Suplementy

Doplnky pre začiatočníkov: čo si vybrať nielen na novoročné chudnutie?

Každý z nás niekedy začínal, a hoci členovia našej redakcie boli vo svetefitness svete už mnoho rokov, dobre si pamätáme, aké boli naše vlastné začiatky. Či už ste sa rozhodli schudnúť v rámci novoročného predsavzatia, alebo sa o zmenu životného štýlu snažíte už dlhší čas, vieme, že je to veľa komplikované a že môže byť obzvlášť mätúce zorientovať sa v rôznych výživových doplnkoch, ktoré na vás môžu vyskakovať zo všetkých strán. Čo je skutočne potrebné? A čo je len lákadlo na peniaze? Práve na to sa s vami pozrieme v rámci tohto článku.

Sú výživové doplnky dôležité?

Otázke chudnutia (nielen) v novom roku sme sa venovali už v našom predchádzajúcomV tomto článku sa zameriame čisto na doplnky výživy. Mali by ste však vedieť, že doplnky výživy len dopĺňajú kvalitnú a dobre nastavenú stravu. Ak chcete schudnúť, vašou hlavnou prioritou by mal byť kalorický deficit, pestrá a vyvážená strava a aktívny životný štýl. pretože cvičenie samozrejme zvýši váš kalorický výdaj, zlepší vaše kardiovaskulárne zdravie a budete sa cítiť oveľa lepšie. Doplnky stravy sú len pomyselným vrcholom pyramídy a ak by ste žiadne nepoužívali, teoreticky povedané, nič by sa samozrejme nestalo. Napriek tomu si dovolíme tvrdiť, že aj začínajúci športovci a ľudia, ktorí sa snažia schudnúť a prejsť na zdravší životný štýl, môžu niektoré doplnky stravy ľahko pomôcť. Poďme sa teda pozrieť na to, ktoré doplnky stravy sa oplatí kúpiť a ktoré sú len žrútmi peňazí.

Akým doplnkom sa vyhnúť?

Ak s cvičením ešte len začínate, existuje množstvo doplnkov, ktoré pre vás nemajú celkom zmysel. Poďme sa na ne pozrieť.

Spaľovače tukov

Celá rada začiatočníkov, samozrejme, počúva predovšetkým o najrôznejšíchspaľovačoch tukov, ktoré niekedy sľubujú radikálnu zmenu postavy takmer bez práce. A práve takýmto produktom by ste sa mali vyhnúť. Dobrú osvetu v tomto segmente robí napríklad Inštitút modernej výživy varoval pred problematickou amfetamínovou kávou, ktorá môže spôsobiť množstvo zdravotných problémov. Preto je dobré byť pri nákupe ostražitý a nikdy nekupovať výrobky napríklad z niektorých falošných skupín na Facebooku. Zároveň treba povedať, že čím zázračnejšie účinky doplnok sľubuje, tým viac by ste sa mali mať na pozore. Hoci na našej webovej stránke nájdete napríklad porovnanie najlepších spaľovačov tukov, jasne vyhlasujeme, že ide len o doplnky, ktoré vám pomôžu maximalizovať vaše úsilie pri diéte. Ak nemáte vyriešené základy v podobe kalorického deficitu, tieto produkty nebudú vôbec fungovať a budete za ne len vyhadzovať peniaze.

Spaľovače tukov na novoročné chudnutie
Spaľovače tukov lákajú dobrým dizajnom, ale rozhodne nie sú nevyhnutné.

Kopačky

Druhým doplnkom, ktorý ako začiatočník pravdepodobne nebudete mať celkom využitie, sú nakopávače. Hoci výrobky zaradené do nášho porovnania najlepších predtréningových nakopávačov majú často pomerne atraktívny dizajn a výrobcovia sa snažia vyvolať dojem, že toto príslušenstvo naozaj potrebujete, v skutočnosti to tak nie je. Pokročilejším športovcom samozrejme môžu pomôcť pri lepšom prekrvení, oddialení únavy z tréningu, ako aj maximalizácii výkonu. Avšak v čase, keď sa učíte techniku jednotlivých cvikov a snažíte sa v posilňovni zorientovať, skôr než nepotrebujete nakopávač. Nehovoriac o tom, že nesprávne používanie môže viesť k odovzdanius nakopávačom, čo môže byť naozaj nepríjemné.

BCAA a iné aminokyseliny

BCAA sú doplnkom, ktorý v priebehu času prešiel značným vývojom. Spočiatku boli považované za absolútnu nevyhnutnosť, neskôr nimi mnohí športovci začali opovrhovať. A ako sme naznačili v našom článku s názvom BCAA pod drobnohľadom, pravda je niekde uprostred. Ako začiatočník však BCAA dopĺňať nemusíte, rovnako ako napríklad EAA alebo iné aminokyseliny. Hoci na našej webovej stránke nájdete aj rebríček najlepších BCAA, pokiaľ nie ste aktívny športovec, ktorýnie ste aktívny športovec s dlhšími a intenzívnejšími tréningami, bol by tento doplnok zbytočným vyhadzovaním peňazí.

