Suplementy

Astaxantín pod drobnohľadom: Najsilnejší prírodný antioxidant?

V dnešnom článku sa budeme zaoberať látkou, ktorá nie je príliš populárna a mnoho ľudí o nej možno nikdy nepočulo. Astaxantín nie je ani zďaleka taký známy ako iné antioxidanty, hoci sa považuje za jeden z najsilnejších prírodných antioxidantov na svete. Tento karotenoid so sebou prináša nespočetné množstvo zdravotných výhod, ktoré z neho robia mimoriadne pozoruhodnú látku. Ako je teda možné, že sa o ňom nehovorí tak často ako o antioxidantoch, ako je vitamín C alebo kurkuma? A aké sú jeho najväčšie zdravotné prínosy? Je jeho užívanie dlhodobo bezpečné? To všetko a oveľa viac sa dozviete v nasledujúcich odsekoch.

Čo je astaxantín?

Ako sme už spomenuli v úvode, astaxantín sa považuje za jeden z najsilnejších (ak nie vôbec najsilnejší) prírodných antioxidantov na svete. Tento karotenoid sa prirodzene vyskytuje ako červené farbivo, ktoré sa nachádza v rôznych rastlinách, ale aj v riasach alebo baktériách. Nájdeme ho v lososovi, ale vysokú koncentráciu astaxantínu obsahuje aj homár. Astaxantín je zodpovedný za ich typickú červenú farbu. Najvyšší obsah astaxantínu sa však nachádza v sladkovodnej riase Haematococcus pluvialis, ktorá je zdrojom tohto antioxidantu v čistej forme.

Hoci červené farbivo prítomné v riasach alebo rybách nemusí sa na prvý pohľad zdá, že ide o mimoriadne významnú látku, opak je pravdou. Astaxantín, podobne ako väčšina antioxidantov, má veľmi priaznivý vplyv na celkové zdravie organizmu, pretože pomáha telu bojovať proti oxidačnému stresu spôsobenému tzv. voľnými radikálmi. O tom, ako voľné radikály škodia organizmu a ako môžu antioxidanty chrániť bunky pred ich účinkamiViac sa dočítate v našom porovnaní najlepších antioxidantov. Astaxantín je ako antioxidant približne 550-krát účinnejší ako vitamín E a mnohonásobne účinnejší ako betakarotén, vitamín C alebo koenzým Q10, jeho pozitívne účinky na ľudské zdravie sú oveľa výraznejšie.

Neprehliadnite
Resveratrol je tiež dôležitý antioxidant. Viac sa o ňom dočítate napríklad v našej recenzii na Resveratrol Minus Age.

Aké sú výhody astaxantínu?

Čo robí astaxantín takou prospešnou látkou? V nasledujúcich odsekoch sa pozrieme na jeho najväčšie zdravotné prínosy.

Silné antioxidačné účinky

Hoci sme sa antioxidačným účinkom astaxantínu už trochu venovali, stojí za to venovať im trochu viac pozornosti. Dôležitou vlastnosťou antioxidantov je ich protizápalový účinok a astaxantín v tomto smere nie je výnimkou. Pôsobí protizápalovo a má pozitívny vplyv na celkové zdravie organizmu tým, že neutralizuje voľné radikály. Navyše, ako už bolo spomenuté, jeho antioxidačný účinok je oveľa silnejší ako účinok väčšiny ostatných antioxidantov.

Zlepšuje kvalitu pokožky

Hoci pozitívny vplyv na kvalitu pokožky úzko súvisí s antioxidačným pôsobením, keďže vrásky a iné príznaky starnutia sa často urýchľujú Astaxantín mávšak v tomto smere taký významný účinok, že si zaslúži vlastný odsek. Astaxantín pomáha nielen v boji proti vráskam, ale chráni pokožku aj pred škodlivým UV žiarením. Jeho účinok je dokonca taký silný, že v citovanej štúdii sa uvádza, že astaxantín by mohol zabezpečiť úplnú ochranu pred všetkými kožnými problémami súvisiacimi s UV žiarením.

Zdroje astaxantínu
Skvelým zdrojom astaxantínu je čerstvý losos.

Chráni srdce

Ochorenia srdca zostávajú jednou z hlavných príčin úmrtí v krajine. Astaxantín môže mať priaznivý vplyv na zdravie srdca. Treba poznamenať, že odborníci v tejto oblasti sa zhodujú na tom, že je potrebné poznaťviac kvalitných štúdií, aby sa účinky astaxantínu jednoznačne preukázali. Všetko však nasvedčuje tomu, že astaxantín má významný prínos pre zdravie aj v oblasti kardiovaskulárneho zdravia.

Pozitívny vplyv na kognitívne funkcie

Veľmi dôležitou vlastnosťou astaxantínu je jeho pozitívny účinok na kognitívne funkcie u starších ľudí. Citovaná štúdia zdôrazňuje najmä účinok astaxantínu na pamäť u ľudí trpiacich poruchami pamäti. Táto skutočnosť len potvrdzuje, že účinok antioxidantov vo všeobecnosti je dôležitý pre všetky vekové skupiny, pretože každému môže pomôcť pri jeho špecifických problémoch. Zatiaľ čo mladí športovci ocenia najmä protizápalové účinky antioxidantov, starší ľudia využijú najmä pozitívne účinky na kognitívne funkcie a ochranu srdca pred chorobami.

