Tréning

Mozole z cvičenia: ako sa ich zbaviť? Dá sa im zabrániť?

Nikto z nás sa počas tréningu nevyhne mozgu, najmä keď sme práve začalia naša pokožka nie je správne pripravená na námahu s ťažkými kovovými závažiami. Kalichy môžu vážne obmedziť náš tréning a každodenné aktivity, preto vám v nasledujúcich riadkoch poviemev našom článku vám povieme, ako bojovať s mozoľmi a či sa im dá predísť.

Prečo sa vôbec vytvárajú mozole?

Mozole sú znakom tvrdej práce a nevytvárajú sa len pri cvičení s činkami, ale môžu sa ľahkoMozole sa vám môžu vytvoriť aj pri práci na záhrade, kopaní alebo dokonca pri dlhých túrach. Mozole sú výsledkom silného namáhania a opakovaného tlaku alebo trenia na jednej časti tela. Tak ako svaly odolávajú vysokej záťaži zväčšovaním svojho objemu a sily, aj pokožkaodoláva neustálemu fyzickému namáhaniu tým, že tvrdne a hrubne, čo vedie k vzniku mozole.

Samotné mozole nebolia, ale sú veľmi nepríjemné a pri opakovanej záťaži sa môžu začať plniť tekutinou a zmeniť sa.do pľuzgierov, ktoré sú oveľa bolestivejšie, najmä ak sú prasknuté.

Najčastejším cvikom spôsobujúcim mozole je bezpochyby mŕtvy ťah. Je to preto, že často zdvíhame veľmi ťažké závažia, ktoré nám doslova visia na dlaniach. Mozole vznikajú aj pri dynamických cvičeniach na hrazde, ako sú napríklad drepy alebo kliky, pri ktorých dochádza k väčšiemu treniu v dlani. Takisto nemáte šancu vyhnúť sa mozolom pri rôznych vzpieračských cvičeniach.

Mŕtvy ťah a mozole
Najčastejším cvikom spôsobujúcim mozole je bezpochyby mŕtvy ťah.

Rukavice? Maximálne pre prácu!

Ako sme už spomenuli v článku, mozole sú symbolom hodín strávených v posilňovni a mali by ste na ne byť patrične hrdí! Chápeme však, že ich prítomnosť môže byť veľmi nepríjemná a nepraktická, preto sa im mnohí ľudia snažia zabrániť napríklad pomocou fitness rukavíc.

Pri ich používaní však buďte opatrní. Rukavice vás síce môžu do určitej miery chrániť pred pľuzgiermi, ale v niektorých prípadoch môžu spôsobiť aj ich vznik.v niektorých prípadoch je oveľa ľahšie uchopiť, čo vás pripravuje o výhodu posilnenia úchopu. Znižujú tiež citlivosť pri manipulácii s činkou a niektoré povrchy rukavíc nie sú dostatočne priľnavé, čo môže spôsobiť, že vám os alebo hrazda skĺzne v rukách. Ak máte problém napríklad so slabým zápästím (ktoré môžu rukavice zmierniť) a nemôžetenezvládnete požadovanú váhu, použite pár drepov, ktoré toľko neovplyvňujú váš úchop.

Ak sa chcete vyhnúť zbytočnému treniu a znížiť tvorbu pľuzgierov, použite horčík alebo tekutýkriedou, ktorá vám poskytne bezpečné uchopenie činelu, ale zároveň posilní pevný úchop.O dôležitosti dostatočne silného úchopu sme už hovorili v predchádzajúcom článku.

Neprepichujte pľuzgiere!

Už v detstve nám rodičia hovorili, že si nemáme prepichovať pľuzgiere. A mali úplnú pravdu.Prepichnuté pľuzgiere majú tendenciu zachytiť rôzne infekcie, ktoré potom vedú k vznikuvážnejšie problémy, než si dokážete predstaviť. Ak ste ešte vo fáze mozoľov, ani sa ich nepokúšajte zoškrabať. Aj v tomto prípade vytvárate otvorenú ranu, ktorá je zrelá na zápal.

Aj keď ranu okamžite dezinfikujete a zaistíte, rozhodne im nepomáhate pri hojení. Pokožka dostane dodatočnú podporu, aby sa ešte rýchlejšie regenerovala a bola ešte odolnejšie, čo v konečnom dôsledku vedie k ešte väčším mozolom. Okrem toho, pokúšali ste sa niekedy chytiť osy pri mŕtvom ťahu s otvoreným pľuzgierom? Naozaj nie je na čom stáť.

Pľuzgiere sa môžu vyskytnúť pri akomkoľvek cvičení
Pľuzgiere sa môžu vytvoriť pri akomkoľvek cvičení.

Ako sa zbaviť mozoľov?

Nemusíte sa obávať, existuje spôsob, ako účinne liečiť mozole. Mozole sa musia najprv namočiť na 15 až 30 minút do vody, najlepšie so zmesou epsomskej soli alebo harmančeka. Po zmäknutí mozoľov odstráňte starú kožu pemzou alebo pilníkom na kožu. Dávajte si však pozor, aby ste nerezali alebo nerezali príliš hlboko.

Náš tip
Môžete tiež vyskúšať rôzne liečivé oleje alebo esencie, ktoré majú pozitívny vplyv na zdravie pokožky. Napríklad ricínový olej nie je zlá voľba.

Po odstránení starej kože môžete na pľuzgiere aplikovať vysoko hydratačné krémy.a gély, ktoré zabraňujú opätovnému zvlhčovaniu pokožky a tvorbe ďalších mozoľov alebo pľuzgierov. Skvelým a pre niekoho možno prekvapivým riešením je mazanie pätiek jelení loj, ktorý sa používa napríklad na ošetrenie popraskaných a suchých pier. Jelení loj zvlhčuje povrch pier, ako aj pokožku rúk a nôh.

Náš tip
V ideálnom prípade by sa ošetrenie pľuzgierov malo vykonať po osprchovaní, keď sú pľuzgiere zbavené nečistôt a dostatočne zvlhčené.

Ak trpíte častým výskytom mozoľov na chodidlách v dôsledku chôdze alebo behu, odporúčame vám, aby ste savyhľadať zdravotnú vložku do topánok a skontrolovať, či je vybraná obuv vhodná na tento účel. Pamätajte, že pri dlhých túrach a behoch by topánka mala tesne obopínať nohu, ale nikdy by nemala tlačiť!

Dá sa mozolom predchádzať?

V tomto prípade vás musíme sklamať, nemôže. Aj keď máte na rukách rukavice, nie ste pred nimi úplne chránení a najmänajmä v prvých dňoch môžu byť pľuzgiere skutočnou bolesťou. Odporúčame čo najviac znížiť trenie, napríklad použitím tekutej kriedy alebo horčíka. Účinné je aj používanie hydratačných krémov na ruky, ktoré sa nanášajú na pokožku.zvlhčujú a zabraňujú praskaniu, vďaka čomu sú mozole menej bolestivé.
Ak vám mozole bránia v cvičení, môžete použiť chránič na mozole, ktorý ich ochráni.bezpečne odstrániť pomocou jedného z našich vyššie uvedených tipov.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.