Ostatné

Vypadávanie vlasov | Čo vám chýba a ako to napraviť?

Vypadávanie vlasov je veľmi nepríjemný zdravotný stav, s ktorým sa stretávajú muži a ženy všetkých vekových kategórií. Vypadávanie vlasov môže byť spôsobené rôznymi príčinami. V našom dnešnom článku sa preto budeme venovať najčastejším z nich a tiež tomu, ako sa im vyhnúť.

Dostatok vitamínov a minerálov je nevyhnutný

Jedna z najčastejších príčin vypadávania vlasov mimo rôznych ochoreníNajčastejšou príčinou vypadávania vlasov je nedostatok vitamínov a minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre tvorbu vlasových folikulov. Mnohí ľudia ich úlohu podceňujú a neprikladajú im dostatočný význam. Sú dôležité najmä pre rizikové skupiny, ktoré trpia vypadávaním vlasov najčastejšie, ako sú:

  • ženy pred menopauzou,
  • mužov po 40. roku života,
  • ľudí pod veľkým stresom,
  • ľudí so zníženou imunitou,
  • ľudí s chronickými ochoreniami.

V tomto ohľade je vitamín D pravdepodobne najdôležitejším prvkom. Štúdie preukázali, že v zdravých vlasových folikuloch je oveľa viac vitamínu D ako v nezdravých. Ďalším kľúčovým faktorom je skutočnosť, že vitamín D znižuje hladinu stresu, ktorý je jednou z hlavných príčin vypadávania vlasov. Zatiaľ však neexistujú presvedčivé štúdie, ktoré by dokazovali, že vitamín D podporuje aj rast vlasov.rast už stratených vlasov, takže jeho použitie je skôr na úrovni prevencie. Medzi ďalšie dôležité vitamíny patrí vitamín C, vitamíny skupiny B alebo vitamín E.

Čo sa týka minerálov, zinok je v tomto ohľade jednoznačne najdôležitejší. O jeho účinkoch na ľudský organizmus sme vás už informovali v článku Zinok pod mikroskopom. Pripomeňme si len, že zinok sa vylučuje s potom, takže jeho suplementácia je pre športovcov nevyhnutná. Nedostatkom zinku trpia aj ľudia žijúci extrémne nezdravým životným štýlom a starší ľudia. Dlhodobý nedostatok môže viesť k alopécii a úplnej strate vlasov. Ak patríte do niektorej z rizikových skupín, odporúčame vám, aby ste neodkladali doplnenie zinku. Spolu so zinkom neváhajte doplniť aj meď.

Ďalším dôležitým prvkom na zabezpečenie zdravých vlasov je kolagén. Prispieva k zdraviu nielen našich nechtov, ale aj pokožky a vlasov. Hoci si ho telo dokáže vytvoriť samo, jeho schopnosť sa vekom znižuje. Z tohto dôvodu sa odporúča začať ho dopĺňať najneskôr vo veku 35 rokov.

vypadávanie vlasov u žien
Kvalita vlasov je veľmi individuálna záležitosť.

Nepodceňujte svoje zdravie

Samozrejme, vypadávanie vlasov nemusí byť spôsobené "len" nedostatkom vitamínov. alebo minerály, ale aj choroba, ktorá môže ohroziť nielen vaše vlasy, ale aj váš život. Najčastejším ochorením je však tzv. alopécia, ktorá nie je život ohrozujúcim stavom. Môže sa vyskytnúť u mužov aj žien a jej spúšťačom môžu byť napríklad hormonálne zmeny, nesprávna strava alebo stres. Androgenetická alopécia, ktorá je vyvolaná kolísaním hladiny testosterónu v tele, je častejšia u mužov. Bohužiaľ, zatiaľ neexistuje účinná liečba alopécie, ale zdravá strava je účinnou prevenciou. diéta, pravidelné cvičenie a v prípade problémov správna diagnostika.

Vypadávanie vlasov je bohužiaľ jedným z príznakov rakoviny. Jeho liečba je spojená s vyššie uvedenou alopéciou a všetkyNiektoré druhy rakoviny však môžu spôsobiť vypadávanie vlasov alebo priamo stratu vlasov. Ak začnete pociťovať náhlu zmenu kvality vlasov alebo vypadávanie vlasov v kombinácii s s inými zdravotnými problémami, neodkladajte návštevu lekára.

vypadávanie vlasov u mužov
Veľkú úlohu pri vypadávaní vlasov zohráva aj starostlivosť o vlasy alebo genetika.

Pozornosť venovaná správnej starostlivosti o vlasy

Vypadávanie vlasov však nemusí byť nevyhnutne spôsobené len procesmi v našom tele. Tak ako sa staráme o svoje svaly alebo vzhľad pokožky, mali by sme sa starať aj o svoje vlasy.

Vlasy najviac poškodzujú rôzne farby, peroxidy a podobné výrobky. Tie zvyčajne obsahujú obrovské množstvo chemikálií, ktoré môžu v najlepšom prípade spôsobiť lámanie vlasov alebo ich trvalé zafarbenie. V najhoršom prípade môžu spôsobiť podráždenie pokožky alebo rozpad folikulov, čo vedie k trvalému vypadávaniu vlasov.

Dôležitá je však aj správna frekvencia a spôsob umývania. Vlasová kozmetika by sa mala vždy vmasírovať do pokožky, nie len naniesť na vlasy. Ideálne umývanie vlasov je približne raz za dva dni. Potom nechajte vlasy prirodzene vyschnúť, nikdy ich netrite uterákom. Rovnako tak vysoká teplota fénu nie je pre vlasy vhodná.

Nezabudnite používať kvalitný prípravok na starostlivosť o vlasy. Hneď ako spozorujete väčšie vypadávanie vlasov ako zvyčajne, použite kvalitný šampón alebo ideálne vlasovú kúru. Môžeme vám napríklad odporučiť Vichy Dercos Aminexil, ktorý sa vyrába v pánskej aj dámskej variante a je naozaj veľmi účinný proti vypadávaniu vlasov.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.