Ostatné

Čo mám robiť, ak som chorý? A oplatí sa cvičiť, keď som chorý?

Pokiaľ je človek zdravý, má rôzne možnosti, ako podporiť svoj imunitný systém. Okrem zdravej a vyváženej stravy môžete tráviť čas na čerstvom vzduchu, správne spať, vyhýbať savyhýbať stresu alebo uplatniť mnohé z ďalších tipov, ktoré sme rozoberali v našom článku o tipoch na lepšiu imunitu. Čo však robiť, ak už ste chorí? Existuje nejaký spôsob, ako ju zastaviť? A oplatí sa chodiť cvičiť, keď ste chorí? Práve na to sa pozrieme v tomto článku.

Čo je to imunitný systém?

Najprv by sme sa pre úplnosť mali pozrieť na to, čo to vlastne imunitný systém je a ako funguje. Najčastejšie sa prirovnáva k neviditeľnému štítu, ktorý chráni naše telo predpred pôsobením nežiaducich baktérií, vírusov a iných látok, ktoré sú v našom prostredí úplne bežné. Jednou z najdôležitejších zložiek imunitného systému sú tzv. Leukocyty, známe aj ako biele krvinky, sú jednou z najdôležitejších zložiek imunitného systému, bez ktorých by sme neboli schopní správne fungovať. Kvalitu samotného imunitného systému možno okrem iného ovplyvniť tým, či sme v dobrej psychickej pohode, či máme dostatok pohybu, či sme optimálne hydratovaní alebo či máme dostatok spánku, čomu sme sa venovali najmä v našom rozsiahlom článku s názvom 21 tipov na zlepšenie spánku.

Fungovanie imunitného systému
Pravidelný pohyb je jedným z pilierov dobre fungujúcej imunity.

Čo robiť, ak na mňa niečo lezie?

Samozrejme, imunitný systém musí fungovať neustále. A hoci spomínané biele krvinky plnia množstvo fascinujúcich úloh, niekedy sa samozrejme stane, že sa do nášho tela dostane patogén. V praxi o sebe dávajú vedieť napríklad bežné ochorenia, ako je chrípka, angína alebo prechladnutieže sa cítite unavení, je vám zima, musíte viac kašľať alebo máte nádchu. Čo by ste však mali v takejto situácii ideálne urobiť? Poďme sa na to pozrieť:

Zrušte aktuálny program

Prvá rada, s ktorou sa pravdepodobne stretnete najčastejšie, je, samozrejme, urobiť si prestávku. V ideálnom prípade by ste ako prvé mali urobiť to, aby ste nemuseli nasledujúce ráno vstávať do práce, zrušiťvšetky svoje nezaujímavé stretnutia a jednoducho si ľahnúť do postele, relaxovať a piť teplý čaj. Ak máte túto možnosť, určite vám ju odporúčame využiť, a ak chorobu zachytíte včas, čas potrebný na jej prekonanie na zotavenie bude mnohonásobne kratší, ako keby ste prekonali niekoľko dní choroby a potom jej aj tak podľahli. Samozrejme však chápeme, že tieto ochorenia zvyčajne prichádzajú v najmenej vhodnom čase (často pretozvýšeného stresu) a v takom prípade nemôžete program úplne zrušiť.

Zvýšte príjem tekutín

Ak máte pocit, že na vás niečo dolieha, určite nie je na škodu zvýšiť množstvo tekutín, ktoré vypijete za deň. Dostatok vody totiž pomáha odplavovať toxíny a okrem tohopreto je vhodné piť veľa tekutín, keď ste chorí. Je vhodnejšie piť predovšetkým čistú vodu, ale dobrou voľbou sú aj rôznebylinkové čaje, zázvorový čaj alebo dokonca poctivé domáce vývary.

Pitný režim počas choroby
Ak sa cítite zle, pite veľa vody a iných nealkoholických tekutín
.

Vyskúšajte ovocie a zeleninu

Ovocie a zelenina sú dôležitou súčasťou nášho jedálnička v každom čase. Ak však máte pocit, že vás niečo prepadá, ponúkajú celý rad výhod. Po prvé, samozrejme, obsahujú širokú škálu vitamínov a minerálov. A zatiaľ čo napríklad kapsule s vitamínom C zvyčajne ponúkajú len spomínaný vitamín C. n, ovocie má celý rad ďalších antioxidantov a potenciálne prospešných látok. Okrem toho však obsahuje aj vodu, takže ovocie a zelenina môžu byť aj dobrým spôsobom, ako sa hydratovať. O prírodných zdrojoch vitamínu C sa potom môžete dočítať v rámci jedného z našich predchádzajúcich článkov, pričom skvelédobrým zdrojom je podľa oficiálnych zdrojov acerola, ktorú môžete získať vo forme rôznych sirupov a iných doplnkov.

