Suplementy

Omega 9: Na čo slúži? Je potrebné ich doplniť?

Všetci ste už počuli o omega 3 mastných kyselinách, ale poznáte omega 9? V tomto článku sa pozrieme na to, čo sú omega 9 mastné kyseliny, na čo slúžia, či má zmysel ich dopĺňať a aké sú najlepšie potravinové zdroje.

Čo sú omega 9?

Omega 9 mastné kyseliny sú mononenasýtené, čo znamená, že majú len jednu dvojitú väzbu v uhlíkovom reťazci, ktorá sa nachádza na deviatom uhlíku od konca omega reťazca. Medzi takéto látky patrí napríklad kyselina olejová, ktorá je najrozšírenejšou kyselinou tohto typu v potravinách. Na rozdiel od omega-3 mastných kyselín nie sú esenciálne, čo znamená, že ľudské telo si ich dokáže syntetizovať samo.

Jedným z mnohých zdrojov omega 9 je olivový olej.
Jedným z mnohých zdrojov omega 9 je olivový olej.

Má omega 9 zdravotné účinky?

Omega 9 mastné kyseliny majú niekoľko výhod. Predovšetkým existujú štúdie, ktoré pripisujú omega 9 pozitívne účinky na kardiovaskulárny systém, ako sa uvádza vo vedeckých článkoch. Podobne podľa niektorých zdrojov vykazovali myši kŕmené mononenasýtenými tukmi lepšiu citlivosť na inzulín ako pri konzumácii iných tukov. Poslednou výhodou, na ktorú sa pozrieme, je vplyv na pamäť. Zdá sa, že omega 9 mastné kyseliny (konkrétne kyselina eruková) by mohli mať pozitívny vplyv na rozvoj Alzheimerovej choroby.

Potrebujeme doplniť?

Ako už bolo spomenuté, omega 9 mastné kyseliny nie sú esenciálne (telo si ich dokáže syntetizovať samo) a v strave sú pomerne hojne zastúpené. Dôležitejší je príjem omega 3, o ktorých zdrojoch sme písali v samostatnom článku. Namiesto doplnkov stravy s obsahom omega 9 mastných kyselín je preto dobré zamerať sa na to, aby vaša strava obsahovala vyvážený pomer všetkých mastných kyselín. Ak ste sa už rozhodli dopĺňať omega mastné kyseliny, určite vám odporúčame navštíviť náš rebríček omega 3 mastných kyselín, kde pre vás porovnávame rôzne produkty.

Na záver zostáva už len dodať, že by ste nemali zabúdať na to, aby ste do svojho jedálnička zaradili potraviny obsahujúce omega 9 a nezabudli kompenzovať pomer omega 3:6:9 doplnením omega 3. Ak máte nejaké obľúbené potraviny, ktoré používate na doplnenie omega 9, neváhajte sa s nami a ostatnými čitateľmi podeliť o svoje tipy.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.