Stravovanie

Čím nahradiť Nutellu? Máme pre vás 5 zdravých alternatív!

Aj tých najskúsenejších športovcov, ktorí sú zvyknutí dodržiavať veľmi prísnu dennú diétu, často prepadne chuť na sladké. Občasné malé požitkárstvo nikomu neuškodí, ale rozhodne by sa nemalo stať zvykom. Čo robiť, ak máte chuť na sladké, ale musíte si strážiť stravu? Nezostáva vám nič iné, len hľadať zdravšie alternatívy obľúbených sladkostí. Tento článok vám s tým pomôže. Dnes sa totiž pozrieme na niekoľko zdravších alternatív Nutelly, ktoré chutia skvele, ale majú lepšie nutričné hodnoty.

Pre účely tohto článku sme vybrali len pordukty, ktoré chutia ako Nutella. Vyradili sme teda všetky výrobky, ktoré neobsahujú lieskové oriešky orechov, pretože charakteristická oriešková chuť je charakteristická pre Nutellu. Treba však spomenúť, že mnohí výrobcovia ponúkajú maslá z iných orechov.V kombinácii s čokoládou alebo kakaom však tiež chutia úplne vynikajúco. Nájdete ich v našom porovnaní najlepších orechových masiel.

Vilgain Kakaová nátierka s lieskovými orieškami

Výživové hodnoty na 100 gramov:

  • Obsahuje: 618 kcal
  • 8,8 g bielkovín
  • 29 g sacharidov
  • 50 g tuku

Chuťovo je Vilgain Lieskovo-oriešková kakaová nátierka úplne dokonalá. Spája v sebe výraznú orieškovú a kakaovú chuť, ktorá veľmi pripomína Nutellu. Dokonca si dovolím tvrdiť, že Vilgain Lieskovooriešková kakaová nátierka chutí o niečo lepšie. Ale to je, samozrejme, vecou osobných preferencií. Aj keď chuťovo nie je čo vytknúť, toto orechové maslo svojím zložením trochu zaostáva za konkurenciou. Neobsahuje príliš vysoký podiel orechov, čo síce nemá vplyv na chuť, ale znamená to, že zvyšok zloženia tvoria iné látky. Aj preto nemá Vilgain Lieskovo-oriešková kakaová nátierka úplne najlepšie nutričné hodnoty.

Pri pohľade na tabuľku nutričných hodnôt zistíte, že Vilgain Lieskovooriešková kakaová nátierka obsahuje dokonca viac kalórií ako samotná Nutella. Na druhej strane je spravodlivé povedať, že obsahuje aj len 8,9 g cukru v porovnaní s 56,3 g cukru v Nutelle. Hoci existujú zdravšie alternatívy, stále je to vhodnejšia voľba v porovnaní s Nutellou.

Viac informácií nájdete v našej samostatnej recenzii na lieskovo-orieškovú kakaovú nátierku Vilgain. Vyskúšať však môžete aj niektorú z nátierok Vilgain Cheat Spread - odporúčame napríklad variant Salted Caramel:

Powerlogy BIO nugátový krém

Výživové hodnoty na 100 g:

  • V 100 g 100 g 100 g 100 g 100 g 100 g 100 g 100 g 100 g 100 g 100 g
  • 12,6 g bielkovín
  • 32 g sacharidov
  • 43 g tuku

Ďalšou skvelou voľbou pre všetkých milovníkov Nutelly je Powerlogy BIO nugátový krém. Ten obsahuje až 60 % bio lieskových orieškov z Talianska, ktoré mu dodávajú naozaj fantastickú chuť. Okrem orechov obsahuje aj trstinový cukor, kakaový prášok a kakaovú hmotu a všetky zložky majú certifikát BIO. Zloženiu ako takému teda naozaj nie je čo vytknúť. To isté platí aj o samotnej chuti. Ako už bolo povedané, maslo má veľmi výraznú orechovú chuť a celkovo chutí ako nugát. Za zmienku stojí aj to, že maslo obsahuje kúsky lieskových orieškov, ktoré mu dodávajú perfektnú štruktúru. Na druhej strane je pravda, že kúsky orechov nemusia vyhovovať každému.

V porovnaní s Nutellou má Powerlogy BIO nugátový krém oveľa kvalitnejšie zloženie, hoci oba výrobky obsahujú rovnaké množstvo kalórií. Nutella však obsahuje približne dvojnásobné množstvo cukru a, samozrejme, podstatne menej bielkovín. Viac informácií nájdete v našej samostatnej recenzii Powerlogy BIO Nougat Cream.

