Suplementy

Medicinálné huby 1: Polyporus

Polyporus umbellatus alebo v českom preklade choroš orris je pomerne vzácna huba z čeľade chorošovitéRastie najmä na koreňoch a spodných častiach kmeňov listnatých stromov, z ktorých získava živiny. Podobne ako iné huby, aj choroš sa používa už mnoho storočí vČínska tradičná medicína na liečbu všetkých druhov zdravotných problémov. Dnes sa preto pozrieme, čo to vlastne polypor je a aké sú jeho účinky na ľudské zdravie.

Čo je polyporus?

Polyporus umbellatus alebo srpikovitý orech je parazitická huba, ktorá prežíva na koreňocha v spodných častiach kmeňov starých listnatých stromov, najmä v hlavách dubov a bukov. Tu a tam ho však môžete nájsť aj na iných listnatých stromoch. Huba rastie v zhlukoch a na priereze pripomína karfiol. Polyporus umbellatus je veľmi chutný a od dávnych čias je súčasťou ázijských, ale aj rôznych európskych receptov. V čínskej medicíne sa používa na liečbu všetkých druhovzdravotné problémy, o ktorých budeme hovoriť neskôr v tomto článku.

Keď choros dosiahne príslušnú zrelosť, na tele chorosu sa vytvoria spóry, ktoré sa potom sú unášané vetrom a zachytené v nižších častiach stromov, odkiaľ prenikajú do koreňov. Huba má svetlohnedú farbu a zvlnený, dovnútra sklonený klobúk. V Českej republike patrí medzi zraniteľné druhy a bola vyradená zo zoznamu obchodovateľných húb. V niektorých európskych krajinách je chránený zákonom a v iných je vyhlásený za ohrozený druh.

Vzhľadom na jeho vzácnosť je prakticky nemožné kúpiť polyporus na pravidelnej báze. Na ázijských trhoch sa cena za kilogram tejto huby v surovom stave pohybuje okolo 3 000 až 5 000 Kč.Neodporúčame ho však kupovať, pretože colné orgány sú na takéto transakcie veľmi citlivé. Výživové doplnky z chorošov sa vyrábajú z húb z profesionálnych pestovateľských zariadení, vďaka čomu Tým sa zabezpečí, že sa nebudú zbierať z voľnej prírody a nebudú sa ďalej vylúhovať.

Polyporus obsahuje veľké množstvo bioaktívnych látok a nachádza sa v ňom veľké množstvo minerálov a vitamínov. Vyznačuje sa tiež vysokým obsahom medi a zinku, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie nášho organizmu. Okrem iného v ňom nájdeme aj vysoké zastúpenie bielkovín, beta-glukánov, enzýmov alebo provitamínu D.

Polyporus huba

Aké sú typy polypov?

Existuje pomerne veľa húb, ale orech vlašský je jednou z mála húb, ktoré sa dajú naozaj jesť. Aj z tohto jednoduchého dôvodu sa z neho vyrábajú prakticky všetky výživové doplnky. Našťastie je ľahké rozoznať jedlé huby chorizo od nejedlých a po prezretí niekoľkých obrázkov sa nemôžete pomýliť. V Českej republike sa vyskytuje napríklad drobný, šupinatý alebo zimný choroš.

Aké sú preukázané účinky polypóru?

Ako ste sa dozvedeli z názvu nášho článku, polypor alebo choros má preukázané diuretické účinky. Okrem toho však látky v ňom obsiahnuté pomáhajú predchádzať alebo pôsobiť proti mnohým ďalším zdravotným problémom. Nižšie sa bližšie pozrieme na všetky jeho účinky.

Diuretické účinky

Jedným z najviac skúmaných účinkov orecha choroš je jeho diuretický účinok. Vďaka nim môže podporiť správne močenie, odstrániť bolesť s ním spojenú a pomôcť odstrániť prebytočnú vlhkosť z tela. Preto sa používa ako podporný prostriedok pri liečbe rôznych opuchov alebo problémov s močovými cestami.

