Stravovanie

9 presvedčivých dôvodov, prečo nás cukor zabíja

O bielom cukre sa toho napísalo veľa. Asi nikoho neprekvapí, že cukor nie je zdravá potravina a že jeho konzumácia by nemala byť nadmerná. Napriek tomu v Českej republike každý dospelý človek zje v priemere viac ako 35 kg tohto "bieleho zabijaka" ročne. Hoci sa takéto označenie môže zdať na prvý pohľad trochu prehnané, v tomto článkuV tomto článku rozoberieme hlavné dôvody, prečo je takéto označenie skôr orientačné. Dnešnou témou sú negatívne účinky bieleho cukru na zdravie vrátane zvýšeného rizika kardiovaskulárnych ochorení.kardiovaskulárnych ochorení, ktoré sú podľa Svetovej zdravotníckej organizácie jednou z najčastejších príčin úmrtí na svete.

Na úvod by som však mal pre istotu zdôrazniť, že konzumácia cukru sama o sebe nemusí byť nevyhnutne zlá. Ak si dáte pozor na jeho príjem a uistíte sa, že to s ním nepreháňatecukor je tiež bežnou súčasťou stravy, ktorej sa nemusíte príliš obávať. Ale akonáhle vypijete niekoľko sladkých nápojov denne a zvyšok vašej stravy je plný cukru až po okraj, riziká spojené s jeho konzumáciou sú pochopiteľne akútnejšie.

1. Nadváha

Pravdepodobne prvý zdravotný problém, ktorý väčšine ľudí napadne, keď si spomenú na cukor, je nadváha alebo dokonca obezita. Nie je prekvapením, že zvýšená konzumácia cukru je jedným z hlavných dôvodov (ale samozrejme nie jediným), prečo čoraz viac ľudí trpí nadváhou. Okrem toho fruktóza podporuje chuť na jedlo, čo môže v podstate vytvoriť začarovaný kruh, v ktorom sa človek neustáleneustálej túžbe po "niečom malom" odháňa sladké jedlo, čo zase zvyšuje chuť na ďalšie jedlo. Nadváha a obezita sú spojené s nespočetným množstvom zdravotných komplikácií, ktoré majú negatívny vplyv na zdravie a kvalitu života. Na niektoré z nich sa podrobne pozrieme v nasledujúcich častiach. Za zmienku stojí aj to, že nadváha môže mať negatívny vplyv na psychiku.

NEPREHLIADNITE
Okrem cukru sú často kritizované aj umelé sladidlá, ktoré v mnohých výrobkoch nahrádzajú cukor. V našom článku sa dozviete, ktoré umelé sladidlá sú nebezpečné a ktoré nie.

2. Riziko srdcových ochorení

Ako sme už spomenuli v úvode, srdcové ochorenia sú jednou z hlavných príčin úmrtí na svete. Nadmerná konzumácia cukru sa spája s rizikom týchto ochorení. Opäť to pravdepodobne nie je prevratné zistenie, ale mnohí ľudia si túto súvislosť nemusia uvedomovať.Väčšina ľudí si zdravie srdca spája s nasýtenými tukmi, ale nadmerná konzumácia cukru je rovnako škodlivá, ak nie ešte škodlivejšia. Podobne ako nadváha, aj ochorenia srdca môžu mať mnoho ďalekosiahlych dôsledkov, ktoré negatívne ovplyvňujú celkovú kvalitu života.

3. Depresia a iné psychické problémy

V dôsledku nadmernej konzumácie cukru dochádza k výkyvom hladiny glykémie v tele. To je jeden z faktorov, ktoré zvyšujú riziko depresie. Vysoký príjem cukru má však za následok aj množstvo ďalších negatívnych účinkov (o mnohých z nich sa píše v tomto článku), ktoré tiež zvyšujú riziko. Nadmerná konzumácia sladkých potravín preto môže priamo aj nepriamo ohroziť vaše duševné zdravie. Nemusí ísť nevyhnutne o depresiu, ale môže ísť o úzkosť, náladovosť alebo podráždenosť. Za zmienku stojí aj štúdia z roku 2017, ktorá ukázala, že ľudia s nadmerným príjmom cukru majú o 23 % vyššiu pravdepodobnosť vzniku depresie.

