Suplementy

Liečivé huby 2: Cordyceps

Cordyceps | Parazitická liečivá huba s priaznivými účinkami na zdravie
Cordyceps alebo húsenica je veľmi zaujímavá huba z radu húsenicovitých. Hoci pre zástupcov hmyzu predstavuje pomerne veľké nebezpečenstvo, pre ľudí prináša...na húsenicu, čo by bola naozaj škoda nevyužiť. Dnešný článok je preto venovaný tejto veľmi špecifickej hube, jej účinkom, odporúčanému dávkovaniu a spôsobu výberu doplnkov stravy s ňou.

Čo je cordyceps?

Cordyceps sinensis alebo húsenica čínska je parazitická huba, ktorá rastie na larvách hmyzu alebo niektorých húseniciach. Je to huba, ktorá sa v čínskej medicíne používa od dávnych čias na liečbu rôznych zdravotných ťažkostí. Samotná huba má veľmi špecifický tvar, dokonca vyzerá ako húsenica a starí Číňania ju považovali za druh húsenice. Preto jej pôvodný názov bol "cchung chao" - húsenica.

Cordyceps počas teplých mesiacov vystreľuje do prostredia svoje spóry, ktoré potom priľnú k telám nič netušiaceho hmyzu a pomaly nimi prerastajú. Táto huba je ľudovo známa ako "zombie huba", pretože keď sa prehrýzla cez svojho hostiteľa, ten stratil kontrolu nad svojím telom a je "ovládaný" hubou. Nie je to však tak, že by sa huba dostala do mozgu a využila ho na ovládanie svojej obete. Cordyceps obalí svaly hmyzu a prinúti ho napríklad prejsť niekoľko krokov a zahryznúť sa do najbližšiehovetva alebo list, kde hostiteľ odumrie a huba pokračuje v raste a vystreľuje svoje spóry do okolia.

Ako si viete predstaviť, zber tejto huby v prirodzených podmienkach je veľmi náročný a táto huba je vysoko cenená už od starovekej Číny. Kilogram prírodného cordycepsu môže stáť až 80 000 Kč. Preto sa doplnky stravy vyrábajú z húb pestovaných v špeciálnych pestovateľských zariadeniach.

Cordyceps obsahuje pomerne veľké množstvo bielkovín, polysacharidov alebo prospešnýchtuky, ale aj vitamíny, minerály a mastné kyseliny, ktoré sú veľmi dôležité.dôležité pre ľudské zdravie, preto sa cordyceps používa v tradičnej medicíne.sa často používa v tradičnej medicíne na liečbu rôznych zdravotných problémov.

Cordyceps

Aké sú druhy cordycepsu?

Celkovo bolo objavených viac ako 400 druhov cordycepsu, z ktorých každý rastie a funguje v prírode inak. V prípade doplnkov sa zvyčajne stretnete s dvoma špecifickými druhmi, CS-2 a CS-4, ktoré sa líšia koncentráciou prospešných polysacharidov. Cordyceps CS-4 sa považuje za najoptimálnejší pre ľudské zdravie a je tiež najčastejšie používaný v doplnkoch stravy. Niektoré doplnky stravy s obsahom kordycepsu však používajú aj kombináciu všetkých prospešných druhov tejto huby.

Aké sú preukázané účinky cordycepsu?

Vedci sa domnievajú, že cordyceps vďačí za svoje priaznivé účinky vďaka kombinácii kordycepínu a jedinečných polysacharidov, ktoré sa v hubách nachádzajú. Poďme sa teda pozrieť na to, aké sú vlastne účinky cordycepsu na ľudské zdravie a prečo sa ho oplatí konzumovať.

Zlepšenie výkonu počas tréningu

Spojenie cordycepsu so zlepšením športového výkonu siaha až do 90. rokov. To je samozrejme veľmi diskutabilné, keďže čínski športovci vytvorili niekoľko nových svetových rekordov a ich tréner to pripisoval cordycepsu.

Štúdia z University of North Carolina at Chapel Hill však ukázala, že cordyceps v tele pozitívne ovplyvňuje produkciu molekúl adenozíntrifosfátu.ktorý je nevyhnutný pre zásobovanie svalov energiou, pretože ovplyvňuje spôsob, akým telo využíva kyslík. V štúdii sa ukázalo, že u ľudí, ktorým bol podávaný cordyceps, sa zvýšilVO2 max (maximálne množstvo kyslíka efektívne využívané počas fyzickej aktivity) sa zvýšilo. Treba však poznamenať, že štúdia bola pomerne malá a účinok sa preukázal len u necvičiacich jedincov.

