Za hranicami mäsa: Ako chutí umelý hamburger? (Recenzia)

Posledná úprava: 22. júla 2021

Čo vás napadne, keď vám niekto povie o plnohodnotnej náhrade mäsa, ktorá je 100 % rastlinná? Úprimne povedané, ani ja som to nevedel a predstava, že by nejaký hrachový proteín nahradil moju obľúbenú mäsovú placku, sa mi úprimne nezdala nijako reálna.

Keďže sa však Beyond Burger stáva čoraz populárnejším, vyskúšal som ho aj ja. Či mi chutil, či sú jeho ingrediencie aspoň trochu prijateľné a či sa niekedy vrátim ku klasickému mäsovému burgeru, sa dozviete v dnešnej recenzii.

Beyond Meat Burger
Publikované: 21. júla 2019
Upravené: 22. júla 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Potraviny
Zložky
9.3/10
Chuť
8.8/10
Konzistentnosť
8.9/10
Cena
6.6/10
Celkové hodnotenie
8.4
z 10 bodov

Kde kúpiť najlacnejšie?

Ak dávate prednosť videu pred textom, môžete si pozrieť našu videorecenziu, ktorá obsahuje podrobnejšie zábery:

Ako hodnotíme zložky Beyond Burger?

Na úvod dnešnej recenzie by som rád povedal, že som bol so zložením Beyond Burger úplne spokojný. Hrachový proteín, repkový a kokosový olej sú ingrediencie, ktoré určite stoja za zmienku, o to viac, keď výrobok z nich vytvorený má chuť podobnú mäsu.

1. Hrachový proteín

Na prvom mieste v zložení Beyond Burger je hrachová bielkovina, ktorá má veľmi dobré spektrum aminokyselín, a preto je naozaj vhodná na použitie. Aspoň čo sa týka rastlinných bielkovín. Pri podrobnejšom skúmaní zistíte, že tento proteín je trochu chudobný na obsah aminokyselín cysteínu, metionínu a tryptofánu, aspoň v porovnaní napríklad s populárnym srvátkovým proteínom.

Aby sme však boli úplne objektívni, treba tiež spomenúť, že zastúpenie arginínu, glycínu a fenylalanínu je mimoriadne vysoké. Z rastlinných bielkovín je to určite najlepšia možná voľba, ktorá je oveľa lepšia ako sója, ktorá je lacná, pomerne kontroverzná a používa ju drvivá väčšina výrobcov

Zložky hamburgeru Beyond Meat
Hrachový proteín je príjemnou zmenou oproti sójovému proteínu, čo veľmi oceňujeme.

2. Repkový olej

Repkový olej je ďalšou pomerne dobre zvolenou surovinou s dobrými výživovými hodnotami. Má najnižší obsah nasýtených mastných kyselín spomedzi bežne používaných olejov, ktorých zdravotné účinky sú pomerne kontroverzné. Podľa odborných webových stránok obsahuje repkový olej 24-38 % omega 3 a omega 6 (t. j. kyseliny linolovej a alfa linolovej), o ktorých možno povedať, že z hľadiska legislatívy prispievajú k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi

3. Kokosový olej

Kokosový olej využívajú najmä športovci, pretože obsahuje MCT tuky (tuky so stredne dlhým reťazcom), ktoré dokáže telo využiť ako pomerne dobrý zdroj energie, najmä pri vytrvalostných športoch. Nový výskum však naznačuje, že obsah MCT v kokosovom oleji nie je taký vysoký, ako sa doteraz predpokladalo. V starších článkoch sa uvádzal až 75 % obsah MCT, ale v novších zisteniach sa uvádza len približne 15 %.

Vkaždom prípade je kokosový olej v Beyond Meat rafinovaný, čo znamená, že je zbavený všetkých nečistôt, ale zároveň sú podľa odborných webových stránok zničené všetky zdraviu prospešné látky, ako sú polyfenoly - dôležité antioxidanty. Rozlišuje sa medzi čiastočnou a úplnou rafináciou, pričom pri čiastočnej rafinácii vznikajú trans-tuky, čo je v podstate rovnaký problém ako pri hydrogenovaných (stužených) tukoch, ako sú RAMA, FLORA a iné. Úplná rafinácia je výhodnejšia, pretože do značnej miery eliminuje výskyt transmastných kyselín, a preto sa zvyčajne uprednostňuje.

