Ostatné

Najkontroverznejšie víťazstvo v súťaži Mr. Olympia

Táto súťaž sa koná od roku 1965, za ten čas si získala obrovskú prestíž a každý rok priláka množstvo fanúšikov kulturistiky, ktorí túžia vidieť tých najlepších z najlepších. Za takmer 55 rokov získalo titul Mr. Olympia len pätnásť kulturistov a za ten čas sa súťaž vyvinula a rozšírila o kategórie ako men's physique, women's physique, classic physique a bikini fitness.

S takouto dlhou históriou sa však spájajú aj mnohé kontroverzné a sporné víťazstvá. V tomto článku sa chcem venovať tým najkontroverznejším a najznámejším.

Pán Olympia 1980

Súťaž Mr. Olympia 1980

Začnime siedmym a posledným víťazstvom Arnolda Schwarzeneggera, ktoré je zároveň jedným z najkontroverznejších víťazstiev vôbec. Arnold sa v tom čase venoval výlučne herectvu a na pódiu nestál od roku 1975, keď naposledy vyhral súťaž Mr. Olympia. Pre všetkých to bol celkom nečakaný návrat.

Ostatní súťažiaci do poslednej chvíle nevedeli, že Arnold bude súťažiť. Jedným z dôvodov, prečo bolo toto víťazstvo také kontroverzné, bol fakt, že kvôli herectvu musel dosť schudnúť a na prípravu mal len osem týždňov. Videli sme teda najhoršiu verziu Arnolda, aká kedy pretekala na pódiu. Nebol to Arnold, na akého boli všetci zvyknutí. Ďalším dôvodom bol fakt, že Arnold bol jedným z organizátorov súťaže, takže mnohí veria, že za víťazstvo zaplatil. V tom čase bol najväčším favoritom trojnásobný šampión Frank Zane, ako aj Mike Mentzer, ktorý bol Zaneovi v pätách.

Všetko však dopadlo inak, ako sa očakávalo. Zvíťazil Arnold, druhý skončil dobre pripravený Chris Dickerson, tretí Zane a piaty Mentzer. Zane bol údajne tak sklamaný výsledkom, že v šatni hodil medailu na zem. Mentzer sa dokonca rozhodol ukončiť svoju kulturistickú kariéru vo veku 29 rokov. Podľa Zanea aj Mentzera bola súťaž zmanipulovaná a vopred určená. Arnold Schwarzenegger je určite najväčšou osobnosťou kulturistiky, ale niektoré jeho víťazstvá na Mr. Olympia sú veľmi diskutabilné.

Pán Olympia 1981

Pán Olympia 1981

Rok po veľmi kontroverznom víťazstve Arnolda Schwarzeneggera prišlo ďalšie, možno ešte kontroverznejšie víťazstvo. Víťazstvo Franka Columba, ktorý sa po Arnoldovom vzore tiež rozhodol pre svoj veľký návrat. Franko nezávodil od roku 1976. Okrem toho v roku 1977 utrpel vážne zranenie nohy v súťaži World's Strongest Man. Navyše Franko bol Arnoldov najlepší priateľ, takže mnohí verili, že Arnold ako organizátor súťaže, ktorý mu zabezpečil víťazstvo pri jeho comebacku v predchádzajúcom roku, urobí to isté pre svojho najlepšieho priateľa a súťaž bola vopred istá.

Tohtoročný ročníkbol napriek absencii Franka Zanea či Mika Metzera neuveriteľne nabitý, čo sa týka kvality a pripravenosti súťažiacich. Boli tu budúci šampióni Mr. Olympia Chris Dickerson a Samir Bannout, ako aj Danny Padilla, Tom Platz a Ken Waller, všetci perfektne pripravení. Franko tento rok trpel viditeľnou gynekomastiou, nebol ani zďaleka tak silný a dobre pripravený ako zvyčajne, navyše zranenie nohy viditeľne poškodilo jeho celkovú postavu. Napriek tomu Franko zvíťazil a získal svoj druhý titul Mr. Olympia. Franko Columbo je samozrejme stále ikonou a jedným z najlepších kulturistov, akí kedy boli, čím si uctíme jeho pamiatku.

"Pozitívny prístup je absolútne kľúčový," hovorí kulturista Jirka Vacek (rozhovor)

Pán Olympia 1997

Pán Olympia 1997

Dorian Yates vyhráva poslednú súťaž Mr. Olympia. Dorian bol vo svojej najhoršej forme. Nikdy nemal veľkú symetriu, ale vždy prišiel dobre pripravený s brutálnymi objemami. Tento rok bol však oveľa menší a kvôli zraneniu ruky oveľa menej pripravený.

