Hoci o škodlivosti bieleho cukru boli napísané desiatky, ak nie stovky článkov, ročná spotreba tohto "bieleho zabijaka" v Českej republike stále presahuje 40 kg na dospelú osobu.
Ak ani vy nedokážete kontrolovať svoju chuť na sladké, možno zmeníte názor v nasledujúcom článku, v ktorom sa pozrieme na 7 dôležitých dôvodov, prečo nás cukor zabíja.
1. Zhoršuje pamäť a koncentráciu
Nedávna vedecká štúdia vykonaná na potkanoch ukázala, že zvýšený príjem fruktózy poškodzuje mozgové synapsie, ktoré zabezpečujú komunikáciu medzi mozgovými bunkami. U potkanov sa ďalej vyvinula inzulínová rezistencia, čo malo za následok zhoršenie kognitívnych funkcií.
V extrémnych prípadoch môže nadmerná konzumácia cukru dokonca viesť k vzniku neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba.
2. Spôsobuje depresiu
S konzumáciou rýchlych cukrov súvisí aj kolísanie hladiny glykémie v tele. Najskôr začne telo produkovať hormóny, ktoré ovplyvňujú našu náladu - serotonín, dopamín, GABA a ďalšie. To však netrvá dlho.
Hladina cukru v krvi začne veľmi rýchlo klesať, čo podľa rôznych štúdií môže spôsobiť úzkosť, náladovosť a v extrémnych prípadoch aj depresiu.
3. Poškodzuje zuby
Ako ukázali mnohé vedecké štúdie, cukor môže výrazne poškodiť aj zubnú sklovinu. Ohrozujú ho dva druhy baktérií, Streptococcus mutans a Streptococcus sorbrinus, ktoré sa živia predovšetkým cukrom a vytvárajú zubný povlak.
Ak si dôkladne nečistíte zuby, zubný povlak sa mení na kyselinu, čím sa mení pH v ústach. Zo štandardných 7,0 môže pH klesnúť na 5,0 a minerály v zubnej sklovine sa začnú rozpúšťať. Spočiatku sa objavia malé erózie, ale časom sa začne tvoriť aj zubný kaz.
TIP: 15 zdravých alternatív, ktoré dokonale nahradia cukor
4. Podporuje osteoporózu
Opísať proces, pri ktorom môžu jednoduché cukry spôsobiť rednutie kostí, je veľmi zložité, preto sa ho pokúsim načrtnúť naozaj stručne.
Po tom, ako začne klesať hladina glykémie v tele (ako sme uviedli vyššie), nastane krátka prestávka, kým telo začne vylučovať stresové hormóny adrenalín a kortizol. A práve túto krátku prestávku využíva hormón nazývaný parathormón, ktorý má jednoduchý účinok - vyšle kostnej hmote príkaz, aby začala posielať uložený vápnik späť do krvného obehu, čím vzniká osteoporóza.
5. Je toxický pre telo
S rastúcou spotrebou cukru rastie aj počet vedeckých štúdií, ktoré sa ním podrobne zaoberajú.
Čoraz viac z nich potvrdzuje, že nadmerná konzumácia cukru môže byť pre organizmus veľmi toxická a spôsobuje množstvo porúch, ako napr:
- Poškodenie lipidov, ktoré urýchľuje proces starnutia
- Inzulínová rezistencia
- Narušenie štruktúry DNA
- Zníženie hladiny HDL (dobrého cholesterolu)
- Spôsobuje prekyslenie tráviaceho traktu
6. Príčiny akné
Nadmerná konzumácia cukru zvyšuje produkciu inzulínu, čo vedie k zvýšenej tvorbe kožného mazu. Výsledkom je akné.
Zároveň sa ukázalo, že cukor je zodpovedný za mnohé zápalové procesy v tele, ktoré opäť úzko súvisia s tvorbou akné. Ak máte problémy s pokožkou, určite vám odporúčame obmedziť príjem cukru.
7. Môže stáť za vznikom rakoviny
Štúdia uskutočnená v roku 2014 potvrdila, že zvýšená konzumácia cukru môže spôsobiť onkogenézu, teda vznik rakoviny. Príčinou nie je samotný cukor, ale jeho metabolizmus v tele, konkrétne zvýšenie glykolytickej aktivity. Metabolizovaný cukor sa aktivuje na povrchu bunkovej membrány a práve jeho nadmerná expresia môže viesť k rakovine.
Ako vidíte, negatívnych účinkov cukru je veľa. Ale aby sme sami nekázali vodu a nepili víno, nikto sa nevyhne občasnej konzumácii cukru. Vyššie uvedené problémy sa vyskytujú len pri nadmernej konzumácii, preto na záver článku neodporúčame úplne vylúčiť cukor zo stravy, ale len výrazne obmedziť jeho konzumáciu.
V mnohých prípadoch môžete siahnuť po zdravých alternatívach, ako je napríklad trstinová melasa. Niektoré z našich alternatív síce tiež obsahujú cukor, ale zároveň obsahujú veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov.
Dúfame, že sme vám pomohli, a ak máte nejaké otázky o cukre a jeho škodlivosti, môžete sa nás opýtať v komentároch. Radi vám odpovieme.
Kam ďalej: 23 najlepších kníh o chudnutí, silovom tréningu a zdravej výžive