Essential Minerals: doplnok stravy za príjemnú cenu [recenzia]

Posledná úprava: 8. júla 2022

Značku Czech Virus vám určite nemusím dlho predstavovať. Je to jedna z najobľúbenejších značiek na českom trhu, ktorá okrem iných sponzoruje také mená ako Pavel Beran, Jiří Tkadlčík alebo Lenka Myslivcová. Okrem známych mien je Czech Virus samozrejme známy najmä kvalitou a rozmanitosťou svojich výrobkov. A jeden z ich produktov je tiež podrobne opísaný v tejto recenzii. Ide o doplnok Essential Minerals, ktorý obsahuje zaujímavú kombináciu vitamínov D3 a K2 s minerálmi horčíkom a selénom.

Czech Virus Essential Minerals
Publikované: 8. júla 2022
Upravené: 8. júla 2022
Autor recenzie: Radim Kostura
Kategória: Vitamíny, minerály
Velikosť balenie
8.0/10
Efekt
7.0/10
Dávkovánie
8.0/10
Zloženie
7.0/10
Cena
8.5/10
Celkové hodnotenie
7.7
z 10 bodov

 

Cenová tabuľka pre Czech Virus Essential Minerals
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz
Cena:  € 9,61
Cena:  € 10,22
Cena:  € 10,20

Prečo sú tieto vitamíny a minerály pre nás také dôležité?

Vitamíny a minerály by mali byť samozrejme neoddeliteľnou súčasťou našej stravy. Bohužiaľ, aj pri skutočne pestrej a zdravej strave často neprijímame toľko, koľko by sme mali. Vitamín D a horčík sa všeobecne považujú za najdôležitejšie, ale aj za najviac nedostatkové vitamíny a minerály v našom tele.
Horčík je minerál, ktorý sa podieľa na viac ako sto rôznych biochemických reakciách v našom tele. Okrem toho pomáha odbúravať stres, zlepšovať činnosť mozgu alebo dokonca znižovať krvný tlak. Okrem toho môže v závislosti od svojej formy buď zlepšiť kvalitu spánku, alebo naopak stimulovať náš organizmus.
Rovnako ako horčík je pre správne fungovanie nášho tela nevyhnutný aj vitamín D. Pozitívne ovplyvňuje náš imunitný systém, zdravie kostí a svalov a v neposlednom rade aj našu náladu či energiu. Ak sa chcete o všetkých týchto účinkoch dozvedieť ešte viac, prečítajte si naše staršie články o vitamíne D a horčíku.
Selén a vitamín K2 rozhodne nie sú vitamíny a minerály, ktoré by sa mali podceňovať. Selén je dôležitý minerál z hľadiska nášho imunitného systému a funkcie štítnej žľazy. Okrem toho prispieva aj k ochrane buniek pred oxidačným stresom, má priaznivý vplyv na stav vlasov a okrem iného aj na normálnu spermatogenézu.
Pokiaľ ide o vitamín K2, najčastejšie sa nachádza v doplnkoch stravy spolu s vitamínom D, pretože oba vitamíny pôsobia synergicky. Jeden tak podporuje účinnosť druhého. Význam vitamínu K2 spočíva predovšetkým v tom, že okrem podpory imunitného systému a zdravia kostí znižuje aj riziko kardiovaskulárnych ochorení a súvisí s procesom správnej zrážanlivosti krvi.

Essenctial Minerals je kombináciou veľmi dôležitých minerálov a vitamínov.
Essenctial Minerals je kombináciou veľmi dôležitých minerálov a vitamínov.