Na druhej strane Nasser El Sonbaty, ktorý už niekoľko rokov dýcha Dorianovi na krk, tu bol v životnej forme. Na fotografiách zo súťaže je vidieť, že Nasser vtedy dominoval, bol väčší, tvrdší a lepšie pripravený, Dorian prehral všetky pózy a pre všetkých bol Nasser jasným víťazom. Keď napokon vyhlásili Doriana za víťaza, diváci tomu nemohli uveriť. Nasser to však prijal pokojne, zablahoželal svojmu súperovi a s úsmevom si prevzal cenu za druhé miesto. Veľmi dobre vedel, že vyhral.

"Nakoniec by som bol radšej obyčajným človekom s čistou hlavou," hovorí Filip Grznár (rozhovor)

Pán Olympia 2007

Súťaž Mr Olympia 2007

Podesiatich rokoch sa Jayovi Cutlerovi podarilo získať druhé zo štyroch víťazstiev, ale bolo to jeho najkontroverznejšie víťazstvo. Jay sa sem vracal ako obhajca titulu po tom, čo sa mu rok predtým konečne podarilo zosadiť z trónu osemnásobného šampióna Mr. Olympia Ronnieho Colemana. Jay však neprišiel ani zďaleka v takej dobrej kondícii ako predtým, bol plochý a mäkký, chýbala mu separácia a pripravenosť, čo mu pridávalo na nie práve ideálnej postave.

Nadruhej strane Victor Martinez bol vo svojej životnej forme, čo neskôr sám potvrdil. Okrem toho Viktor nastúpil na súťaž ako víťaz Arnold Classic 2007, druhej najprestížnejšej kulturistickej súťaže. Bol teda jedným z hlavných favoritov. Bol obrovský, dobre pripravený a u divákov i odborníkov jednoznačne zvíťazil. Podľa fotografií z toho dňa porazil Jaya vo všetkých smeroch a mal suverénne zvíťaziť. Rozhodcovia to však videli inak a víťazstvo prisúdili Jayovi. O rok neskôr sa Jay ukázal v podobnej forme, ale potom zlyhal u rozhodcov a prišiel o titul.

bonus
Kuriózny prípad sa stal na súťaži Mr Olympia v roku 1968, keď sa na pódium postavil iba Sergio Oliva a získal svoj druhý titul Mr Olympia. Sergio v tom čase súťažil sám, najmä preto, že nebol nikto, kto by mu mohol konkurovať. Všetci to veľmi dobre vedeli, a preto sa rozhodli, že na súťaž nepôjdu.
Za zmienku stojí aj ďalší podobný prípad, a to Mr Olympia v roku 1971, keď Arnold Schwarzenegger získal svoj druhý titul, pričom tiež súťažil úplne sám. Tento rok to však bolo z iného dôvodu, a to, že štyria ďalší súťažiaci boli diskvalifikovaní. Jedným z nich bol Sergio Oliva, ktorého Arnold v predchádzajúcom roku porazil, a tak mu vzal titul.
Mala to byť legendárna odveta týchto dvoch úžasných kulturistov, ale bohužiaľ Joe Weider, zakladateľ súťaže, chcel dokázať, že Mr. Olympia je najprestížnejšia kulturistická súťaž, a tak zakázal účasť všetkým kulturistom, ktorí súťažili na súťažiach iných federácií. Sergio prišiel o možnosť získať titul späť. Nakoniec sa o rok neskôr postavil proti Arnoldovi v jeho životnej forme, ale rozhodcovia vtedy ešte nevedeli, čo vlastne hľadajú. Ani jeho vtedajšia špičková forma mu nepomohla získať titul späť a Arnold sa stal trojnásobným držiteľom titulu Mr Olympia.

Vpriebehu rokov sa táto súťaž stala skutočne najprestížnejšou kulturistickou súťažou na svete. Snom každého kulturistu je stať sa držiteľom titulu Mr. Olympia alebo sa aspoň raz pozrieť na túto súťaž. Je úžasné, ako ďaleko sa táto súťaž dostala od prvého víťazstva Larryho Scotta v roku 1965.

Samozrejme, s vývojom tejto súťaže sa zmenil aj vzhľad kulturistov a to, na čo sa rozhodcovia zameriavajú, čo určite považujem za plus a verím, že s novými kategóriami bude táto súťaž naďalej prekvitať a priťahovať nových fanúšikov a nadšencov kulturistiky.

"Prestaňte sa starať o hovadiny a začnite pracovať," odkazuje mladým nadšencom kulturista Pavel Beran (Rozhovor)

Ďalšie podobné články:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.