Amix Isoprime CFM: Najlepší proteín pre vašu stravu? (Recenzia)

Posledná úprava: 9. júla 2021

V poslednom čase sa venujeme najmä proteínom, ktoré sú určené skôr pre bežnú populáciu. Bielkoviny, ktoré nemusia byť za každú cenu kvalitné, ale chutia dobre a v očiach širokej verejnosti sú veľmi chválené. Preto som sa rozhodol otestovať proteín, ktorý podľa mňa patrí medzi absolútnu špičku na našom trhu. Proteín, ktorý je určený len pre najnáročnejších jedincov, ktorí neprijímajú kompromisy.

Preto som testoval Isoprime CFM od spoločnosti Amix. Ako si myslíte, že proteín obstál v našej recenzii? Oplatí sa priplatiť si za drahší proteín tohto typu? Ako chutí? O tom všetkom sa dočítate v našej recenzii.

Amix Isoprime CFM
Publikované: 13. decembra 2020
Upravené: 9. júla 2021
Autor recenzie: Michal Houfek
Kategória: Proteíny
Chuť
8.3/10
Rozpustnosť
9.6/10
Stráviteľnosť
9.8/10
Zložky
8.7/10
Cena
9.2/10
Celkové hodnotenie
9.1
z 10 bodov

Značke Amix som sa dlho vyhýbala, aj keď viem, že je to jedna z najuznávanejších značiek v Európe. Nedávno som sa však rozhodla dať tejto značke šancu a musím povedať, že ma nesklamala. Je pravda, že výrobca rád používa kontroverzné sladidlá alebo farbivá, ale po dôkladnejšej analýze som nadobudol dojem, že zložky Amixu nie sú vôbec zlé.

-

Zloženie bielkovín s menšími chybami

Hlavným a jediným zdrojom bielkovín je tu srvátkový izolát spracovaný metódou CFM. Pri metóde CFM si bielkoviny zachovávajú všetky svoje zdraviu prospešné látky a bielkovinové frakcie, ktoré sú pre ľudský organizmus prospešné. Tieto frakcie posilňujú imunitu, zlepšujú trávenie, zlepšujú schopnosť budovať svalovú hmotu a mnoho ďalšieho.

V zložení nájdeme pridaný multienzýmový komplex s názvom Digezyme. Ide o zmes celkovo piatich tráviacich enzýmov, ktoré ešte viac zjednodušujú trávenie výsledného produktu a zabezpečujú jeho maximálnu využiteľnosť. Konkrétne ide o amylázu, celulázu, proteázu, laktázu a lipázu.

Do bielkovín sa pridávajú nešpecifikované umelé príchute. Okrem toho sa pridávajú aj farbivá, ktoré môžu byť prírodného alebo umelého pôvodu v závislosti od zvolenej príchute. V žiadnom prípade však tieto látky nie sú pre telo nebezpečné.

Okrem toho proteín obsahuje emulgátor sójový lecitín, zahusťovadlá xantánovú gumu alebo guarovú gumu, čo sú prírodné stabilizátory, ktoré sa bežne používajú v súčasnom potravinárskom priemysle a sú pre telo úplne neškodné. Guarová guma je na druhej strane pre ľudský organizmus prospešná, je to prírodná vláknina, ktorá zlepšuje našu schopnosť tráviť alebo dokonca udržuje pocit sýtosti po jedle.

Isoprime CFM je sladený prevažne sukralózou. Ten je v menšom množstve doplnený acesulfámom, ktorý má svoj špecifický sladiaci účinok. Ide o pomerne kontroverzné sladidlo, ktoré sa často objavuje v diskusiách, pretože nemusí byť ideálne pre ľudský organizmus. Existuje však mnoho štúdií, ktoré potvrdili bezpečnosť acesulfamu, takže sa nemusíte obávať, v tomto množstve je úplne neškodný.

-

Perfektné nutričné hodnoty

Výživové hodnoty sú pre všetky vybrané príchute rovnaké. Množstvo bielkovín na 100 g výrobku je nadpriemerných 90 %, čo sa u konkurencie nevyskytuje. Pokiaľ ide o obsah tuku a sacharidov na 100 g výrobku, obe makroživiny dosahujú hodnotu 1,8 gramu. Výživové hodnoty bielkovín sú takmer dokonalé a sú viac ako vhodné pre diétu.

