Suplementy

10 najlepších doplnkov na zväčšenie objemu: Čo sa oplatí užívať?

Koniec leta sa nezadržateľne blíži a mnohí ľudia postupne začnú prechádzať na objem, t. j. do fázyfázy, v ktorej sa snažíme nabrať kvalitnú svalovú hmotu, ktorá opäť ešte viac zlepší našu postavu. Prechod do objemu však nie je taký jednoduchý, ako sa na prvý pohľad zdá, a musíme sa naň dôkladne pripraviť. Nemôžeme okamžite zvýšiť príjem potravy na dvojnásobok alebo trojnásobok nášho súčasného príjmu. Všetko si vyžaduje čas a najlepšie je celú objemovú fázu starostlivo naplánovať a rozložiť.
Mohol by som pokračovať v rozprávaní o strave alebo tréningu, ale dnešný článok sa zameria na na doplnky stravy, ktoré sú podľa môjho názoru nevyhnutné pre úspešný objem. Musím povedať, že keď som si pre inšpiráciu prezeral odporúčané doplnky pre objemovú prípravu na zahraničných stránkach, bol som úplne zhrozený, keď som videl, že väčšinadoplnkov, ktoré odporúčajú, nemá žiadny alebo má minimálny vplyv na budovanie svalovej hmoty a ďalšie veci sú odporúčané len z marketingových dôvodov.
Keďže sa kulturistike venujem už takmer 10 rokov a prešiel som viacerými objemovými tréningovými programami, môžemu vám tu objektívne povedať, aké sú podľa mňa najlepšie objemové doplnky, ktoré majú skutočne zmysel. Upozorňujem však, že každý je individuálny a každý má svoj vlastný názor. Toto je to, čo funguje u mňa a bez čoho si už tréning neviem predstaviť.
Dosť bolo úvodných slov, poďme k samotnému článku.

Proteín

Začnime tým najpredvídateľnejším doplnkom, ktorý napadne asi každého. Je to proteín, ktorý môže byť buď srvátkový, alebo akýkoľvek iný. Pri bielkovinách je najdôležitejšie, aby boli pre vás čo najlepšie stráviteľné a nemali ste po nich žiadne tráviace problémy.Uvádzam ho tu z jedného jednoduchého dôvodu. Nie je to preto, že by som si myslel, že proteín je takzvaná nutnosť na budovanie svalov, to v žiadnom prípade. Solídna kvalitná strava bude vždy mnohonásobne lepšia ako akýkoľvek proteín, avšak objemová fáza je povestná týmiže konzumujeme extrémne množstvo jedla aj bielkovín a väčšina ľudí má s takýmto množstvom jedla problém. V tomto prípade je žiaduce použiť proteín, ktorý nijako nezaťažuje trávenie a náš organizmus z neho bude profitovaťa my budeme môcť skonzumovať ďalšie pevné jedlo za ďalšie dve hodiny.

Náš tip
Pri výbere proteínu dbajte na kvalitu zložiek a nekupujte podozrivo lacné proteíny, ktoré v lepšom prípade skončia v záchode. Vždy odporúčam priplatiť si za kvalitný proteín, pretože z dlhodobého hľadiska sa vám to zo zdravotného hľadiska určite oplatí. Bohužiaľ, v dnešnej dobe to už nie je lacný tovar, ale ak má človek nejaký cieľ a chce pre svoje telo to najlepšie, vždy si nájde spôsob. Pri výbere vám pomôže naše porovnanie najlepších srvátkových proteínov.

Kreatín

Zostaňme ešte pri jednom doplnku, ktorý je propagovaný snáď na každej webovej stránke, na ktorú som sa pozrel. Tentoraz je jeho popularita našťastie opodstatnená. Kreatín je jedným z najštudovanejších doplnkov stravy a jeho funkčnosť bola nespočetnekrát dokázaná. Nech už ste čítali čokoľvek, pravdou je, že nie je potrebná žiadna nasycovacia fáza. Užívanie 5-10 g kreatínu každý deň (kedykoľvek počas dňa) bohato postačuje. Bolo preukázané, že pravidelné užívanie kreatínu zvyšuje silu. Svaly môžu vyzerať aj väčšie, ale to je spôsobené tým, že sa do svalov nasaje o niečo viac vody a sú oveľa lepšie prekrvené (takže sa do nich dostane viac živín). V neposlednom rade by mal kreatín oddialiť svalovú únavu a vyčerpanie, čo znamená, že v posilňovni môžete urobiť niekoľko opakovaní navyše. Pri výbere vám opäť pomôže náš rebríček najlepších kreatínov.

