Stravovanie

Tučniete po arašidovom masle? A hodí sa do diéty?

Arašidové maslo je veľmi obľúbenou potravinou, ktorú niektorí športovci považujú zaale iní sú skeptickí. Okrem toho, či je arašidové maslo skutočne zdravé, sa však často riešiako kalorické je arašidové maslo, a teda do akej miery ovplyvňuje chudnutie alebo priberanie.Ide však o dva úplne odlišné pojmy, kde každý znamená niečo úplne iné a nie každý si to uvedomuje. Poďme si teda vysvetliť, aké arašidové maslo v skutočnosti je.

Všetko závisí od celkového príjmu kalórií

Takže po arašidovom masle sa tučnie? Áno aj nie! To, či vaše telo priberá alebo spaľuje tuk, závisí od vášho celkového denného príjmu kalórií.Tento kalorický príjem z každého dňa sa potom sčíta a výsledkom je, že vaše telo buď v tzv. (zjeme viac energie, ako dokáže naše telo spáliť, a tak si ju v tele ukladáme).alebo v kalorickom deficite (zjeme menej energie, ako naše telo potrebuje, takže spaľuje tuky). V preklade to znamená, že ak sme stále v kalorickom deficite, môžeme spaľovať tuk úplne na čomkoľvek.

arašidy na výrobu masla
Samotné arašidy sú kalorické, ale rozhodne sa nedá povedať, že by sa po nich automaticky tučnelo.

Teoreticky môžete schudnúť na čokoláde a pizzi, ak váš denný príjem prevyšuje množstvo spotrebovaných kalórií, ale neberte to ako radu. Táto metóda je naozaj najhoršia a pre zdravie človeka úplne nevhodná. Niektoré potraviny jednoducho obsahujú viac kalórií a niektoré menej. To je dôvodom predsudku, že po niektorých potravinách priberáte a po iných chudnete. Ako sme si už vysvetlili, obidva tieto názory sú nezmyslom.

Náš tip
Čítajte zloženie a pozrite sa na nutričné hodnoty! Nejde len o to, koľko má potravina kalórií, ale aj o to, ako bola spracovaná. Čím menej sú zložky spracované, tým lepšie, samozrejme.

Výživové hodnoty arašidového masla

Kvôli spomínanej kalorickej hodnote mnohí ľudia tvrdia, že po arašidovom masle sa priberá, hoci to nie je celkom pravda. Arašidové maslo je pomerne kalorická potravina, na celých 100 g masla pripadá až 50 g tuku a približne 600 kcal.Problémom je, že ľudia, ktorí o tom nevedia a nevedia, čo spomínané noarašidové maslo a potom tvrdia, že kvôli nemu pribrali. Je úplne logické, že ak si dáte 10-20 lyžičiek arašidového masla na jedno posedenie, niektorí ľudia priberú, pretožemôžu dostať až 150 g tuku alebo 1500 kcal (čo pre mnohých môže byť celý deň bežného stravovania).

arašidové maslo kalórie
Ak zjete veľa arašidového masla, prijmete samozrejme obrovské množstvo kalórií.

Odpoveďou teda je, že arašidové maslo je celkom zdravé (na pomery rýchleho občerstvenia) a určite po ňom netlstnete (pokiaľ nezjete celé balenie na jeden záťah). Nie nadarmo sa hovorí, že všetko s mierou, a ak sa budete riadiť týmto heslom, môžete si v živote dopriať čokoľvek a nikdy nebudete tuční.

Naše odporúčanie
Arašidové maslo by malo obsahovať len arašidy a nič iné! Odporúčame maximálne 30-60 g denne, pretože arašidové maslo môže byť problematické. pre trávenie a má vysoký obsah kalórií, ale v tomto množstve si ho zaručene vychutnáte na maximum. Naše porovnanie najlepších arašidových masiel vám pomôže vybrať si ten správny výrobok.

Alternatívy arašidového masla

Arašidové maslo má rôzne alternatívy. Azda najjednoduchšie je siahnuť po jednom z týchto dvoch:

Arašidové maslo v prášku

Ak ste zarytým milovníkom arašidového masla, ale držíte diétu a klasické arašidové maslo je napríklad arašidové maslo si nemôžete dovoliť, existuje oveľa diétnejšia možnosť, a tou je arašidové maslo v prášku. To obsahuje oveľa menej tuku a kalórií, takže si ho môžete dopriať viac. Bohužiaľ, chuť tu nebude taká výrazná, pretože ako viete, tuk je nositeľom chuti, ale aj tak si ho určite vychutnáte. Jeho použitie je veľmi jednoduché, pričom si odmeriate požadované množstvo prášku do pohára.arašidového masla v prášku v pohári, potom pridáte trochu vody a rozmiešate do požadovanej konzistencie.

Iné arašidové maslá (mandľové, pistáciové, kešu...)

A ak úplne nemilujete chuť arašidového masla (ako ja)), našťastie pre nás existuje množstvo iných arašidových masiel, z ktorých si môžete vybrať. Ich nutričné hodnoty sa líšia len minimálne a všetky sú si viac-menej podobné. Keby som bol puntičkár, mohol by som povedať, že napríklad mandľové alebo pistáciové maslo je oveľa zdravšie ako arašidové maslo.a v nutričných hodnotách sa mierne líšia, ale na to by sme sa mohli zamerať v niektorom z budúcich článkov.

Neprehliadnite
Ak vás zaujímajú neorieškové maslá, neváhajte sa zapojiťnaše porovnanie najlepších a najchutnejších masiel s dobrými ingredienciami.

Záver

V tejto fáze by vám už malo byť jasné, prečo po arašidovom masle priberáte toľko, alebo naopak vôbec.
A to platí tak či tak pre každú potravinu na svete. Vždy to závisí od celkového množstva prijatých kalórií a celkového množstva spálených kalórií. Ak pochopíte túto jednoduchú matematickú rovnicu, plánovanie jedál bude pre vás o niečo jednoduchšie a budete si môcť bez výčitiek dopriať svoje obľúbené jedlá.
A ak ste ešte nejedli arašidové maslo, neviete, ako chutí, a nechcete urobiť chybu hneď na prvýkrát. Zostavili sme pre vás rebríček najlepších arašidových masiel, s ktorými nemôžete urobiť chybu.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.