Suplementy

Proteín nie je steroid! Vysvetlené pre všetkých začiatočníkov

Je proteín nebezpečný? Hoci sa to skúseným športovcom môže zdať ako úplne zbytočná otázka, pre začiatočníkovšportovcov, ktorí nemajú žiadne skúsenosti s výživovými doplnkami, je táto téma veľmi aktuálna. Najmä od starších ľudí (rodičov, starých rodičov, priateľov) môžu počuť, že proteín je škodlivý, nebezpečný a podobne. Je preto pochopiteľné, že niektorí začiatočníci (najmä mladší) môžu mať z užívania bielkovín obavy. V tomto článku preto zodpovieme všetky otázky, ktoré môžu začínajúcich športovcov v súvislosti s bielkovinami trápiť.

Čo je to proteín?

Začnime od úplných základov. Neviete, z čoho sa bielkoviny skladajú, a obávate sa, že sa v nich nachádzajú nebezpečné látky? Určite sa nemusíte obávať. Proteínové výrobky sa v drvivej väčšine prípadov vyrábajú zo srvátky, ktorá sa vyrába ako vedľajší produkt mlieka pri výrobe syra a iných mliečnych výrobkov. Táto srvátka sa šetrne spracúva, aby obsahovala čo najmenej tuku a sacharidov, ale zachovala si čo najviac bielkovín. Srvátkový základ zvyčajne tvorí približne 75 % bielkovinového zloženia. Zvyšok tvoria najmä sladidlá (pretože neochutená srvátka nemá veľmi dobrú chuť), arómy na lepšiu arómu a veľmi čistýa často sa pridávajú aj tráviace enzýmy alebo probiotické kultúry, aby bol proteín čo najlepšie stráviteľný. Srvátkový proteín teda neobsahuje nič, čo by ste nenašli vo väčšine potravín, ktoré bežne kupujete v supermarkete. Podrobnejšie informácie o procesoch výroby bielkovín, ich rozklade a spôsobe použitia nájdete v našom článku Srvátkový proteín pod drobnohľadom.

Čo je to proteín a je škodlivý?
Niektoré výrobky dnes vsádzajú na prírodnejšie zložky a vyhýbajú sa aj kontroverzným sladidlám.

Je proteín škodlivý?

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá: nie. Srvátkový proteín naozaj nie je nebezpečný ani škodlivý. Ak by bol proteín vyrobený z mlieka škodlivý, potom by muselo byť škodlivé samotné mlieko. Na druhej strane však srvátková bielkovina obsahuje menej tuku, sacharidov a laktózy, takže je v skutočnostiv skutočnosti stráviteľnejšia a pre športovcov prospešnejšia ako bežné mlieko. Farbivá a sladidlá, ktoré proteín obsahuje, sú rovnako prítomné vo všetkých potravinách, ktoré máte doma v chladničke a ktoré jete každý deň. Je pravda, že niektoré proteíny obsahujú farbivá alebo sladidlá, ktoré nie sú úplne vhodné. Ide však o výnimočné prípady a tieto látky opäť nájdete aj v iných potravinách. Okrem toho treba zdôrazniť, že všetky látky, ktoré sa nachádzajú v proteínoch, musia byť povolené v Európskej únii. Preto sa nemusíte obávať, že by proteíny obsahovali nejaké zakázané a škodlivé prídavné látky.

Neprehliadnite
Aby sme vám pomohli pri výbere doplnkov stravy, podrobne hodnotíme zloženie každého výrobku a upozorňujeme na možnú prítomnosť sporných látok. Takto vždy viete, že kupujete doplnok, ktorému môžete dôverovať. Naše porovnanie najlepších srvátkových proteínov vám pomôže pri výbere proteínu.

