Suplementy

Ako si vybrať proteín na chudnutie? Máme pre vás sprievodcu pri výbere

Mnoho ľudí si stále myslí, že proteínové nápoje sú určené hlavne pre tých, ktorí chcú získať obrovskú svalovú hmotu a zväčšiť svoj objem. Nie je to však úplne pravda a proteín môže byť veľmi účinným pomocníkom aj pri chudnutí. V našom dnešnom článku sa preto pozrieme na to, ako si vybrať tie najlepšie proteín na chudnutie a aké výhody vám jeho užívanie prinesie.

Aká je súvislosť medzi bielkovinami a chudnutím?

Pokiaľ ide o športovú výživu, ťažko by ste našli makronutrient, o ktorom sa hovorí viac ako o bielkovinách. Ich význam pre naše telo je absolútne kľúčový a bez nich by sme jednoducho nemohli existovať. Ich účinky na ľudský organizmus sú dobre zdokumentované a preskúmané. Bielkoviny sú stavebnými prvkami všetkých látok v našom tele a okrem svalov sú mimoriadne dôležité aj pre naše orgány a spojivové tkanivá.

Okrem týchto základných funkcií však bielkoviny zohrávajú absolútne kľúčovú úlohu aj pri chudnutí. Zo všetkých makroživín poskytujú bielkoviny najväčší pocit sýtosti, čo výrazne znižuje chuť na ďalšie jedlo. Okrem toho musí telo pri ich spracovaní vynaložiť väčšie množstvo energie. To zvyšuje termický efekt a zefektívňuje spaľovanie tukov. Pomáhajú tiež udržiavať svalovú hmotu počas chudnutia a zvýšeného energetického výdaja.

Počas chudnutia by sme teda mali zvýšiť príjem bielkovín približne na 1,5-2,2 g na kilogram telesnej hmotnosti. Viac sme však o tom písali v našom článku Koľko bielkovín denne prijať? Pre mnohých z nás to však môže byť veľmi ťažké "jesť" a práve tu prichádzajú na rad proteínové nápoje.

Micelárny kazeín ako vhodná bielkovina v strave.
Proteínový doplnok môže byť naozaj užitočným doplnkom zdravej a vyváženej stravy.

Prečo používať proteín na chudnutie?

Používanie bielkovín v strave v podstate nie je nevyhnutné. Ak si dokážete zabezpečiť dostatok bielkovín zo stravy, určite ich nepotrebujeteobávať, že do svojho jedálnička nezaradíte proteínový nápoj. Je to však skvelý pomocník.

Proteínové nápoje sú totiž výbornou alternatívou k rôznym pochutinám a "medzijedlám". Hoci sú v tekutej forme, sú skvelým spôsobom, ako zahnať hlad, a ich sladká chuť dokáže ľahko prekonať chuť na pochúťku. Môžete ich však použiť aj ako ochucovadlá do rôznych diétnych pečív alebo kaší.

Väčšina dnešných proteínov obsahuje aj rôzne prísady v podobe vitamínov, minerálov alebo tráviacich enzýmov. Tie môžu byť pri diéte veľmi užitočné, pretože telo môže reagovať na výraznú zmenu spôsobu stravovania.a citlivejší jedinci pravdepodobne nebudú mať tráviace problémy.

Aký je teda najlepší proteín pre diétu?

Samozrejme, že v strave chcete obmedziť príjem sacharidov, takže odpoveď sa priamo ponúka. Ideálne diétne bielkoviny sú tie, ktoré obsahujú minimálne množstvo sacharidov. Zvyčajne ide o izoláty srvátkových bielkovín, ktoré majú zvyčajne obsah sacharidov obmedzený na minimum. Nemusíte sa však obávať ani koncentrátov srvátkových bielkovín.Sú spracované prakticky rovnakými kvalitatívnymi procesmi. Rekreačný športovec v ich účinkoch nenájde prakticky žiadny rozdiel.

Bielkoviny a pečenie do stravy
Ak máte čas a chuť, môžete proteíny pridávať aj do rôznych receptov.

A čo rastlinné bielkoviny?

Koncentráty a izoláty sa zvyčajne vyrábajú na báze mliečnej srvátky, čo predstavuje problém pre vegánov alebo napríklad ľudí s intoleranciou laktózy. Zaujímavou alternatívou k nim môžu byť rôzne rastlinné proteíny, ktorých je na trhu tiež veľa.

Rastlinné proteíny sú dostupné v mnohých variantoch. Ich základom môže byť hrach, ryža, konope alebo tekvica. Medzi ľuďmi stále koluje mýtus, že rastlinné bielkoviny sú horšie ako srvátkové a že sú ťažšie stráviteľné. V niektorých prípadoch môžu byť tieto zdroje bielkovín horšie, ale pomocou vyváženej stravy môžete rozdiely odstrániť.

No a to je pre tento článok všetko. Ak máte nejaké otázky, neváhajte sa opýtať v komentároch.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (1)

Ján novak
Február 28, 2023

Dobrý deň chceš sa opýtať aká suplementacia ma vlastne zmysel keďže niekto tvrdí že multivitamín nemá zmysel podľa štúdii iný že ma. Toto bol iba príklad tak keď už sa nevedia dohodnúť na takomto základe tak už fakt neviem dakujem

Súhlasím(0)
Nesúhlasím(0)