Ostatné

Fitness zlozvyky 10: Aké sú (ne)výhody nikotínových vrecúšok?

Nikotínové vrecúška sú v posledných rokoch veľkým trendom a povedomie o nich rastie tak medzi pravidelnýmifajčiarov, ako aj medzi ľuďmi, ktorí inak tabakové alebo nikotínové výrobky vôbec nepoužívajú. Jedným z dôvodov, prečo sú nikotínové vrecúška také populárne, je všeobecné presvedčenie, žeže sú oveľa zdravšie a menej škodlivé ako bežné cigarety alebo iné výrobky obsahujúce nikotín. V tejto novej časti nášho seriálu o zlozvykoch sa preto bližšie pozrieme na nikotínové vrecúška a okrem všeobecných informácií pozrieme aj na to, nakoľko sú nikotínové vrecúška (ne)vhodné pre športovcov.

Čo presne sú nikotínové vrecúška?

Musíme začať od úplných základov. Čo sú nikotínové vrecúška a aké látky sa v nich nachádzajú? V prvom rade nikotínové vrecúška na rozdiel od cigariet neobsahujú žiadny tabak. Ich zloženie je v skutočnosti veľmi jednoduché. Sú to celulózové vrecúška, v ktorých nájdeme čistý nikotín, stabilizátory a prípadne niektoré príchute. To znamená, že používatelia nikotínových vrecúšok sa vyhýbajú karcinogénnym látkam obsiahnutým v cigaretách - dechtu, oxidu uhoľnatému, polyaromatickým uhľovodíkom atď. Práve tieto látky sú zodpovedné za nespočetné negatívne účinky na zdravie spojené s fajčením. Na druhej strane samotný nikotín nie je registrovaný ako karcinogén. To však nemusí nevyhnutne znamenať, že je úplne neškodný pre zdravie. Okrem toho existuje niekoľko dôležitých faktorov, ktoré treba pri užívaní nikotínu zvážiť

 

Nikotínové tašky zdravie
Vo vnútri celulózových vrecúšok sa skrýva iba čistý nikotín, stabilizátory a arómy.

Závislosť od nikotínu

Hoci nikotín nie je registrovaný ako karcinogén, stále je jedným z hlavných dôvodov, prečo sú cigarety častou príčinou zdravotných komplikácií. Nikotín je mimoriadne návykový. Samozrejme, túto vlastnosť si zachováva v akejkoľvek forme - od cigariet cez vodné fajky až po nikotínové vrecúška. Čo sa však vo všetkých nikotínových výrobkoch líši, je obsah tejto návykovej látky. Množstvo nikotínu, ktoré je telo schopné absorbovať z jednotlivých výrobkov, sa tiež výrazne líši. Zatiaľ čo štúdie ukázali, že z bežných cigariet sa môže vstrebať 1,2-1,4 mg nikotínu, nikotínové sanikotínu,môže byť miera absorpcie až polovica obsiahnutého nikotínu, čo v praxi môže znamenať až 10 mg nikotínu.

Neprehliadnite
Veľkej popularite sa v poslednom čase môže tešiť aj Kratom: je dobré ho používať?

Čo to v konečnom dôsledku znamená pre užívateľov nikotínových vrecúšok? V prvom rade si treba uvedomiť, že nikotínové vrecúška môžu byť podstatne návykovejšie ako bežné cigarety. Druhým problémom je, že všetky negatívne zdravotné účinky nikotínu sa môžu pri používaní nikotínových vrecúšok oveľa výraznejšie, pretože telo z nich absorbuje oveľa viac nikotínu.

Predstavuje nikotín zdravotné riziko?

Pokiaľ ide o negatívne účinky nikotínu na zdravie, musíme začať tým, že sa na chvíľu zamyslíme nad jeho návykovosťou. Nikotín dokáže veľmi ľahko navodiť príjemný pocit pohody, čo znamená, že stimuluje produkciu dopamínu. Ten však pri dlhodobom užívaní spôsobuje, že človek potrebuje čoraz viacviac a viac nikotínu na dosiahnutie podobného účinku, pretože reakcia mozgu na príjem nikotínu sa postupne otupuje. Niektoré štúdie preto prirovnávajú návykovosť nikotínu ku kokaínu alebo dokonca heroínu.

Okrem tohoštúdie ukazujú, že nikotín má výrazný vplyv na zvýšenie srdcovej frekvencie a negatívne ovplyvňuje fungovanie kardiovaskulárneho systému. Okrem toho iné výskumy poukazujú na negatívne účinky nikotínu na vylučovací alebo reprodukčný systém u mužov aj žien. Na tomto mieste treba poznamenať, že uvedené štúdie pracujú s účinkami nikotínu na fajčiarov, ktorífajčiari okrem nikotínu prijímajú do svojho tela aj mnohé karcinogénne látky. Hoci sa vedci domnievajú, že uvedené účinky spôsobuje nikotín, štúdie skúmajúce vplyv nikotínu na nefajčiarov v súčasnosti stále chýbajú. Preto sa nedá s istotou potvrdiť ani vylúčiť, aké účinky na zdravie môže mať samotný nikotín. Dostupné štúdie však jednoznačne naznačujú, že nikotínové vrecúška nemajú žiadny pozitívny vplyv na potenciálny športový výkon. Pokiaľ ide o zdravie, zdá sa, že účinok nikotínu je skôr negatívny.

