Stravovanie

6 chutných a sýtych jedál vhodných pre diétu

Neexistujú potraviny bez kalórií. Existuje však veľa potravín, ktoré majú relatívne málo kalórií, a pritom vás dokážu celkom dobre zasýtiť. A ak chcete schudnúť a snažíte sa znížiť príjem kalórií, práve takéto výrobky by ste mali hľadať. V tomto článku vám prezradíme, aké chutné potraviny majú málo kalórií, ale aspoň na chvíľu vás nezasýtia.

Ako funguje chudnutie?

Hoci sme princípy chudnutia už opísali napríklad v našom článku s názvom Chudnutie v novom roku, krátke pripomenutie je určite na mieste. Základom úspešného chudnutia je vždy príjem a výdaj kalórií. Príjem kalórií je definovaný tým, čo zjete a prípadne vypijete, pretože kalórie obsahujú aj ovocné šťavy alebo rôzne sladené limonády. Kalorický výdaj potom predstavuje vaša denná aktivita (šport, cvičenie v práci atď.) a tiež tzv. kalorický príjem. Ide o hodnotu, ktorá udáva množstvo energie potrebnej na udržanie všetkých životných funkcií nášho organizmu. Ak by ste teda celý deň len nehybne ležali, vaše telo by stále potrebovalo kalórie na život. Ak chcete schudnúť, stačí, aby bol váš kalorický príjem o niečo nižší ako kalorický výdaj. Je to také jednoduché a samozrejme to potvrdzujú mnohé vedecké štúdie.

Aké potraviny jesť?

Samozrejme, neznamená to, že v rámci chudnutia jednoducho vyradíte všetky kalorické potraviny a budete jesť napríklad len mrkvu. To by bolo veľmi kontraproduktívne a mohlo by to ohroziť aj vaše zdravie. Napriek tomu existujú potraviny, ktoré si môžete dovoliť zaradiť do svojho jedálnička, a viacpretože majú relatívne nízky obsah kalórií a napriek tomu vás dokážu zasýtiť. Pozrime sa na niektoré z nich:

Varené zemiaky

Hoci väčšinu z vás pravdepodobne nenapadnú varené zemiaky, existovala jedna malá štúdia, ktorá ukázala, že ľudiaktorí jedli mäso a zeleninu so zemiakmi, subjektívne pociťovali menší hlad ako ľudia, ktorí mali ako prílohu ryžu alebo cestoviny. Varené zemiaky sú predovšetkým zdrojom sacharidov, ale obsahujú aj niektoré bielkovín, vlákniny a vitamínu C a podľa výskumu majú veľmi vysoký index sýtosti.

Grécky jogurt

Grécky jogurt je tiež jednou zo základných potravín v repertoári mnohých zástancov zdravej výživy. V porovnaní s tradičným jogurtom je hustejší a zvyčajne má vyšší obsah bielkovín na úkor menšieho množstva sacharidov. Je preto ideálnou voľbou na raňajky a dokonca sa uskutočnili výskumy, ktoré ukázali, že napr. ženy s vysokobielkovinovou desiatou v podobe gréckeho jogurtu vydržali dlhšie ako ženy s desiatou s nižším obsahom bielkovín.

Grécky jogurt ako zdravé raňajky
Grécky jogurt je výbornou voľbou na desiatu alebo raňajky.

Zelenina a ovocie

Jedno všeobecné pravidlo hovorí, že ovocie alebo zelenina by mali tvoriť neoddeliteľnú súčasť každého väčšieho jedla. A to nielen preto, že obsahujú vitamíny a minerálne látky. Dôležité je aj to, aby významnú časť zeleniny a ovocia tvorila voda, takže jete jedlo s pomerne veľkým objemom a malým množstvom kalórií. Ovocie je prirodzeným zdrojom cukrov, takže má, samozrejme, o niečo vyšší obsah kalórií, ale sOdporúča sa však jesť ho pravidelne kvôli obsahu vlákniny a rôznych mikroživín.

Ryby

Do zdravej a nízkokalorickej stravy môžete zaradiť aj chudé rybie mäso, ktoré je často plné bielychbielkovinami, ale aj omega-3 mastnými kyselinami, ktoré podľa štúdií vykonaných na ľuďoch s nadváhou a obezitou môžu dokonca zvýšiť pocit sýtosti. Podľa výskumov môže tiež poskytnúť väčší pocit sýtosti ako napríklad hovädzie mäso. Niektoré ryby sú však oveľa tučnejšie ako iné, a preto sa pri ich výbere uistite, že je dobré zistiť, či kalorická hodnota ryby zapadá do vášho nastaveného jedálnička. Odporúča sa však z času na čas ryby konzumovať, a ak ryby nejete vôbec, nemusí byť zlý nápad doplniť ich omega 3. Naše porovnanie najlepších omega 3 mastných kyselín vám pomôže vybrať si ten najlepší doplnok.

ryby ako skvelá potravina pre diétu
Ryby je dobré jesť pravidelne už len preto, že sú skvelým zdrojom omega 3.

Ovsené vločky

Ďalšou obľúbenou raňajkovou potravinou sú nepochybne ovsené vločky. Tá je plná vlákniny a dokonca existujú vedecké štúdie, ktoré preukázali, že ovsené vločky na raňajky sú porovnateľnév porovnaní s cereáliami kupovanými v obchode môžu viesť k dlhšiemu pocitu sýtosti a nižšiemu príjmu kalórií na obed. Jednou z možností je, samozrejme, siahnuť po klasických cereáliách zo supermarketu, ktoré stoja pár korún. Pre lepšiu prípravu a optimálnu stráviteľnosť sa však odporúča namočiť ich cez noc do vody. Vhodnejšie je použiť buď instantné vločky, alebo môžete siahnuť po už pripravených proteínové kaše, ktoré stačí zaliať vodou alebo mliekom a skonzumovať.

Vajíčka

Vajcia sú jedným zo základných stavebných kameňov pre športovcov, ktorých cieľom je získať Preto sme ich zaradili do nášho výberu najkvalitnejších proteínov. Okrem toho, že sú bohaté na bielkoviny, obsahujú aj celý rad antioxidantov a skvele vás zasýtia.

vajcia ako skvelá potravina na chudnutie
Vajcia uvarené natvrdo majú o niečo menej kalórií ako vyprážané.

Aké ďalšie potraviny vás zasýtia?

Je potrebné poznamenať, že potraviny, ktoré vás dobre zasýtia a sú len relatívne Existuje množstvo potravín, ktoré veľmi zasýtia a majú len veľmi málo kalórií, a všetky by sa do tohto článku nezmestili. Je dobré mať na pamäti, že tie výrobky, ktoré majú vysoký obsah bielkovín alebo vlákniny, majú väčší sýtiaci účinok. Bielkoviny sú preukázateľne najzasycujúcejším makronutrientom, preto nie je od veci doplniť ich srvátkovým proteínom, ktorý dokáže účinne zahnať hlad a chuť na sladké. Ukázalo sa, že nápomocná je aj vláknina, ktorá môže zvýšiť pocit sýtosti a spomaliť vyprázdňovanie žalúdka. Vhodné môžu byť aj rôzne druhy mäsa, strukoviny alebo quinoa. Majte však na pamäti, že je dobré udržiavať pestrú a vyváženú stravu. stravu a nielen obmedzený výber potravín, ktoré majú nižšiu kalorickú hodnotu.

No a to je pre tento článok všetko. Ak máte nejaké otázky týkajúce sa chudnutia alebo sa len chcete podeliť o svoje tipy a trikyBudeme radi, ak sa nám ozvete v komentároch pod týmto článkom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.