Posilňuje imunitu a predchádza rôznym ochoreniam

Cordyceps pomáha stimulovať činnosť bielych krviniek, čo významne podporuje imunitu. V tradičnej medicíne je známy aj ako "prírodné antibiotikum", pretože dokáže ničiť choroboplodné zárodky.baktérie a vírusy, a preto je účinný nielen ako prevencia proti chorobámale môže pomôcť aj vtedy, ak už choroba prepukla.

Niektoré štúdie poukazujú aj na to, že cordyceps má priaznivé účinky na pečeň, obličky a srdce a môže tiež znižovať hladinu cholesterolu v krvi. To z neho robí účinný doplnok pri prevencii ich ochorení.

sušený cordyceps

Protizápalové účinky

Rôzne štúdie ukázali, že niektoré kultivované druhy cordycepsu (cordyceps militaris) môžumôže potlačiť aktivitu proteínov, ktoré v našom tele spôsobujú zápal. V laboratórnych podmienkach sa ukázalo, že cordyceps znižuje riziko zápalu u myší.zápal dýchacích ciest u myší a mohol by byť účinným pomocníkom pri liečbe a prevencii astmy. Treba však zdôrazniť, že bežne podávané lieky na astmu sú oveľa účinnejšie a cordyceps ich rozhodne nenahrádza.

Protinádorové účinky

Štúdie na myšiach ukazujú, že cordyceps pomáha predchádzať alebo spomaľovať rast lymfómov, melanómov alebo nádorov spôsobujúcich rakovinu pľúc. V laboratórnych podmienkach sa tiež ukázalo, že cordyceps napáda rakovinotvorné bunkyvrátane tých, ktoré spôsobujú rakovinu pľúc, konečníka, kože alebo pečene.

Niektoré štúdie tiež poukazujú na skutočnosť, že cordyceps môže zmierniť účinky liečby rakoviny, pretože môže zabrániť strate bielychPočas komplexnej liečby rakoviny je telo lepšie chránené pred rôznymi infekciami. Cordyceps však nemožno považovať za liek na rakovinu a jeho účinky sú skôr podporné alebo preventívne. Ak sa u vás rakovina už objavila, vždy sa obráťte nanajprv sa poraďte so svojím lekárom a neužívajte cordyceps neuvážene.

Pozitívne účinky pri cukrovke 2. typu

Cukrovka je vo svojej podstate ochorenie spôsobujúce poruchy metabolizmu cukrov. Pri cukrovke telo neprodukuje alebo nereaguje správne na hormón inzulín, ktorý je zodpovedný za presun cukru do buniek, kde sa premieňa na energiu. Ak však v tele nie je dostatok inzulínu, cukor sa nemá ako dostať do buniek a zostáva v krvi, čo môže v konečnom dôsledku spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Niektoré štúdie ukázali, že cordyceps pomáha udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi tým, že v menšej miere preberá funkciu inzulínu. V štúdiách na laboratórnych myšiach bol dokonca pozorovaný pokles hladiny cukru v krvi, ale tento účinok zatiaľ nebol pozorovaný u ľudí. Štúdie tiež ukazujú, že húsenica má pozitívny vplyv na funkciu obličiek, ktorá je pri cukrovke veľmi zaťažená.

Zvýšená sila a libido

V tradičnej čínskej medicíne sa cordyceps tradične používa na zvýšenie sily a libida, najmä u mužov. To môže súvisieť so zvýšením VO2 max, kedy sa do svalov dodáva viac kyslíka, čosvalová únava sa oneskorí a tréning alebo fyzická aktivita môže trvať dlhšie a byť intenzívnejšia.

Omladzujúce účinky

U laboratórnych myší, ktorým bol podávaný cordyceps, bol pozorovaný oveľa dlhší život ako u myší, ktorým cordyceps podávaný nebol. Iná štúdia tiež ukázala, že cordyceps predĺžil život aj samiciam myší, na ktorých parazitoval. U ľudí potom pomáha rozjasňovať a obnovovať pokožku, ktorú tiež pomáha udržiavať pružnú a zdravú.

