Suplementy

Liečivé huby 5: Coriolus pod drobnohľadom

Coriolus, známy aj ako Coriolus versicolor, outkovka, Trametes versicolor alebo huba s morčacím chvostom, je stromováevorózna huba rastúca na rozpadnutých kmeňoch stromov v miernom podnebí. Hoci táto huba nedosahuje takú popularitu ako huby ako reishi alebo polyporus, je vďaka svojejjej zdraviu prospešným účinkom je bežnou súčasťou tradičnej čínskej medicíny. V ďalšej časti nášho seriálu o liečivých hubách sa bližšie pozrieme na Coriolus.

Čo je coriolus?

Ako sme už spomenuli v úvode, Coriolus je drevokazná huba, čo znamená, že ako zdroj živín využíva drevo. Coriolus sa najčastejšie vyskytuje na odumretých kmeňoch listnatých stromov a na ich pňoch. Jeho výskyt je bežný v miernom podnebí na celom svete. Nie je preto problém nájsť ho aj v Českej republike, kde je bežný. Plodnice tejto huby je ľahké spozorovať, pretože sa vždy nachádzajú vo veľkých zhlukoch a majú typický polkruhovitý tvar. Vyznačujú sa tiež pestrým sfarbením, pretože jednotlivé plodnice majú na sebe zvyčajne niekoľko pásov rôznych farieb. Zaujímavé je, že farba tejto huby sa vekom mení a postupne tmavne. Coriolus je súčasťou tradičnej čínskej medicíny už niekoľko tisícročí. Dôvodom sú jej priaznivé účinky na zdravie, pričom najviac sa zdôrazňuje jej schopnosť posilňovať ľudskú imunitu.

Výhody Coriolus
Coriolus je charakteristický svojím pestrým sfarbením
.

Aké sú preukázané účinky Coriolus?

Zastavme sa na chvíľu pri priaznivých účinkoch Coriolus. Čo nám hovoria vedecké štúdie o tom, aké výhody Coriolus ponúka?

Vysoký obsah antioxidantov

Coriolus obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a flavonoidov. Antioxidanty sú mimoriadne cenné v boji proti voľným radikálom, ktoré majú množstvo negatívnych účinkov na ľudské zdravie. Tejto problematike sme sa podrobnejšie venovali v našom porovnaní najlepšíchnajlepších antioxidantov, v ktorom sme podrobne rozobrali jednotlivé zdravotné benefity, ktoré antioxidanty ponúkajú. Za zmienku stojí napríklad spomalenie prejavov starnutia, protizápalové účinky a prevencia mnohých ochorení.

Posilňuje imunitu

Jednou z najzaujímavejších látok obsiahnutých v koriole je polysacharidový peptid (PSP), ktorý výrazne posilňuje imunitný systém. Táto látka môže byť dôvodom, prečo je Coriolus už mnoho rokov takou uznávanou liečivou hubou. Za zmienku stojí aj polysacharid krestín, ktorý má podobné účinky ako PSP.

Podporuje zdravie črevnej mikroflóry

O význame črevnej mikroflóry sme podrobne písali v našom článku Mikrobióm je dôležitejší, než si myslíte. Jeho správne fungovanie sa odráža na našom imunitnom systéme, schopnosti tráviť potravu a dosť možno aj na fungovaní nášho mozgu alebo srdca. Mikrobióm je skrátka mimoriadne dôležitý a jeho úlohu v organizme v žiadnom prípade netreba podceňovať. Podľa štúdií Coriolus pomáha zvyšovať hladinu určitých baktérií v črevnej mikroflóre, konkrétne Lactobacillus a Bifidobacterium, čím prispieva kNapríklad pomáha zmierňovať príznaky hnačky, napomáha tráveniu, posilňuje imunitný systém alebo znižuje riziko vysokej hladiny cholesterolu.

