Ostatné

Sauna: Aký je jej význam pre športovcov? A ako ju používať?

Hoci sa to nezdá, leto pomaly odchádza a to okrem iného zvyčajne znamená kratšie dni a dlhšie noci. Ak ešte stále váhate, aká činnosť je vlastne vhodná na vyplnenie skorých večerov, skúste porozmýšľať o saune. Táto zdanlivo nenápadná aktivita má obrovské využitie nielen pre silových športovcov. V tomto článku sa dozviete viac o výhodách, správnom postupe a rôznych typoch sáun.

Čo je to sauna? A čím sa líši od pary?

Keď vojdete do kúpeľov, pravdepodobne sa stretnete s dvoma veľmi podobnými typmi miestností. Prvým sú parné sauny, ktoré majú zvyčajne teplotu len okolo 50 °C, ale majú až 100 % relatívnu vlhkosť. Para sa najčastejšie odporúča ľuďom s dýchacími problémami a pravdepodobne to spoznáte podľa toho, že vo vnútrivnútorné obloženie nie je vyrobené z dreva, ale z nejakého materiálu odolného voči vlhkosti a ľahko umývateľného, ako sú napríklad dlaždice. Druhou možnosťou sú bežné sauny, v ktorých sa často používajú vyššie teploty a vlhkosť do približne 20 %. Existuje však mnoho rôznych typov sáun, z ktorých za zmienku nepochybne stoja nasledujúce:

  • Tropické sauny, ktoré sa snažia napodobniť tropické podnebie. Má oveľa vyššiu vlhkosť, ale nižšiu teplotu len do približne 75 °C.
  • Bylinná sauna, ktorá môže mať teplotu až 50 °C a tiež má relatívne nízku vlhkosť, ale vyznačuje sa napríklad rôznymi aromatickými esenciami, vďaka ktorým sauna príjemne vonia.
  • soľná sauna, ktorá má tiež teplotu okolo 50 °C, ale ponúka o niečo vyššiu vlhkosť.
  • klasická fínska sauna, ktorá je najbežnejším typom sauny a ponúka teplotu 85 až 95 °C a vlhkosť len 10 až 20 %.

Máte teda naozaj širokú škálu možností. Keď prídete do niektorého z veľkých wellness centier, pravdepodobne si budete môcť vybrať z množstva rôznych sáun, a ak stezačiatočníci, určite odporúčame začať s nižšou teplotou a potom si postupne zvykať na teplejšie sauny.

typy sáun
Existuje viacero možností, ktorú saunu navštíviť.

Aké sú výhody saunovania?

Sauna má pre človeka obrovské množstvo prínosov a nikto sa pravdepodobneprekvapí, že pobyt v teple odporúčali už starí Gréci a Rimania. Poďme sa teda pozrieť na výhody sauny a na to, čo zistili vedecké štúdie:

Možné účinky na imunitný systém

Začať saunovanie pred začiatkom sezóny respiračných ochorení môže byť rozhodne dobrý nápad. Existuje množstvo štúdií, ktoré dokazujú schopnosť používania sauny znižovať riziko prechladnutia, návalov a iných respiračných ochorení. Iné výskumy naznačujú, že používanie sauny môže výrazne zvýšiť početbielych krviniek a zaujímavé je, že toto zvýšenie je u športovcov dokonca výrazne vyššie ako u nešportovcov. Práve biele krvinky sú nevyhnutné pre náš imunitný systém a podieľajú sa na boji proti rôznym vírusom, baktériám a iným patogénom.

Potenciálny vplyv na kardiovaskulárne zdravie

Niektoré analýzy tiež ukázali, že sauna môže zabrániť niektorým kardiovaskulárnym a neurodegeneratívnym poruchám. Iné štúdie tiež naznačili, že používanie sauny môže byť ochranným faktorom pred vznikom náhlych srdcovýchsmrti, smrteľnej ischemickej chorobe srdca a iným potenciálnym kardiovaskulárnym ochoreniam. Autori štúdie však zároveň dodávajú, že saunovanie je odporúčaným zdravotným prínosomhoci na potvrdenie ich výsledkov sú ešte potrebné ďalšie štúdie.