Nezabúdajte na spánok

Hoci svoj program zvyčajne nemôžete zrušiť, môžete samozrejme dopriať svojmu telu viac odpočinku, aby sa mohlo lepšie brániť rôznym patogénom. Ak môžete aspoň čiastočne upraviť svoj program, skúste si ráno pospať alebo choďte večer spať o niečo skôr. Podľa odborných zdrojov nie je náhoda, že ľudia, ktorí majú nedostatok spánku, sú náchylnejší na choroby ako ľudia, ktorí si dostatočne oddýchnu. Takže keď vám nabudúce niečo príde, majte to na pamäti a vymeňte večerné rolovanie sociálnych sietí za dlhší spánok.

Dodržiavajte základné hygienické opatrenia

Hoci to pre niekoho môže znieť ako samozrejmosť, niektorí ľudia majú tendenciu zabúdať na základné hygienické opatrenia. Ak však máte oslabený imunitný systém, je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým uistiť sa, že ste si riadne umývali ruky alebo dokonca pravidelne vetrali svoje miestnosti.

Hygiena počas choroby
Dodržiavanie hygieny je pri ochorení možno ešte dôležitejšie ako kedykoľvek predtým.

Vynechajte posilňovňu a saunu

Ako sme spomínali v predchádzajúcom článku, sauna je pre športovcov naozaj dôležitá a podporuje náš imunitný systém rovnako dobre ako pravidelné cvičenie. Platí to však najmä pri prevencii. Hneď ako ste prechladli alebo, nedajbože, máte horúčku, určite je dobré sa saunovať.aby ste namiesto cvičenia dopriali telu oddych a spánok, aby malo dostatok síl na boj s patogénmi.

Nezabúdajte na prevenciu

Samozrejme, existuje mnoho ďalších dôležitých rád a aj tým by sme sa mohli v tomto článku venovať. Väčšinou však súvisia s nejakou dlhodobou prevenciou a v skutočnosti vám nepomôžu, keď už máte niečo na svedomí. Medzi tieto tipy by mohli patriť napr:

  • Pravidelné užívanie kľúčových doplnkov stravy - napríklad niektorých produktov z nášho zoznamu najlepších Najlepšie produkty s vitamínom D z nášho zoznamu môžu byť počas zimy skvelou voľbou, rovnako ako produkty s primeraným obsahom vitamínu C, o ktorých sme písali v samostatnom porovnaní.
  • Pohyb na čerstvom vzduchu a dostatok pohybu
  • Pestrá a vyvážená strava
Doplnky pre imunitu
Doplnky stravy môžu posilniť imunitu.
Z
dlhodobého hľadiska sú však dôležitejšie
.

Oplatí sa cvičiť, keď ste chorí? A ako sa vrátiť k cvičeniu?

Pri rozhodovaní, či ísť do posilňovne, alebo tréning vynechať, by ste mali sami subjektívne posúdiť svoj zdravotný stav. Ak máte teplotu alebo sa cítite unavení, určite vám odporúčame vynechať tréning aspoň na niekoľko dní. Na druhej strane, ak ste len mierne prechladnutí a nebojíte sa, že nakazíte ostatných v telocvični, môžete ísť do posilňovne. V prípade, že však niekoľko dní vynecháte, odporúčame vám po návrate do posilňovne začať opatrne, aby ste sa do režimu dostali postupne. Podrobnejšie sme však o tom písali v rámci nášho článku s názvom Ako sa vrátiť k cvičeniu po chorobe?

Niekoľko rád na záver

Z tohto článku by ste si mali odniesť hlavne to, že vo chvíľach, keď nie stevás niečo trápi, najlepšou možnosťou je zrušiť svoj aktuálny program a dopriať telu dostatok odpočinku. Okrem toho si však pripravte poriadnu porciu nealkoholických tekutín, zvýšte príjem ovocia a zeleniny a v piatok.r dni vynechajte posilňovňu, saunu a iné aktivity, ktoré vaše telo prirodzene ešte viac unavia. Za niekoľko dní bez tréningu vám nebude nič chýbať a uvidíte, že vaše zdravie sa vám z dlhodobého hľadiska poďakuje.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.