Proteín a problémy s pečeňou

Na internete môžete občas naraziť na články, v ktorých sa píše, že proteíny sú nebezpečné, pretože ohrozujú zdravie pečene. Skutočnosť je však taká, že srvátkové bielkoviny sú najpreskúmanejším výživovým doplnkom zo všetkých. Ak nejaké vedecké štúdie preukázali, že by bielkoviny mohli mať nejaké negatívne na zdravie pečene, vždy to bolo v prípadoch dlhodobého nadmerného užívania. V tejto súvislosti však treba povedať, ženadmerná konzumácia čohokoľvek jea srvátkové bielkoviny sa v tomto ohľade nijako nelíšia od bežných potravín. Viac informácií o nadmernej konzumácii bielkovín a rizikách s ňou spojených nájdete v našom článku o predávkovaní bielkovinami.

Proteín Scitec Whey Professional
Bielkoviny sú pri dodržiavaní odporúčaného dávkovania úplne bezpečné.

Čo je to anabolický proteín?

Rozšírený mýtus, ktorý často koluje medzi ľuďmi, ktorí nie sú oboznámení so športovými doplnkamiÚdajná súvislosť medzi srvátkovým proteínom a anabolickými steroidmi je častým omylom. Možno sa dokonca stretnete so slovným spojením "anabolický proteín". Nič také však neexistuje. Zatiaľ čo anabolické steroidy môžu byť skutočne nebezpečné a ich používanie sa rozhodne neodporúča, srvátkový proteín je niečo úplne iné. Tieto dva pojmy nemajú nič spoločné a ide o dve úplne odlišné veci.

Nie je pravda ani to, že možno proteín, ktorý si kúpite, môže obsahovať nejaké steroidy. Ako už bolo povedané, proteíny obsahujú len povolené látky, ktoré môžete nájsť aj v bežných potravinách. Okrem toho, že by to nemalo zmysel a bolo by to zakázané, pre výrobcov proteínov by niečo také ani nebolo výhodné. Prečo by do svojich výrobkov tajne pridávali také drahé látky, ktoré by im v konečnom dôsledku spôsobili stratu peňazí z predaja proteínov?

 

Neprehliadnite
Aké ďalšie doplnky majú zmysel? Poradíme vám, ako by mala vyzerať suplementácia pred a po cvičení!

Je proteín vhodný pre deti?

Začínate cvičiť a zaujíma vás, od koľkých rokov môžete užívať proteín? Alebo premýšľate, či kúpiť proteín pre svoje dieťa? Keďže proteín obsahuje úplne neškodné látky, ktoré sa nachádzajú aj v bežných potravinách, nie je dôvod obávať sa, že by deťom škodil. Treba však dbať na to, aby mal proteín dobré a kvalitné zloženie. Na druhej strane si myslím, že v drvivej väčšine prípadov nie je potrebné, aby deti proteín užívali. Pokiaľ nerobia nejaké extrémne športy, spravidla by nemali mať problém prijímať dostatok bielkovín z bežnej stravy. Ak však intenzívne športujú a nedokážu prijať dostatok bielkovín z bežnej stravy, nie je dôvod, prečo by nemohli prijímať bielkoviny.

PVL Mutant Pro
Proteín je vhodný aj pre deti. Viac ako kedykoľvek predtým by sa však malo dbať na zloženie.

Zhrnutie na záver

Proteín nie je steroid. Srvátkový proteín je úplne bezpečný, neobsahuje žiadne látky, ktoré by ste nenašli v bežných potravinách, ktoré si pravidelne kupujete v obchode, a pri dodržiavaní odporúčaného dávkovania nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Preto sa nemusíte obávať, že by vám užívanie srvátkového proteínu nejako uškodilo. Naopak, môže vám pomôcť dosiahnuť požadované športové výsledky. Na druhej strane nie je dobré považovať proteín za nejaký zázračný elixír, vďaka ktorému vám automaticky narastú svaly.

Ak si neviete rady s bielkovinami, pomôže vám náš článok Správne dávkovanie bielkovín: Kedy a koľko ho užívať? Naše porovnanie najlepších proteínov vám pomôže vybrať si ideálny proteín pre vás a ak sa chcete dozvedieť o najlepšom proteíne na trhu, prečítajte si našu recenziu Prom-IN CFM Pure Performance.

Ak máte akékoľvek otázky k tejto téme, neváhajte nás kontaktovať v komentároch nižšie.

 

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.