Výhody saunovania
Na potenciálne výhody používania sauny poukazuje viacero štúdií.

Spôsob, ako znížiť stres

Ďalším z logických (ale veľmi individuálnych) prínosov je, že sauna vám môže pomôcť uvoľniť sa, relaxovať a zbaviť sa nahromadeného stresu. Wellness centrá sú zvyčajne veľmi príjemné miesta, kde si môžete medzi saunovaním dopriať kvalitný oddych od stresu. čaju alebo malého jedla, oddýchnuť si v relaxačných miestnostiach a zabudnúť na stres napríklad z náročnej práce. Ak sa v saune cítite dobre, je to, samozrejme, veľká výhoda. Ak však takéto prostredie nevyhľadávate, pravdepodobne budete v saune hľadať relax a uvoľnenie.iné aktivity na relaxáciu - šport, prechádzky alebo aj sledovanie filmov sú skvelými možnosťami.

Potenciálne prínosy pre pokožku

Najmä ženy ocenia aj potenciálne výhody, ktoré môže saunovanie priniesť vašej pokožke. Ako uvádzajú odborníci, používanie sauny zlepšuje prekrvenie pokožky, ktorá vyzerá zdravšie a pri potenípočas potenia časť nahromadených toxínov opúšťa pokožku, takže saunovanie môže byť pre vašu pokožku naozaj prospešné. Sauna však nie je vhodná pre každého a ľudia s kožnými problémami by sa mali pre istotu v saune zdržiavať. by ju mali najprv len vyskúšať alebo sa pred vstupom do nej poradiť so svojím dermatológom.

Možné účinky na výkon u športovcov

Ak pravidelne športujete, možno vás zaujímajú aj účinky sauny na vašu výkonnosť. A práve na túto tému bolo vykonaných viacero štúdií. V jednej z nich sa napríklad zistilo, že športovci, ktorí navštevujú parnú miestnosť po tréningu trikrát týždenne, dosahujú lepší výkon počas záťaže Ďalšia štúdia zistila dočasné zvýšenie produkcie rastového hormónu.

Hoci mnohí ľudia považujú výhody sauny za samozrejmosť, existujú aj kritické hlasy, ktoré je potrebné spomenúť v záujme objektivity tohto článku. Niektorí vedci tvrdia, že mnohé z vykonaných štúdií majú veľké nedostatky, napríklad pracujú len s úzko vymedzenou skupinou ľudí (napr. Mladí a zdraví športovci) alebo sa na nich zúčastnilo veľmi málo účastníkov (< 40). Preto je dobré uvažovať o saune ako o spôsobe relaxácie s možnými pozitívnymi účinkami na zdravie, ale na druhej strane by sa nemala považovať za nevyhnutnosť alebo záruku zdravého životného štýlu.

Ako by malo vyzerať saunovanie?

Samozrejme, sauna by mala byť predovšetkým príjemným relaxom, ale aj tak má niekoľko pravidiel, ktoré odporúčame každému dodržiavať:

Pred saunovaním

Hoci mnohí ľudia považujú saunu za spôsob relaxácie, v skutočnosti je pre telo dosť náročná kvôli teplu a poteniu. Preto by sme mali ísť do sauny vždy uvoľnení a nemali by sme mať príliš veľa hladní alebo napríklad vyčerpaní po náročnom športovom tréningu. Keď prídete do kúpeľov, určite odporúčame osprchovať sa a nechať v skrinke všetky doplnky, ktoré by vás mohli spáliť alebo poškodiť. Podľa mojich skúseností napríklad hodinky Garmin bez problémov zvládnu niekoľko saunovacích cyklov, ale aj tak si ich do sauny radšej neberiem.Po osprchovaní a následnom osušení ste pripravení ísť do sauny.

