Suplementy

Shilajit pod drobnohladom: má tento trend nejaké výhody?

V modernom svete možno nájsť celú škálu látok, ktoré majú svojev ajurvéde a iných tradičných medicínach, ktoré si nachádzajú novú popularitu. Mnohí ľudia sa dnes nevedia nabažiť kurkumy, guarany, brahmi alebo dokonca ženšenu, ktorý sme spomínali v našom článku o najlepších smartdrogoch. V poslednom čase však zažíva pomerne veľký rozmach aj šilajit. Dostali sme možnosť vyskúšať tento doplnok od spoločnosti Zen for Life a v tomto článku vám o ňom povieme viac.

Čo je to shilajit?

Najskôr sa pozrieme na niekoľko základných informácií pre tých z vás, ktorí o shilajite ešte nepočuli. Niekedy ho môžete nájsť aj pod názvami ako mumio alebo minerálny vosk a je to látka, ktorá má konzistenciu živice a vznikla vo vysokohorskom teréne postupným rozkladom rastlín. Za domovinu šilajitu sa považujú tibetské Himaláje. Hlavným dôvodom, prečo je dnes shilajit taký populárny, je obsah množstva potenciálne zaujímavýchako sú vitamíny, minerály, aminokyseliny, antioxidanty, terpény a kyselina fulvová. Šilajit Zen for Life, ktorý sme dostali na recenziu, sa chváli tým, že obsahuje viac ako 80 prospešných látok

 

Pôvod šilajitu v Himalájach
Za domovinu shilajitu sa považuje tibetský Himaláj
.

Čo o ňom hovoria štúdie?

Napriek tomu, že v niektorých časopisoch sa o shilajite dočítate ako o senzácii a zázraku, ktorý vyrieši všetky vaše neduhy, v súčasnosti nie je veľa výskumov. Niektoré štúdie dospeli k záveru, že látky v shilajite by mohli spomaliť rozvoj Alzheimerovej choroby, zvýšiť alebo dokonca spomaliť starnutie či zvýšiť počet spermií. Určite však nie je dostatok výskumov na to, aby sme mohli zaujať úplne jednoznačné a neochvejné stanovisko.

Ako sa shilajit užíva?

Shilajit sa zvyčajne predáva buď v tekutej forme, alebo vo forme kapsúl. A zatiaľ čo napríklad Vilgain alebo Brainmax sa vo svojich doplnkoch spoliehajú skôr na kapsule, Zen for life ponúka tekutý shilajit. Ten sa potom jednoducho naberá ľubovoľným dreveným náčiním (kovové sa neodporúča).Neodporúča sa používať šilajit, preto je možné použiť paličky) a 0,2 gramovú dávku rozpustiť vo vlažnej vode. Výrobky sa však vyrábajú aj vo forme kvapiek, ktoré sa potom užívajú podľa toho, aká je vlastne koncentrácia výrobku.

Ako chutí shilajit?

Z hľadiska chuti nemôžeme povedať, že by nám shilajit nejako výrazne chutil. Vzhľadom na špecifický obsah rôznych vitamínov a minerálov je logické, žeže shilajit má veľmi netypickú arómu, ktorá môže zdanlivo pripomínať síru. Z hľadiska chuti toho tiež nie je veľa, ale na druhej strane špecifická chuť po chvíli si na chuť zvyknete a už sa vám nebude zdať taká zvláštna. Ak nechcete trpieť nie príliš fantastickou chuťou, možno pre vás bude mať väčší zmysel verzia v kapsuliach, ktorú vyrába napríklad spoločnosť Vilgain.

Shilajit Zen for Life
Zo začiatku bolo ťažké zvyknúť si na špecifickú chuť. Neskôr to však už nie je problém.

Koľko stojí shilajit?

V rámci výrobkov shilajit samozrejme existujú veľmi rozdielne stupne kvality a rozhodne nie je možné povedať, koľko by mal shilajit v ideálnom prípade stáť. Veľmi lacné produkty ponúka napríklad už spomínaná spoločnosť Vilgain, ktorá navyše (na základe odpovede na otázku zákazníka pod výrobkom) testuje prítomnosť ťažkých kovov, ako sú olovo, kadmium, arzén a ortuť. To nie je pri mnohých konkurenčných výrobkoch samozrejmosťou - ako je to napríklad v prípade kratomu, o ktorom sme písali v predchádzajúcom článku. Jedno balenie tohto shilajitu v kapsuliach stojí približne 280 korún. Zen for Life ponúka svoj shilajit za 1250 korún (opäť platí, že tento produkt podlieha laboratórnym testom, podľa dostupných informáciím), ale samozrejme existujú aj iné produkty, ktoré môžu stáť tisíce korún.

Funguje shilajit?

Aby sme náš článok nekonštruovali len na základe vlastných skúseností, rozhodli sme sa zúčastniťpodeliť sa o rôzne skúsenosti a recenzie iných ľudí, ktorí tento produkt vyskúšali. Na rôznych diskusných fórach môžete naraziť na používateľov, ktorí ho odporúčajú veľmi často a nevedia si ho vynachváliť. Niektorí z nich však nezabudnú uviesť odkaz na konkrétny výrobok, ktorý odporúčajú, a ich recenzie môžu začať postrádať dôveryhodnosť. Na druhej strane niektorí používatelia otvorene priznávajú, že o výrobok nemajú záujem.A ak áno, nevedia, či sú za to zodpovedné iné doplnky. Výsledky sú teda veľmi nekonzistentné. A najlepšou možnosťou je pravdepodobne vyskúšať shilajit na vlastnú päsť a zistiť, či si všimnete nejaký účinok alebo nie.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.