Google Nest Mini - Ideálny pomocník pre vašu domácnosť? (Recenzia)

Posledná úprava: 2. decembra 2021

Čím viac elektronických zariadení máme k dispozícii, tým pohodlnejší je náš život. Pomyselným kráľom týchto život uľahčujúcich zariadení sú hlasové vyhľadávače, ktorým už dlho dominuje Alexa od spoločnosti Amazon.

Čoraz častejšie ho však nasleduje Google Nest Mini, ktorý sa s každou verziou len zlepšuje. Čo na ňom najviac oceňujeme? Ako dobre musíte ovládať angličtinu, aby ste ju mohli používať na dennej báze? To a oveľa viac sa dozviete v dnešnej recenzii.

Google Nest Mini
Publikované: 14. januára 2020
Upravené: 2. decembra 2021
Autor recenzie: Mirek Dvořák
Kategória: Inteligentné zariadenia
Návrh zariadenia
9.5/10
Funkcie
9.5/10
Cena
8.3/10
Čitateľnosť
8.5/10
Ovládacie prvky
9.5/10
Celkové hodnotenie
9.1
z 10 bodov

Na úvod zostáva dodať, že pred vyskúšaním Google Nest Mini som otestoval aj Alexu, takže sa môžete tešiť na porovnanie základných rozdielov medzi týmito dvoma hlasovými vyhľadávačmi na konci recenzie. Našu videorecenziu nájdete okrem iného tu:

Dizajnovo sa hodí do úplne každej domácnosti

Zariadenie Google Nest Mini má praktický okrúhly tvar a je k dispozícii v štyroch farbách, takže ho môžete umiestniť takmer kamkoľvek v domácnosti. Bohužiaľ, v Českej republike sú zatiaľ k dispozícii len dva varianty, ale v budúcnosti sa ich určite bude predávať viac. Zatiaľ čo spodná časť je gumová pre maximálnu priľnavosť, vrchná časť je potiahnutá tkaninou vyrobenou zo 100 % recyklovaných PET fliaš. Táto tkanina je celkom príjemná na dotyk, čo oceníte najmä pri manuálnej zmene hlasitosti, zapnutí alebo vypnutí mikrofónu.

Hlavným rozdielom oproti Alexe je možnosť zavesiť Google Nest Mini na stenu, ale úprimne si myslím, že je to viac-menej zbytočné, pretože v takom prípade musíte zavesiť kábel zo steny, čo logicky vyzerá dosť nevzhľadne. Na druhej strane je stále lepšie mať túto možnosť a nepoužívať ju, ako ju nemať a potrebovať ju.

Nástenný držiak Google Nest Mini

Funkcie, ktoré vás úplne ohromia

Asi nie je v ľudských silách vymenovať všetky funkcie, ktoré Google Nest Mini dokáže. Môžete hrať hry, počúvať obľúbenú hudbu, ovládať svetlá v celom dome, dozvedieť sa najnovšie správy zo sveta, skontrolovať predpoveď počasia a mnoho, mnoho ďalšieho. Ja osobne som si počas testovania tohto inteligentného asistenta obľúbil najmä tieto funkcie:

"Ok Google, povedz mi o mojom dni"

Som si istý, že väčšina z vás má nejaký ranný rituál, ktorý si neustále opakuje. Ak túto frázu poviete svojmu inteligentnému asistentovi, automaticky vám poskytne informácie o dnešnej predpovedi počasia, dopravnej situácii, plánovaných stretnutiach a najnovších správach zo sveta. Môže vás tiež informovať o všetkých obmedzeniach na vašej ceste do práce alebo prehrávať váš obľúbený hudobný žáner. Ale je len na vás, čo pridáte do svojej rannej (alebo večernej či popoludňajšej) rutiny. Inteligentný asistent vám tak opäť ušetrí čas strávený pozeraním do telefónu, takže sa hneď ráno môžete venovať užitočnejším činnostiam.

Funkcie zariadenia Google Nest Mini

"Ok Google, zapni moje svetlá [farba]"

Ak používate inteligentné žiarovky a chcete ich prepnúť, nemusíte nevyhnutne vyťahovať telefón. Jednoduchým príkazom môžete zmeniť farbu, upraviť jas alebo zapnúť či vypnúť svetlá. Túto funkciu som si obľúbil najmä večer pred spaním, keď som nemusel po prečítaní knihy prácne vstávať a vypínať svetlá ručne, ale jednoducho hlasom z pohodlia vyhriatej postele.

"Ok Google, ako pripravím [recept]"

Aj vám sa občas stane, že máte doma nejaké suroviny a neviete, čo z nich uvariť? Opäť stačí položiť vyššie uvedenú otázku a hlasový asistent odošle recept priamo do vášho telefónu alebo vám začne diktovať postup . Podobne sa môžete opýtať aj na čiastkové kroky počas procesu varenia a systém by mal byť schopný odpovedať na vašu otázku.

Funkcia varenia Google Nest Mini

"Ok Google, prehraj rádio"

Ak práve nechcete prehrávať skladby z telefónu, môžete si nechať zapnuté rádio, ktorých Google Nest Mini ponúka celý rad a môžete si vybrať napríklad podľa svojho obľúbeného žánru. Za obrovskú výhodu rádií považujem to, že vám zlepšia angličtinu a umožní vám lepšie porozumieť napríklad cudzincom. Nehovoriac o tom, že výber skladieb na väčšine staníc je naozaj dobrý a vyhovuje takmer každému.

Má spoločnosť Google nejaké nedostatky?

