Suplementy

5 doplnkov, na ktoré zbytočne míňate peniaze

Určite poznáte ten pocit, keď nakupujete výživové doplnky a premýšľate, čo všetko by ste mohli doma použiť. Kliknete na stovky rôznych produktov a keď si prečítate ich popisy, máte pocit, že tento doplnok jednoducho musíte mať, pretože žiadny z nich neponúka také skvelé účinky podložené toľkými vedeckými štúdiami. A teraz späť do reality.

Rozpoznať nekvalitné doplnky od kvalitných môže byť niekedy veľmi ťažké. Ešte horšie je, ak s cvičením práve začínate. Aby sme vám ukázali, ktorým doplnkom by ste sa mali radšej vyhnúť, vytvorili sme pre vás nasledujúci zoznam.

1. Nekvalitné multivitamíny a multiminerály

Takmer vždy, keď príde reč na multivitamíny a multiminerály, v našich článkoch zdôrazňujeme, že ide o najdôležitejšie výživové doplnky vôbec. Ale to len za predpokladu, že si vyberiete naozaj kvalitný doplnok s dobre využitými zložkami. Aby sme lepšie ilustrovali využiteľnosť niektorých zložiek, uveďme si príklad na vysokokvalitných a nekvalitných formách horčíka. Medzi kvalitné patria napríklad:

  • Citrát - pravdepodobne najobľúbenejšia forma horčíka, lacná a ľahko vstrebateľná. Hoci je vo vyšších dávkach preháňadlom, je najlepšou voľbou na bežné užívanie. Vďaka účasti citrátu v Krebsovom cykle dodáva energiu.
  • Malát - Ďalšia vysoko využiteľná forma, ktorá dodáva energiu vďaka účasti kyseliny jablčnej (malátu) v mnohých enzýmoch, ktoré dodávajú energiu.
  • Glycinát - jedna z najlepších foriem, horčík je zastúpený v chelátovej väzbe medzi dvoma aminokyselinami označovanými ako glycín, na rozdiel od predchádzajúcich dvoch nie je energizujúci, ale uvoľňujúci.

Ak chcete za každú cenu ušetriť na horčíku a vyberiete si nekvalitný výrobok, pravdepodobne dostanete jednu z týchto dvoch foriem:

  • Síran horečnatý - pôvodne sa používal pre svoje preháňacie účinky, regenerácia okolo 5 %
  • Oxid horečnatý - najčastejšie sa nachádza v nekvalitných doplnkoch z lekárne (paradoxne), bohužiaľ sa vylučuje rýchlejšie, ako sa môže vstrebať. V tele tak zostanú približne 4 %

Keď sa rozhodnete investovať do multivitamínu, dbajte na kvalitu. Ak sa obávate, že nerozpoznáte kvalitné doplnky, pomôže vám náš sprievodca výberom porovnanie najlepších multivitamínov na trhukde sme objektívne zoradili a porovnali najlepšie doplnky medzi sebou.

Prom-IN Vita Solution multivitamín
Ak by som mal odporučiť kvalitný doplnok z vlastnej skúsenosti, vybral by som si Vita Solution, ktorý sa nachádza na vrchole nášho rebríčka.

2. "Revolučné" formy kreatínu

Kreatín monohydrát je nepochybne jedným z najúčinnejších doplnkov v silových športoch. Spolu s rastúcou popularitou sa však začali objavovať aj "revolučné" formy. Dnes si môžete vybrať z desiatok rôznych typov - od kre-alkalínu cez kreatín etylester až po kreatín citrát. Hoci všetky sľubujú, že sú "koncentrovanejšie, účinnejšie a lepšie", v skutočnosti sa drvivá väčšina z nich v tele veľmi rýchlo mení na kreatinín (neúčinný metabolit kreatínu), čím sa celý doplnok stáva menej účinným.

Z vlastnej skúsenosti môžem kreatín monohydrát len a len odporučiť, rovnako ako veľké množstvo vedeckých štúdií potvrdilo jeho účinnosť, takže nevidím dôvod, prečo sa snažiť nájsť lepší variant.

Na dosiahnutie požadovaného účinku postačuje dávka 3 g, pretože odborné znalosti ukázali, že pri tomto dávkovaní dosiahli športovci rovnaké výsledky ako pri oveľa vyššom dávkovaní. Vzhľadom na cenu za dávku je preto kreatín monohydrát nielen veľmi účinný, ale aj mimoriadne lacný doplnok, do ktorého sa oplatí investovať.