Česká vírusová proteina

Výživové hodnoty na 100 gramov:

  • 580 kcal
  • 24 g bielkovín
  • 14,5 g sacharidov
  • 49 g tuku

V zozname najlepších alternatív Nutelly nesmie chýbať legendárna Proteinela z českého Virusu. Môže sa pochváliť skutočne nadupaným zložením, ktoré strčí do vrecka väčšinu konkurencie. Plných 75 % zložiek tvoria orechy (45 % arašidy, 30 % lieskové oriešky).arašidov) a medzi ingrediencie patrí aj kvalitný srvátkový izolát CFM. Zloženie tiež obsahuje iba belgickú čokoládu a organický panenský kokosový olej. Vďaka obsahu srvátkového izolátu obsahuje Proteinela oveľa viac bielkovín ako väčšina konkurenčnýchvýrobkov, a keďže neobsahuje žiadny pridaný cukor, na 100 g výrobku pripadá len 14,5 g sacharidov. Veľmi dôležité je, že 100 g masla obsahuje len 7 g cukrov, čo je v porovnaní s konkurenciou naozaj veľmi málo.

Neprehliadnite

O výhodách arašidových masiel si môžete prečítať aj v našom článku 9 lacných zdrojov kvalitných bielkovín.

Chuťovo Proteinela nesklame, aj keď treba povedať, že existujú aj chutnejšie alternatívy. Samozrejme, aj v tomto prípade má každý trochu iné chute takže je dosť možné, že vám Proteinela bude chutiť zo všetkých masiel na trhu najviac.

Lucky Alvin Lieskové oriešky + mliečna čokoláda

Výživové hodnoty na 100 gramov:

  • kcal na 100 % hmotnosti: 685 kcal
  • 14 g bielkovín
  • 20 g sacharidov
  • 63 g tuku

Ďalšou stávkou na istotu, ktorá nesklame, je lieskovo-orieškové maslo Lucky Alvin s mliečnou čokoládou. Ak ste fanúšikom jednoduchých surovín bez zbytočných prísad, v tomto prípade si určite prídete na svoje. Toto maslo obsahuje 80 % lieskových orieškov a 20 % belgickej mliečnej čokolády. Čokoľvek iné by ste v zložení hľadali zbytočne. Belgická čokoláda je navyše namiesto cukru sladená maltitolom, ktorý má podstatne menej kalórií. Výsledkom je absolútne dokonalá chuť, ktorá vás zaručene zaujme. Vyzdvihnúť musíme aj veľmi jemnú konzistenciu, vďaka ktorej sa maslo ľahko rozotiera.

Pokiaľ ide o výživovú hodnotu, treba povedať, že lieskové oriešky majúLucky Alvin's milk chocolate butter naozaj veľa kalórií a veľa tuku. Je to samozrejme spôsobené tým, že 80 % zložiek tvoria orechy. Na druhej strane v 100 g výrobku nájdete len 2,6 g cukrov, čo je úplne perfektné. Viac sa dočítate v samostatnej recenzii masiel Lucky Alvin.

LifeLike Protein Lieskovooriešková nátierka choco

Výživové hodnoty na 100 g:

  • kcal na 100 % hmotnosti.
  • 19,1 g bielkovín
  • 12,4 g sacharidov
  • 52,3 g tuku

Naším posledným odporúčaním pre milovníkov Nutelly, ktorí hľadajú zdravšiu alternatívu, je proteínová lieskovooriešková čokoládová nátierka od LifeLike. Toto maslo sa skladá zo všetkých kvalitných surovín a má naozaj skvelú chuť. Okrem 70 % lieskových orieškov obsahuje iba 20 % horkej čokolády a 10 % srvátkového koncentrátu. Na sladenie výrobca namiesto bežného cukru použil erytritol, ktorý má výrazne menej kalórií. Aj napriek tomu obsahuje Protein Hazelnut choco spread o niečo viac kalórií ako Nutella. Na druhej strane je dobré povedať, že obsahuje aj len pätinu cukru a trikrát viac bielkovín. V konečnom dôsledku teda nejde o žiadnu katastrofu.

Neprehliadnite
Ďalšie tipy na chutné orechové maslá nájdete v našom rebríčku najlepších orechových masiel na svete.Alebo naše porovnanie najlepších arašidových masiel.

Z chuťového hľadiska sa ani tu nemáme na čo sťažovať. Proteínovú nátierku Hazelnut choco ocenia najmä milovníci horkej čokolády.Na svoje si však prídu aj tí, ktorí uprednostňujú výraznú orechovú chuť. Viac sa dočítate v samostatnej recenzii masiel LifeLike.

Záver

Na trhu je veľa výrobkov, ktoré chutia ako Nutella, hoci majú oveľa kvalitnejšie zloženie. Hoci niektoré z uvedených masiel môžu obsahovať viac kalórií, použitie len vysokokvalitné prísady a nízky obsah cukru, sú v konečnom dôsledku zdravšími alternatívami. To však neznamená, že ich môžete jesť toľko, koľko chcete. Aby ste si udržali primeraný energetický príjem, mali by ste sa vždy pozerať na celkový obsah kalórií v danej potravine. Skutočnosť, že niektoré výrobky majú lepšie zloženie, nič nemení na tom, žeže ich nadmerná konzumácia môže spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti. Staré príslovie, že príliš veľa všetkého škodí, platí tu rovnako ako všade inde.

Ak máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch nižšie.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.