Ostatné

Otužovanie: kedy je ideálne začať? A prečo?

Pravdepodobne ste si už všimli obrovský trend, ktorý pravidelne prebieha v posledných rokochpočas zimných mesiacov. Cvičenie je v súčasnosti veľmi populárne a vzhľadom na všetky možné zdravotné výhody, ktoré ponúka, sa tomu úprimne vôbec nemožno čudovať. V dnešnom článku sa teda na tento fenomén pozrieme bližšie a okrem už spomínanéhozdravotných výhod, sa pozrieme aj na to, ako začať s otužovaním.

Čo je to otužovanie?

Na úvod sa musíme zastaviť pri samotnom pojme otužovanie. Čo to vlastne znamená? Keď sa väčšine ľudí vybaví otužovanie, ako prvé im pravdepodobne napadne skupina ľudí s čiapkami na hlavách, ktorí sa kúpu v zamrznutom rybníku. Nemusí to však byť vždy také drastické. Vo všeobecnosti je otužovanie akékoľvek vystavenie sa chladu na podporu imunity a celkového zdravia. Ak sa teda chcete začať otužovať, nemusíte hneď skákať do ľadovej vody, ale úplne postačí, ak si v zime oblečiete o jednu vrstvu menej. Len čo je naše telo vystavené chladu, spustí sa reťazec fyziologických reakcií, ktorými sa telo snaží vyrovnať s touto nečakanou situáciou. Za zmienku stojí najmä obmedzená distribúcia krvi do periférnych častí tela (ruky, nohy), ktorá namiesto toho sa presúva do stredu tela, aby chránila životne dôležité orgány.

kalenie v rybníku
Skúsení otužilci sa zamrznutého rybníka neboja
.

Zdravotné výhody otužovania

Azda najznámejším prínosom spojeným s otužovaním je posilnenie imunity. Štúdie ukazujú, že otužovanie je jednou z techník (do tejto skupiny patrí napríklad aj meditácia), ktoré môžu viesť k podpore imunitného systému. Iná štúdia napríklad uvádza, že pozitívne účinky otužovania na imunitnú odpoveď organizmu sa môžu začať prejavovať už v priebehu niekoľkých týždňov alebo mesiacov. Športovci tiež ocenia, že otužovanie po tréningu pomáha predchádzať bolestivosti svalov a podporuje regeneráciu. Nie je preto divu, že profesionálni športovci si po tréningu často doprajú ľadový kúpeľ. Otužovanie však môže mať pozitívne účinky aj na psychiku. Pravidelný kúpeľ v studenej vode môže pomôcť odstrániť príznaky depresie a zároveň pôsobiť ako analgetikum. Za zmienku stojí aj to , že bazálny metabolizmus ľudí, ktorí sa otužujú, je v priemere vyšší, čo sa pozitívne premieta do ich schopnosti chudnúť.

Neprehliadnite
O vplyve otužovania na regeneráciu svalov si môžete prečítať aj v našom článku 9 tipov na dosiahnutie maximálnej svalovej regenerácie.

Existujú pri otužovaní nejaké riziká?

Hoci zdravotné výhody otužovania sú nepopierateľné, treba zdôrazniť, že môže mať aj určité riziká. Ide však o riziká spojené s nedodržaním správnej techniky alebo vystavením sa nadmernému chladu. Preto ak sa rozhodnete začať s otužovaním, nepreháňajte to a robte to po malých krokoch. Najväčším strašiakom spojeným s otužovaním je podchladenie, inými slovami výrazný pokles telesnej teploty. To sa môže stať, ak zostanete v teple príliš dlho alebo ak sa po skončení otužovania dostatočne nezahrejete. Treba tiež povedať, že ak trpíte srdcovou alebo podobnou chorobou, ktorámôžete považovať za rizikové, mali by ste sa najprv poradiť so svojím lekárom a neriskovať zbytočné zdravotné komplikácie.

Neprehliadnite
Otužovanie nie je jediným spôsobom, ako môžete posilniť svoju imunitu. Viac sa dočítate v našom článku Kľúč k lepšej imunite.

Ako môže otužovanie vyzerať?

Ako som písal v úvode, otužovanie nemusí nutne znamenať plávanie v zamrznutom rybníku. Existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako sa môžete otužovať, a je len na vás, ktorý si vyberiete. Ten, ktorý je asi najmenej namáhavý, je sprchovanie studenou vodou. Výhodou tohto spôsobu otužovania je, že si môžete prispôsobiť teplotu použitej vody aj čas, ktorý v sprche strávite. Navyše sa týmto spôsobom ľahko otužujete pravidelne, pretože si cestu do sprchy aj tak nájdete každý deň. Pokročilejší otužilci môžu zo sprchy prejsť do vane alebo inej nádoby s vodou. Účinok studenej vody je pri úplnom ponorení oveľa silnejší, takže táto technika nie je vhodná pre úplných začiatočníkov.

Môžete sa však aj osušiť. Stačí, ak si pri ďalšej návšteve oblečiete o jednu vrstvu menej. Ak však s otužovaním ešte len začínate, radšej si so sebou vezmite niečo teplejšie, aby ste sa v prípade potreby mohli obliecť. Pre najskúsenejších otužilcov je tu aj takzvaná metóda Wim Hof. Tá pozostáva okrem otužovania aj z meditácie a dychových cvičení.

zimné otužovanie K
pobytu v zamrznutom rybníku
sa musíte prepracovať
postupne.

Ako začať?

Ak nemáte s otužovaním žiadne skúsenosti, odporúča sa začať sprchovaním v studenej vode. Na začiatku stačí na posledných 30 sekúnd sprchovania znížiť teplotu vody, na ktorú ste zvyknutí. Časom môžete interval, počas ktorého používate studenú vodu, predĺžiť a teplotu postupne znižovať. Je dôležité, aby ste to hneď na začiatku nepreháňali, pretože vás to len odradí od ďalšieho postupu. Zároveň je potrebné dodržiavať pravidelný režim, ktorý zvýšizvýšite svoje šance na vytvorenie návyku pravidelného otužovania.

Záver

Otužovanie ponúka širokú škálu pozitívnych zdravotných prínosov, vďaka čomu je v poslednom čase mimoriadne populárne. Jeho hlavnými výhodami sú posilnenie imunitného systému a zmiernenie bolesti svalov. Ak chcete začať s otužovaním, nemusíte hneď skákať do zamrznutého rybníka, ale studená sprcha vám urobí svoje. Dôležité je postupovať pomaly a nič nepreháňať, inak riskujete vznik zdravotných problémov. Preto dodržiavajte stanovené postupy a úroveň otužovania zvyšujte postupne.

To je od nás pre dnešok všetko, ale ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch pod článkom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.