Stravovanie

Neviete, čo si vziať na túru? Máme pre vás 7 praktických tipov

Už vás nebavia tie isté možnosti občerstvenia na vašich túrach? Alebo neviete, čo si vziať so sebou? Príprava jedla na túry môže byť pre mnohých ľudí náročná. Občerstvenie musí byť výživné, vyvážené a najlepšie baliteľné. V tomto článku sa budeme venovať našim najlepším tipom práve na takéto jedlá. Ukážeme vám, že možností je veľa, a predstavíme vám jednotlivé možnosti, ich výživové hodnoty a dôvody, prečo odporúčame práve tieto možnosti.

Obsah článku
Zobraziť
Skryť

Aké je najlepšie občerstvenie na cesty?

Pri rozhodovaní, čo si vziať so sebou na túru, je potrebné zvážiť niekoľko faktorov. Na ako dlho sa chystáte? Ak ide o viacdňovú túru, bude možné niekde po ceste doplniť zásoby potravín? Zostávate vonku cez noc, alebo máte pripravené ubytovanie, kde si môžete večer dať teplé jedlo? To všetko môže ovplyvniť váš výber potravín. Napriek tomu odporúčame tieto jedlá, ktoré sú podľa nás univerzálne:

Celozrnná bageta

Jednodňové túry nám umožňujú vziať si čerstvé potraviny bez toho, aby sme museli brať ohľad na ich trvanlivosť. Dôležitým aspektom tohto jedla sú čiastkové potraviny na prípravu. Ak chceme, aby bolo jedlo vyvážené, musia byť zastúpené všetky makroživiny. Zdrojom sacharidov môže byť bageta alebo iný chlieb a určite odporúčame zvoliť celozrnný. Hoci je dnes biele pečivo trochu nespravodlivo démonizované, celozrnné alternatívy majú často nižší glykemický index a obsahujú o niečo viac vitamínov alebo minerálov. Ako zdroj bielkovín môžeme použiť napríklad kvalitný syr a šunku, ale je dobré, aby obsah mäsa bol čo najvyšší a obsah soli čo najnižší. Bagetu doplňte zeleninou a máte kvalitný a výživný pokrm.

MÔŽEM SI CESTOU KÚPIŤ BAGETU?
Ak si myslíte, že v takom prípade si môžete kúpiť bagetu na čerpacej stanici, nie je to tak. Priemyselne spracované potraviny sú vo všeobecnosti pre náš organizmus menej prospešné a do tejto kategórie patria aj hotové bagety, ktoré sa líšia najmä obsahom konzervačných látok a vo väčšine prípadov aj nezdravých omáčok.

Sušené mäso

Ako rýchly zdroj bielkovín na cestách si môžeme vybrať sušené mäso alebo sušené mäso. Je to skvelá možnosť, ako získať plnohodnotné živočíšne bielkoviny na túre. Výživové hodnoty sušeného mäsa sú vyššie ako u bežne spracovaného mäsa vďaka nižšiemu obsahu vody. Keďže proces výroby sušeného mäsa je pomerne šetrný, nedochádza k výraznému zníženiu biologickej hodnoty živín. V 100 g priemerného sušeného mäsa nájdeme približne 33 g bielkovín a do 30 g tuku, ale konkrétne výživové hodnoty sa líšia od výrobku k výrobku. V porovnaní s konvenčným spracovaním má však metóda sušenia pri dlhších cestách niekoľko výhod. Mäso má dlhú trvanlivosť aj bez skladovania v chlade, takže ho možno vziať na niekoľkodňovú cestu. Ďalšou výhodou je, že sušené mäso je ľahké a skladovateľné. Ak si neviete vybrať sušené mäso, na našej webovej stránke sme zostavili rebríček najlepších produktov.

Sušené mäso je skvelá desiata na cesty, pretože je ľahké a nekazí sa.
Sušené mäso je skvelá desiata na cesty, pretože je ľahké a nekazí sa.

Instantné produkty

Instantné výrobky zvyčajne považujeme za priemyselne spracované potraviny bez výživovej hodnoty. Existujú však jednoduché výnimky, ktoré uvedieme nižšie. Tento typ jedla si vyberáme pre jeho jednoduchú a rýchlu prípravu, na ktorú potrebujeme len vodu. Instantné produkty sú v podstate nevyhnutné na viacdňové túry. Sú ľahké, rýchle na prípravu a pri správnom výbere aj nutrične hodnotné. Ako menšie občerstvenie môžeme zvoliť napríklad kašu alebo viaczložkové proteíny. Ovsené vločky sú skvelým zdrojom polysacharidov. Je však dôležité vybrať si výrobok, ktorý neobsahuje príliš veľa konzervačných látok a pridaných cukrov. Na našej webovej stránke nájdete napríklad recenziu instantného nápoja Shake-it, ktorý obsahuje nielen ovsené vločky, ale aj chia semienka, nepražené kakao a ryžový proteín. Viaczložkový proteín slúži ako skvelý doplnok bielkovín. Môžete siahnuť po akomkoľvek proteínovom výrobku, ktorý máte doma, ale viaczložkový proteín vám poslúži lepšie vďaka dlhšiemu času nasýtenia. V našom rebríčku kvalitných viaczložkových proteínov sme zoradili najlepšie produkty.