Cukor spôsobuje depresiu
Pravidelnou konzumáciou cukru si vo veľkom zahrávate s hormónmi svojho tela. Po počiatočnom pocite uspokojenia však môžu nastať výkyvy nálad a depresia

4. Zhoršujúce sa zdravie zubov

Kto z nás v detstve nepočul, že konzumácia veľkého množstva sladkostí vedie k zlým zubom? Toto obľúbené tvrdenie všetkých rodičov vychádza z toho, že cukor posielacukor poškodzuje zubnú sklovinu, čo má za následok zvýšenú kazivosť zubov. Baktérie v ústach (najmä Streptococcus mutans a Streptococcus sorbrinus) sa živia cukrom, ktorý potom vytvára zubný povlak. Ak si dôkladne nečistíte zuby, zubný povlak sa premení na kyselinu, čím sa zmení úroveň pH v ústach. Zo štandardných 7,0 môže pH klesnúť na 5,0 a minerály v zubnej sklovine sa začnú rozpúšťať. Spočiatku sa začnú objavovať malé erózie, ale časom sa začne tvoriť aj zubný kaz.

5. Akné a mastná pleť

Ako už bolo spomenuté v súvislosti so zvýšeným rizikom depresie, nadmerná konzumácia cukru spôsobuje výkyvy hladiny cukru v tele. Spôsobuje však aj zvýšenú produkciu inzulínu, ktorý je zodpovedný za tvorbu väčšieho množstva kožného mazu. Kožný maz upcháva pokožku, čo zhoršuje jej kvalitu a spôsobuje akné. Vplyv cukru na kvalitu pokožky je taký výrazný, že ak sa rozhodnete obmedziť jeho príjem, zlepšenie kvality pokožky bude jednou z prvých zmien, ktoré budete môcť na svojom tele pozorovať. Nie je preto divu, že ľuďom s akné sa odporúča obmedziť sladkosti a alkohol.

TIP: 15 zdravých alternatív, ktoré dokonale nahradia cukor

6. Najlepšie spôsoby, ako znížiť neznášanlivosť cukru

Je všeobecne známe, že keď deti jedia veľa sladkostí alebo pijú veľké množstvo sladených nápojov, pravdepodobne sa vám nepodarí udržať ich pri práci dlhší čas. Cukor v skutočnosti zhoršuje ich schopnosť sústrediť sa a môže spôsobiť nepozornosť. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že nadmerná konzumácia cukru môže byť jedným zkognitívnych ochorení, ako je demencia alebo Alzheimerova choroba, a dokonca môže zvyšovať riziko mozgovej príhody.

7. Riziko vzniku cukrovky 2. typu

Výskyt cukrovky sa v posledných desaťročiach výrazne zvýšil. Práve nadmerná konzumácia cukru, sladkých potravín a sladených nápojov úzko súvisí s cukrovkou 2. typu. Treba však dodať, že ľudia, ktorých strava obsahuje nadmerné množstvo cukru, majú majú tendenciu menej sa pohybovať a celkovo majú horší životný štýl, čo tiež významne prispieva k vzniku cukrovky. Obezita sa považuje za jednu z hlavných príčin vzniku cukrovky 2. typu, ale do veľkej miery je spôsobená aj nadmernou konzumáciou cukru. Zároveň treba poznamenať, že častý príjem vyšších dávokvysokého príjmu cukru spôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi a zvýšenú tvorbu inzulínu. Obézni ľudia majú vyššiu inzulínovú rezistenciu, čo je tiež dôvodom vysokého výskytu cukrovky 2. typu v tejto skupine.

NEPREHLIADNITE
Stane sa niečo, ak si po tréningu dám kolu bez cukru? Odpoveď na túto otázku nájdete v článku Coca Cola Zero & Light, Pepsi, Kofola - zasahujú do redukčných diét a sú škodlivé?

8. Osteoporóza a oslabenie kostí

Jedným z problémov spojených s nadmernou konzumáciou cukru, o ktorom sa príliš nehovorí, je osteoporóza. Väčšina ľudí si rednutie kostí pravdepodobne nespája s cukrom, napriek tomu je je to skutočný problém, ktorý vám môže spôsobiť veľa nepríjemností. Akonáhle totiž začne klesať zvýšená hladina glykémie spôsobená vysokým príjmom jednoduchých sacharidov, začne v tele pôsobiť hormón prištítnych teliesok. Ten vyšle príkaz kostnej hmote, aby začala vylučovať uložený vápnik do krvného obehu. Dôsledkom tohto procesu je oslabenie kostí a ich tzv. rednutie. Osteoporóza je nebezpečná najmä vo vyššom veku, ale určite ju netreba podceňovať ani v mladšom veku.

