Ostatné

Spôsobuje aspartám rakovinu? Čo hovoria vedecké štúdie?

Možno ste si všimli, že Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou Svetovej agentúry pre výskum rakoviny (World(WHO), nedávno zaradila umelé sladidlo aspartám medzi potenciálne karcinogény. Toto rozhodnutie vyvolalo obrovský rozruch v médiách a, samozrejme, aj v spoločnosti. Znamená to, že by sme sa mali začať vyhýbať umelým sladidlám a namiesto nich kupovať len výrobky obsahujúce bežný cukor?

V dnešnom článku sa budeme problematike aspartámu venovať podrobne. Okrem diskusie o nedávnom zaradení tejto látky na zoznam potenciálnych karcinogénov sa pozrieme aj na to, ako aspartámv ľudskom tele a odpovieme na otázku, či je naozaj lepšie zvoliť si namiesto tohto sladidla bežný cukor.

Čo znamená "potenciálny karcinogén"?

Najskôr sa musíme pozrieť na to, čo sa v poslednom čase skutočne stalo. Médiá sú plné titulkov o tom, že aspartám spôsobuje rakovinu, ale nedávne rozhodnutie IARC znamená niečo trochu iné. Táto agentúra skúma látky, ktoré by teoreticky mohli byť karcinogénne. Potom ich rozdeľuje do štyroch kategórií: dokázaný karcinogén, pravdepodobný karcinogén, potenciálny karcinogén a neklasifikovaná látka. Je dôležité poznamenať, že IARC nie je regulačný orgán, takže nemôže jednotlivé látky zakázať. Uvedené kategórie slúžia len ako varovania alebo odporúčania, zatiaľ čo orgány, ktoré môžu skutočne regulovať používanie jednotlivýchv potravinárskom priemysle, neprijímajú automaticky závery IARC a vykonávajú vlastný výskum a testovanie s cieľom obmedziť tieto látky.

V praxi to znamená, že používanie aspartámu je povolené v rovnakom rozsahu ako predtým. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín stále považuje aspartám v odporúčaných dávkach za bezpečný. Spoločný výbor expertov FAO/WHO pre prídavné látky v potravinách (JECFA) tiež potvrdil svoje predchádzajúce stanovisko, že odporúčaná maximálna denná dávka aspartámu je 40 mg na kilogram ľudskej hmotnosti. Na prvý pohľad sa môže zdať zvláštne, že kým jeden orgán určuje dané množstvoza potenciálny karcinogén, iné orgány jeho používanie stále povoľujú. V celkovom kontexte to však vôbec nie je zvláštne.

Neprehliadnite
Viete, ktoré umelé sladidlá sú nebezpečné a ktoré nie? Pripravili sme pre vás jednoduchý prehľad.

Jednotlivé kategórie karcinogénov podľa IARC

Ako už bolo spomenuté, IARC rozdeľuje karcinogény do štyroch skupín. Je však dôležité poznamenať, že tieto karcinogény nemusia byť len látky v potravinách, ale môže ísť aj o rôzne činnosti. Preto v skupine potvrdených karcinogénov nájdeme napríklad fajčenie, alkoholické nápoje, priemyselne spracované mäso alebo napríklad povolanie hasiča. Do druhej skupiny označenej ako pravdepodobné karcinogény patrí práca v nočných zmenách, pitie nápojov teplejších ako 65 ℃ alebo konzumácia červeného mäsa. Všetky tieto veci sú teda podľa IARC z hľadiska rizika vzniku rakoviny nebezpečnejšie ako aspartám.

Potenciálne karcinogény
Horúci čaj, ktorý si doprajete počas zimy, môže podľa IARC predstavovať riziko rakoviny.

V skupine potenciálnych karcinogénov nájdeme okrem aspartámu aj aloe vera, tradičnú ázijskú nakladanú zeleninu, prácu v tlačiarni alebo stolárstvo a tesárstvo. Pri bližšom pohľade na jednotlivé kategórie karcinogénov podľa IARC zistíme, že mnohé z nich by sme nikdy nepovažovali za nebezpečné. Podobne nás vôbec neprekvapuje, že si v obchodoch môžeme kúpiť nakladanú zeleninu alebo nápoj s aloe vera. Ako je však možné, že sa tieto látky alebo činnosti dostali na zoznam karcinogénov?