Neprehliadnite:
Sauna je jedným z mnohých spôsobov, ako môžete potenciálne podporiť svoju regeneráciu. Viac informácií nájdete v našom článku 9 tipov pre maximálnu regeneráciu svalov.

V saune

Pred vstupom do samotnej sauny by ste si mali vyzliecť plavky a zabaliť sa do plachty alebo uteráka. Hoci to niektoré kúpele celkom nevyžadujú, vaša pokožka môže bez plaviek lepšie dýchať a aj vy sa budete cítiť lepšie. Ak sa vám to nezdá pohodlné, môžete si za pár korún kúpiť saunové kilty, do ktorých sa môžete zabaliť (existujú verzie pre mužov aj ženy) a dať si pod ne plachtu. V saune môžete ležať alebo sedieť, pričom pre začiatočníkov môže byť sedenie lepšou voľbou. Je tiež dobré vybrať si nižšie poschodia sauny, pretože tie horné sú zvyčajne teplejšie. Ak však máte nejaké problémy s pohybovým aparátom, napr.ako sú kŕčové žily, môže byť vhodnejšie ležať. V takom prípade je však dobré konzultovať návštevu sauny s lekárom. Dĺžka pobytu v saune je individuálna a na teplo si samozrejme môžete zvyknúť. Netrénovaným návštevníkom môže stačiť 5 až 10 minút, zatiaľ čo trénovaní návštevníci môžu vydržať až 25 minút. Je však dôležité sledovať reakcie svojho tela a ak pocítite nevoľnosť, mali by ste saunu okamžite opustiť.

správny postup pri saunovaní
Návšteva sauny by mala byť predovšetkým relaxačným zážitkom.

Po saunovaní

Po opustení sauny sa zvyčajne odporúča ochladiť sa. To by malo odrážať váš zdravotný stav, a ak ste v saune ešte nikdy neboli, určite odporúčame ísť najprv pod vlažnú vodu a ochladzovať sa postupne. Samozrejme, keď už viete, ako reagujete na náhlu zmenu teploty, môžete automaticky siahnuť po ľade. sprchu (okrem ľudí s hypertenziou, ktorým to neodporúčame) alebo použiť ochladzovací bazén. Pred vstupom do bazéna je však z hygienických dôvodov stále dobré osprchovať sa. Po ochladení je dobré urobiť si prestávku, ktorá by mala byť aspoň taká dlhá ako saunovanie. Počas tejto prestávky je dobré postupne popíjať vodu alebo inú nealkoholickú tekutinu, pretože v saune sa môžete veľmi zapotiť. V niektorých kúpeľoch sa okrem iného podáva káva a alkohol, ale ani jedno sa neodporúča.

V závislosti od toho, ako sa cítite, sa počas pobytu v kúpeľoch odporúča absolvovať približne 3 až 4 saunovacie cykly, po ktorých nasleduje ochladenie a odpočinok. Keďže v jednom litri potu môžete vylúčiť niekoľko gramov sodíka, nemusí byť zlé doplniť si po návrate zo sauny niektoré minerály. Náš rebríček najlepších multivitamínov a multiminerálov vám pomôže vybrať si tie najlepšie doplnky stravy.

Pár slov na záver

Z dnešného článku by ste si mali odniesť hlavne to, že saunovaniem môže vášmu telu ponúknuť celý rad potenciálne priaznivých účinkov. Keďže však niektoré štúdie mierne spochybnili prínosy saunovania, odporúčame vám, aby ste ho považovali predovšetkým za skvelú formu relaxácie. No a to je pre tento článok všetko - ak máte nejaké otázky týkajúce saotázky k tomuto článku, neváhajte sa opýtať v komentároch, kde vám radi pomôžeme.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.