilo:

Chuťovo je bar nevýrazný. Absolútne som si ho zamiloval, pretože prírodná chuť je presne to, čo hľadám, ale určite nemusí byť každému po chuti. Na výber je niekoľko príchutí, takže si z nich vyberie naozaj každý.

Záver

Horšia chuť, ktorú v tomto prípade vyvažujú skvelé ingrediencie, robí z tejto tyčinky opak väčšiny produktov uvedených v dnešnom testovaní. Určite musíme oceniť zloženie, konečne sme našli tyčinku, ktorá neobsahuje žiadne zbytočné prísady a príde vhod, keď vás počas návštevy supermarketu prepadne chuť.

Čo si o celom teste myslíme?
Samozrejme, dalo sa očakávať, že tyčinky zo supermarketu sa ani zďaleka nepriblížia najlepším proteínovým tyčinkám, ktoré sme testovali v rámci nášho porovnania. Napriek tomu sme boli veľmi prekvapení, že drvivá väčšina tyčiniek, ktoré vyzerajú zdravo, obsahuje to isté ako nebieľkovinové tyčinky, len chutia horšie.
Ak sa vám stane, že v supermarkete dostanete chuť na sladké, z nášho testu by som vám odporučila snáď len dve tyčinky - Emco s proteínom a orieškami, ktorá vám naozaj zachutí, a Bombus Raw Protein, ktorá je z hľadiska zloženia takmer bezkonkurenčná.

To je všetko z nášho veľkého testu tyčiniek v supermarketoch. Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa opýtať v komentároch a my vám radi odpovieme.

Viac takýchto článkov:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.