Ďalšie výhody

Coriol má, samozrejme, aj mnoho ďalších zdravotných výhod. Jedným z nich je možný pozitívny vplyv na športový výkon. Hovorí sa aj o jeho schopnosti zlepšovať inzulínovú rezistenciu alebo bojovať proti baktériám. Nie je náhoda, že Coriolus je jednou z húb, ktoré sa v tradičnej čínskej medicíne používajú už mnoho tisíc rokov. Jej účinky pozorujú nespočetné generácie, a keby neponúkala žiadne zdravotné výhody, dávno by sa na ňu zabudlo.

Neprehliadnite
Liečivé huby netreba užívať samostatne. Môžete sa s nimi stretnúť napríklad v zložení kávy s liečivými hubami Blendea Supercoffee (recenzia).

Vedľajšie účinky a nevýhody koriolu

Koriolus sa všeobecne považuje za úplne bezpečnú hubu, u ktorej nie sú preukázané žiadne negatívne účinky. Štúdie ukazujú, že pri určitom primeranom dávkovaní nie je dôvod obávať sa nepriaznivých účinkov na zdravie. Možno však predpokladať, že nadmerná konzumácia koriolu môže spôsobiť napríklad hnačku alebo nevoľnosť. To sa samozrejme týka úplne každej potraviny.

coriolus v Českej republike
Coriolus je možné nájsť aj v Českej republike.

Ako dávkovať Coriolus?

Aké dávkovanie by ste teda mali dodržiavať, ak chcete začať užívať Coriolus? Hoci oficiálne stanovené dávkovanie neexistuje, vo všeobecnosti sa odporúča užívať 1 až 3 gramy Coriolu denne. Často sa však uvádza, že je vhodné užívať Coriolus 5 dní a potom ho dva dni vynechať. Z hľadiska načasovania je ideálne konzumovať Coriolus nalačno. Možno ho však pridať napríklad do obľúbeného nápoja. Spolu s Coriolusom sa odporúča zvýšiť aj príjem vitamínu C pre lepšie vstrebávanie všetkých účinných látok.

Ktorý Coriolus užívať?

Po ktorom výrobku sa oplatí siahnuť, ak máte záujem o Coriolus? V prvom rade neodporúčame neskúseným hubárom zbierať huby na vlastnú päsť v lese, pretože by sa im to mohlo zle vypomstiť. Našťastie je na trhu množstvo kvalitných a spoľahlivých výrobkov, na ktoré sa môžete obrátiť. Prvým z nich je prášok BrainMax Pure Turkey Tail (Coriolus). Ten obsahuje čistý prášok Coriolus s certifikátom ekologického pôvodu. Môžete ho jednoducho pridať napríklad do akéhokoľvek vlažného nápoja. Ak radšej užívate Coriolus samostatne, oveľa atraktívnejšia je pre vás forma kapsúl, ktoré stačí zapiť vodou. V tomto prípade odporúčame napríklad Coriolus v optimálnej koncentrácii od spoločnosti MycoMedica. Jedno balenie obsahuje 90 kapsúl vyrobených v Českej republike. Podobne odporúčame aj extrakt z morčacieho chvosta (Coriolus) BrainMax, ktorý obsahuje dokonca 100 kapsúl v jednom balení. Nevýhodou týchto produktov však je, že v porovnaní s práškom Coriolus stoja podstatne viac peňazí. Z hľadiska účinku im však nie je čo vytknúť.

Záverečné zhrnutie

Coriolus je jednou z najdôležitejších liečivých húb používaných v tradičnej čínskej medicíne. Je cenená najmä pre svoje antibakteriálne účinky, podporu imunitného systému či nebodaj pozitívny vplyv na mikrobióm. Hoci túto hubu možno nájsť aj v Českej republike, odporúčame vám siahnuť po overených produktoch od spoľahlivých výrobcov. Pri dodržaní odporúčaného dávkovania, ktoré je približne 1 až 3 gramy koriolu denne, sa nemusíte obávať negatívnych vedľajších účinkov.

Pre dnešný článok je to od nás všetko. Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.