TIP: Výber 10 najlepších kreatínových monohydrátov na trhu!

3. Spaľovače tukov

Spaľovače tukov sú doplnky, ktoré sa tešia naozaj veľkej popularite, pretože mnohí ľudia im pri snahe schudnúť veľmi dôverujú. Pravdou však je, že žiadny právny spaľovač tukov vám vaše úsilie výrazne neuľahčí, a preto ho považujeme za zbytočnú investíciu. Nelegálne spaľovače tukov, ako sú efedrín, klenbuterol, T3 a ďalšie, sú niečo úplne iné, ale ich účinky je pre potreby priemerného cvičenca úplne zbytočné spomínať.

To, čovám spaľovače tukov môžu skutočne poskytnúť, je mentálna podpora, ktorá je pri diéte dôležitá. Z môjho pohľadu sú to však stále doplnky, ktoré ponúkajú minimálny účinok za vysokú cenu. Skvelým príkladom je populárny l-karnitín, ktorý výrobcovia označujú za najlepší spaľovač tukov na trhu. Faktom však je, že telo ho má dostatok a uložený tuk prúdi cez mitochondrie aj bez suplementácie týmto doplnkom. Hoci sa vedecké dôkazy značne líšia (zatiaľ čo niektoré štúdie zaznamenali rozdiel medzi skupinou užívajúcou l-karnitín a skupinou užívajúcou placebo až do 3 kg strateného tuku, iné absolútne žiadny účinok), podľa mojich osobných skúseností považujem karnitín za vyhodené peniaze.

Thermogel Extrifit
Thermogel je doplnok, ktorého zloženie je naozaj dobré. Ale páčilo sa mi to viac ako nakopávačka než ako horák.

4. Prírastky nízkej kvality

Čo by to bolo za článok o doplnkoch, na ktoré plytváte peniazmi, keby sa v ňom neobjavil gainer. Osobne som neveril, že výživové hodnoty týchto doplnkov sú až také zlé, kým som nezačal hľadať kvalitné gainery, ktoré by som mohol pridať do nášho porovnanie najlepších sacharidových doplnkov na trhu. Vtedy som sa dozvedel, že nájsť kvalitný gainer je naozaj ťažké. To však neznamená, že vôbec neexistujú. Napríklad taký One Stop Xtreme od spoločnosti Reflex, ktorý sa stal víťazom vyššie uvedeného rebríčka, obsahuje len 1,3 g jednoduchých cukrov na 100 g a celkovo je jeho zloženie naozaj dobré.

Je to však jeden z mála ziskov, do ktorých sa oplatí investovať. Ostatným sa radšej vyhnite z ruky. Obsahujú zbytočne veľké množstvo jednoduchých cukrov a sú úplne zbytočné na naberanie svalovej hmoty. Aj ľudia, ktorí majú veľké problémy s priberaním, by mali byť schopní pribrať na váhe z normálnej stravy, pokiaľ je jej dostatok.

Vhodnou alternatívou nekvalitných komerčných gainerov môže byť doma vyrobený gainer, ktorý je lacnejší, chutnejší a hlavne obsahuje len kvalitné zložky, ktoré si môžete prispôsobiť vlastným preferenciám. Ak vás zaujíma, ako ho rýchlo a jednoducho vyrobiť, určite si pozrite nasledujúce video z nášho kanála YouTube:

5. Testosterón boostery

Posledným doplnkom, ktorý stojí za to aspoň stručne spomenúť v dnešnom článku, sú testosterónové boostery. Sú to tiež doplnky, ktoré absolútne nefungujú a slúžia len na získanie peňazí od dôverčivých zákazníkov. Môžu mať svoje opodstatnenie u ľudí nad 40 rokov, keď je ich prirodzená hladina testosterónu skutočne veľmi nízka, ale na mladých ľuďoch vôbec nefungujú. Typickým príkladom posilňovačov testosterónu je kotvičník zemný (tribulus terrestris). Hoci môže priniesť celé spektrum významných účinkov (napríklad zdravú pečeň), rozhodne od neho nemôžete očakávať zvýšenie testosterónu.

To je všetko pre tento článok a dúfame, že už nikdy nebudete investovať do týchto piatich nefunkčných doplnkov. Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte sa opýtať v komentároch, radi vám na ne odpovieme.

TIP: Ktorých 5 doplnkov je dobrou investíciou?

Za ktoré doplnky vyhadzujete peniaze z okna? (Video):

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.