Suplementy

Synefrín pod drobnohľadom: pomôže pri spaľovaní tukov?

Ak ste sa rozhodli schudnúť pár kíl alebo začať chodiť do posilňovne v rámci svojho novoročného predsavzatia, svet športovej výživy je pre vás pravdepodobne neznámym, ale fascinujúcim miestom. A dosť možno, že v takomto prípade môžu vašu pozornosť upútať doplnky ako synefrín, ktorý výrobcovia často propagujú ako bezpečnú a legálnu náhradu efedrínu. Čo je však na tom pravdy? Funguje synefrín? A prečo a ako ho užívať? Pozrime sa na to v kontexte tohto článku.

Čo je synefrín?

Začnime pekne od začiatku a predstavme si synefrín spolu s jeho hlavnými vlastnosťami. Synefrín je názov pre alkaloid, ktorý je bežne dostupný v prírode a ktorý sa svojou chemickou štruktúrou výrazne podobá napríklad spomínanému efedrínu alebo adrenalínu. Synefrín sa najviac vyskytuje v kôre a plodoch stromu pomarančovníka horkého (známeho aj ako pod latinským názvom citrus aurantium) , odkiaľ sa získava aj na výrobu výživových doplnkov. Nachádza sa však aj v iných citrusových plodoch.

Synefrín skúsenosti a recenzie
Synefrín je alkaloid, ktorý sa nachádza napríklad v kôre a plodoch pomarančovníka.

Skutočná náhrada efedrínu?

Na prvý pohľad môže byť na synefríne trochu prekvapujúce to, že ho niektorí ľudia používajúvýrobcovia propagujú ako náhradu alkaloidu nazývaného efedrín, v súčasnosti zakázanej stimulačnej drogy. Môžeme vás však ubezpečiť, že ide skôr o silné predajné reči, pretožeže synefrín má podstatne slabší účinok a pôsobí aj na úplne iné receptory. Možné negatívne účinky teda nie sú ani zďaleka také časté a silné ako v prípade efedrínu. Napriek tomu sa podľa metaanalýz u citlivých jedincov môžu vyskytnúť napríklad bolesti hlavy, zvýšená srdcová frekvencia a krvný tlak, nervozita alebo rozmazané videnie. Preto je určite vhodné byť spočiatku opatrný a s užívaním synefrínu to nepreháňať.

Aké výhody môže mať synefrín?

Hoci sa synefrín niekedy prezentuje ako úplne bezpečný doplnok, ktorý vám môže pomôcť dosiahnuť všetkyvšetky vaše ciele, vedecká literatúra je veľmi obmedzená a napríklad webová stránka Examine.com ho zaraďuje do kategórie Neoverené doplnky stravy a poukazuje predovšetkým na to, že mnohé z vykonaných výskumovvýsledkov mnohých štúdií skúmajúcich komplexné doplnky stravy obsahujúce okrem iného aj synefrín nám toho o skutočnom fungovaní synefrínu veľa nepovedia. Pozrime sa však na to, čo niektoré zo štúdií zistili.

Možný vplyv na metabolizmus

Pravdepodobne najčastejšie citovaná štúdia zaoberajúca sa účinkom synefrínu skúmala vplyv placeba a 50 mg synefrínu (alebo kombinácie synefrínu s inými látkami) na rýchlosť metabolizmu v pokoji. Stručne povedané, vo výsledku skupina užívajúca synefrín vykazovala zvýšenie pokojovej rýchlosti metabolizmu v porovnaní s placebom o takmer 7 %, čo zodpovedá približne 65 kilokalóriám. Hoci sa to môže zdať ako skvelá správa, pokojová (bazálna) rýchlosť metabolizmu pre muža, ktorý má 190 cm, 100 kg a 30 rokov, keď sa vypočíta pomocou Mifflin-St.Jeoreho rovnice približne 2000 kcal, pri ktorej je spomínaných 65 kilokalórií mierne zanedbateľných.

Synefrín v doplnkoch
Synefrín sa nachádza vo viacerých výživových doplnkoch, napríklad v populárnom Agrezze
.

Potenciálna podpora výkonu

Ďalší často citovaný výskum hovorí o potenciálnom vplyve synefrínu na športový výkon. Štúdia dospela k záveru, že športovci užívajúci synefrín boli schopní dosiahnuť vyššievyšší počet opakovaní na jeden drep ako skupina užívajúca placebo aj skupina, ktorá neužívala nič. Problémom je, že výskumu sa zúčastnilo len 12 účastníkov a rozdiel medzi skupinami bol len niekoľko opakovaní. Treba tiež poznamenať, že účastníci užívali až 100 mg synefrínu, čo je pre priemerného športovca naozaj vysoká dávka.

Možné potlačenie chuti do jedla

Aj tretia z často diskutovaných výhod môže byť mierne zavádzajúca. Je to preto, že vykonaná štúdia opäť zahŕňala len malý počet účastníkov (konkrétne 40), z ktorých niektorí užívali pred jedlom žuvacie cukríky s obsahom synefrínu. Celková dávka bola opäť do 100 mg látky, a hoci výsledky naznačujú, že skupina užívajúca synefrín mala nižšiumiernejšiu chuť do jedla ako skupina užívajúca placebo, výsledky boli získané dotazníkom a môžu byť mierne zavádzajúce.

Používanie synefrínu a odporúčaná dávka

Ak sa pozrieme na vykonané vedecké štúdie, mnohé z nich pracujú s dávkou okolo 20 mg synefrínu. Ak však s touto látkou nemáte žiadne skúsenosti, nebojte sa začať s 10 mg a vyskúšajte, ako vaše telo na toto množstvo reaguje. Odporúčame zostať na nízkych dávkach aspoň počas prvého týždňa užívania a až neskôr ich mierne zvyšovať. Synefrín sa zvyčajne odporúča užívať približne 20-40 minút pred zvolenou fyzickou aktivitou.

Dávkovanie synefrínu
Na začiatok by sme odporúčali začať s dávkou 10 mg synefrínu a neskôr dávku v prípade potreby upraviť.

S čím synefrín kombinovať?

Existuje množstvo doplnkov, s ktorými sa synefrín môže kombinovať. A treba poznamenať, že tieto kombinácie sú veľmi široko používané napríklad v predtréningových doplnkoch alebo v spaľovačoch tukov. Typickými príkladmi sú kofeín, extrakt zo zeleného čaju, forskolín a ďalšie. Ak sa pozriete napríklad do nášho rebríčka najlepších nakopávačov alebo naše porovnanie najlepších spaľovačov tukov, určite nájdete synefrín medzi najlepšími produktmi. Pri užívaní kombinácie viacerých rôznych doplnkov však odporúčame ešte viac dbať na správne dávkovanie. Vždy je lepšie začať na nižších dávkach a len v prípade, že nepociťujete žiadny účinok, postupne pridávať ďalšie.

Oplatí sa to vyskúšať?

Hoci vedecké štúdie nemajú o fungovaní synefrínu úplne jasno, mnohí športovci sa ho nevedia nabažiť. Ak by ste ho chceli vyskúšať, môžeme vám odporučiť buď samotný synefrín v tabletách, alebo napríklad v komplexných produktoch, ako sú spomínané nakopávače. Synefrín nájdete napríklad vo veľmi obľúbenom doplnku Agrezz, ktorému sme sa podrobne venovali v samostatnej recenzii. Rozhodne však neodporúčame mať od synefrínu žiadne zázračné očakávania. Ak chcete schudnúť, základom je správne nastavená strava s kalorickým deficitom, bez ktorej to jednoducho nepôjde.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.