čaj cordyceps

Vedľajšie účinky a nevýhody cordycepsu

Užívanie čínskej húsenice sa považuje za relatívne bezpečné a nikdy sa nepreukázalo, že by bol toxický alebo mal významné vedľajšie účinky. Veď Číňania ho používajú už mnoho storočí a v rámciČínska medicína sa považuje za bezpečný a účinný liek.

Ako pri všetkých hubách, aj pri nadmernom užívaní sa môžu vyskytnúť rôzne problémy.ako je nevoľnosť, hnačka alebo vracanie, preto nikdy neprekračujte odporúčanú dennú dávku. Cordyceps by tiež nemali užívať tehotné a dojčiace ženy, ľudia s autoimunitnými ochoreniami alebo ľudia s poruchami krvácania. Ak si nie ste istí, vždy sa poraďte so svojím lekárom.

Dávkovanie cordycepsu

Doteraz neexistuje žiadna spoľahlivá štúdia na určenie dávkovania cordycepsuurčiť, aké množstvo tejto huby by sa malo užívať, aby sa maximalizovali jej účinky. Z tradičnej medicíny vyplýva, že ideálne množstvo cordycepsu závisí od pohlavia, hmotnosti a veku užívateľa. Vo všeobecnosti sa odporúča dávka približne 1000 až 3000 mg/deň. Vždy však odporúčame dodržiavať odporúčané dávkovanie výrobcu, ktoré je uvedené v príbalovom letáku alebo na doplnku. Ak si nie ste istí dávkovaním, poraďte sa so svojím lekárom.

Ktorý cordyceps si vybrať?

Ako sme už spomenuli vyššie, na trhu najčastejšie nájdete cordyceps typu CS-2 alebo CS-4, zvyčajne je častejší CS-4. Kmeň CS-4 sa všeobecne považuje za najkvalitnejší a obsahuje približne rovnaké množstvoako prírodný cordyceps, ktorý sa ručne zbiera v horských oblastiach Číny.

Ďalším faktorom pri výbere doplnku cordycepsu je obsah rôznych podporných látok, ako sú vitamíny a aminokyseliny. Práve obsah podporných látok a koncentrácia cordycepsu v jednej tablete sú často jedinými uvádzanými rozdielmi medzi produktmi. Pri výbere výživového doplnku je však vhodné zamerať sa aj na pôvod a kvalitu húb.

Ak si nie ste istí, odporúčame vyskúšať Cordyceps 750 mg odNow Foods alebo Cordyceps CS-4 od renomovaného výrobcu športovej výživy Reflex Nutrition, s ktorým nemôžete urobiť chybu.

Čo si z článku vziať?

Cordyceps je parazitická huba, ktorá sa prirodzene vyskytuje v horských oblastiach Číny. Nie je to však bežná huba rastúca v podraste lesa, ale vyrastá z tiel lariev hmyzu alebo rôznych húseníc. Kmene húb vyšľachtené v špeciálnych kultivačných zariadeniach sa však používajú ako potravinové doplnky.

Hoci cordyceps ešte neprešiel tak dôkladnými štúdiami a testovaním ako iné doplnky, jeho dlhodobé a úspešné používanie vČínska a tradičná východná medicína dokazuje, že je účinným prostriedkom na zlepšenie celkového zdravia. Okrem toho štúdie vykonané na zvieratách v laboratórnych podmienkach potvrdzujú jeho výhody.

Medzi laboratórne dokázané účinky cordycepsu patria:

  • Zlepšenie tréningového výkonu a oddialenie únavy,
  • pozitívny vplyv na imunitný systém,
  • prevencia rakoviny,
  • účinok proti starnutiu,
  • regulácia hladiny cukru v krvi.

Cordyceps je skvelý doplnok pre športovcov, ktorí chcú dosiahnuť ešte lepšie výsledkyale aj pre tých, ktorí si chcú zlepšiť imunitu a predchádzať nebezpečným chorobám.
Zdroje

https://arstechnica.com/science/2019/07/study-zombie-ant-death-grip-comes-from-muscle-contractions-not-the-brain/

https://www.verywellhealth.com/benefits-of-cordyceps-89441

https://www.healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits#TOC_TITLE_HDR_2

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2020.602364/full

https://naturalforce.com/blogs/nutrition/best-cordyceps-supplement#anchor1

 

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.