Smartlabs Smart Whey Protein: proteín, ktorým nič nepokazíte [recenzia]

Posledná úprava: 5. júla 2022

Keby ste mohli do konca života používať len jeden doplnok, ktorý by to bol? Stavím sa, že drvivá väčšina našich čitateľov by si vybrala srvátkový proteín. Hoci nejde o najdôležitejší doplnok, jeho popularita ľahko prekonáva všetky ostatné produkty. Existuje nespočetné množstvo dôvodov, prečo je to tak. Proteín je cenovo dostupným a mimoriadne účinným zdrojom bielkovín, ktoré sú napokon kľúčové pre rast svalovej hmoty.

Smartlabs CFM 100% Whey Protein
Publikované: 5. júla 2022
Upravené: 5. júla 2022
Autor recenzie: Sebastián Okruhlica
Kategória: Proteíny
Chuť
8.5/10
Rozpustnosť
9.0/10
Stravitelnosť
9.5/10
Zloženie
9.0/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnotenie
8.8
z 10 bodov

 

Cenová tabuľka pre Smartlabs CFM 100% Whey Protein
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  € 78,59
€ 74,66 s kupónom

Dokonca si dovolím tvrdiť, že srvátkový proteín sa stal akýmsi symbolom cvičenia - používa ho takmer každý a kto po tréningu neodchádza z posilňovne s koktailom v ruke, akoby ani necvičil. Samozrejme, uvedomujeme si váš záujem o proteíny, a preto sa neustále snažíme skúšať a testovať ďalšie proteíny, na ktoré vám potom prinášame podrobné recenzie. Dnes sa preto pozrieme na proteín Smart Whey Protein od legendárnej českej spoločnosti Smartlabs.

Keď hovorím, že značka Smartlabs je na českom trhu živou legendou, vôbec nepreháňam. V roku 2007 predstavili vôbec prvý hydrolyzát v Českej republike, ktorému sa budeme venovať v samostatnom prehľade. Samotná spoločnosť bola založená o rok skôr a odvtedy sa jej podarilo udržať veľmi vysokú kvalitu svojich výrobkov. Okrem iného sa pýši používaním kvalitných surovín, vyhýbaním sa kontroverzným sladidlám (acesulfam K, aspartám) a dostupnou cenou.

Takmer bezchybné zloženie

Najdôležitejšou zložkou bielkovín sú, samozrejme, bielkoviny. Smart Whey Protein obsahuje celkovo 28 gramov bielkovín v jednej porcii, čo je naozaj poriadna dávka. Treba však poznamenať, že je to spôsobené najmä veľkosťou odporúčanej dávky. Čím väčšia dávka, tým viac bielkovín sa do nej logicky zmestí. To isté však platí aj pre ostatné zložky, čo sa môže ukázať ako dosť veľká nevýhoda. Okrem 28 gramov bielkovín dostanete v jednej porcii aj 5,6 gramu sacharidov, čo je v porovnaní s konkurenciou naozaj dosť. V prípade tukov je to o niečo lepšie, na jednu porciu pripadajú približne 2 gramy.

Takže môžeme s istotou povedať, že napríklad v diéte Smart Whey Protein to nebude šťastná voľba. Vyššie uvedených 28 gramov bielkovín je však naozaj dobrým predpokladom pre budovanie svalovej hmoty. Samozrejme, obsahuje všetky esenciálne a semi-esenciálne aminokyseliny a celkové aminokyselinové spektrum obsahuje až 18 položiek. Za veľké pozitívum považujem absenciu škodlivých alebo kontroverzných sladidiel, s ktorými sa dnes bohužiaľ stretávame pomerne často. Po zohľadnení všetkých kladov a záporov musím hodnotiť zloženie veľmi pozitívne. Najväčšou chybou je samozrejme vysoký obsah sacharidov, ale inak naozaj nie je čo vytknúť. Okrem toho sú bielkoviny dokonale stráviteľné, čo je vždy znakom kvalitného a dobre zostaveného zloženia.

Smart Whey musíme okrem iného pochváliť za jeho zloženie.
Smart Whey musíme okrem iného pochváliť za jeho zloženie.

Nevýrazná chuť a bezproblémová rozpustnosť

Aké sú vaše najväčšie obavy pri kúpe nového proteínu? Pre mňa osobne je to chuť a rozpustnosť. Ak vám proteín nechutí alebo máte problém s tým, že sa pri každom použití dostatočne nerozpustí, pravdepodobne s ním nebudete veľmi spokojní, aj keď má úplne dokonalé nutričné hodnoty. Na testovanie sme mali k dispozícii čokoládovú príchuť, absolútnu klasiku. Pravdepodobne sme všetci ochutnali nespočetné množstvo čokoládových proteínov, takže máme s čím porovnávať. Osobne by som Smart Whey Protein zaradil do kategórie tých lepších čokoládových príchutí. Výrobca použil na ochutenie kakao z nepražených kakaových bôbov z Ekvádoru, čo znie oveľa luxusnejšie ako klasické označenie "kakaový prášok", s ktorým sa stretnete u väčšiny výrobcov.

