Suplementy

Zelený jačmeň pod drobnohľadom: čo je to a prečo ho používať?

Keď sme pracovali na našom porovnaní najlepších zelených doplnkov, samozrejme sme všetkože medzi často používanými zložkami sme okrem dobre známej chlorelly a spiruliny videli aj tzv. Väčšina ľudí im však nevenuje veľkú pozornosť. Čím je tento výrobok taký zaujímavý? Stojí za to ho vyskúšať? Práve na to sa zameriame v tomto článku.

Čo je to zelený jačmeň?

Ako asi tušíte, jačmeň je jednou z najstarších obilnín, ktoré ľudstvo využíva ako poľnohospodársku plodinu. U nás je známy najmä vďaka sladovníckej výrobe, ale na Blízkom východe napr.na Blízkom východe je napríklad jačmenná kaša jedným z najčastejšie konzumovaných jedál. Samotný jačmeň obsahuje širokú škálu vitamínov, beta glukán a ďalšie potenciálne prospešné látky. Mladý jačmeň nie je nič iné ako jačmeň zozbieraný len niekoľko dní po vyklíčení.

Zelený jačmeň, čo je to
Zelený jačmeň sa najčastejšie používa napríklad do smoothies
.

Výhody zeleného jačmeňa

Možno sa pýtate, prečo by ste mali zelený jačmeň vôbec používať. A existuje na to mnoho dôvodov. Zaujímavé je, že zelený jačmeň obsahuje obrovské množstvo zdraviu prospešných látok. Vedecké štúdie často poukazujú na jeho obsah širokej škály vitamínov (najmä vitamínov skupiny B), minerálov, rôznychaminokyselín, enzýmov a dokonca aj chlorofylu, ktorý sám o sebe môže mať rôzne účinky. Medzi často uvádzané potenciálne prínosy zeleného jačmeňa tak patria:

môže vyrovnávať hladinu cukru v krvi

Hoci sa výsledky vedeckých štúdií môžu mierne líšiť, niektoré naznačujú, že zelený jačmeň môže pomôcť udržať optimálnu hladinu cukru v krvi. Podľa vyššie uvedených výskumov je to pravdepodobne vďaka obsahu rozpustnej vlákniny. Treba však poznamenať, že tieto vedecké články sú pomerne zastarané, a preto by bol potrebný ďalší potvrdzujúci výskum.

Môže byť prospešný pre kardiovaskulárne zdravie

Podobne aj niektoré štúdie naznačujú, že pravidelné užívanie zeleného jačmeňa by mohlo byť dobré pre naše kardiovaskulárne zdravie. Napríklad výskum uskutočnený na starších osobách s cukrovkou ukázal, že pravidelní užívatelia zeleného jačmeňa v kombinácii s vitamínomC a vitamínmi E zaznamenali nižšiu oxidáciu LDL ("zlého") cholesterolu, čo môže byť prospešné pre naše kardiovaskulárne zdravie.

Látky, ktoré obsahuje, podporujú imunitu

Ako sme už v tomto článku spomenuli, zelený jačmeň je bohatý na širokú škálu látok, ako sú vitamíny a ďalšie mikroživiny. Vitamín C v kombinácii napríklad so zinkom alebo vitamínmi skupiny B môže byťmimoriadne prospešné pre správne fungovanie nášho imunitného systému.

Použitie zeleného jačmeňa
Jednu porciu zeleného jačmeňa v zeleninovom smoothie ani nestihnete ochutnať.

Môže podporovať metabolizmus makroživín

Spolu s pomerne vysokým množstvom vitamínov skupiny B súvisí aj správny metabolizmus bielkovín, sacharidov a tukov, o ktorý sa tieto vitamíny starajú. Tento účinok sa samozrejme môže ešte zvýšiť v situáciách, keď je zelený jačmeňzmiešaný s inými zložkami obsahujúcimi iné účinné látky.

Aké sú negatíva zeleného jačmeňa?

Vo všeobecnosti sa zelený jačmeň považuje za bezpečný produkt, avšak veľmi zriedkavo sa môžu vyskytnúť niektoré z vedľajších účinkov. Treba mať na pamäti, že zelený jačmeň môže obsahovať pomerne veľa draslíka a vitamínovK, a preto nie je vhodný pre ľudí užívajúcich warfarín alebo iné lieky na riedenie krvi. Podobne opatrní by mali byť aj ľudia s ochorením obličiek. Opatrní by mali byť aj ľudia s neznášanlivosťou lepku, pretože hoci zelený jačmeň má byť bezlepkový, podľa niektorých zdrojov hrozí riziko kontaminácie lepkom.

Dávkovanie zeleného jačmeňa

Pokiaľ ide o odporúčané dávkovanie zeleného jačmeňa, jednotlivé výrobky môžu mať rôzne koncentráciePreto je vždy dobré riadiť sa odporúčaniami uvedenými na obale vybraného výživového doplnku. Vo všeobecnosti sa však stretnete s odporúčaniami neprekračovať dávku 10 g zeleného jačmeňa denne. Napríklad spoločnosť BrainMax, ktorá predáva mladý jačmeň v organickej kvalite, odporúča jeho užívanie ráno.Spoločnosť GymBeam odporúča používať 2 gramy v dávke 2 až 3-krát denne, zatiaľ čo spoločnosť GymBeam odporúča používať 5 gramov denne. Odporúčame vám preto vyskúšať dávkovanie uvedené výrobcom a ak vám vyhovuje, nie je dôvod ho meniť.

Čo si odniesť z dnešného článku?

Z dnešného článku by ste si mali odniesť hlavne to, že zelený jačmeň je zdrojom celých mikroživín, od vitamínov cez minerály až po rôzne aminokyseliny a enzýmy. Zároveň možno povedať, že pre zdravého človeka bez alergií je užívanie odporúčanej dávky bezpečné a nie je dôvod na obavy. Preto si môžete vybrať ako samotný zelený jačmeň, tak aj komplexné produkty, napríklad tie z nášho rebríčka najlepších zelených.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.