Suplementy

Kratom: Je dobrý nápad ho používať?

V súčasnosti je celkom bežné, že sa nový produkt objaví relatívne z ničoho nič a potom sa stane veľkým trendom vďaka tomu, že ho influenceri propagujú na sociálnych sieťach. Mohli sme sa o tom presvedčiť napríklad v prípade CBD, ktoré sa v krátkom čase stalo veľkým hitom a v súčasnosti ho predáva nespočetné množstvo výrobcov v celej Českej republike. Ďalším príkladom je kratom. Jeho popularita stále rastie a táto takmer neznáma látka sa stáva veľkým hitom, ktorý odporúčajú mnohé známe osobnosti, často aj ľudia známi vo fitness komunite.

V dnešnom článku si teda povieme niečo o tom, ako kratom funguje, na čo sa používa, a odpovieme aj na otázku, či je naozaj taký úžasný, ako sa o ňom často tvrdí.

Čo presne je kratom?

Nikdy ste o kratome nepočuli a neviete, čo si pod týmto záhadným slovom predstaviť? Je to vždyzelený tropický strom so žltými kvetmi, ktorý rastie najmä v juhovýchodnej Ázii a v minulosti sa používal najmä v tradičnej medicíne. Na konzumáciu sa používajú jej sušené listy alebo menšie stonky. Známa je aj pod názvom Mitragyna speciosa. V zahraničí sa však používa aj jednoduchší názov kratom. V prírode sa najčastejšie vyskytuje v Thajsku, Kambodži, Indonézii a Malajzii, hoci v niektorých krajinách (Thajsko, Malajzia, Barma) je jeho šírenie už zakázané.

Prečo je tento strom taký zaujímavý? Obsahuje totiž veľké množstvo rôznych alkaloidov (až niekoľko desiatok), z ktorých pramenia mnohé pozitívne aj negatívne účinky kratomu. Medzi najdôležitejšie patrí mitragynín a 7-α-hydroxymitragynín (7-HMG), ale celkovo je v sušených listoch kratomu známych viac ako 20 alkaloidov a mnoho ďalších, ktoré neboli podrobnejšie preskúmané.

kratom tablety
Usušené a rozemleté listy stromu Mitragyna speciosa se dají užívat mnoha způsoby.

Kratom je zahalený mnohými otáznikmi

Hneď na začiatku je dôležité poukázať na veľmi dôležitú skutočnosť - alkaloidy v kratome pôsobia na opinoidné receptory, rovnaké receptory, ktoré reagujú na opiáty. To vysvetľuje mnohé účinky kratomu, a preto nie je prekvapujúce, že sa v mnohých ohľadoch podobá najznámejším opioidom. Už len to by malo vyvolať obavy u každého, kto kratom používa alebo o ňom uvažuje. Zároveň treba mať na pamäti, že je veľmi ťažké objektívne popísať účinky kratomu, pretože neexistuje dostatok spoľahlivých štúdií, mnohé alkaloidy v kratome neboli preskúmané a už vôbec nie to, ako pôsobia v kombinácii. Aby toho nebolo málo, je veľmi ťažké (často priam nemožné) určiť zloženie konkrétneho produktu, čo samozrejme komplikuje výskum vplyvu kratomu na ľudí (o tom viac za chvíľu). Akékoľvek tvrdenia o tom, ako kratom funguje, je preto potrebné vnímať v tomto kontexte.

Pozitíva spojené s užívaním kratomu

Najčastejším dôvodom, prečo ľudia kratom užívajú, je podpora sústredenia, pocit energie a dlhotrvajúca energia. To je veľká výhoda najmä pre študentov alebo ľudí, ktorí pracujú v zamestnaniach s vysokými nárokmi na sústredenie. Kratom je zároveň známy svojou schopnosťou potláčať bolesť a úzkosť. Zoznam pozitívnych účinkov kratomu je síce dlhší, ale líši sa od človeka k človeku. To je ďalší z mnohých problémov, ktoré kratom sprevádzajú. Telo každého človeka je iné, a preto reaguje na podobné látky odlišne. Preto môže každý človek pociťovať rôzne účinky kratomu a v rôznej miere. Preto nie je zaručené, že sa po jeho užití budete cítiť rovnako ako niekto iný.