Podporuje plodnosť

Celosvetovým problémom, ktorému sa v médiách určite nevenuje toľko pozornosti, koľko by si zaslúžil, je mužská neplodnosť. Štatistiky totiž jasne ukazujú, že percento neplodných mužov sa v posledných desaťročiach neustále zvyšuje. Astaxantín by podľa niektorých štúdií mohol mať pozitívny vplyv na mužskú plodnosť. Na vyvodenie jednoznačných záverov sú však aj v tejto oblasti potrebné ďalšie kvalitné štúdie.

Uvedený zoznam prínosov astaxantínu nie je v žiadnom prípade vyčerpávajúci, ale v tomto článku nemáme priestor na to, aby sme sa im všetkým podrobne venovali. Preto len pre lepšiu predstavu môžeme spomenúť, že sa veľa hovorí aj o priaznivých účinkochm vplyve astaxantínu na zdravie kĺbov, o jeho vplyve na boj proti rakovine alebo dokonca o jeho pozitívnom pôsobení na športový výkon.

Na čo si máme dávať pozor?

Astaxantín sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú látku. Veď sa bežne vyskytuje v potravinách, ktoré by pravdepodobne nikto nepovažoval za nebezpečné. Preto nie je dôvod obávať sa jeho používania. Tak ako pri iných látkach, aj s astaxantínom je však možné to prehnať. V takom prípade je možné, že sa u vás vyskytnú určité zdravotné problémyktoré sú spôsobené nadmerným užívaním tejto látky. Spravidla to budú bolesti brucha alebo tráviace problémy. Takéto účinky sa však môžu vyskytnúť po nadmernej konzumácii takmer každej látky, a preto nie sú nezvyčajné.

Užívanie astaxantínu môže byť problémom pre ľudí, ktorí majú alergiu na ryby alebo morské plody. Dôvod je v tomto prípade celkom jednoduchý - ide o potraviny, v ktorých sa astaxantín nachádza najčastejšie. Tehotné a dojčiace ženy by sa mali pred užívaním astaxantínu najprv poradiť so svojím lekárom. To platí aj pre ľudí, ktorí užívajú lieky na reguláciu krvného tlaku.

Výhody astaxantínu
Astaxantín je zodpovedný za charakteristické červené sfarbenie kreviet, lososa a homára
.

Užívanie astaxantínu

Ak sa pýtate, kedy je vhodné ho užívať, máme pre vás veľmi jednoduchú odpoveď. Astaxantín môžete užívať kedykoľvek. Výrobcovia doplnkov často uvádzajú, že by sa mal užívať s jedlom, čoho odporúčame držať sa. V prirodzenej forme sa astaxantín užíva aj s jedlom, takže okrem astaxantínu sa do tela dostáva aj mnoho iných látok. Čo sa týka dennej dávky, za bezpečné sa považuje užívanie až 12 mg denne. Ak sa rozhodnete astaxantín dopĺňať, odporúčame vám riadiť sa pokynmi výrobcu, ale denné dávky pri doplnkoch stravy by nemali prekročiť túto hranicu. Po prekročení odporúčaného dávkovania sa nemusíte obávať, že by ste dostali naozaj silnú negatívnych účinkov, pretože tie sa zvyčajne dostavia až pri dlhodobom a skutočne nadmernom užívaní astaxantínu. Napriek tomu odporúčame, aby ste užívané dávky pozorne sledovali.

Neprehliadnite
Astaxantín je okrem iného prítomný aj v krilovom oleji. Astaxantín je cenným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Najlepšie produkty, ktoré spájajú silu astaxantínu a zdravých tukov, nájdete v našom porovnaní najlepších omega 3 mastných kyselín.

Ktorý výrobok si vybrať?

Výber ideálneho doplnku stravy môže byť pomerne náročný, ak človek presne nevie, aké faktory má zvážiť. Pri výbere astaxantínu by mal človek venovať osobitnú pozornosť čistote a kvalite zložiek. Treba tiež sledovať obsah účinnej látky, ktorý by nemal byť príliš nízky. Tieto kritériá spĺňa napríklad prípravok Algastin Natural Astaxanthin od osvedčeného výrobcu Czech Virus. Náročnejší z vás ocenia aj BrainMax Astaxanthin BIO vyrobený z ekologicky pestovaných morských rias. Mimoriadne kvalitným zložením sa môže pochváliť aj Now Foods Astaxanthin, ktorý je nositeľom mnohých pozitívnych recenzií. Priaznivci výhodného pomeru ceny a kvality nepochybne ocenia aj GymBeam Astaxanthin. Hoci sa výber takého jednoduchého produktu, akým je astaxantín, môže zdať celkom banálny, netreba ho brať na ľahkú váhu. Preto si vždy vyberajte len výrobky od výrobcov, ktorým dôverujete.

Záverečné zhrnutie

Astaxantín je mimoriadne silný antioxidant, ktorý ponúka nespočetné množstvo zdravotných výhodako je napríklad jeho protizápalový účinok alebo vynikajúci vplyv na kvalitu pokožky. Je cenený aj pre svoju schopnosť chrániť srdce pred chorobami alebo zlepšovať kognitívne funkcie, najmä u starších ľudí. V prírode sa vyskytuje najmä v sladkovodných riasach alebo lososoch. Jeho užívanie sa považuje za úplne bezpečné a pri dodržiavaní odporúčanýchjeho dopĺňania nepredstavuje žiadne zdravotné riziko.

To je pre dnešnú tému všetko. Ak však máte k článku akékoľvek otázky, napíšte nám ich do komentárov.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.