Tréning

Môžem cvičiť s čerstvým tetovaním?

Ak si plánujete dať urobiť nové tetovanie, musíte sa pripraviť na to, žeže to do značnej miery naruší váš tréningový plán. Čerstvé tetovanie a šport nejdú dobre dokopy. Preto sa počas prvých týždňov budete musieť vyhýbať určitým aktivitám, aby ste sa vyhlipoškodeniu nového tetovania alebo spôsobeniu zdravotných komplikácií.

Prečo je to tak? A naozaj nemôžem s novým tetovaním vykonávať žiadnu fyzickú aktivitu? Odpovede na tieto otázky a praktické odporúčania pre ľudí s čerstvým tetovaním nájdete v dnešnom článku.

Tetovanie sa musí zahojiť

Začnime od základov. Proces tetovania je pre našu pokožku veľmi náročný, pretože počas tetovania je jej celistvosť narušená nespočetnými malými bodnými ranami.Tetovaná pokožka preto potrebuje dostatok času na zahojenie. V opačnom prípade riskujete dve nepríjemné veci. Prvou je riziko možnej infekcie. Ak sa nezahojené rany po tetovaní dostanú do kontaktu s baktériami, čakajú vás nepríjemné zdravotné problémy. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, telocvične a iné športové zariadenia sú plné baktérií. Potenie tiež zvyšuje riziko prenosu baktérií na ranu, čo je ďalší dôvod, prečo sa neodporúča cvičiť s čerstvým tetovaním.

Ďalším veľkým rizikom, ktorému sa vystavujete, ak sa rozhodnete cvičiť s čerstvým tetovaním, je jeho poškodenie. Kým sa tetovanie úplne nezahojí, môže sa v dôsledku trenia a mechanického poškodenia nenávratne zničiť. A to za to naozaj nestojí. Nezabúdajte ani na to, že počas športovania sa oblečenie otiera o pokožku. V drvivej väčšine prípadov si to ani neuvedomujeme, ale pre čerstvé tetovanie to môže mať veľmi nepriaznivé účinky.

cvičenie s čerstvým tetovaním
Určite nie je dobrý nápad cvičiť s novým tetovaním.

Ako dlho musím čakať?

Doba, ktorú musíte počkať, kým sa budete môcť vrátiť do plného tréningového režimu, závisí od mnohých faktorov. Prvým je veľkosť tetovania a jeho umiestnenie. Je totiž veľký rozdiel medzi malým a jednoduchým tetovaním na predlaktí a komplikovaným tetovaním cez celý chrbát. Čas hojenia bude v oboch prípadoch úplne odlišný. Závisí to aj od metódy, ktorou bolo tetovanie vykonané. Ručné tetovanie sa zvyčajne hojí rýchlejšie ako tradičné strojčekové tetovanie, pretože je menej invazívne. Samozrejme, veľkú úlohu zohráva aj to, aký šport chcete robiť. Ak sa jednoducho radi hýbete a vystačíte si s dlhými prechádzkami, nebudete musieť čakať tak dlho ako napríklad človek, ktorý súťažne pláva.

V neposlednom rade záleží aj na tom, ako rýchlo sa vaše telo dokáže vyrovnať s tetovaním. To môže okrem iného závisieť aj od toho, či ide o vaše úplne prvé tetovanie, alebo ste ich už mali niekoľko. Preto sa vždy riaďte tým, čo vám povedal váš tatér. Každé tetovanie je individuálne a skúsený tatér dokáže najlepšie odhadnúť, ako dlho sa bude hojiť. Počítajte však s tým, že zvyčajne budete musieť vydržať približne 2 týždne bez väčšieho športovania.

Neprehliadnite

Čomu by ste sa mali rozhodne vyhnúť?

Zatiaľ čo pri niektorých aktivitách nemusí ísť až o taký veľký problém (k tým sa dostaneme o chvíľu), iným sa treba vyhnúť za každých okolností. Prvou z nich je už spomínané plávanie. V skutočnosti by ste sa pri čerstvom tetovaní mali vyhýbať pobytu vo vode (sprchovanie je v poriadku, ak dodržíte potrebné opatrenia). Dôvodom je zvýšené riziko infekcie. To isté mimochodom platí aj pre sauny, kde je riziko tiež vysoké. Osoba s čerstvým tetovaním by sa mala vyhýbať aj akýmkoľvek športom na slnku. V opačnom prípade hrozí, že tetovanie vybledne skôr, ako sa zahojí, a to určite nechcete.

Existuje aj všeobecné pravidlo, ktoré hovorí, že by ste sa mali vyhýbať činnostiam, pri ktorých sa tetovaná časť tela viac zapája. Ak máte tetovanie na ruke, mali by ste v posilňovni vykonávať len cvičenia, ktoré nezahŕňajú ruky. Problém môže nastať, ak máte tetovanie napríklad na chrbte. Tie sú počas cvičenia iných častí tiež vystavené treniu a výraznému poteniu, čo nie je žiaduce.

cvičenia s tetovaním
Pri cvičení s novým tetovaním by ste sa mali vyhýbať cvikom, ktoré zahŕňajú tetované oblasti.

Čo mám robiť, ak nemôžem cvičiť?

Dva týždne bez cvičenia sa niektorým môžu zdať takmer ako koniec sveta. Našťastie to nie je taký dlhý čas, aby to malo nejaký negatívny vplyv na vašu formu. Napriek tomu, ak nemôžete vydržať necvičiť tak dlho, máte niekoľko možností. Prvou z nich je chôdza. Skôr ako sa pustíte do akéhokoľvek cvičenia, vyskúšajte, ako vaše tetovanie reaguje na dlhšiu prechádzku. Po určitom čase môžete začať aj s ľahkým core tréningom. Ak máte menšie tetovanie a jeho umiestnenie to umožňuje, časom môžete začať trénovať aj ďalšie oblasti. V tomto prípade však počítajte s tým, že sa budete viac potiť, preto sa neponáhľajte. Osobne by som odporúčal využiť tento čas na odpočinok. Ak ste boli celý rok v tréningovom režime, dva týždne bez väčšej námahy môžu byť celkom dobrým obdobím.a po zahojení tetovania sa budete môcť vrátiť k tréningu s dostatkom energie a tiež s väčšou chuťou.

Neprehliadnite
Kľúč k lepšej imunite: máme osvedčené tipy na podporu vášho celkového zdravia.

Čo si z článku odniesť?

Proces hojenia tetovania v žiadnom prípade netreba podceňovať. Dávajte si preto pozor, aby ste ho neunáhlili. Pamätajte, že naše telo vníma tetovanie ako zranenie, s ktorým sa musí nejakým spôsobom vyrovnať. Nezahojené tetovanie predstavuje aj riziko infekcie. Preto sa riaďte odporúčaniami svojho tatéra a aspoň dva týždne sa vyhýbajte namáhavým aktivitám. Je preto dôležité, aby ste si tetovanie naplánovali v dostatočnom predstihu a podľa toho prispôsobili svoj tréningový plán.

Ak máte k článku akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.