Kratom sa široko používa pri odvykaní od opiátov. Ako už bolo spomenuté, kratom stimuluje rovnaké receptory ako látky, ktoré sa bežne používajú ako drogy. Preto je možné vďaka nemu zmierniť abstinenčné príznaky.

kratom prášek a kapsle
Kratom je oblíbený mimo jiné kvůli svým pozitivním efektům na soustředění.

 Kratom so sebou prináša množstvo rizík a negatívnych účinkov

Pri užívaní kratomu je dôležité si uvedomiť, že neexistuje veľké množstvo štúdií vykonaných na ľuďoch, z ktorých by sme sa mohli dozvedieť viac o účinkoch kratomu. Veľkým rizikom je zvyšujúca sa tolerancia na kratom. V praxi sa to prejavuje tým, že na dosiahnutie rovnakých účinkov sú potrebné stále vyššie dávky, čo je typické pre opiáty. Okrem toho je veľmi ľahké skĺznuť do pravidelného používania, hoci aj v tomto ohľade je to veľmi subjektívne a pre niektorých to nemusí byť problém. Ak sa však raz dostaví závislosť, je veľmi ťažké s kratomom prestať. Abstinenčné príznaky môžu byť v skutočnosti dosť závažné. Patria medzi ne bolesti svalov a kostí, neschopnosť pracovať, agresivita, kŕče a mnohé ďalšie. Užívanie kratomu môže tiež spôsobiť hnačku, svrbenie alebo nevoľnosť. 

Je kratom legálny?

V súčasnosti sa kratom môže v Českej republike voľne predávať, ale len ako zberateľský artikel, pretože nie je schválený ako doplnok stravy. Preto si v e-shopoch predávajúcich kratom vždy všimnete niekoľko viet o tom, že produkt nie je vhodný na vnútorné použitie (s tým istým sa môžete stretnúť aj v prípade CBD). V skutočnosti však asi málokto doma uchováva prášok z listov exotického stromu. Kratom sa do Európy dováža z Indonézie, ale keďže nie je oficiálne doplnkom stravy, nie je takmer vôbec regulovaný a jeho kvalita je len málo kontrolovaná.

Je však zaujímavé, že v mnohých krajinách, odkiaľ kratom pochádza, je jeho distribúcia zakázaná. Skutočnosť, že krajiny, ktoré majú s kratomom dlhodobé skúsenosti (napríklad Thajsko a Barma), sa rozhodli túto látku zakázať, na ňu vrhá pomerne veľký tieň. Ak je kratom naozaj taký neškodný, ako sa mnohí výrobcovia snažia tvrdiť, prečo sa krajiny, kde je kratom už dlho súčasťou tradičnej medicíny, rozhodli postupovať týmto spôsobom?

Aké druhy kratomu existujú?

Kratom možno rozdeliť do niekoľkých skupín, ale najčastejšie sa stretnete s červeným, zeleným a bielym kratomom. Aké sú rozdiely medzi týmito typmi? Rôzne odrody obsahujú rôzne množstvo alkaloidov, ktoré určujú ich účinky. Pravdepodobne najobľúbenejší je biely kratom, ktorý sa vyznačuje energizujúcimi účinkami, podporou koncentrácie, zmiernením bolesti a celkovým pozitívnym vplyvom na náladu. Zelený kratom je o niečo silnejší a medzi jeho najväčšie výhody patrí zlepšenie kvality spánku, upokojenie, zlepšenie nálady atď. Červený kratom má najsilnejšie účinky spomedzi komerčne dostupných druhov kratomu a je viac analgetický - tlmí bolesť, upokojuje a vyvoláva eufóriu.

Opäť považujem za dôležité spomenúť, že účinky sa môžu u jednotlivých ľudí líšiť a že neexistuje dostatok relevantných štúdií vykonaných na ľuďoch. Zároveň platí, že čím sľubnejšie sú pozitívne účinky kratomu, tým závažnejšie môžu byť negatíva.

