Tréning

Som ektomorf, endomorf alebo mezomorf? Rozdiely medzi somatotypmi. A je to vôbec relevantné riešiť?

Určite sme sa všetci niekedy zamýšľali nad tým, ako sa niektorí ľudia dokážu dostať od snívaniast zdanlivo čokoľvek a nepribrať ani gram, zatiaľ čo iní si rozšíria boky len pohľadom do chladničky. Čím to je, že niekto naberá svaly od prvej chvíle, keď vkročí do posilňovne, a niekto sa na druhej strane trápi celé mesiace, kým na sebe začne pozorovať prvé zmeny? Tieto rozdiely sú spôsobené našimi rozdielnymi génmi. Každý z nás má inú genetickú výbavu, čo sa v praxi prejavuje tým, že každý z nás má talent a predispozície na niečo iné.

V tejto súvislosti môžeme hovoriť o tzv. somatotypoch. Tie sa používajú na kategorizáciu ľudskej postavy na základe niekoľkých všeobecných kritérií. Každý somatotyp má iné silné stránky a iné slabiny, čo sa následne odráža v tom, ako rýchlo priberáme tuk alebo naberáme svalovú hmotu. V dnešnom článku si predstavíme jednotlivé somatotypy, pričom sa zameriame na ich hlavnévýhody a nevýhody a prečo by sme sa vôbec mali zaujímať o rozdelenie na somatotypy.

Čo presne je somatotyp?

Kategorizácia ľudí podľa ich telesného zloženia nie je nová. V skutočnosti sa touto myšlienkou zaoberal už Hippokrates, ktorý delil ľudí podľa pomeru, v akom ich telo obsahuje krv, žlč, čiernu žlč a hlien. Na jeho prácu nadviazali mnohí psychológovia, ktorí často spájali fyzické vlastnosti človeka s jeho osobnostnými črtami. Dnes sa v oblasti športu používa delenie, ktoré v prvej polovici minulého storočia zaviedol americký psychológ William Herbert Sheldon.Jeho tri somatotypy sa delia predovšetkým podľa telesnej stavby (vysoký a štíhly, stredne vysoký, nižšívyšší azavalitý), pričom každý somatotyp je podľa Sheldona nadaný na iný typ fyzickej aktivity. Toto rozdelenie je dodnes veľmi populárne a stretnete sa s ním najmä v silových športoch. V skutočnosti sa naše biologické predispozície naplno prejavia práve vtedy, keď naberáme svalovú hmotu alebo chudneme.

Somatotypy ľudí v telocvični
Stačí sa pozrieť okolo seba v posilňovni a musí vám byť jasné, že každý má trochu inú postavu.

Som ektomorf, mezomorf alebo endomorf?

Ak sa už nejaký čas venujete silovým športom, pravdepodobne ste sa stretli s označeniami jednotlivých somatotypov. Sú to ektomorf, mezomorf a endomorf. Každý z nich má svoje klady a zápory, takže nie je možné jednoznačne povedať, ktorý somatotyp je najlepší. Na účely silových športov však majú mezomorf a endomorf jednoznačnú výhodu. Prečo? Poďme si podrobne rozobrať jednotlivé somatotypy.

Ektomorf

Prvým somatotypom je ektomorf. Vyznačuje sa vysokou postavou, nízkym percentom podkožného tuku, malými ramenami, dlhými končatinami a menším množstvom svalovej hmoty. Ľudovo by sa ektomorf opísal ako vychudnutý dlháň. Ideálnym športom pre ektomorfov by bol skok do výšky alebo vytrvalostný beh. Nemá totiž problém udržať si nízku hmotnosť, ale na druhej strane musí vynaložiť väčšie úsilie na vybudovanie svalovej hmoty.

Mezomorf

Niekde uprostred medzi ektomorfom a endomorfom stojí mezomorf. Často sa hovorí, že mezomorfovia majú ideálnu stavbu tela pre väčšinu športov. Spravidla nemajú veľa podkožného tuku, ale zároveň nemajú problém s budovaním svalovej hmoty. Preto môžu nájsť uplatnenie na dráhe, vo väčšine kolektívnych športov alebo aj v kulturistike. Mezomorf je skrátka všestranný športovec.

Endomorf

Nižšia postava, široké ramená, silné kĺby, širšie boky a vyššie percento podkožného tuku. Aj takto by sme mohli v skratke opísať endomorfov. Dalo by sa povedať, že je to presný opak ektomorfu. Nemá problém s budovaním svalovej hmoty, ale na druhej strane má tendenciu rýchlo naberať podkožný tuk. Je vhodný na silové športy, ale uplatní sa aj pri vrhaní guľou alebo rugby.