Kreatín ako doplnok objemu
Kreatín ako doplnok stravy sa rozhodne oplatí. Pozrite si našu samostatnú recenziu kreatínu HCl kliknutím na obrázok.

ZMA

Tento zvláštny názov je vlastne prezývkou pre dva známe minerály zinok a horčík. Táto kombinácia je pre ľudský organizmus mimoriadne dôležitá zo stoviek dôvodov, avšak spomeniem ju tuný z jedného konkrétneho dôvodu, a tým je schopnosť optimalizovať hladinu hormónov v tele, konkrétne optimalizovať hladinu testosterónu. Pri užívaní ZMA zažijete oveľa lepšiu regeneráciu svalov, prehĺbi sa vám spánok a stresové situácie pre vás nebudú také náročné. Je dokonca možné, že nebudete pociťovať takú veľkú únavu. Všetko závisí od toho, či máte nedostatok týchto minerálov, ale podľa môjho názoru je suplementácia zinku a horčíka nevyhnutná pre každého.

Bór

Bór je menej známy minerál, ale ja osobne naň nedám dopustiť. Podľa môjho názoru by ho mal každý užívať celoročne, pretože bór má jednu jedinečnú vlastnosť. Tou je, že dokáže preukázateľne zvýšiť voľný testosterón v tele (to nedokáže žiadny iný legálny doplnok stravy). Všetky ostatné tzv. testosterónové boostery sú väčšinou vyhodené peniaze alebo majú krátkodobý zanedbateľný účinok, zatiaľ čo bór o polovicuvždy funguje rovnako a môže skutočne zlepšiť kvalitu vášho života a nárast svalovej hmoty. Rozhodne to vyskúšajte!

Vitamín D3

Veľmi známy vitamín, ktorý by nemal chýbať v žiadnom objemovom tréningu ani v žiadnej diéte. Opäť sa dá povedať, že má v tele nespočetné množstvo funkcií, ale pre tentonajzaujímavejšiu funkciu je jeho vplyv na imunitu a jeho vplyv na optimalizáciu hormónov a zvýšenie testosterónu. Vďaka vitamínu D3 budete menej chorí (viac tréningov) a budete sa cítiť lepšie, budete mať viacviac energie, lepšie sa zotavíte, budete lepšie spať a vaša celková životná úroveň bude mnohonásobne vyššia. Viac sa dočítate v našom porovnaní najlepších doplnkov stravy s vitamínom D.

Probiotiká

Najdôležitejšou súčasťou úspešného objemového tréningu je konzumácia veľkého množstva potravy a využitie čo najväčšieho množstva z nej na rast svalov. Pomôže vám pri tom napríklad pridávanie kvalitných probiotík, ktoré by sa mali kombinovať s prebiotikami a vytvárať tak tzv. synbiotiká. Nájsť na českom trhu kvalitné funkčné probiotiká môže byť veľký problém, ale po dlhom čase skúšaniasom našla svojho favorita, ktorého používam každý deň a nemôžem si ho vynachváliť. Konkrétne ide o probiotiká od značky Brainmax. Ak probiotiká fungujú tak, ako majú (optimalizujú trávenie a pravidelnú stolicu), určite to na svojom tele pocítite. Nebudete sa cítiť po jedle nafúknutý, budete mať väčší hlad a budete môcť zjesť oveľa viac jedla. Zároveň bude vaša stolica oveľa pravidelnejšia a váš žalúdok sa vám poďakuje. Naše porovnanie najlepších probiotík vám pomôže vybrať si ten správny doplnok.

Tráviace enzýmy

Ďalším krokom k optimalizácii trávenia je pridanie kvalitných tráviacich enzýmov. Enzýmy nášmu telu uľavia a uľahčia trávenie nadmerného množstva potravy. Nemusíte sa obávať, že by tieto enzýmy spôsobili, že si naše telo prestane vytvárať vlastné, tak to nefunguje. Naše telo si bude vždy a neustále vytvárať vlastné enzýmy, ale keďže konzumujeme nadmerné množstvo potravy v objeme, je určite dobré telu týmto spôsobom pomôcť.
Odporúčam užívať tráviace enzýmy, napríklad tie od spoločnosti Extrifit, ktoré obsahujú komplex celkovo siedmich tráviacich enzýmovenzýmov v pomerne vysokej dávke, ktoré pomáhajú tráviť bielkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu a ďalšie zložky. Je tiež potrebné poznamenať, že užívanie tráviacich enzýmov môže pomôcť nielen pri trávení, ale napríklad aj pri hojení rán alebo bolestiach kĺbov. Tráviace enzýmy sa užívajú bezprostredne pred jedlom alebo aj počas jedla a vediaviac informácií o nich si môžete prečítať v našom rebríčku najlepších tráviacich enzýmov.