Kratom a závislosť

Vzhľadom na nedostatok štúdií nie je možné s istotou povedať, že kratom je skutočne návykový, ale existujú štúdie, ktoré naznačujú, že minimálne u ľudí užívajúcich vysoké dávky kratomu sa môže vyvinúť závislosť. Samozrejme, riziko závislosti sa zvyšuje so zvyšujúcou sa frekvenciou užívania kratomu. V súvislosti so vznikom závislosti je však potrebné opäť zdôrazniť, že telo každého človeka funguje trochu inak. Zatiaľ čo niekto nie je geneticky predisponovaný k tomu, aby si ľahko vytvoril závislosť od nejakej látky, niekto iný môže byť oveľa náchylnejší. To isté platí pre všetky návykové látky a nie je dôvod, prečo by to malo byť s kratomom inak.

Krásnym príkladom je kofeín - mnohí ľudia pijú kávu denne, ale nemajú problém ju na chvíľu obmedziť. Určitá skupina ľudí však po krátkom čase pitia kávy nedokáže bez nej normálne fungovať. Premýšľajte o tom, keď nabudúce počujete niekoho povedať, že užíva kratom už dlhú dobu a nemá problém prestať. A keď začnete kratom užívať, snažte sa ho používať len sporadicky a nie príliš často.

Problémy s nedostatočnou reguláciou

Nakoniec si myslím, že je dôležité venovať trochu času problémom spojeným s nedostatočnou reguláciou predaja kratomu. Ako už bolo spomenuté, kratom sa v súčasnosti oficiálne nepovažuje za výživový doplnok. Preto nepodlieha veľmi prísnej regulácii, čo so sebou prináša množstvo problémov. Všetky produkty sa v skutočnosti mierne líšia obsahom alkaloidov. V dôsledku toho neviete, aký silný kratom držíte v ruke. Neexistuje žiadny regulačný mechanizmus, ktorý by obmedzoval množstvo týchto látok v predávaných výrobkoch. Preto je celkom možné, že keď raz užijete kratom, nebudete cítiť takmer žiadny účinok a druhýkrát pocítite niekoľkonásobne vyšší účinok po rovnakej dávke zdanlivo rovnakého produktu. Hoci dôveryhodnejší výrobcovia často zverejňujú výsledky analýz svojich výrobkov, tieto analýzy uvádzajú len množstvo alkaloidov, ktoré bolo testované. To neznamená, že kratom neobsahuje oveľa viac. Množstvo však nie je známe.

Veľký otáznik je aj nad čistotou a kvalitou jednotlivých výrobkov. Nie je vôbec nezvyčajné nájsť v kratomovom prášku úplne iné látky a je celkom možné, že ide o kontaminanty. Z hľadiska bezpečnosti preto existuje veľa pochybností o tom, či je kratom vhodný na užívanie.

Niekoľko slov na záver

Z vyššie uvedeného je pravdepodobne jasné, že kratom zďaleka nie je taká skvelá látka, ako sa o nej často hovorí. Samozrejme, existuje mnoho argumentov, ktoré podporujú jeho používanie, ale potenciálne riziká s ním spojené podľa nášho názoru prevažujú nad týmito pozitívami. Najväčším problémom je nedostatočná regulácia v kombinácii s veľmi jednostrannou propagáciou na internete. Výrobcovia vám samozrejme nepovedia o všetkých možných rizikách spojených s užívaním kratomu. Preto sa väčšina ľudí ani nedozvie všetky relevantné informácie, takže kratom nakoniec vyzerá ako úplne neškodná látka, čo rozhodne nie je pravda. Vzhľadom na absenciu veľkého počtu spoľahlivých štúdií sa odporúča pristupovať k tejto látke s primeranou opatrnosťou.

Na tému kratomu je to zatiaľ všetko, ale budeme radi, ak sa na nás v komentároch obrátite s akýmikoľvek otázkami.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.