Aminokyseliny pre začiatočníkov
Ako začiatočník BCAA ani EAA nepotrebujete
.

Ďalšie doplnky výživy

Existuje však množstvo doplnkov, ktoré ako začiatočník naozaj nepotrebujete. Pre drvivú väčšinu ľudí nemajú zmysel žiadne testosterónové stimulanty, kreatín ani gainery. Hoci pri čítaní rôznych článkov nielen tu na webe sa s týmito doplnkami určite stretnete, mali by ste vedieť, žeMali by ste vedieť, že pre začiatočníkov sú de facto zbytočné a nemusíte im zo začiatku venovať žiadnu extra pozornosť.

Aké doplnky majú zmysel?

Aby sme v tomto článku len tak nespomenuli suplementy, ktoré pre začiatočníkov nemajú zmysel, chceli by smemali pozrieť aj na to, aké suplementy je dobré zaradiť do suplementácie začiatočníka. A tie sú podľa nášho názoru dva:

Kvalitné bielkoviny

Jedným z najdôležitejších doplnkov, ktoré môžu výborne doplniť správne nastavenú stravu, môže byť kvalitný proteín. Ako sme vysvetlili v našom článku pre začiatočníkov s názvom Proteín nie je Steroid, tento doplnok pochádza z úplne prírodných surovín a nie je na ňom nič škodlivé. Naopak, dobre zvolený produkt môže mať pre naše zdravie množstvo potenciálne priaznivých účinkov a proteín sa zvyčajne spája so zdravým črevným mikrobiómom, ako aj s množstvom ďalších pozitívnych aspektov. Vo všeobecnosti sú najobľúbenejšie srvátkové bielkoviny, ktoré sa získavajú z šetrne spracovanej srvátky. Pri výbere vám môže pomôcť naše populárne porovnanie najlepších srvátkových proteínov. Jedinou nevýhodou srvátkových bielkovín však je, že obsahujú laktózu, a ak máte intoleranciu na laktózu, možno bude lepšie, ak siahnete po vegánskychTie sú zvyčajne kombináciou rôznych vegánskych zdrojov bielkovín, ako je ryža, hrach alebo tekvica. Proteíny môžete využiť nielen po tréningu, ale môžu byť aj chutnou a praktickou desiatou v situáciách, keď nemáte čas pravidelne jesť.

Bielkoviny na chudnutie v novom roku
Proteín je jedným zo základných doplnkov pre začínajúcich aj pokročilých športovcov.

Kvalitný multivitamín

Druhým doplnkom, ktorého užívanie stojí za zváženie, je kvalitný multivitamín. Na tomto mieste treba poznamenať, že ak máte dobre zostavený jedálniček, ktorý okrem iného obsahuje dostatok ovocia a zeleniny, budete schopní pokryť značnú časť príjmu vitamínov a minerálov z bežnej stravy. Ak však váš jedálniček nie je úplne v poriadku a začnetezačnete intenzívne športovať, vaše telo môže mať zvýšené nároky na príjemniektorých mikroživín a na užívanie niektorých z uvedených produktov.v našom porovnaní najlepších multivitamínov môže mať zmysel. Hoci tieto doplnky neznejú tak atraktívne ako spaľovače tukov, majú široké využitie.

Ďalšie doplnky stravy

Hoci ak chcete schudnúť, bielkoviny sú v podstate všetko, čo potrebujete, existujú aj samozrejme, existujú aj iné doplnky, ktoré môžu stáť za zváženie. Typickým príkladom je kvalitná omega 3, na ktorú by mali myslieť ľudia, ktorí nejedia pravidelne ryby. Pre niektorých môže byť vhodné aj doplnenie spoľahlivého kĺbového doplnku v situáciách, keď chcete preventívne posilniť zdravie pohybového aparátu. Žiadny z týchto doplnkov však nie je nevyhnutnosťou.

Ako schudnúť v novom roku?

Na tomto mieste stojí za zmienku, že nech už si kúpite ktorýkoľvek z nami odporúčaných doplnkovdoplnkov, určite by ste od nich nemali mať príliš veľké očakávania. Pri chudnutí neexistujú jednoduché skratky a musíte si správne nastaviť myseľ.svoj jedálniček (alebo sa poraďte s odborníkom), mať pevnú vôľu a vytrvať v chudnutí. Uvidíte, že výsledky sa dostavia, aj keď to v niektorých prípadoch môže trvať niekoľko týždňov. Preto vás na tomto mieste opäť odkazujeme na náš článok o chudnutí v novom roku, kde sa dozviete všetko podstatné. Z ďalších článkov, ktoré odporúčame navštíviť, stojí za zmienku aj Raňajky alebo žiadne raňajky? Čo je lepšie na chudnutie? alebo niektoré z našich recenzií výživových doplnkov, ktoré odporúčame preštudovať pred kúpou výživového doplnku.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.