V porovnaní s konkurenčnými izolátmi je obsah bielkovín vysoko nadpriemerný. Obsah bielkovín u konkurencie sa zvyčajne pohybuje okolo 84 %, niekedy aj menej.

Skvelým krokom výrobcu je skutočnosť, že plne zverejňuje špecifické aminokyselinové spektrum bielkovín, čo len potvrdzuje kvalitu použitých zložiek.

Priemerné výživové hodnoty v 100 g:
Energetická hodnota 383 kcal /1627 kJ
Tuky 1,8 g
(z toho nasýtené tuky)
Sacharidy 1,8
(z toho cukry)
Bielkoviny (v sušine) 90 g
bielkoviny /suchá hmota/ pre čokoládové príchute 87 g
Soľ

-

Chute nás príjemne prekvapili

Keďže ide o proteín, ktorý obsahuje také vysoké množstvo bielkovín, mala som obavy, ako bude výrobok chutiť. Ale aby som bol úprimný, keď som ho ochutnal prvýkrát, tento strach zo mňa opadol. Všetky proteíny majú skvelú chuť a vždy som sa tešila, keď som mohla vyskúšať novú príchuť.

Vyskúšal som proteín v niekoľkých príchutiach:

  • Piña Colada (9/10 ) je veľmi nezvyčajná príchuť, na ktorú som sa najviac tešil. Hneď prvý dúšok má príjemnú sladkú chuť, ktorá naozaj pripomína piňa coladu, ako ju poznáte. Citlivejší jedinci by tu mohli cítiť mierny náznak chémie, ale mne osobne to vôbec nevadilo a chuť som si veľmi užíval.
  • Čokoláda (10/10 ) je najbežnejšia a najpoužívanejšia príchuť, ale bola veľmi dobrá. Keď sa pridá do kaše, vytvorí dokonalú chuť granoly. Dokonca aj keď sa pridala do čistej vody, mala výraznú sladkastú čokoládovú príchuť, ktorej sa nedalo nabažiť.
  • Čokoládovo-kokosová (9/10 ) ako celok chutí skvele, ale treba poznamenať, že chuť kokosu mi zväčša uniká. Je tu mierny náznak, ale ak si dávate proteín, pretože milujete výraznú kokosovú chuť, budete sklamaní.
  • Mocca-čokoláda-káva (9/10), tu som nevedela, čo mám od príchute očakávať, ale bola som ňou úplne nadšená. Jemný čokoládový nádych sprevádzaný horkým kávovým podtónom dodáva proteínu úplne iný rozmer. Pre milovníkov hlbokých L je to najlepšia voľba.
  • Arašidovo-čokoládovo-karamelová (9/10), osobne absolútne zbožňujem karamelové príchute a tu to nebolo inak. Toto je asi moja najobľúbenejšia príchuť zo všetkých. Opäť bol cítiť príjemný čokoládový podtón sprevádzaný náznakom arašidového karamelu. Avšak s IsoWhey Zero od spoločnosti BiotechUSA bola čokoládovo-karamelová príchuť ešte o niečo lepšia.
  • Jahoda (6/10 ) bola veľkým sklamaním. Chuť celkovo nebola vôbec zlá, ale jahoda tu vôbec nebola výrazná, bohužiaľ ma táto príchuť neoslovila.
  • Pistácie (8/10 ) nie sú tak výrazné, ako by som si osobne želal, ale na druhej strane je chuť veľmi dobrá. Nádych pistácií je tam určite cítiť a nedá sa prehliadnuť, celková chuť je sladká a veľmi príjemná.
  • Cookies and Cream (9/10 ) je ďalšia príchuť, ktorú radím medzi najúspešnejšie. Nie som fanúšikom cookies a krémových príchutí, ale tu musím uznať, že mi veľmi chutila. Zvyčajne je táto príchuť veľmi presladená a chemická, ale tu sú všetky zložky dokonale vyvážené.
  • Biela čokoláda (7/10 ) je príchuť, ktorej nie som veľkým fanúšikom, ale aby som bol objektívny, príchuť naozaj pripomína skutočnú bielu čokoládu, ktorú si môžete kúpiť v obchode. Chuť je dokonale vyvážená a v mlieku je úplne vynikajúca.
  • Banán (7/10 ) ma mierne sklamal, pretože milujem farebnú banánovú príchuť, ktorá tu bohužiaľ chýbala. Som si istý, že niektorí ľudia budú mať radi túto chuť, to nie je vôbec zlé, ale čakal som trochu viac
  • Vanilka (6/10 ) nebola bohužiaľ vôbec výrazná a mala málo. Chcela by som, aby vanilková príchuť bola pestrejšia a chuť bola viac vanilková, takže túto príchuť príliš neodporúčam.
  • Berry(8/10 ) je ďalšou z menej tradičných chutí, ktorá dokáže rozjasniť deň. Táto chuť bola celkovo celkom dobrá a po prvom dúšku je cítiť silnú chuť lesných plodov. Odporúčam rozmiešať proteín vo vode a nechať ho chvíľu vychladnúť, chuť bobúľ krásne vynikne.
Náš tip
Zmiešajte proteín s jogurtom (odporúčam aj Flavdrops) a zamrazte ho. Výsledkom bude lahodná, krémová a nízkokalorická zmrzlina, ktorú si úplne zamilujete.