Nápoje podobné Shake-It, ktoré sme recenzovali, sú skvelou voľbou na cesty.
Nápoje podobné Shake-It, ktoré sme recenzovali, sú skvelou voľbou na cesty.

Orechy a semená

Oriešky a semienka sú ďalšou možnosťou ľahkého, skladovateľného a výživného občerstvenia. Orechy sa v bežnej strave používajú aj ako zdroj zdravých tukov, konkrétne nenasýtených mastných kyselín, medzi ktoré patria aj omega-3 mastné kyseliny. Mnohé bežne dostupné orechy obsahujú viac ako 50 g tuku na 100 g. Menšie porcie nás zasýtia, čo svedčí o ich praktickosti na cesty. Orechy však nie sú len zdrojom tukov, ale obsahujú aj rastlinné bielkoviny, až 20 g na 100 g výrobku, a vlákninu, ktorá ešte lepšie zasýti. Oriešky a semienka môžete pridať k sušenému ovociu alebo bielkovinám a pripraviť si tak vyvážené a zdravé jedlo.

 

 

Energie na 100g [kcal]

Tuky na 100g [g]

Bílkoviny na 100g [g]

Vláknina na 100g

[g]

Arašídy

602

49

25

8

Mandle

633

54

21

12

Kešu

583

46

17

2

Vlašské ořechy

718

63

16

6

Dýňová semínka

581

46

36

9

Slunečnicová semínka

635

56

24

10

Výživové hodnoty potravín boli prevzaté z Kalorických tabulek.

Ovocie

Ak sa na túre cítite unavení, je dobré siahnuť po rýchlom zdroji energie. Jednoduché sacharidy sú práve také, ktoré sa rýchlo uvoľňujú do krvného obehu, odkiaľ je to už len krátka cesta do svalov a iných orgánov, ktoré potrebujú doplniť živiny. Práve tieto sacharidy sú dokonale zabezpečené na ceste, napríklad ovocím. To však nie je jediná výhoda ovocia, nájdeme v ňom aj množstvo minerálov a vitamínov. Ak ide o jednodňový výlet a nie sme obmedzení priestorom a trvanlivosťou, je vždy lepšie siahnuť po čerstvom ovocí. Ak sa chystáme na viac dní, rozhodneme sa pre sušené a tu máme na výber z niekoľkých variantov výrobkov, ktoré sa najvýraznejšie líšia spôsobom spracovania.

AKÝM SPÔSOBOM JE OVOCIE SPRACOVANÉ?
Spôsoby spracovania sa delia na sušenie teplom a sušenie mrazom. Lyofilizácia je proces, pri ktorom sa ovocie zmrazí a potom sa zníži tlak a zvýši teplota, aby voda v ovocí sublimovala. Tým sa z ovocia odstráni až 99 % pôvodnej vody.

Lepšou voľbou je lyofilizované ovocie, pretože neobsahuje pridaný cukor ani iné prídavné látky a proces lyofilizácie nedenaturuje makro- ani mikroživiny. Trvanlivosť lyofilizovaného ovocia je až niekoľko mesiacov a veľmi dlho si zachováva svoju pôvodnú chuť.

Proteínové tyčinky

Ak pravidelne chodíte na túry, pravdepodobne ste si niekedy so sebou pribalili proteínovú tyčinku. Ale rozhodli ste sa správne? Tyčinky, ktoré bežne nájdete v supermarketoch, nemajú ideálne zloženie. Majú veľa pridaného cukru, konzervačných látok a obsahujú malé množstvo bielkovín. Množstvo bielkovín je kľúčovým parametrom, na ktorý si treba dávať pozor, keď tyčinku považujete za kompletnú desiatu. Bielkoviny nás dobre zasýtia a slúžia ako zdroj energie na dlhší čas. Ak vás zaujíma, ako si vybrať takúto tyčinku, zostavili sme rebríček najlepších proteínových tyčiniek na trhu.

Od proteínových tyčiniek až po Pure Bar od spoločnosti Prom-In.
Od proteínových tyčiniek až po Pure Bar od spoločnosti Prom-In.

Konzervované potraviny

Ak nechcete, aby všetko jedlo, ktoré si so sebou vezmete na viacdňovú túru, bolo "v prášku", určite siahnite po plechovke. Konzervované potraviny majú dlhú trvanlivosť a vzhľadom na svoj objem sú veľmi výživné. Z konzerv si zvyčajne vyberáme krmivo, ktoré poskytuje dostatok bielkovín. Skvelou voľbou je napríklad tuniak. Jedna konzerva tuniaka vás vyjde na pár drobných a obsahuje viac ako 20 g kvalitných bielkovín a zdravých tukov. Ak nie ste fanúšikom tuniaka, vyberte si konzervu s iným druhom mäsa. Aj v tomto prípade je dôležité správne si vybrať, preto hľadajte výrobky, ktoré obsahujú čo najmenej soli a konzervačných látok, ale čo najvyšší podiel mäsa. Spoločnosť Aktin napríklad predáva kvalitné (nielen) mäsové výrobky vhodné na cesty:

Ak si na túry nosíte aj iné ako vyššie uvedené potraviny, budeme radi, ak nám do komentárov napíšete svoje obľúbené. Inšpirujete nielen nás, ale aj ostatných čitateľov. 

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.