Pomáha pri liečbe hepatitídy B

Štúdie naznačujú, že polysacharidy obsiahnuté v orechu choroshi sú účinnými pomocnými látkami pri liečbe hepatitídy B. Tieto polysacharidy majú pozitívny vplyv na funkciu pečene a obnovu pečeňových buniek, čím sa liečba hepatitídy B stáva účinnejšou. Zatiaľ však existuje len obmedzený počet štúdií a určite je potrebný ďalší výskum.

V tradičnej čínskej medicíne sa polyporus už po stáročia používa ako liek narôzne ochorenia pečene, ako je cirhóza, alebo dokonca pomáha predchádzať rakovine pečene. Na túto tému však zatiaľ neexistuje veľa štúdií a pred vyvodením jednoznačného záveru bude potrebný ďalší výskum.

Rast vlasov

Okrem priaznivých účinkov na naše orgány výskum zistil, žeže Polyporus umbellatus má priaznivé účinky na rast a zdravie našich vlasov. Počas týchto výskumov boli izolované celkovo 4 účinné látky, ktoré sa podieľajú na raste vlasov (konkrétne 3,4-dihydroxybenzaldehyd, acetosyringón a polyporusterón A a B.

Táto štúdia bola vykonaná na myšiach a hlodavcoch a s cieľom jasnena potvrdenie týchto účinkov u ľudí je potrebný ďalší výskum. Neskoršie štúdie však tieto zistenia potvrdili a účinky ochoreniae na problémy, ako je vypadávanie vlasov, sa zdajú byť viac než sľubné.

Použitie a dávkovanie lieku Polyporus

Podpora funkcie obličiek

Polypor sa používa ako doplnkový liek pri liečbe pyelonefritídy, nefritídy alebo urologických kameňov, ktoré sú zvyčajne spôsobené rôznymi typmi baktérií. Choros môže potlačiť ich rast a dokonca ich do určitej miery zničiť.

Okrem toho môže podporovať tvorbu steroidného hormónu aldosterónu, ktorý produkujú nadobličky a slúži na reguláciu rovnováhy sodíka a draslíka v krvi. Ich dlhodobý nedostatok alebo nadbytok môže spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy a dokonca viesť k trvalému poškodeniu alebo zlyhaniu obličiek.

Protinádorové účinky

Niektoré štúdie naznačujú, že orech choroš môže účinne zabrániť vzniku rakoviny. Napríklad štúdie vykonané na myšiach ukázali, že polyporus má cytotoxický účinok na leukemické leukemických buniek, čím nielen zabraňuje ich tvorbe, ale pomáha ich aj ničiť. Zároveň prostredníctvom polysacharidov pomáha výrazne zlepšiť kvalitu života pacientov podstupujúcich chemoterapiu.

Ergon, derivát ergosterolu izolovaný z alkoholového extraktu choroše,sa tiež ukázal ako účinný pri ničení rakovinových buniek. Výsledkom je spomalenie šírenia rakovinových buniek spôsobujúcich napríklad rakovinu krčka maternice alebo žalúdka.

Prírodné antibiotikum

V tradičnej čínskej medicíne sa choroš používa aj na liečbu rôznych bakteriálnych a vírusových ochorení. Štúdie naznačujú, že orech choroš môže ničiť baktérie a vírusy a brzdiť ich rast. Ďalšia štúdia ukazuje jeho prínos pri liečbe pohlavne prenosných baktérií Chlamydia trachomatis, ktoré spôsobujú chlamýdiózu.

Niektoré štúdie opisujú aj jeho protizápalové účinky vďaka jeho schopnosti brzdiť rast a šírenie baktérií. Okrem baktérií dokáže v tele viazať aj voľné radikály, čím pôsobí ako účinný antioxidant.