Samotná chuť nie je príliš výrazná, čo buď privítate, alebo nie. Som s tým celkom spokojný, pretože čím výraznejší je proteín, tým skôr ho prepijete. Inteligentný srvátkový proteín tiež nie je príliš sladký, takže ak hľadáte proteín s vyváženou chuťou, ale nie príliš výraznou, určite si prídete na svoje. Pokiaľ ide o rozpustnosť, pri používaní som nezaznamenal žiadne problémy. Takže nakoniec hodnotím chuť a rozpustnosť veľmi pozitívne.

Neprimerane vysoká odporúčaná dávka

Keď som hovoril o vysokom obsahu bielkovín, spomenul som neštandardnú veľkosť odporúčanej dávky. Výrobca odporúča užívať dve kopcovité odmerky, takže jedna dávka predstavuje 40 gramov bielkovín. To má samozrejme negatívny vplyv na to, koľko eur vás bude stáť jedna dávka. A v tomto ohľade určite nemôžem oplývať žiadnou veľkou chválou. Jedna odmerka proteínu Smart Whey Protein stojí viac ako väčšina produktov z prvých priečok nášho rebríčka najlepších proteínov na trhu. Samozrejme, dávkovanie by ste mohli upraviť, ale tým by sa znížil aj obsah bielkovín, čo je jedno z najväčších plusov celého proteínu. Osobne si však myslím, že aj keď mierne znížite dávku, získate slušnú dávku bielkovín, navyše obmedzíte množstvo sacharidov a bielkoviny vydržia dlhšie.

Originálne balenie

Keď k vám domov dorazí proteín Smart Whey Protein, ako prvé vás zaujme jeho nezvyčajný obal. Spoločnosť Smartlabs balí svoje proteíny do malých plastových vedier. Najprv som nevedel, čo si mám o tejto voľbe myslieť, ale po čase som dospel k záveru, že je úplne dokonalá. Hoci je to z hľadiska skladovania trochu nepraktické, naberanie bielkovín z vedra so širokým otvorom je neuveriteľne jednoduché. Môže sa to zdať ako úplná banalita, ale zháňanie posledných bielkovín z klasických pixelov je pre mňa pravidelne veľkým utrpením. Musím však priznať, že keď prvýkrát otvoríte proteín, pravdepodobne vás prekvapí, aká veľká časť balenia je zaprášená.

Cenová tabuľka pre Smartlabs CFM 100% Whey Protein
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  € 78,59
€ 74,66 s kupónom

Záver

Vzhľadom na to, koľko proteínov sme mali možnosť vyskúšať, je dosť ťažké nás nejako ohromiť. Trh s proteínmi je neuveriteľne preplnený a prísť s niečím originálnym je pre výrobcov veľmi ťažké. Po určitom čase testovania sa dostanete do štádia, keď vám dobrý proteín jednoducho nestačí. Vzhľadom na množstvo možností na trhu sú dnes zákazníci čoraz náročnejší. Preto sa niekedy aj pri recenzovaní kvalitného proteínu môže zdať, že ho kritizujeme.

Inteligentný srvátkový proteín je presne tento prípad. Okrem, podľa môjho názoru, nezmyselne nastavenej odporúčanej dávky a s ňou spojeného vysokého obsahu sacharidov tu naozaj nie je čo kritizovať. Keby som však povedal, že ide o jeden z najlepších proteínov na trhu, ktorý musíte za každú cenu vyskúšať, nemal by som úplne čisté svedomie. Stojí Smart Whey Protein za vyskúšanie? Určite sa s ním nemôžete pomýliť. Existuje lepšia možnosť? Nepochybne áno. V tejto súvislosti vás opäť odkazujem na náš rebríček najlepších proteínov, v ktorom nájdete len tie najlepšie proteíny na trhu.

Pre dnešnú recenziu je to z našej strany všetko. Samozrejme, budeme radi, ak nám do komentárov napíšete svoj názor na Smart Whey Protein. Môžete nás tiež kontaktovať s akýmikoľvek otázkami alebo pripomienkami.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.

5% zľava na váš nákup

Close
Zľavový kód:
SF5
(Kliknite sem a použite)
Ako používať kupón: