Suplementy

Chlorella pod drobnohľadom: čo je to a prečo ju užívať?

Chlorella je jednou z najobľúbenejších potravín, ktorú často vyhľadávajú nielen priaznivci rastlinnej stravy, ale aj športovci, ktorí sa spoliehajú naNamiesto multivitamínov uprednostňujú napríklad produkty, o ktorých sme hovorili v našom rebríčku najlepších zelených. Čo je však chlorella? A aké sú jej vedecky podložené výhody? Práve na to sa pozrieme v tomto článku.

Čo je chlorella?

Chlorella je jednobunková riasa, ktorá pochádza zo sladkovodných oblastí Japonska a Taiwanu. Je charakteristická svojou smaragdovo zelenou farbou, ktorá je spôsobená pomerne vysokým obsahom chlorofylu achlorella môže na prvý pohľad mierne pripomínať niektoré druhy zeleného čaju. Okrem farby je však zaujímavý aj nutričný profil tejto riasy. Viac ako 50 % chlorelly tvoria bielkoviny a ukázalo sa, že je biologicky dostupným zdrojom vitamínu B12, železa, vitamínu C, antioxidantov a dokonca aj omega 3 a vlákniny.

Chlorella čo je to
Chlorella je sladkovodná riasa, na rozdiel napríklad od spiruliny. Často sa s ňou stretnete vo forme prášku alebo kapsúl
.

Aké sú výhody chlorelly?

Samozrejme, táto riasa má množstvo vedecky preukázaných výhod, ktoré vediaväčšinou vyplývajú zo širokej škály vitamínov a minerálov, ktoré chlorella obsahuje. Poďme sa teda na niektoré z nich v krátkosti pozrieť:

Dokáže optimalizovať hladinu cholesterolu

Prvým potenciálnym prínosom chlorelly je jej možná schopnosť optimalizovať hladinu cholesterolu. Na túto tému existuje niekoľko rôznych štúdií, ktoré preukázali, že pravidelné užívaniePravidelné užívanie chlorelly v dávke 5 až 10 gramov môže znížiť celkový aj LDL ("zlý") cholesterol. Treba poznamenať, že k zníženiu došlo u sledovaných osôb s vysokým krvným tlakom a/alebo so zvýšenou hladinou cholesterolu. Účinok na zdravých jedincov je teda samozrejme diskutabilný, ale ľudia so zvýšeným cholesterolom môžu mať z užívania chlorelly potenciálne prospech.

Môže pôsobiť ako antioxidant

Chlorella obsahuje niekoľko látok, ktoré možno považovať za antioxidanty - napríklad vitamín C, chlorofyl, betakarotén, lykopén a luteín. Na túto tému bolo vykonaných niekoľko štúdií, ale opäť chýbajú dôkazy u zdravých jedincov. Z aktuálne dostupných výskumov však vyplýva, že fajčiari, ktorí sú prirodzene vystavení vyšším hladinámvyššej úrovni oxidačného stresu, môže užívanie chlorelly skutočne zvýšiť hladinu antioxidantov v tele.

Môžu optimalizovať tlak

Niektoré výskumy tiež naznačujú, že pravidelné užívanie chlorelly by mohlo vďaka obsahu arginínu, draslíkaa vápnika, ako aj omega-3, môže viesť k zlepšeniu kardiovaskulárneho zdravia a zdravia obličiek. Aj v tomto prípade však štúdie pracujú prevažne s ľuďmi s vyšším krvným tlakom, ktorí síce vykazujú lepšie výsledky ako skupina užplacebovej skupiny, ale ťažko povedať, či má chlorella v tomto smere nejaký potenciálny účinok na zdravých jedincov.

Chlorella výhody a dávkovanie
Vedecké štúdie poukazujú na viaceré potenciálne prínosy chlorelly.

Môžu zlepšiť výkonnosť

Zatiaľ nie je veľa výskumov, ktoré by sa zaoberali vplyvom chlorelly na výkonnosť. Tie, ktoré existujú, však ukazujú, že skupina užívajúca 6 gramov chlorelly denne počas štyroch týždňov zaznamenala zlepšenie vytrvalosti v porovnaní s kontrolnou skupinou, ktorá užívala placebo, kde nedošlo k žiadnej zmene. Tento účinok sa doteraz pripisoval aminokyselinám obsiahnutým v chlorelle, avšak na potvrdenie tohto účinku a na akékoľvek ďalšie vysvetlenie mechanizmu účinku si budeme musieť počkať.

Ďalšie potenciálne výhody

Ďalšie uskutočnené štúdie napríklad naznačujú, že chlorella môže optimalizovať hladinu cukru v krvi, môže byť prospešnáprospešná pre elimináciu ťažkých kovov a potenciálne môže prospievať aj nášmu imunitnému systému.

Má chlorella nejaké nevýhody?

Chlorella sa vo všeobecnosti považuje za bezpečnú látku, avšak vzhľadom na to, že v niektorýchkrajinách si nemôžete byť istí, že dostávate to, čo je uvedené na etikete. Podľa dostupných štúdií niektorí jedinci hlásili aj nevoľnosť a brušné ťažkosti, ale nejde o bežný vedľajší účinok. Určite je však dobré dodržiavať dávkovanie, ktoré uvádza výrobca priamo na etikete konkrétneho výrobku. Tejto látke by ste sa mali vyhnúť najmä vtedy, ak máte problémy so žilovým systémom, používatepravidelne užívate lieky, ktoré ovplyvňujú imunitný systém alebo hustotu krvi, alebo ak máte problémy so štítnou žľazou. Ak pravidelne užívate iné lieky, odporúčame vám, aby ste sa pre istotu poradili so svojím lekárom.

Chlorella nevýhody
Chlorella je okrem iného súčasťou radu doplnkov stravy Greens.

Užívanie chlorelly

Vo všeobecnosti sa odporúča užívať 6 až 10 gramov chlorelly v jednej dennej dávke. Záleží však aj na tom, či sa rozhodnete užívať chlorellu samostatne alebo ako súčasť niektorého z komplexnýchzelených rastlín, ktorým sa podrobnejšie venujeme v našom porovnaní najlepších zelených rastlín. Tam chlorella samotná často predstavuje len jeden gram, ale v kombinácii so spirulinou, mladým jačmeňom a ďalšími látkami to nie je problém.

Akú chlorellu si vybrať?

Pokiaľ ide o výber správnej chlorelly, máte na výber z množstva rôznych doplnkov stravy. Samotná chlorella sa najčastejšie predáva buď vo forme tabliet, alebo ako prášok.Prášok, pričom prášok má oveľa širšie spektrum použitia. Možno ju zapracovať do najrôznejších receptov, pridať do smoothies alebo dokonca do guacamole a iných dipov. Naše porovnanie najlepších výživových doplnkov vám nepochybne pomôže vybrať si ten správny. Chlorella doplnkov, ktoré sme pre vás zostavili na základe nášho nezávislého testovania. Medzi produkty, ktoré uspeli v rebríčku, patria napr:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.