Ostatné

Yerba mate: skvelá voľba, keď potrebujete poriadnu dávku kofeínu

Juhoamerický nápoj Yerba maté v posledných rokoch doslova dobyl svet a jeho popularita neustále rastie. Pre svoje účinky si ho cenili už staroveké civilizácie Indiánov žijúcich v blízkosti amazonského pralesa. Chcete sa o nej dozvedieť viac a byť zasvätení do jej tajomstiev? Potom je náš článok určený práve vám!

Čo je to Yerba mate?

Yerba maté (často označovaná ako maté) je odvar zo sušených listov paraguajského stromu cesmíny. Je rozšírený v Južnej Amerike a je dokonca národným nápojom Argentíny. Je obľúbený najmä pre svoje zdravotné a povzbudzujúce vlastnosti, pre ktoré sa tradične konzumuje už po stáročia.

Paraguajská cesmína (Ilex paraguariensis) je strom, ktorý prirodzene rastie v Brazílii, Paraguaji, Argentíne a Uruguaji. Dorastá do výšky približne 20 metrov a má vajcovité, pílkovité listy. Jeho plodmi sú bobule podobné našim javorom.

Názov maté je potom odvodený od kečuánskeho slova mati, čo doslova znamená odvar alebo čaj. Yerba je potom španielsky výraz pre bylinu. V doslovnom preklade by sme jednoducho dostali "bylinkový čaj". To by však bolo veľmi nepresné, pretože nejde o čaj ako taký.

Yerba mate
Yerba Maté je dobrým zdrojom kofeínu napríklad ráno.

Čo obsahuje Yerba Maté?

Listy paraguajskej ostrolistej rastliny obsahujú veľkú dávku kofeínu, ktorý je prírodným stimulantom, ktorý pomáhapomáha oddialiť únavu, zvyšuje krvný tlak alebo napríklad zlepšuje využívanie tukových zásob. Okrem toho sú veľmi bohaté na minerálne látky, ako je horčík, vápnik, železo atď. alebo na širokú škálu vitamínov (A, B, C, E, betakarotén) a antioxidantov.

Účinky maté

Určite vás neprekvapí, že maté je vyhľadávané najmä pre svoje energizujúce účinky. Vďaka veľkému množstvu kofeínu je obľúbenou alternatívou najmä pre tých, ktorí nemajú radi kávu alebo ich dráždi. Tu však treba poznamenať, že maté vo všeobecnosti obsahuje menej kofeínu ako kvalitná arabica. Obsahuje však viac vitamínov.

Štúdie tiež naznačujú, že maté pomáha pri chudnutí, čo však pravdepodobne možno pripísať aj kofeínu. Fenoly v maté môžu tiež podporovať kardiovaskulárny systém, regulovať hladinu cukru v krvi, dodávaťpodporu pri chudnutí a predpokladá sa, že ničia aj rakovinové bunky. Výskum na túto tému je však ešte len v začiatkoch a bude potrebné ho dokončiť. Hovorí sa aj o jeho protizápalových účinkoch, ale štúdie zatiaľ nie sú jednoznačné.

Ukázalo sa tiež, že maté zlepšuje výkonnosť počas tréningu, vďaka čomu sa môže zdať prirodzenejšie možnosť pre tých, ktorým sa nepáči žiadne z našich porovnaní najlepších kopačiek. Neodporúčame však tieto produkty navzájom miešať, pretože nadbytok kofeínu môže spôsobiť poruchy koncentrácie, nespavosť, nevoľnosť alebo bolesti hlavy.

Pre koho je maté vhodné?

Maté je vhodné pre každého, kto potrebuje poriadnu dávkuAk potrebujú dobrú dávku kofeínu, ale napríklad im nie je zle od žalúdka alebo jednoducho nemajú radi kávu. Má tiež menej horkú chuť ako napríklad zelený čaj. Zároveň obsahuje veľké množstvo zdraviu prospešných látok, ktoré ocenia nielen športovci a všetci aktívni ľudia. Nie je však vhodný pre tehotné ženy alebo malé deti, ktoré sú veľmi citlivé na kofeín.

Ako sa maté pripravuje?

Príprava je pri maté veľmi dôležitá. Ak nie je pripravené správne, jeho účinky sa môžu znížiť. Ak to chcete urobiť správne, najprv vložte čajovú lyžičku maté do šálky a zalejte ju trochou studenej vody, aby sa listy nasiakli. Potom priveďte do varu približne 250 ml vody. Nechajte ju vychladnúť na približne 80 stupňov a zalejte ňou listy. Maté sa bude lúhovať približne 5 minút.

Neodporúča sa zalievať listy svätojánskeho chleba horúcou vodou, pretože sa zmení chuť výsledného produktu a jeho účinky budú slabšie. Nebojte sa experimentovať a pokojne do maté pridajte ovocie alebo iné bylinky, napríklad mätu alebo medovku.

Príprava partnera
Maté môžete zaliať aj niekoľkokrát.

Kedy piť maté?

Ideálne je vychutnať si maté ráno alebo najneskôr po obede. Vzhľadom na vysoký obsah kofeínu ho rozhodne neužívajte na noc. Mohli by ste pocítiť nespavosť alebo menej kvalitný spánok.

Výhody maté v bodoch

  • Skvelý nakopávač
  • Vysoký obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov
  • Nie je tak horký ako káva
  • Pomáha pri chudnutí
  • Zlepšuje koncentráciu
  • Odďaľuje únavu

Nevýhody maté

  • Možné negatívne účinky spojené s kofeínom
  • Hovorí sa o možných negatívnych interakciách s niektorými liekmi (napr. na depresiu)

Ako si vybrať správne maté?

Pri výbere maté sa najprv pozrite na jeho zloženie. Rozhodujúce je, či ide o maté bez vetvičiek alebo s vetvičkami. Variant s vetvičkami je vhodnejší pre začiatočníkov, pretože je menej horký. Dôležitá je aj hrubosť mletia, pretože príliš malé kúsky sú pri pití maté nežiaduce.

Ak si nie ste istí svojím výberom, vyskúšajte niektorý z našich výrobkov, ktoré majú vysokú kvalitu a vynikajúce vlastnosti:

Maté je vynikajúcou náhradou kávy, ale nie je pre každého.

Yerba maté je skvelým nakopávačom pre tých, ktorí práve potrebujú svoju dávku kofeínu, ale nemajú chuť alebo nevyhľadávajú kávu. Maté má veľmi zemitú a mierne horkú chuť, ktorá je pre naše chuťové bunky dosť nezvyčajná, preto sa často vylepšuje ovocím alebo mätou. Práve táto chuť mnohých ľudí od maté odrádza. Stojí však prinajmenšom za vyskúšanie.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.