Suplementy

Môžem sa predávkovať proteinom? Na čo si dať pozor?

Srvátkový proteín netreba predstavovať. Je to najpopulárnejší športový doplnok vôbec, s ktorým sa dnes stretne každý nováčik, len čo prvýkrát prekročí prah posilňovne. Na trhu je neuveriteľné množstvo výrobcov, ktorí ponúkajú čoraz exotickejšie príchute a súťažia o to, kto ponúkne zákazníkom najinovatívnejšie zloženie. Pred srvátkovým proteínom sa jednoducho nemožno skryť. Odborná aj laická verejnosť sa zároveň zhoduje v tom, že bielkoviny majú dôležitú úlohu v silových športoch a že sú veľmi prospešné pre rozvoj svalovej hmoty a sily. V dôsledku toho v miestnej posilňovni sotva nájdete niekoho, kto nepoužíva proteín.

Obrovská popularita srvátkového proteínu však vedie niektorých športovcov k tomu, že ho tak trochu preceňujú a očakávajú od neho zázračné výsledky. To často vedie k mylnej predstave, že množstvo prijatých bielkovín je priamo úmerné nárastu svalovej hmoty alebo sily. Ale ani s bielkovinami by sa to nemalo preháňať. Jeho nadmerné používanie môže dokonca viesť k zdravotným komplikáciám. Preto si v dnešnom článku odpovieme na otázku, či je možné predávkovať sa srvátkovým proteínom.

Čo je srvátkový proteín?

Ak si nie ste celkom istí, čo je srvátkový proteín, nebojte sa. Tejto téme sme sa venovali už nespočetne veľakrát a v našom článku Srvátkový proteín pod drobnohľadom sme pre vás v prehľadnej forme zhrnuli všetky dôležité informácie. Pre účely tohto článku len stručne zhrniem, že srvátkové bielkoviny sú vynikajúcim zdrojom bielkovín s veľkým spektrom aminokyselín. Medzi jeho hlavné výhody patrí okrem vysokého obsahu bielkovín aj vynikajúca biologická dostupnosť a obsah bielkovinových mikrofrakcií. Keďže bielkoviny zohrávajú mimoriadne dôležitú úlohu v silových športoch, je logické, že srvátkové bielkoviny sú pre mnohých ľudí preferovaným zdrojom tejto makroživiny.

srvátkový protein a odměrka

Koľko bielkovín môžem prijať za deň?

Samotná otázka ideálneho denného príjmu bielkovín by vystačila na samostatný článok. Namiesto zdĺhavého zhrnutia vás odkážem na náš článok Koľko bielkovín by som mal denne skonzumovať?, ktorý okrem prehľadného zhrnutia obsahuje aj odkazy na rôzne vedecké štúdie, ktoré sa touto témou zaoberali. Ideálny príjem bielkovín sa bohužiaľ nedá presne určiť. Telo každého človeka má jednoducho iné požiadavky a množstvo bielkovín, ktoré potrebujeme prijať počas dňa, sa líši v závislosti od telesnej stavby, stravy, tréningového plánu, genetických predispozícií, veku, tréningového plánu atď. Vo všeobecnosti sa odporúča prijímať približne 1,6 až 1,8 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti. Opäť však zďaleka nejde o presnú hodnotu, ktorá by stopercentne vyhovovala každému.

Čo sa stane, ak to s príjmom bielkovín preženiem a namiesto 1,8 gramu na kilogram ich do svojho jedálnička zaradím dvakrát viac? Pre silových športovcov to v niektorých prípadoch nemusí byť žiadna katastrofa, mnohí dokonca nemusia cítiť žiadny rozdiel. Niektoré štúdie však naznačujú, že dlhodobý príjem viac ako 2 g bielkovín na kg telesnej hmotnosti môže spôsobiť zdravotné problémy. Vo väčšine prípadov ide o tráviace problémy (typicky plynatosť, nevoľnosť a hnačka), ale vysoká koncentrácia dusíka v tele, ktorá súvisí s nadmerným príjmom bielkovín, môže viesť k tvorbe kameňov v močovom mechúre.

NEPREHLIADNITE
Radi pridávate bielkoviny do svojich obľúbených receptov? V našom článku Znehodnocujú sa bielkoviny pri varení a pečení? zistiť, či naň tepelné spracovanie môže mať nejaký negatívny vplyv. 