Zaujímavé zloženie a príjemné dávkovanie

Výrobca odporúča užívať dve kapsuly Essential Minerals kedykoľvek počas dňa. Osobne by som odporúčal užívať jednu kapsulu ráno nalačno a druhú niekedy počas dňa po jedle. V týchto dvoch kapsulách je spolu 4600 IU najúčinnejšej formy vitamínu D, a to D3. Keďže všeobecne odporúčaná denná dávka je 400 až 800 IU, pričom niekedy sa odporúča viac ako 2000 IU, ide o veľmi vysoké množstvo vitamínu D.
Okrem toho v ňom nájdeme aj 50 mcg vitamínu K2 vo forme MK-7, čo je pre nás najúčinnejšia a bioaktívna forma. Odporúčaná denná dávka vitamínu K2 je však 150 až 200 mcg. Jeho obsah v dvoch kapsuliach je teda v porovnaní s vitamínom D výrazne podhodnotený. Treba však mať na pamäti, že je tu obsiahnutý predovšetkým na podporu účinkov vitamínu D, s ktorým pôsobí synergicky.
Pokiaľ ide o horčík, v jednej odporúčanej dávke sa nachádza 250 mg horčíka vo forme citrátu. Obsah elementárneho horčíka v ňom je spravidla 15 %, pričom miera absorpcie dosahuje až 90 %. V jednej takejto dávke sa teda nachádza približne 37 mg elementárneho horčíka. Odporúčaná denná dávka je však 300 až 400 mg. Dokonca ani v prípade horčíka to zjavne nie je príliš vysoká hladina.
Napokon, selén, konkrétne 55 mcg seleničitanu sodného, nájdete aj v dvoch kapsulách Essential Minerals. Ide o anorganickú formu selénu, ktorá sa v našom tele nevstrebáva tak účinne ako organická forma. Všeobecne sa odporúča denná dávka selénu približne 55 mcg. V tomto ohľade sa jeho obsah v dvoch kapsulách zdá byť dostatočný.

Bohužiaľ, esenciálne minerály sú o niečo drahšie.
Bohužiaľ, esenciálne minerály sú o niečo drahšie.

Veľkosť balenia a cena

Balenie obsahujúce 60 kapsúl je v súčasnosti dostupné za necelých 10 euro. To znamená, že jedna dávka dvoch kapsúl vás bude stáť asi 30 centov. Cena je v podstate rovnaká ako u veľmi obľúbeného modelu Nexgen od spoločnosti Reflex. Vzhľadom na množstvo účinných látok v oboch doplnkoch sa cena Essential Minerals môže na prvý pohľad zdať trochu vysoká. Treba však mať na pamäti, že Essential Minerals nemá slúžiť ako náhrada klasického multivitamínu, ale ako doplnok, vďaka ktorému si už nikdy nebudete musieť kupovať vitamín D a horčík zvlášť. A v tomto ohľade je za veľmi rozumnú cenu.

Cenová tabuľka pre Czech Virus Essential Minerals
Obchod
Porovnanie cien
Odkaz
Cena:  € 9,61
Cena:  € 10,22
Cena:  € 10,20

Konečný verdikt

Essential Minerals je v konečnom dôsledku dobrý doplnok s jedinečným zložením, ktorý môžete získať aj za pomerne rozumnú cenu. Ak nechcete kupovať horčík a vitamín D samostatne, Essential Minerals je nepochybne presne to, čo hľadáte.
Je však dôležité mať na pamäti, že v ňom nenájdete ani zďaleka toľko horčíka ako v doplnkoch stravy obsahujúcich len horčík. Stále však ide o horčík vo vysoko kvalitnej citrátovej forme. V porovnaní s mnohými inými doplnkami je to stále veľmi kvalitný prípravok, v ktorom kvalita víťazí nad kvantitou. Ako som už spomenul vyššie, ak nechcete míňať veľa peňazí na vitamíny a minerály, Essential Minerals je skvelou voľbou na doplnenie potrebného horčíka a vitamínu D.
Ak vám však nevadí, že si za doplnky výživy trochu priplatíte, odporúčam vám kupovať horčík a vitamín D samostatne. Doplnky obsahujúce len jeden z týchto nevyhnutných vitamínov a minerálov obsahujú vo väčšine prípadov oveľa vyšší podiel týchto nedostatkových látok.

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.