Vilgain Lactose Free Whey Protein: Absolútne perfektný pomer ceny a kvality [recenzia]

Hoci je srvátkový proteín najrozšírenejším doplnkom výživy zo všetkých, rozhodne nie je vhodný pre každého. Vyrábajú sa z mlieka, čo znamená, že ľudia s intoleranciou laktózy by sa im mali vyhnúť. V opačnom prípade by mohli priniesť nepríjemné tráviace problémy. Ľudia s intoleranciou laktózy sú preto zvyčajne odkázaní na srvátkové hydrolyzáty (aizoláty), ktoré v porovnaní so srvátkovými koncentrátmi obsahujú minimum laktózy. Izoláty a hydrolyzáty sú však drahšie a nemajú ani zďaleka také dobré chuťové vlastnosti.

Značka Vilgain však prišla s veľmi elegantným riešením. Jej srvátkový proteín bez laktózy obsahuje len stopové množstvo laktózy. Zároveň ide o klasický koncentrát, ktorý je lacnejší a chuťovo oveľa príťažlivejší ako izoláty a hydrolyzáty. V dnešnej recenzii sa na tento proteín pozrieme bližšie a zistíme, či sa doň oplatí investovať a ako si vedie v porovnaní s konkurenciou.

Vilgain Lactose Free Whey Protein
Kategória: Proteíny
Chuť
8.0/10
Rozpustnosť
9.0/10
Stráviteľnosť
10.0/10
Zložky
10.0/10
Cena
10.0/10
Celkové hodnotenie
9.4
z 10 bodov

 

Cenová tabuľka pre Vilgain Lactose Free Whey Protein
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  € 23,09

Myslím, že značku Vilgain netreba predstavovať. V súčasnosti patrí medzi najobľúbenejšie české výrobkyšportových doplnkov a je veľmi obľúbený najmä medzi mladými športovcami. O výrobkoch Vilgain si môžete prečítať napríklad v našej recenzii proteínovej tyčinky Vilgain alebo v recenzii srvátkového proteínu Vilgain.

Čisté zložky bez akýchkoľvek umelých prísad

Ak ste fanúšikom jednoduchosti a máte radi, keď vaše doplnky výživy obsahujú minimum prídavných látok, tento výrobok vás zaručene poteší. Vilgain Lactose Free Whey Protein neobsahuje žiadne umelé farbivá ani sladidlá. Príchuť vanilkový krém obsahuje iba srvátkový koncentrát, enzým laktáza, mletú vanilku a prírodné sladidlo z listov stévie. Príchuť čokoládový koktail obsahuje namiesto vanilky sušené kakao a prírodnú arómu. Použitý srvátkový koncentrát obsahuje maximálne 0,04 g laktózy na 100 g, pričom maximálne 0,04 g laktózy na 100 g.zatiaľ čo bežný srvátkový koncentrát obsahuje približne 4 až 6 g laktózy na 100 g. Výrobca do receptúry pridal enzým laktázu, ktorý je zodpovedný za trávenie laktózy. Samozrejme, bielkoviny boli spracované metódou CFM, takže všetky dôležité bielkovinové frakcie zostali zachované a nedošlo k ich degradácii.

Kapitolou samou o sebe je absencia umelých sladidiel. V súčasnosti takmer vo všetkých proteínoch nájdete nejakú formu prísad, ktoré zlepšujú ich chuť a farbu. Vilgain Lactose Free Whey Protein však v tomto smere vyniká a obsahuje len mletú vanilku a sladidlo na báze glykozidov steviolu. Tie sa získavajú z listov stévie a predstavujú 100 % prírodné a bezkalorické sladidlo. Hoci umelé sladidlá v skutočnosti nie sú také nebezpečné, ako sa často hovorí, pre mnohých ľudí je to nepochybne veľmi dobrá správa. Osobne musím povedať, že sa mi páči, že výrobok obsahuje absolútne minimum látok, pretože okrem srvátkovej zložky a niektorých prírodných sladidiel sú všetky ostatné zložky de facto zbytočné.

Neprehliadnite
Mliečne výrobky - áno alebo nie? Poradíme vám, či by ste sa mali mliečnym výrobkom vyhýbať alebo nie.

Rozpustnosť vzoriek

Jedna porcia proteínu predstavuje klasických 30 g, ktoré výrobca odporúča rozpustiť v 200-250 ml vody. V tomto prípade bude kilové balenie stačiť na 33 štandardných dávok. Jedna porcia vanilkového krému obsahuje 23,7 g bielkovín, 2,1 g sacharidov (vrátane 1,7 g cukrov) a 2 g tukov. V porovnaní s konkurenciou sú to celkom normálne hodnoty. Zatiaľ čo väčšinu ostatných proteínov možno okrem vody zmiešať aj s mliekommlieka, v tomto prípade ho z pochopiteľných dôvodov neodporúčame ľuďom s intoleranciou laktózy.

Musím oceniť, že proteín nepení a po rozmiešaní vo vode sa dobre rozpúšťa. Ak už máte nejaké skúsenosti s Vilgain proteínmi, môžete očakávať takmer to isté. S týmto výrobcom sme v tomto smere nikdy nemali žiadne problémy.

