Ak nemáte žiadne diétne obmedzenia, srvátkové proteíny sú pre vás nepochybne najlepšou voľbou z hľadiska pomeru ceny a kvality. Akonáhle však chcete vylúčiť všetku laktózu alebo jednoducho z etického presvedčenia uprednostňujete rastlinnú stravu, musíte sa uspokojiť s vegánskymi proteínmi. V našej recenzii Vilgain Plant Based Protein vám však ukážeme, že rastlinné proteíny nemusia znamenať nižšiu kvalitu a už vôbec nie horšiu chuť. Pozrime sa, aké sú naše postrehy z vyskúšania tohto výrobku.
Obsah recenzie
Na úvod treba dodať, že tento proteín dominuje v našom porovnaní vegánskych proteínov v súčasnosti rok, takže ak vás zaujíma priame porovnanie s konkurenciou, môžete si prečítať aj spomínaný rebríček. Teraz však späť k dnešnej recenzii.
Zloženie, ako má byť
Zloženie je pri vegánskych proteínoch často veľmi problematické, pretože rastlinné proteíny zvyčajne obsahujú len minimálne množstvo jednej (alebo viacerých) aminokyselín. Vilgain však tento proteín, podobne ako mnoho kvalitných konkurenčných produktov, vyriešil použitím viacerých rastlinných proteínov. Preto ako zdroj bielkovín nájdete hrachový proteín (chudobný na metionín a bohatý na lyzín) a proteín z hnedej ryže (chudobný na lyzín, bohatý na metionín) v pomere 5:1. Okrem toho výrobok obsahuje pridaný metionín, prírodnú arómu, xantánovú gumu a glykozidy steviolu. Ide teda o dokonalé zloženie, v ktorom nenájdete absolútne žiadne zbytočné umelé príchute ani kontroverzné sladidlá.
Bezproblémová príprava
Pri príprave sme zvolili klasický a mnohými športovcami preferovaný spôsob miešania v šejkri s použitím odporúčaného množstva 250 ml vody na 30-gramovú porciu proteínu. Proteín bol rozmixovaný za krátky čas a bez problémov, nepenil ani netvoril hrudky, takže z hľadiska prípravy sa nemáme na čo sťažovať. Podobne ako iné (nielen vegánske) proteíny má však aj tento rôzne iné využitie. Môžete ho napríklad pridať do raňajkovej kaše alebo ním čiastočne nahradiť múku napríklad pri pečení. Podobne ako klasický proteín, aj tento sa dá rozmiešať v mlieku pre lepšiu chuť, alePri použití klasického kravského mlieka už proteín samozrejme nie je vhodný pre vegánov. Dobrou voľbou je mandľové alebo kokosové mlieko, v tomto prípade však musíte počítať s o niečo dlhším časom trávenia.
Nečakajte chuť srvátky
Ak ste zvyknutí na srvátkový proteín, možno vás chuť tohto proteínu trochu prekvapí. Srvátka totiž zvyčajne dodáva doplnku hladkú, krémovú konzistenciu, zatiaľ čo ryžový izolát obsiahnutý v doplnku sa okrem iného vyznačuje o niečo drsnejšou, pieskovou konzistenciou. Ak prechádzate zo srvátkového proteínu na vegánsky proteín, napr.budete si na ňu pravdepodobne musieť chvíľu zvykať, ale v porovnaní s konkurenčnýmivýrobkami je táto piesčitá konzistencia ešte relatívne mierna, pretože proteín je nielen ryžový proteín tvorí aj hrachový proteín, ktorý v tomto smere nie je taký intenzívny.
Z hľadiska chuti proteínu sa však nemáme na čo sťažovať. Vilgain v tomto smere vsadil na ochutené príchute Vanilka alebo Čokoláda, čo je možno dobre, pretože experimentálneexperimentovanie s exotickejšími variantmi nemusí pri chuťovo špecifických produktoch, ako sú rastlinné proteíny, príliš dobre dopadnúť. Určite by sme odporúčali vyskúšať variant Čokoláda, ktorý si pochvaľujú aj ostatní. recenzentmi a ktorý ponúka príjemnú autentickú kakaovú chuť vďaka prírodnému kakaovému prášku. Ani vanilkový variant však nie je zlý a musíme oceniť, že nie je príliš výrazný a má príjemnú, nefalšovanú chuť.
Perfektná cena
V čase písania tejto recenzie vychádza kilové balenie na 599 korún, čo znamená, že za jednu porciu zaplatíte približne 18 korún. Pre kontext stojí za zmienku, že napríklad Plant Based Protein od Reflexu, ktorý sa v našom vegánskom porovnaní umiestnil na prvom miesteproteín v našom porovnaní vegánskych proteínov, vychádza na približne 27 korún za jednu porciu, ale tretí výrobok stojí len približne 15 korún. Hoci je Vilgain z hľadiska ceny a kvality zhruba v strede tabuľky, konkurenciu hľadá ťažko.
Záver.
Na záver zostáva dodať, že tento proteín je naozaj kráľom medzi vegánskymi proteínmi a podobný výrobok na trhu nájdete len veľmi ťažko. Jeho zloženie je perfektné, chuť je slušná a dokonca si dovolíme tvrdiť, že je lepší ako väčšina konkurenčných produktov, ktoré sme mali možnosť vyskúšať. Príprava je bezproblémová a keď k tomu pripočítame fakt, že je za veľmi dobrú cenu, nie je sa čoho obávať. Ak teda preferujete rastlinnú stravu a hľadáte vhodný zdroj bielkovín, Vilgain Plant Based Protein by mal byť jasnou voľbou.
Porovnanie s konkurenciou
Ďalšie odborné recenzie
- GymBeam [recenzia]: nízka kvalita bielkovín True Whey, Just Whey
- Protein&Co [recenzia]: nekorunovaný kráľ proteínov?
- Biotech Iso Whey Zero [recenzia]: najlepší izolát na trhu?
- BiotechUSA 100% Pure Whey [recenzia]: najchutnejší bezlepkový proteín na trhu?
- Vilgain Whey Protein - Kvalitné bielkoviny za prijateľnú cenu (Recenzie)