Vedľajšie účinky a nevýhody polypóru

Doteraz neboli pozorované žiadne závažné vedľajšie účinky, ktoré by bránili používaniu polypóru. Opatrní by však mali byť ľudia s prebiehajúcim ochorením obličiek, u ktorých môžu byť jeho diuretické vlastnosti skôr kontraproduktívne. Ak si nie ste istí, vždy sa poraďte so svojím lekárom.

Pri nadmerných dávkach chorošov sa môžu vyskytnúť bežné vedľajšie účinky ako prakticky pri všetkých hubách. Patrí medzi ne napríklad podráždenie žalúdka, nevoľnosť, hnačka alebo dokonca vracanie. V zriedkavých prípadoch sa môžu vyskytnúť alergické reakcie, ako sú dýchacie ťažkosti, vyrážka alebo opuch. Ak sa u vás po požití huby vyskytne niektorý z týchto príznakov, okamžite vyhľadajte lekára a hubu odstráňte.

Výskyt Polyporus na strome

Dávkovanie polypóru

Dávkovanie lieku Polypore je veľmi individuálne a závisí od typu vášho problému, vášho veku a hmotnosti. Vždy užite približne 1-3 gramy aspoň pol hodiny pred jedlom alebo aspoň hodinu po jedle. Vždy sa odporúča užívať choros 5 dní, potom sa na dva dni preruší. Choros užívajte maximálne 3 mesiace, potom si dajte prestávku v užívaní aspoň na týždeň. Odporúčame tiež zvýšiť príjem vitamínu C, ktorý výborne dopĺňa účinky choroša.

Ktorý polypor použiť?

Ako sme už spomenuli v predchádzajúcich riadkoch, existuje veľa chorošov, ale len málo z nich je jedlých. Najprínosnejší pre ľudské zdravie je polyporus umbellatus, z ktoréhoZ toho logicky vyplýva, že prakticky všetky výživové doplnky používajú tento variant.

Počas procesu výberu sa zamerajte predovšetkým na kvalitu a čistotu výrobku, jeho pôduKvalita výrobku, kvalita vody a obsah prípadných podporných látok, ktoré by ešte viac zvýšili jeho účinky. Potom môžete siahnuť po práškovej verzii, ktorá sa dá primiešať do nápojov, v tomto prípadeV tomto prípade odporúčame BrainMax Pure Polyporus prášok alebo kapsule, ak by vám vadila silná chuť prášku.

Čo si z článku vziať?

Polyporus je pomerne vzácna huba, ktorá rastie na báze kmeňov alebo koreňov listnatých stromov. V tradičnej čínskej medicíne sa už po stáročia používa ako silné antibiotikum, antioxidant a predovšetkým diuretikum. Huba má tiež vynikajúcu chuť a je bežnou prísadou v ázijskej kuchyni do šalátov, omáčok a mäsových jedál.

Choros sa môže pochváliť pomerne veľkým počtom štúdií, ktoré dokazujú jeho diuretické účinky, a všetkyVýskum však naznačuje aj jeho protirakovinové účinky alebo napríklad schopnosť podporovať rast vlasov. Nie všetky jeho účinky však boli skúmané na ľuďoch a na dosiahnutie definitívneho záveru je potrebný ďalší výskum. Jeho veľkou výhodou je, že nemá žiadne preukázané vedľajšie účinky a je úplne netoxický. Napriek tomu pri užívaní nikdy neprekračujte odporúčané dávkovanie stanovené výrobcom doplnku.

Ak sa pozrieme na preukázané účinky polypóru, zistíme napríklad:

  • schopnosť odstraňovať prebytočnú vodu z tela,
  • podpora prevencie rakoviny,
  • pozitívne účinky na pečeň a obličky,
  • podpora rastu a zdravia vlasov,
  • účinný doplnkový liek pri liečbe hepatitídy B.

Polyporus je účinný doplnok stravy pre všetkých, ktorí majú problémy s močovými cestami, obličkami alebo zadržiavaním vody. Pomáha aj pri liečbe bakteriálnych a vírusových ochorení a pomáha predchádzať čoraz častejším druhom rakoviny. Takže to určite stojí za vyskúšanie.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.