Vilgain Srvátkový proteín bez laktózy
Dobre hodnotíme príchuť vanilkový krém, ale chápeme, že nemusí byť každému po chuti.

O stráviteľnosť sa báť nemusíte

Azda najdôležitejšou vlastnosťou tohto proteínu je jeho stráviteľnosť. Ja osobne som nikdy nemal problémy s trávením po žiadnom proteíne značky Vilgain, takže moja skúsenosť asi nebude prekvapujúca. Ani tentoraz som však žiadne problémy nezaznamenala a Vilgain Lactose Free Whey Protein bol z môjho pohľadu úplne stráviteľný. Vzhľadom na neprítomnosť laktózy však nie je dôvod obávať sa, že by mal s trávením problém takmer každý. Ak však trpíte závažnou intoleranciou laktózy a máte obavy z užívania proteínu, odporúčamzačať s menšími dávkami a časom ich zvyšovať. Úprimne si však myslím, že by v tomto smere nemali byť žiadne problémy.

Nevýrazná chuť, ktorá sa nebude páčiť každému

Ak ste fanúšikom proteínov s veľmi výraznou chuťou, budete musieť urobiť ešte jeden krok. Ak však uprednostňujete jemnejšie chute, ktoré nie sú super výrazné, ale nemajú žiadnu umelú pachuť a rýchlo neomrzia, budete spokojní. Bielkoviny Vilgain majú vo všeobecnosti jemnejšiu chuť a nie sú príliš výrazné, čo ja osobne vždy považujem za výhodu. Lactose Free Whey Protein je však aj na pomery značky Vilgain pomerne nevýrazný, a to kvôli absencii umelých sladidiel. Je teda otázkou, čomu vy osobne dávate prednosť. Zo svojej skúsenosti musím povedať, že pri dlhodobom používaní jedného proteínu uprednostňujem, aby bol čo najjemnejší. V opačnom prípade ma po čase omrzí a niekedy sa do jeho pitia musím nútiť. To našťastie nie je tento prípad.

Obe príchute sú veľmi jemné a prirodzené. Úplne však chápem námietky niektorých ľudí, že proteíny sú nedochutené. Ak máte radšej výraznejšie príchute, tento proteín vás jednoducho neosloví. Na druhej strane je to pochopiteľné vzhľadom na použitie úplne prírodných sladidiel. Podľa môjho názoru si Vilgain Lactose Free Whey Protein vedie veľmi dobre v porovnaní s proteínmi, ktoré sa spoliehajú výlučne na prírodné zložky. V konečnom dôsledku preto z našej strany hodnotíme chuť tohto proteínu ako výbornú, aj keď chápeme, že nie každý s nami bude súhlasiť.

Neprehliadnite
Ak hľadáte proteín s minimálnym obsahom laktózy a výraznejšou chuťou, vyskúšajte Iso Whey Zero od spoločnosti Biotech USA (recenzia).

Mimoriadne prijateľná cena

V recenziách doplnkov výživy Vilgain často uvádzame, že v porovnaní s konkurenciou stoja pomerne dosť peňazí. Tentoraz však musíme konštatovať presný opak. Kilogramové balenie vás v čase písania tejto recenzie vyjde na 599 korún. To je mimochodom presne tá istá cena, za ktorú si môžete kúpiť štandardný srvátkový koncentrát od rovnakého výrobcu. V porovnaní s konkurenčnými výrobkami je však táto cena absolútne bezprecedentná. V skutočnosti je drvivá väčšina výrobkov v našom porovnaní najlepších srvátkových proteínov oveľa drahšia. Je síce pravda, že niektoré z nich obsahujú rôzne tráviace enzýmy a ďalšie pridané látky, ale tie sú vlastne druhoradé. Vzhľadom na absolútne čisté zloženie, absenciu akýchkoľvek prídavných látok a takmer nulový obsah laktózy je pomer ceny a kvality tohto proteínu jednoducho perfektný.

Cenová tabuľka pre Vilgain Lactose Free Whey Protein
Obchod
Cena
Odkaz
Cena:  € 23,09

Záverečné zhrnutie

Trh s bezlaktózovými proteínmi v Českej republike nie je rozšírený, Vilgain Lactose Free Whey Protein je preto jasnou voľbou pre každého športovca s intoleranciou laktózy. Musíme vyzdvihnúť jeho absolútne čisté zloženie, v ktorom nájdete len niekoľko zložiek a žiadne umelé sladidlá, farbivá ani arómy. Tento proteín ponúka bezproblémovú stráviteľnosť, jemnú a prirodzenú chuť a kvalitné zloženie za veľmi priaznivú cenu, ktorej môžu ostatné výrobky na trhu len ťažko konkurovať. Vilgain Lactose Free Whey Protein je preto skvelou voľbou nielen pre ľudí s intoleranciou laktózy, ale v podstate pre každého, kto hľadá skutočne kvalitný proteín za výhodnú cenu.

Prečo nám môžete dôverovať?

Diskusia (0)

Máš tiež skúsenosti s týmto produktom? Podeľ sa o nich napísaním svojej vlastnej recenzie.