IARC pri hodnotení karcinogénov zohľadňuje všetky náznaky, že látka (alebo činnosť) môže predstavovať riziko. Na zaradenie do každej skupiny často stačí minimálna súvislosť s danou látkou.s konkrétnym rizikom a medzi látkou a rizikom vzniku rakoviny nemusí byť vôbec žiadna príčinná súvislosť. Zjednodušene povedané, agentúra IARC má veľmi nízky štandard pre to, čo považuje za dostatočný dôvod na klasifikáciu látok a činností ako karcinogénov. Vyplýva to však z povahy tejto agentúry. Jej úlohou nie je nič zakazovať, ale len upozorňovať na možné riziká.

Neprehliadajte
Je Coca-Cola Zero škodlivá? A môžem ju mať v strave? Poradíme vám, na čo si dať pozor!

Problémy s niektorými vedeckými štúdiami

Hoci zaradenie aspartámu do kategórie potenciálnych karcinogénov nemusí zrejme nič znamenať, mnohí ľudia považujú toto sladidlo za nebezpečné. Dôvodom je najmä veľké množstvo štúdií, ktoré sa stali veľmi populárnymi a na ktoré sa odvolávajú aj mnohé médiá. Tieto štúdie však majú veľmi často niekoľko zásadných chýb, kvôli ktorým je potrebné brať ich výsledky s rezervou. Príkladom je štúdia z roku 2022, ktorá zistila, že sladidlá ako aspartám, acesulfám K a sukralóza sú spojené s vyšším rizikom vzniku rakoviny. Nedostatky tejto štúdie veľmi dobre rozobral Inštitút modernej výživy, preto sa tu obmedzíme len na niektoré hlavné body.

Hoci sa táto štúdia často cituje v médiách ako dôkaz, že aspartám spôsobuje rakovinu, z podobných štúdií nemožno s istotou vyvodiť takýto záver. Skutočnosť, že sa dva javy vyskytujú vedľa seba, automaticky neznamená, že jeden spôsobuje druhý (korelácia nie je príčinná súvislosť). Ďalším závažným problémom tejto štúdie bol spôsob, akým výskumníci zaznamenávali stravovacie návyky testovaných osôb. Spoliehali sa totiž len na dotazníky, ktoré vyplnili zúčastnené osoby. Najväčším paradoxom však je, že skupina ľudí, ktorá konzumovala najviac umelých sladidiel, v skutočnosti podľa štúdie nemala najvyššie riziko vzniku rakoviny.

Napriek tomu existuje nespočetné množstvo štúdií s podobnými problémami. Často sa v nich vynechávajú iné dôležité faktory, napríklad životný štýl jednotlivca.štúdie, ignoruje sa reverzná kauzalita, štúdie sú často len krátkodobé atď. Tieto problémy sa však netýkajú len aspartámu, ale platia pre vedecké štúdie vo všeobecnosti. Preto je pri hodnotení štúdií vždy potrebné zvážiť nielen samotný záver, ale aj všetky premenné.

umelé sladidlá a ich škodlivosť
Vedecké štúdie často prehliadajú vplyv životného štýlu testovaných osôb na výsledky štúdie.

Je aspartám niečo, čoho sa treba báť?

Čo si teda z toho všetkého treba vziať? Existuje dôvod vyhýbať sa aspartámu a podobným sladidlám? V súčasnosti neexistujú žiadne štúdie ani vedecké dôkazy, ktoré by to potvrdzovali.že používanie aspartámu v povolenom množstve môže človeku uškodiť. Všetky štúdie, ktoré dospeli k podobným záverom, trpeli nejakou vážnou chybou (pozri predchádzajúci odsek). Na druhej strane existuje metaanalýza 68 vykonaných štúdií, z ktorej vyplýva, že žiadna z vykonaných štúdií nepreukázala, že že používanie umelých sladidiel priamo súvisí so zvýšeným rizikom vzniku rakoviny.