Zelený produkt + vláknina

Takzvaný doplnok Greens je z môjho pohľadu najviac podceňovaný doplnok, ktorý má nespočetné množstvo pozitívnych účinkov na organizmus. Tento doplnok opäť spadá do kategórie zlepšenia trávenia a očisty organizmu, čo je pre úspešné objemové cvičenie kľúčové (veľa ľudí si to neuvedomuje).Ja sám som tento typ doplnku začal používať len nedávno, ale v súčasnosti ho nikdy nevynechám a nie je jediný deň, kedy by som ho vynechal. Zeleniny mi doslova zmenili život, pretože ich účinok na trávenie je neopísateľný. Už žiadne nadúvanie po jedle, žiadne plyny, žiadne plynatosť....maximálne využitie potravy z jedál, pravidelná stolica a môj žalúdok mi len ďakuje. Pravidelne si ich pridávam do ranného rehydratačného nápoja spolu s pridanou vlákninou a niekoľkými ďalšímiktoré spolu tvoria nálož mikroživín a zložiek, ktoré vyživujú črevnú flóru. Túto kombináciu jednoducho musíte vyskúšať. Najlepší zelený produkt u nás je pravdepodobne Supergreens Pro od českého Virusu, s ktorým by som vám odporúčal začať.

Berberín

Je to doplnok, ktorý nebude poznať každý, ale v mojom každodennom arzenáli rozhodne nesmie chýbať. Postupne si získava veľkú popularitu a už teraz vidím, že aj u nás je tento produkt ľahko dostupný. Jeho hlavný účinok spočíva v kontrole hladiny cukru v krvi a zlepšení inzulínovej reakcie po jedle s vysokým obsahom sacharidov. Laicky povedané, berberín dostáva viac živín do svalov a menej živín do tukov. Naše telo tak oveľa efektívnejšie využije sacharidy, čo je pri objemovom tréningu veľmi žiaduce. Ide o úplne prírodný doplnok, ktorý v Českej republike ponúka značka Prom-in vo svojom produkte Glukóza Control.
Osobne dávkujem berberín pri každom sacharidovom jedle a odporúčam dodržiavať dávkovanie aspoň 1500 mg denne. Prípravok je vhodné užívať s každým sacharidovým jedlom, každý deň a počas celého roka. Tým sa zabezpečí čo najlepší účinok berberínu na rast svalovej hmoty alebo dokonca na úbytok tuku (v závislosti od fázy prípravy).

Chróm

Je posledným kľúčovým doplnkom, ktorý by podľa mňa nemal chýbať v žiadnom objemovom tréningu. Ide o chróm, ktorý musí byť v chelátovej forme (pikolinát, polynikotinát). Opäť platí, že jeho hlavným účinkom, ktorý chceme, je zlepšenie citlivosti na inzulín a kontrola hladiny cukru v krvi. To znamená, že podobne ako berberín nám pomôže s viac a účinnejšiem príjmom sacharidov, ktoré potom využijeme na tvrdý tréning a na rast svalov. Dávkovanie chrómu je úplne individuálne. Tiež by som ho užíval so sacharidovým jedlom, aby sa predišlo extrémne veľkým výkyvom cukru v krvi.

Záver

Ako vidíte, moje odporúčania na objemové doplnky sa veľmi líšia od toho, čo nájdete na populárnych zahraničných a českých webových stránkach. Rozdiel je v tom, že si uvedomujem, čo je pri objeme skutočne potrebné a ako taký objem vlastne prebieha.
Naším cieľom počas objemu je konzumovať čo najviac kvalitných zdravých potravín, čím sa optimalizuje a zlepšuje trávenie. Potom čo najtvrdšie trénovať a čo najefektívnejšie regenerovať. Preto si musíte sami určiť, ktoré doplnky vám v týchto aspektoch skutočne pomôžu, a pokojne si môžete sami pridať nejaké doplnky navyše, to je v poriadku.Každému sedí niečo iné a každý je originál, toto sú veci, ktoré mne fungujú a myslím, že môžu pomôcť aj ostatným.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (1)

Štefan S.
Október 3, 2023

Dobrý deň. Prosím Chcel by som nabrať objem,ale vôbec sa mi nedarí ani pribrať,nie to ešte nabrať objem. Prosím existuje nejaký prípravok ktorý by mi vedel pomôcť nabrať objem alebo aspoň pribrať 10kg -15 kg? Prosím napíšte mi na e-mail.

Súhlasím(0)
Nesúhlasím(-1)