-

Ľahká stráviteľnosť a rozpustnosť bielkovín

Postupoval som podľa pokynov výrobcu a rozmiešal som 28 gramov proteínu (1 odmerka) v 200-350 ml vody. Výsledný nápoj nebol krémový, naopak, mal vodovú konzistenciu, nepenil a mal príjemnú sladkú vôňu. Pri miešaní proteínu do kaše bola konzistencia na môj vkus príliš vodnatá, takže pozor, dajte do kaše menej vody.

Proteín bol vyskúšaný v jogurte a tvarohu, všetko bolo úplne hladké, konzistencia nebola nijako narušená. Bielkoviny nepenili, netvorili hrudky a boli úplne instantné. Keďže ide o veľmi čistý srvátkový proteínový izolát, ktorý obsahuje minimum tukov a sacharidov, stráviteľnosť výrobku je bezkonkurenčná.

Náš tip
Pri varení kaše si vyberte menej vody. Pridaním izolátu sa vytvorí vodnatejšia konzistencia, čo vás môže prekvapiť.

-

Najlepší čas na užívanie bielkovín?

Isoprime CFM obsahuje veľmi ľahko a rýchlo vstrebateľné bielkoviny, preto je najvhodnejší na použitie po tréningu.

Môžete ho použiť aj kedykoľvek počas dňa, napríklad do kaší, jogurtov alebo iných sladkých receptov, ale buďte opatrní, proteín vytvára veľmi vodnatú konzistenciu. Mohlo by to poškodiť krémovosť kaše.

Keďže ide o veľmi kvalitný srvátkový izolát, neodporúča sa ho nijako tepelne spracovávať, pretože by sa tým zničili všetky zdraviu prospešné látky obsiahnuté v proteíne, ako aj pridané tráviace enzýmy a ďalšie mikroživiny.

-

Špičková kvalita za skvelú cenu

Výrobca na svojich oficiálnych stránkach ponúka proteín v najväčšom balení 2000 gramov za celkovú cenu 1500 Kč, pričom jedna odmerka vás vyjde na 21 Kč, čo je porovnateľná cena s "bežnými" srvátkovými proteínmi na trhu.

Takýto izolát BiotechUSA Iso Whey Zero vás vyjde ešte lacnejšie (16 Kč za porciu), ale musíte sa zmieriť s menším množstvom bielkovín na 100 gramov. Amix IsoPrime CFM tak zaraďujeme medzi najlepšie proteíny pre vašu stravu s príjemnou cenovkou.

Cenová tabuľka pre Amix Isoprime CFM
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz
Cena:  € 63,15
Cena:  € 66,68
Cena:  € 69,95

-

Konečné hodnotenie

Oplatí sa teda investovať do Isoprime CFM? Určite áno. Ako som už povedal na začiatku recenzie, tento proteín patrí medzi absolútnu špičku. Veľmi ma prekvapila svojimi výživovými hodnotami, zložením a chuťou a ani ja sama som nečakala, ako veľmi si ju zamilujem.

Celkový pocit z bielkovín? Som úplne nadšený. Samozrejme, v zložkách je niekoľko nedostatkov, ale keď hodnotím výrobok ako celok, vychádza úplne skvele. Ak hľadáte srvátkový izolát, ktorý je z hľadiska pomeru ceny a kvality takmer dokonalý, Isoprime CFM od spoločnosti Amix je pre vás ten pravý.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.