Riziká nikotínových vrecúšok
Závislosť od nikotínu rozhodne netreba brať na ľahkú váhu.

Nikotínové vrecúška v porovnaní s inými nikotínovými výrobkami

Prirodzene, táto téma vyvoláva otázku, či sú nikotínové vrecúška lepšiealebo horšie ako cigarety, elektronické cigarety, vodné fajky a iné výrobky obsahujúce nikotín. Odpoveď na túto otázku je však trochu zložitá. Keďže nikotínové vrecúška neobsahujú žiadny tabak a k absorpcii nikotínu dochádza cez sliznicu úst, takže nie je potrebné inhalovať, ide o pomerne šetrnú možnosť v porovnaní s inými výrobkami. Najmä v porovnaní s bežnými cigaretami sú nikotínové vrecúška podstatne menej škodlivé pre zdravie. Na druhej strane množstvo nikotínu, ktoré sa z nich prijíma, je výrazne vyššie, čo má negatívny vplyv na závislosť a nepriaznivé účinky nikotínu na zdravie.

Neprehliadnite
Vplyvom fajčenia cigariet na športový výkon sme sa zaoberali v ďalšom diele nášho seriálu Fitness zlozvyky #3: Aký vplyv má fajčenie na silový tréning?

Nesmieme však zabúdať na psychologický faktor. V prípade nikotínových vrecúšok síce používatelia nemusia brať do úvahy psychologické aspekty cigariet, ale na psychologické aspekty cigariet by sme nemali zabúdať. môžu rýchlo nadobudnúť pocit, že vlastne o nič nejde a že si ich používaním neškodia na zdraví. Zároveň ich možno používať takmer kedykoľvek a kdekoľvek, pretože malé malé vrecúško medzi hornou perou a ďasnami si väčšina ľudí nevšimne. To všetko pomáha vytvárať ideálne podmienky na to, aby sa veľmi rýchlo vyvinula závislosť od nikotínu. Vo všeobecnosti teda môžeme povedať, že nikotínové vrecúška sú menej škodlivé ako cigarety a podobné výrobky, ale ani v tomto prípade to zo zdravotného hľadiska nie je žiadna výhra.

Na čo si dať pozor pri používaní nikotínových vrecúšok?

Na záver sa pozrieme na niekoľko rád a tipov, ako minimalizovať negatívne účinky nikotínu, ak používate nikotínové vrecúška. Na začiatok by ste mali povedať, že ak nepoužívate nikotínové vrecúška, ale láka vás nikotínové vrecúško, mali by steich vyskúšať, nemôžeme ich používanie odporučiť z čisto zdravotných dôvodov. Ak vás láka používať nikotínové vrecúška ako spôsob odvykania od fajčenianikotín je návyková látka, ktorá spôsobuje závislosť od cigariet. Prechodom na nikotínové vrecúška sa zbavíte dechtu a ďalších karcinogénnych látok v cigaretách.v cigaretách, vaša závislosť od nikotínu zostane a môže sa dokonca zvýšiť. Ak sa jej teda chcete zbaviť, vyhnite sa nikotínovým vrecúškam.

Nevýhody nikotínových vrecúšok
Ak nepoužívate nikotínové vrecúška, neodporúčame vám začať ich používať.

Ak už nikotínové vrecúška používate a chcete minimalizovať ich vplyv na svoje zdravie, snažte sa používať vrecúška s čo najmenším obsahom nikotínu. Výhodou vrecúšok je, že informácia o obsahu nikotínu je zvyčajne uvedená na obale, takže mámáte dobrú predstavu o tom, koľko nikotínu pri ich kúpe a používaní skutočne prijímate. Ak chcete používať nikotínové vrecúška, ale zároveň chcete čo najviac znížiť svoju závislosť od nikotínu, nemali by ste vrecúška používať pravidelne. Raz za čas by ste si od nich mali dať prestávku a pozorovať, ako na vás neprítomnosť nikotínu pôsobí. Ak bude takáto prestávka pre vás veľkým problémom, budete mať aspoň jasný obraz o tom, ako na tom ste.

Zhrnutie na záver

Nikotínové vrecúška sú veľkým trendom, pretože neobsahujú žiadny tabak, vďaka čomu ich používatelia nie sú vystavení vysokému množstvu karcinogénnych látok, ktoré sa nachádzajú napríklad v cigaretách. Na druhej strane nikotínové vrecúška obsahujú veľké množstvo vysoko návykového nikotínu, ktorý môže veľmi rýchlo spôsobiť závislosť. Hoci na posúdenie potenciálnych negatívnych účinkov nikotínu na zdravie sú stále potrebné poznatkyspoľahlivejších štúdií, už teraz je jasné, že zdravotné účinky nikotínu sú viac negatívne ako pozitívne. Zároveň neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by mal pozitívny vplyv na športový výkon.

Pre dnešný článok je to od nás všetko. Ak však máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch pod článkom.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.