Viac bielkovín neznamená automaticky väčšie svaly

Výživa je komplexná záležitosť a ako taká by mala byť vnímaná. Samotné zvýšenie príjmu bielkovín nenahradí nedostatky, ktorými trpí vaša strava. Hoci je vysoký príjem bielkovín dôležitý pre rast svalov, nie je jediným faktorom, ktorý ho ovplyvňuje. Mnohí nováčikovia si neuvedomujú, že rast svalov je anabolický proces, ktorý si vyžaduje pomerne veľa energie. Telo ho získava zo sacharidov a tukov. To je len jeden z mnohých dôvodov, prečo samotný nadmerný príjem bielkovín v skutočnosti nestačí na dosiahnutie väčšieho svalového rastu. Preto nemá zmysel snažiť sa dávkovať viacero dávok srvátkového proteínu, pretože vaše telo ho aj tak nebude schopné efektívne využiť.

Všetky proteíny nie sú rovnaké

Pokiaľ ide o dávkovanie bielkovín a množstvo prijatých bielkovín, samozrejme, stojí za to bližšie sa pozrieť na to, čo je dobrá voľba bielkovín. Okrem srvátkového proteínu existuje množstvo ďalších možností a samotný srvátkový proteín sa tiež delí na niekoľko druhov. Množstvo bielkovín v jednotlivých proteínových doplnkoch sa môže líšiť. Okrem toho sú rôzne zdroje bielkovín pre telo rôzne využiteľné a majú rôznu biologickú dostupnosť. Rozdeleniu proteínov sme sa už venovali v našom článku Ako si vybrať proteín, kde nájdete všetky informácie, ktoré potrebujete pri výbere proteínu zvážiť.

NEPREHLIADNITE
Premýšľate, s čím zmiešať proteín, aby ste dosiahli maximálny účinok? Máme pre vás riešenie! 

Aké bielkoviny odporúčame?

Všeobecne platí, že najlepšou formou bielkovín je srvátkový proteín. Sú ľahko stráviteľné, majú vysoký obsah bielkovín a hlavne veľmi vyváženú chuť, takže vás neomrzia ani po niekoľkých dňoch hend. Najčastejšie používanou formou je srvátkový koncentrát, ktorý ponúka najlepší pomer ceny a kvality. Ak si nie ste istí, ako si vybrať, pomôže vám náš rebríček najlepších srvátkových proteínov, v ktorom podrobne rozoberieme pozitíva a negatíva jednotlivých produktov. Náročnejší športovci však môžu uprednostniť srvátkový izolát alebo hydrolyzát, ktoré majú vyšší obsah bielkovín a sú rýchlejšie stráviteľné. Pre tieto prípady odporúčam naše porovnanie najlepších srvátkových izolátov a náš rebríček najlepších hydrolyzovaných proteínov.

Nech už si vyberiete akúkoľvek formu srvátkového proteínu, vždy sa uistite, že bol vyrobený metódou CFM (Cross Flow Microfiltration). Vďaka systému mikrofiltrácie cez skrížené keramické filtre neprichádza proteín do kontaktu s chemikáliami, takže je šetrnejší a lepšie vstrebateľný ako proteíny pripravené inými metódami. V súčasnosti je to jednoznačne najlepšia metóda výroby srvátkových bielkovín.

Long protein Extrifit

Záver: všetko s mierou

Čo teda môžeme z článku vyvodiť? Hoci je proteín veľmi dôležitým doplnkom, ktorý má v jedálničku silových športovcov svoje nepopierateľné miesto, jeho nadmerná konzumácia je nielen zbytočná, ale môže dokonca spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy. Najčastejším prejavom "predávkovania" bielkovinami sú tráviace problémy. Ak sa však budete riadiť zdravým rozumom, nemusíte sa obávať žiadnych vážnych problémov. Ak sa po bielkovinách necítite dobre, nabudúce dávku znížte.

Treba tiež poznamenať, že kameň úrazu spočíva v dlhodobej nadmernej konzumácii bielkovín. Keď sa predávkujete bielkovinami, nemusíte si s tým robiť starosti. Jednu noc vám môže byť zle, ale zdravé telo to ľahko zvládne. Ak však dlhodobo konzumujete nadmerné množstvo srvátkových bielkovín, následné problémy sa zrejme zhoršia. Opäť však musí ísť o skutočne veľké dávky, na ktoré vás vaše telo upozorní nepríjemnou reakciou. Ak napriek zjavnej reakcii vášho tela nepokračujete v užívaní nadmerného množstva, v zásade sa nemáte čoho obávať.

To je pre dnešok všetko, ale ak máte k tejto téme nejaké otázky, radi vám na ne odpovieme v komentároch nižšie.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.