4. Iné látky (Beyond Meat ich obsahuje menej ako 2 %):

Bambusová vláknina, metylcelulóza, zemiakový škrob, maltodextrín, kvasnicový extrakt, soľ, slnečnicový olej, rastlinný glycerín, sušené kvasnice, arabská guma, kyselina askorbová, repná šťava, modifikovaný škrob, kyselina octová, jablkový extrakt, koncentrát citrónovej šťavy.

Kde kúpiť najlacnejšie

Zaujímavá chuť, ktorá mi ani zďaleka nepripomína mäso

Ak ste si pozreli túto recenziu, deväťdesiat percent z nej bolo kvôli tomuto odseku. Pri testovaní Beyond Meat sme pre porovnanie pripravili aj klasický hovädzí burger. Prvým aspektom, ktorým sa tieto dve potraviny líšia, je vôňa. Po otvorení zeleninového hamburgeru nás totiž ohromila vôňa podobná psej konzerve, zatiaľ čo mäso voňalo... presne ako mäso.

Potom tu bol ďalší rozdiel, a to konzistencia. Keď sme si vybrali hamburger Beyond, bol výrazne mäkší a nedržal dobre tvar. Musím predoslať, že sa to zmenilo po tepelnej úprave, keď zeleninový burger už nedržal pohromade. Hoci som si pôvodne myslela, že príprava Beyond Burgeru bude trvať o niečo dlhšie, príprava nám zabrala rovnaký čas ako príprava bežného mäsa.

Potom prišla na rad samotná ochutnávka. A úprimne, neviem, k čomu by som túto zmes rastlinných produktov prirovnala. Chuť nie je veľmi výrazná a v porovnaní s mäsom je rozhodne menej tuhá, keď ju stlačíte, šťava vytečie. Je to zaujímavý chuťový zážitok, ak si k hamburgeru dáte klasickú žemľu a zeleninu ako ja, určite budete spokojní, ale je veľmi ťažké porovnať chuť s niečím známym. Zeleninový burger musíte vyskúšať na vlastnej koži.

Konzistencia hamburgeru Beyond Meat
Aj keď chuť Beyond Burgeru nie je taká výrazná, v kombinácii s žemľou a zeleninou si ho určite zamilujete rovnako ako my.

Cena, ktorá vás pravdepodobne prinúti zostať pri klasickom mäse

Ak som doteraz na Beyond Burger nenašiel žiadnu zásadnú chybu, teraz to už neplatí. Za dve kolieska (a teda dve porcie zeleninového burgeru) zaplatíte takmer 200 Kč, čo ho stavia do veľmi nevýhodnej pozície oproti klasickému mäsu. Za tri plátky kvalitného hovädzieho burgeru sme zaplatili o takmer 100 Kč menej. A ak milujete jedlo rovnako ako my, môžete pokojne zjesť obe porcie hamburgeru sami. Vzhľadom na vyššiu cenu si myslím, že Beyond Burger je niečo, čo určite stojí za vyskúšanie, ale zároveň pravdepodobne radikálne neovplyvní váš jedálniček ako neoddeliteľná súčasť vašej stravy.

Kde kúpiť Beyond Burger najlacnejšie?

Burger z iného mäsa vs. burger z hovädzieho mäsa
Cena za Beyond Meat je bohužiaľ veľmi nadsadená.

Záverečné hodnotenie

Úprimne povedané, mäso mám tak rád, že som presvedčený, že žiadne iné mäso ho v mojom jedálničku nenahradí. Aj keď výrobcovia týchto náhrad mäsa hovoria o tom, že pre steak nie je potrebné drancovať planétu, ja by som k tomu pristupoval inak. Nadmerná konzumácia mäsa rozhodne nie je zdravá, a ak potrebujete alternatívu (teda nie náhradu), určite sa vám môže hodiť.

Ide o kvalitný výrobok, ktorý neobsahuje žiadne zbytočné látky (hoci v bežnom mäse samozrejme nie je maltodextrín ani arabská guma). Jedinou nevýhodou je, žiaľ, vyššia cena, a preto väčšina z nás pravdepodobne stále uprednostňuje mäso. Tento hamburger však rozhodne stojí za vyskúšanie

No, to je všetko pre túto recenziu. Ak ste Beyond Burger vyskúšali, budeme radi, ak nám dáte vedieť v komentároch. Rovnako nám môžete v komentároch položiť akékoľvek otázky a my vám na ne radi odpovieme

Diskusia (1)

Vegavolt
Júl 10, 2022

a co takto zobrat do uvahy aj eticke a moralne hladisko? Kolko bodov by dostalo maso a kolko beyond meat?

Súhlasím(0)
Nesúhlasím(0)