Tréning

Kde je lepšie cvičiť: Doma alebo v telocvični?

Cvičenie je skvelá aktivita, ktorá mnohých z nás prinúti myslieť inak a zároveň urobiť niečo pre svoje zdravie. No kým niektorí ľudia nemajú radi jedinečnú atmosféru posilňovne, kde sa môžu porozprávať s priateľmi a vyskúšať si rôznestrojov, niektorí ľudia sa radšej zatvoria doma a cvičia osamote s hlasno hrajúcou hudbou podľa vlastného výberu. Kde je však lepšie cvičiť? A aké sú výhody a nevýhody každej z týchto možností? Práve na to sa pozrieme v tomto článku.

Cvičenie doma

Začnime cvičením doma, ktoré má obrovské veľa výhod, ale na druhej strane aj niekoľko nevýhod, ktoré treba zvážiť. Poďme sa na to pozrieť:

Výhody

Najprv sa pozrime na výhody cvičenia doma, ktorých je veľa. Posilňovňu si môžete zariadiť presne podľa svojich predstáv, je vždy nablízku a nemusíte tráviť čas dochádzaním.

Máte k dispozícii vlastné vybavenie

Ak máte priestor na zriadenie vlastnej posilňovne, je to určite skvelý nápad. A ako sme písali v našom článku o vybavení domácej posilňovne, máte celý rad možností, čo si do posilňovne umiestniť. Ak radi cvičíte s vlastnou váhou, dobrou voľbou môžu byť hrazdy a činky, a ak uprednostňujete silový tréning, kúpte si kvalitnú činku.

vybavenie domácej posilňovne
Do domácej posilňovne umiestnite len to vybavenie, ktoré potrebujete.

Nebudete strácať čas

Ak máte do najbližšej posilňovne pol hodiny cesty autom alebo len niekoľkokrát prestupujete, aby ste sa dostali do verejnej posilňovne, budete môcťverejnou dopravou, viete, že každé cvičenie je neuveriteľne časovo náročné. Ale akonáhle máte posilňovňu napríklad v suteréne vlastného domu, je to kúsok a môžete si zacvičiť ráno pred prácou alebo kedykoľvek inokedy, keď máte chvíľu pokoja.

Ušetrite peniaze za vstup do klubu

Asi vám nemusíme hovoriť, že permanentky do posilňovne môžu vyjsť dosť draho. Ak si do domácej posilňovne kúpite nastaviteľné jednoručky a niekoľko základných osí, počiatočná investícia je tiež pomerne vysoká.ale na druhej strane takéto vybavenie vydrží bez problémov mnoho rokov a keď vás domáca posilňovňa omrzí, kotúče a osi sa dajú pomerne dobre predať. Dá sa teda povedať, že ak pravidelne cvičíte doma, ušetríte okrem času aj nejaké peniaze.

Máte súkromie

Ak ako športovec ešte len začínate a nechcete, aby vás ostatní sledovali, domáca posilňovňa je skvelým riešením. Budete mať úplné súkromie, nebudete sa musieť nikam ponáhľať, pretože na vašom stroji nečakajú žiadni iní ľudiaa budete si môcť pustiť hudbu, ktorú máte radi, a robiť, na čo máte chuť. Zároveň sa nemusíte starať o to, aké oblečenie si oblečiete, či máte slúchadlá alebo niečo podobné.

Výhody domácej posilňovne
Aj s relatívne malým množstvom vybavenia si môžete dopriať skvelý tréning.

Nevýhody

Na druhej strane má domáce fitnes aj niekoľko nevýhod. Sú to najmä tieto:

Obmedzené vybavenie

Azda najväčším problémom môže byť to, že ak nemáte vybavenie pre domácu posilňovňuPravdepodobne nikdy nebudete mať také vybavenie, aké majú v dobrej posilňovni. A hoci doma môžete získať prekvapivo dobrý tréning, samozrejme, nikdy sa dlhodobo nevyrovná posilňovni, čo je asi najväčšie obmedzenie.

Nedostatok komunikácie

Ak podobne ako my už nejaký čas cvičíte doma a nie ste veľmi introvertný typ, pravdepodobne vás bude frustrovať nedostatok komunikácie. Koniec koncov, dobrá atmosféra v posilňovni a možnosť stretnúť sa s priateľmi vám môže dodať sebavedomie pri cvičení.zábavnejšie, a ak vás okolie motivuje, môžete napríklad zdvíhať viac alebo trénovať intenzívnejšie.

vybavenie posilňovne
Vybavenie v posilňovni bude určite lepšie. Zároveň sa však môžete porozprávať so svojimi priateľmi.

Zložitosť udržania pozornosti

Väčšina ľudí má doma okrem posilňovne množstvo povinností, ktoré musia urobiť a iných povinností, takže sa môže stať, že aj keď má Pre niektorých ľudí môže byť veľmi ťažké dostať sa do posilňovne, ktorú máte v rámci domu , kdekde spíte, jete a vykonávate všetky ostatné činnosti, vôbec motivovať.

Cvičenie v posilňovni

Nevýhody domáceho cvičenia sa, samozrejme, dajú veľmi ľahko vyriešiť cvičením v posilňovni, ale strácate všetky výhody domáceho cvičenia. Musíte sa teda dostať do posilňovne, zaplatiť vstupné a na konci dňa sa musíte tlačiť medzi ľuďmi a čakať v rade na stroj, ktorý niekto, kto náhodou polovicu času trávi v bare v posilňovni a popíja nejaký nápoj v rámci tréningu.

Neprehliadnite
Nie ste si istí, ako často je dobré cvičiť? V tomto článku vám dáme odpoveď.

Čo tak oboje?

Na druhej strane je vhodné zdôrazniť, že domáce cvičenie nie je v nejakom vzájomne sa vylučujúcom vzťahu s cvičením v posilňovni. Ak máte doma nevyužitý priestor, v ktorom by ste si chceli zriadiť domácu posilňovňu, určite vám to odporúčame.a možno zistíte, že aj so základným vybavením si môžete naozaj dobre zacvičiť. A je pravdepodobné, že aj vaše vybavenie bude trochu iné ako to v posilňovni - namiesto klasických kladiek môžetemôžete používať odporové pásy, vymýšľať nové variácie cvikov s obyčajnými činkami a osami a podobne. Nakoniec môžete dať svojim svalom nový impulz napríklad tým, že budete robiť napr.tým, že jeden týždeň budete cvičiť doma a druhý týždeň pôjdete do posilňovne. Alebo môžete napríklad každý druhý deň meniť posilňovňu. Máte rôzne možnosti, ale tieto dva typy tréningu sa môžu naozaj dobre dopĺňať.

Čo si môžete odniesť z dnešného článku?

Z tohto článku by ste si mali odniesť hlavne to, že cvičenie doma má množstvo výhod. Dokážete si odcvičiť naozaj kvalitne, vybavíte si posilňovňu podľa svojich predstáv, nebudete strácať časčas na cestách, navyše budete mať súkromie a dokonca sa vám z dlhodobého hľadiska podarí ušetriť aj trochu peňazí. Na druhej strane to má aj svoje nevýhody, napríklad máte len obmedzené vybavenie, môže vážiťvám môže chýbať komunikácia s priateľmi a môže byť ťažké motivovať sa k cvičeniu. Skvelé riešenie je však najmä pre tých z vás, ktorí majú v dome voľnú izbu, môžete striedavo cvičiť doma a v posilňovni. Týmto spôsobom môžete podporiť rast svojich svalov a zároveň využívať výhody oboch týchto typov cvičenia.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.