Ostatné

5 najlepších nástrojov na strečing doma a v posilňovni

Hoci to športovci zvyčajne neradi počúvajú, strečing je nesmierne dôležitý pri akejkoľvek športovej aktivite a treba mu venovať pozornosť. Preto sme napríklad v našom článku o vybavení domácej posilňovne spomenuli aj veľmi dôležitédôležitý penový valec a masážnu loptu, ktoré môžu pri strečingu naozaj veľmi pomôcť. V tomto článku si však okrem týchto dvoch pomôcok predstavíme aj ďalšie vybaveniektoré vám výrazne uľahčia strečing po tréningu alebo kedykoľvek počas dňa.

1. Penový valec

Pravdepodobne najobľúbenejšou pomôckou na uvoľnenie stuhnutých svalov je penový valec, do slovenčiny zvyčajne prekladaný ako penový valec. Je obľúbený najmä preto, že je cenovo dostupný, pomerne ľahký a naozaj veľmi uľahčuje dosiahnutie účinného strečingu. Stačí si vybrať partiu, ktorú sa chystáte natiahnuť, položiť ju na penový valec a postupne po ňom pohybovať svalovou partiou. Tým nielenže zlepšíte prietok krvi do daných svalov, ale podľa dostupných štúdií môžete pravidelným strečingom zlepšiť svoj krvný obeh.To je pomerne dôležité napríklad pre správne vykonávanie drepov a iných základných cvikov.

Pomocou penového valca môžete natiahnuť všetky svaly od lýtok cez hamstringy a vnútorné stehná až po hýžde a dolnú a hornú časť chrbta. Cvičenie by nemalo byť bolestivé, preto sa odporúča začať jemne. a na penovom valci sa pohybovať pomaly a s rozmyslom, aby ste zistili, kde sú vaše svaly viac napnuté. Na tieto svaly sa potom môžete zamerať buď pomocou spomínaného penového valca, alebo napríklad pomocou gumovej lopty, ktorej sa budeme venovať v nasledujúcom odseku.

Ak vás zaujímajú konkrétne cviky na penovom valci, odporúčame vám pozrieť si videá na YouTube, kde ich nájdete veľa. Nám sa napríklad páčilo jedno zo starších videí od Aleša Lamku:

A pokiaľ ide o výber správneho penového valca, vždy je dobré skontrolovať tvrdosť penového valca. Ak máte viac ako 110 kilogramov, pravdepodobne by ste mali skontrolovať aj nosnosť penového valca, hoci samozrejme existujú výrobky až do 150 kilogramov. Odporúčali by sme napríklad tento:

2. Lakrosová alebo gumová lopta

Lakrosová (alebo akákoľvek iná gumová) lopta môže byť tiež skvelým nástrojom na strečing. Lakrosová lopta má výhodu v tom, že je tvrdá a malá, takže ju môžete použiť, na rozdiel napr.penového valca, môžete zamerať presne na jednu malú svalovú skupinu alebo konkrétny bod, ktorý dokáže uvoľniť.Lakrosovú loptičku možno zvyčajne použiť na oblasti okolo chrbtice, členkov, kolien alebo ramien, ale vaše predstavivosť a ak máte chuť masírovať si napríklad lýtka, nie je na škodu ju použiť.

Pokiaľ ide o výber vhodnej lopty, určite odporúčame lakrosovú loptu, ktorá okremže je pomerne účinná, stojí zvyčajne aj pár korún a môžete ju nosiť so sebou úplne kdekoľvek. Môžete však siahnuť aj po iných masážnych loptičkách, ktoré môžu byť vyrobené z iného materiálu, a teda oveľa ľahšie. Odporúčame napríklad túto loptičku:

 

3. Odolné gumy

Ďalšou zo skvelých pomôcok, ktorú musíme v tomto článku spomenúť, sú odporové gumy. Ich skvelou vlastnosťou je, že sa dajú použiť nielen na strečing, ale aj na domáce cvičenie. Sú vyrobené z rôznych materiálov a poskytujú rôzne úrovne odporu. Priklonili by sme sa k latexovým gumám, ktoré síce nie sú také pohodlné ako látkové gumy, ale na druhej strane sa veľmi ľahko udržiavajú. (stačí ich z času na čas utrieť) a ponúkajú pomerne dlhú životnosť pri relatívne nízkej obstarávacej cene. Rovnako ako lakrosové loptičky, ani gumy nezaberajú v batohu príliš veľa miesta, takžetakže si ich môžete vziať na dovolenku alebo do posilňovne, ak ten váš nie je vybavený vlastným.

Pomocou odporových gumičiek môžete pretiahnuť všetky hlavné svalové skupiny od predných stehenných svalov cez hamstringy a adduktory až po paže, ramená hrudníka a tricepsy. Stále sa však hodí mať masážnu loptu, ktorú môžete zaradiť po dokuodporové pásy na dodatočné zameranie sa na menšie svaly. Môžete vyskúšať nasledujúce odporové pásy:

4. Masážne pištole

Ďalšou skvelou pomôckou, ktorú môžete využiť pri každodennom strečingu, je masážna pištoľ. Tá funguje automaticky, takže sa môžete masírovať bez dodatočnej námahy. Tieto pištole sa dajú kúpiť od vyšších stoviek korún a zvyčajne sa dodávajú s mnohými rôznymi nástavcami od klasických okrúhlych imitácií masážnych pištolí až polakrosovú loptičku až po špeciálne vidlicové nástavce na masáž stavcov, takže si môžete naozaj masírovať celé telo len jedným prístrojom.

Po zakúpení masážnej pištole si na ňu ľahko zvyknete, pretože samotné vibrácie môžu byť spočiatku mierne nepríjemné. Keď si však zvyknete, možno budete chcieť postupne zvyšovať aj intenzitu. Samozrejme, drahšie masážne pištole sú účinnejšie a ponúkajúale aj tie lacnejšie majú veľa práce. Pozrite si napríklad nasledujúce výrobky.

5. Gymnastická lopta

Náš článok by sme radi ukončili nie príliš typickou, ale rozhodne veľmi užitočnou pomôckou na strečing. Už len tým, že si na loptu sadnete, sa aktivujú povrchové a hlboké svaly celého tela iným spôsobom. Ak sa však rozhodnete pre strečing na lopte, získate množstvo ďalších výhod, ako napríklad postupné zlepšenie stability a koordinácie pohybov. Gymnastickú loptu možno používať aj ako náhradu stoličky, napríklad v práci, ale nie je dobré ju používať dlhodobo. Približne po 30 minútach je lepšie vrátiť sa k bežnej stoličke, ktorá nie je taká namáhavá, napríklad pre vzpieračov.

Gymnastická lopta sa zvyčajne vyberá podľa vašej výšky, keďže lopta s priemerom 55 cm sa zvyčajne odporúča pre ľudí s výškou do 165 cm. S každými ďalšími 10 cm výšky by sa potom mal o 10 cm zväčšiť aj priemer lopty. Pred kúpou konkrétneho výrobku opäť odporúčame skontrolovať, či má vhodnú nosnosť pre vaše potreby.

No a to je pre tento článok všetko. Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa nás opýtať v komentároch nižšieMôžete sa tiež podeliť o svoje tipy na pomôcky na naťahovanie.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.