Nikto z nás nepatrí len do jednej kategórie

Ak vám pri čítaní predchádzajúceho odseku nebolo hneď jasné, do ktorého somatotypu patríte, netrápte sa tým. V skutočnosti nikto nepatrí len do jednej škatuľky. Keby to tak bolo, po svete by chodili len tri typy postáv, čo samozrejme nie je pravda. Všetci v sebe kombinujeme prvky jednotlivých somatotypov, ale nikdy nezapadáme len do jednej kategórie. Každý somatotyp predstavuje akýsi "ideál" a každý z nás je od neho vzdialený iným spôsobom. Preto je dôležité, aby ste sa príliš nezameriavali na svoj somatotyp, pretože by ste sam prípade mohli zanedbať niektoré svoje ďalšie silné (a slabé) stránky.

Ektomorfný somatotyp
Každý človek v sebe kombinuje prvky viacerých somatotypov.

Má zmysel zaoberať sa svojím somatotypom?

V tomto bode sa vynára otázka, nakoľko je relevantná informácia o tom, aký somatotyp ste. Úprimne povedané, mám pocit, že vplyv svojho somatotypu mnohí ľudia úplne zbytočne preceňujú. To však neznamená, že z týchto informácií nemôžete mať žiadny úžitok. Ak dokážete správne posúdiť svoje silné a slabé stránky, môže vám to pomôcťvám to pomôže prispôsobiť tréning a stravu tak, aby vám čo najlepšie vyhovovali. Napríklad ektomorfovia vo všeobecnosti uprednostňujú kratšie tréningy, pretože sú náchylnejší na únavu. Endomorfovia si zasa musia dávať veľký pozor na dodržiavanie diéty a vyhýbať sa častým prehreškom, čo na druhej strane ektomorfom až tak nepomáha.

Rovnako vám váš somatotyp môže napovedať, akému športu sa máte venovať. Ak chcete robiť niečo, čo vám biologicky vyhovuje, oplatí sa ujasniť si, ku ktorému somatotypu máte najbližšie. Na všetky tieto veci by ste skôr či neskôr aj tak prišli, vnímanie vášho biologickéhovašich biologických predispozícií v kontexte všetkých somatotypov vám pomôže získať lepší obraz o tom, ako ste na tom v porovnaní s ostatnou populáciou. Ak je vaším snom stať sa profesionálnym kulturistom, ale zároveň viete, že ste ukážkový ektomorf, začnitevám malo byť jasné, že vaši rovesníci na tom budú prirodzene o niečo lepšie.

Somatotyp nie je dôvodom na výhovorky

Tým sa dostávame k poslednému a najdôležitejšiemu bodu celého článku. V konečnom dôsledku nezáleží na tom, aký somatotyp ste. V silových športoch totiž pri dostatočnom úsilí a odhodlaní dokážete prekonať drvivú väčšinu biologických prekážok. Legendy ako Frank Zane, Flex Wheeler alebo do veľkej miery Sylvester Stallone sú krásnymi príkladmi toho, že aj ektomorf môže v oblasti kulturistiky dosiahnuť obdivuhodné výsledky. Rovnako ani to, že ste endomorf, neznamená, že nemôžete dosiahnuť dokonale vyrysované brušné svaly a dokonalú letnú postavu.

Somatotyp by sa preto nikdy nemal používať ako výhovorka. Ani by ste sa ním nemali nechať odradiť od svojich cieľov. Vaši rovesníci sú možno lepšie vybavení a silnejší, ale to neznamená, že ich jedného dňa nemôžete prekonať. Platí to však aj naopak. Ak sa spoliehate na to, že ako ektomorf nepriberiete, pretože máte dobré gény, môže sa vám to zle vypomstiť. Je preto dobré poznať svoj somatotyp, ale na druhej strane nie je vhodné sa ním príliš nechať unášať.

Kulturistický somatotyp
Svoj somatotyp by ste rozhodne nemali používať ako výhovorku.

Zhrnutie na záver

Ektomorf, mezomorf a endomorf predstavujú tri somatotypy, ktoré sa delia na základe telesnej stavby človeka. Každý somatotyp má iné výhody a nevýhody, vďaka čomu sa hodí na rôzne športy. Poznanie, do ktorej z týchto troch kategórií patríte, vám môže pomôcť pri plánovaní tréningu a stravy. Rovnako vám to môže pomôcť lepšie si uvedomiť svoje silné a slabé stránky. Svojmu somatotypu však neprikladajte príliš veľkú váhu, pretože v konečnom dôsledku nemusí nič vypovedať. Vaše športové úspechy a neúspechy budú vždy primárne založené na tom, ako tvrdo a vytrvalo trénujete.

To je pre dnešný článok všetko, ale ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.