Cukor podporuje osteoporózu
Nadmerný príjem jednoduchých sacharidov môže byť okrem iného zodpovedný za bolestivé kĺby.

9. Negatívne účinky na energiu

Opäť sa musíme zastaviť pri kolísajúcej hladine cukru v krvi. Ak zjete niečo sladké, pravdepodobne si pomerne rýchlo všimnete, že vám cukor dodal pomerne veľa energie. To však netrvá dlho a po chvíli vám hladina cukru v krvi začne klesať. To bude mať vplyv na vaše vnímanie energie. Ak sa tento proces pravidelne opakuje, nie je prekvapujúce, že sa po čase budete cítiť neustále unavení a bez energie. To má negatívny vplyv na váš fyzický výkon, ako aj na vašu produktivitu a náladu. Štúdie ukazujú, že pokles hladiny cukru v krvi je jednou z príčin nízkej nálady a podráždenosti. Ak si chcete udržať energiu počas dňa, kombinujte sacharidy predovšetkým s vlákninou, ktorá pomáha znižovať ich glykemický index. Zároveň dbajte na to, aby ste popri jednoduchých sacharidoch prijímali najmä komplexné sacharidy.

Nadmerná konzumácia cukru spôsobuje akné
Dávajte si pozor na sladené a sýtené nápoje, ktoré sú doslova nabité jednoduchými cukrami.

Ako sa vyhnúť cukru?

Hoci je cukor všade okolo nás, pri troche snahy môžete jeho príjem veľmi výrazne znížiť. Nemusíte držať extrémnu diétu, stačí, ak si dáte pozor na to, čo jete.A potraviny s vysokým obsahom cukru nahradiť niečím vhodnejším. Pomôžu vám v tom naše články 15 prírodných a zdravých náhrad cukru a 16 najlepších potravín s nízkym obsahom sacharidov.Obzvlášť dôležité je obmedziť sladké nápoje, pretože často obsahujú oveľa viac cukru, ako sa na prvý pohľad zdá. Namiesto toho pite čistú vodu alebo nápoje bez pridaného cukru. Ak máte chuť na sladké, namiesto sladkej tyčinky si dajte kúsok ovocia alebo smoothie. Zároveň sa odporúča prijímať dostatok bielkovín, pretože pomáhajú k pocitu sýtosti a znižujú chuť na jedlo.

Dávajte si pozor aj na niektoré doplnky stravy. Aj tie môžu obsahovať veľa cukru, hoci sa snažia tváriť zdravo. Preto neprehliadnite naše porovnanie najlepších proteínov bez sladidiel.

Zhrnutie na záver

Priemerný človek v Českej republike zje viac ako 35 kg cukru ročne, čo je výrazne nad odporúčaným množstvom. Nadmerná konzumácia cukru je príčinou mnohých zdravotných problémov (fyzických aj psychických). Medzi najzávažnejšie patrí zvýšené riziko srdcových ochorení, zníženie energie, zlá kvalita pokožky, zvýšené riziko cukrovky 2. Je vidieť, že nadmerná konzumácia cukru je zo zdravotného hľadiska naozaj škodlivá a rozhodne ju netreba brať na ľahkú váhu. Pritom obmedzenie cukru môže viesť k výraznému zlepšeniu v uvedených oblastiach.

Našťastie vyhýbanie sa cukru nie je také náročné, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Navyše je dôležité si uvedomiť, že cukor v strave neznamená automaticky koniec sveta. Práve naopak - v primeranom množstve je pre telo dôležitý.nevyhnutné, takže pokiaľ to s ním nepreháňate, nemusíte sa ho obávať. Realita je však bohužiaľ taká, že väčšina ľudí konzumuje oveľa viac cukru, ako si uvedomuje.

Kam ďalej: 23 najlepších kníh o chudnutí, posilňovaní a zdravej výžive

To je od nás pre dnešný článok všetko. Ak máte akékoľvek otázky k tejto téme, neváhajte nás kontaktovať v komentároch.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.