Okrem vyššie uvedených funkcií má tento hlasový asistent samozrejme celý rad ďalších - môžete sa opýtať na výživovú hodnotu určitého jedla, zavolať Uber, objednať si jedlo a mnoho, mnoho ďalšieho. Čo mi však na fungovaní zariadenia Google Nest Mini vadilo, bola neschopnosť zariadenia zostať spárované s niektorými kľúčovými aplikáciami, ako je napríklad Spotify. Stáva sa to preto, lebo máte telefón nastavený na angličtinu. Ak by ste mali telefón nastavený na angličtinu, služba Spotify by zostala stále spárovaná. To však, samozrejme, nie je pre väčšinu z nás reálne, a preto odo mňa Google Nest Mini dostáva mínusové body.

Druhým problémom je samotné oslovenie, pretože ak oslovíte zariadenie Google Nest Mini slovami "Ok Google", zapne sa vyhľadávač telefónu, čo samozrejme vôbec nie je vymyslené a napriek tomu ide o menší problém.

Nedostatky služby Google Nest Mini

Cena zariadenia Google Nest Mini je celkom dobrá

Zariadenie Google Nest Mini vám môže každý deň uľahčiť veľa času, a ako ste už pravdepodobne pochopili, dokáže toho naozaj veľa. Široká ponuka funkcií sa preto trochu odráža na cene , pretože jeden hlasový asistent vás vyjde na 1590 Kč. Hoci sa to niekomu môže zdať veľa, keď si uvedomíte, koľko času a práce vám môže potenciálne ušetriť, táto cena je z môjho pohľadu úplne adekvátna a určite by som si Google Nest Mini kúpil znova.

Cena Google Nest Mini

Nie je Alexa lepšou investíciou?

Ako sme sľúbili, na samom konci recenzie sa dostaneme k malému porovnaniu Google Nest Mini s o niečo populárnejšou Alexou. A hoci ma inteligentný asistent od spoločnosti Google nadchol, v niektorých aspektoch stále zaostáva za Alexou.

V čom je Alexa lepšia?

Hoci je väčšina funkcií identická, Echo Dot od Amazonu zvláda oveľa hlasnejšiu hudbu oveľa lepšie, zvuk je čistejší a basy znejú rozhodne oveľa lepšie ako v prípade Google Nest. Nehovoriac o tom, že samotná maximálna hlasitosť je s Alexou vyššia. Samozrejme, tento problém sa dá v prípade oboch zariadení vyriešiť spárovaním s iným reproduktorom, ale ak ho nemáte a máte radi hlasnejšiu hudbu, Alexa je jasnou voľbou.

Keď chcete reproduktor pripojiť externe, vyhrá Alexa. Na zadnej strane nájdete okrem pripojovacieho kábla aj 3,5 mm jack, ktorý Google Nest bohužiaľ nemá.

Tretia vec, ktorú by som chcel ešte zdôrazniť s Echo Dot je jasnejšie oznámenia. Konkrétne je vybavený LED krúžkom, ktorý svieti modro, keď poviete "Alexa", svieti oranžovo, keď ste upozornení na telefóne, zmení farbu na zelenú, keď vám niekto zavolá, a zmení farbu na červenú, keď nastane problém. Rozhodne jasnejšie a výraznejšie ako upozornenia Google Nest Mini.

A poslednou výhodou Alexy je určite nižšia cena, pretože Echo Dot tretej generácie je približne o 450 Kč lacnejší ako druhá generácia Google Nest Mini.

Google Nest Mini alebo Alexa

Kde vyhráva Google Nest Mini?

V oblasti dizajnu sa spoločnosť Google úplne míňa spoločnosti Amazon. Nest Mini je podstatne menší ako Alexa a navyše vďaka tomu, že tlačidlá sú umiestnené pod látkou, nenarúšajú celkový vzhľad inteligentného asistenta. Navyše si, dúfajme, budete môcť čoskoro vybrať zo 4 pekných farieb, zatiaľ čo Echo Dot sa dodáva v tmavosivej, svetlosivej a bielej, ktoré rozhodne nepôsobia takým dojmom. Takže si dovolím tvrdiť, že vďaka dobrým rozmerom a jednofarebnému pevnému dizajnu je táto vec o niečo praktickejšia.

Ďalšou výhodou, ktorú určite vidím, je jednoduchšie spárovanie s aplikáciami Google, či už ide o kalendár alebo hudbu. Ak si kúpite Alexu ako svoje prvé zariadenie od Amazonu, pravdepodobne nebudete mať k dispozícii aplikáciu Amazon Music a ďalšie aplikácie, ktoré Echo Dot zjavne preferuje.

V čom Google Nest podľa mojich skúseností opäť vyniká, je jeho lepšia reakcia na oslovenie. Môžete pokojne len šepkať a zariadenie vás bez problémov počuje, čo sa o Alexe povedať nedá.

Poslednou veľkou výhodou je určite dostupnosť vo viacerých jazykoch. Podobne môžete očakávať, že Google Nest Mini bude mať podporu angličtiny oveľa skôr ako Amazon, takže ak máte fóbiu z angličtiny, určite by som uprednostnil Google.

Dizajn Google Nest Mini

Záverečné hodnotenie

Z môjho pohľadu je Google Nest Mini naozaj skvelý pomocník, ktorý vám v mnohých ohľadoch uľahčí život a hlavne ušetrí čas na veci, ktoré sú určite zábavnejšie ako vyhľadávanie predpovede počasia na telefóne alebo stolnom počítači.

Aj keď v niektorých oblastiach na Alexu stále stráca, rozhodne to nie je zlá voľba a všetko tu vynahrádza špičkový dizajn, praktickosť a prepojenie so všetkými dôležitými aplikáciami, ktoré Google ponúka.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.