Ak vás však aspartám stále neláka, možno vás zaujme štúdia z roku 2013, ktorá sa zaoberala 50 najbežnejšími zložkami, s ktorými sa môžete stretnúť v bežnej kuchárskej knihe. Výskumníci zistili, že celých 80 % týchto zložiek možno nájsť vo vedeckej štúdii, ktorá hovorí, že potravina predstavuje riziko vzniku rakoviny. Je to jednoducho dôsledok spôsobu, akým sa takéto štúdie vykonávajú. Ak by sme sledovali každú štúdiu, ktorá naznačuje, že látka by teoreticky mohla byťnebezpečná, pravdepodobne by sme museli žiť len na čistej vode (kým by niekto nezačal robiť príliš veľa výskumov aj v tejto oblasti).

Najdôležitejšie zo všetkého je, aby ste zbytočne nepanikárili. Pravdou je, že každý deň prichádzame do kontaktu s oveľa horšími látkami, ktoré sú pre naše zdravie oveľa nebezpečnejšie, než by teoreticky mohol byť aspartám. Priemerný Čech vypil v roku 2021 viac ako 160 litrov alkoholu. Ako už vieme, alkohol je dlhodobo preukázateľne karcinogénny. Zdá sa však, že to nikoho príliš netrápi. Takže skôr, ako začneme démonizovať látky ako aspartám a iné umelé sladidlá, mali by sme v prvom rade upriamiť pozornosť nana alkohol, tabak a mimoriadne zlé stravovacie návyky našej populácie.

Neprehliadajte
Chcete sa vyhnúť umelým sladidlám v doplnkoch stravy? Vyskúšajte neochutenú verziu Vilgain Whey Protein (recenzia)!

Ako ľudské telo spracúva aspartám?

Na záver sa v krátkosti pozrime na to, ako ľudské telo spracúva sladidlo aspartám. V tele sa táto látka rozkladá na kyselinu asparágovú, fenylalanín a metanol. Najmä metanol vyvoláva v ľuďoch zmiešané pocity, pretože si ho spájajú s metanolovým škandálom z roku 2012. Skutočnosť je však taká, že po vypití jednej plechovky nápoja sladeného aspartámom prijmete do tela približne tretinové množstvo metanolu v porovnaní s tými m, ak by ste vypili jeden pohár pomarančového džúsu (viac informácií nájdete vo vynikajúcom článku na webovej stránke Inštitútu modernej výživy). Napriek tomu nikoho nenapadlo zakázať predaj pomarančového džúsu.

V dôsledku veľkého množstva negatívnych správ v médiách a často značne zavádzajúcichvedeckých štúdií je aspartám v spoločnosti vnímaný ako niečo veľmi nebezpečné a zlé. V skutočnosti však aspartám nie je zo zdravotného hľadiska o nič horší ako iné potraviny, ktoré denne konzumujeme. Naopak, niektoré oveľa horšie látky sú väčšinovou spoločnosťou vnímané ako úplne normálne a zdraviu prospešné. takmer neškodné, hoci ich skutočné účinky na zdravie sú oveľa horšie (to platí najmä pre alkohol). Samozrejme, ani tu netreba nič preháňať. Samozrejme, nadmerná konzumácia potravín a nápojov s umelými sladidlami je tiež nežiaduca a môže spôsobiť zdravotné problémy.

Neprehliadajte
Nezabúdajte, že obyčajný cukor je príčinou mnohých zdravotných komplikácií. Toto je 9 presvedčivých dôvodov, prečo nás cukor zabíja.

Záverečné zhrnutie

Nedávne rozhodnutie Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny treba vnímať v celkovom kontexte a nie automaticky podliehať panike. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín naďalej klasifikuje aspartám v povolenej dávkeaspartám je bezpečná látka, a preto nie je dôvod na zbytočné obavy z jeho používania. Ak by ste sa aspartámu napriek tomu radšej vyhli, neprehliadnite naše porovnanie najlepších proteínov bez sladidiel.

Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa tejto témy, budeme radi, ak nám ich napíšete v komentároch nižšie.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.