Suplementy

5 najdôležitejších doplnkov výživy | Bez čoho sa váš tréning nezaobíde

Pre úplného začiatočníka môže byť orientácia vo svete doplnkov veľmi zložitá. Niektoré z nich sú naozaj užitočné a môžu výrazne pomôcť aj úplným začiatočníkom dosiahnuť ich fitness ciele, zatiaľ čo iné sú relatívne zbytočné. V našom dnešnom článku prinášame prehľad 5 najdôležitejších doplnkov, ktoré by ste mali minimálne zvážiť.

Prečo vôbec užívať doplnky výživy?

Na začiatok si musíte položiť otázku, prečo je vôbec dobré užívať doplnky výživy. Pravdou je, že ak máte dostatočne vyváženú stravu, pravdepodobne ich na začiatku nebudete vôbec potrebovať a nie je potrebné na ne vôbec míňať peniaze. Keď sa však vaše požiadavky zvýšia, ich zaradenie je viac ako vhodné.

Doplnky pomáhajú regenerácii a rastu svalov a zároveň ich chránia alebo vám dodávajú dostatok energie a chuti do tréningu. V správnej kombinácii sa stávajú výborným pomocníkom na ceste k vysnívanej postave.

-

 

Proteínový nápoj

Hlavným doplnkom, ktorý určite okamžite napadne každého cvičenca, je proteínový nápoj. Ich hlavnou zložkou je najčastejšie srvátka, ale k dispozícii sú aj hydrolyzované hovädzie bielkoviny alebo rastlinný prášok z ryže, hrachu alebo sóje. Proteínové nápoje pomáhajú pri raste svalovej hmoty, ale aj pri jej udržiavaní.

Často sú obohatené o rôzne tráviace enzýmy a vitamíny, čo z nich robí absolútny základ pre každého, kto to s cvičením myslí vážne. Po proteínových nápojoch môžete siahnuť aj ako začiatočník, pretože vám pomôžu naštartovať príjem bielkovín, ktoré by ste inak veľmi ťažko "zjedli".

Horčík a zinok

Pre športovcov a ľudí všeobecne sú tieto dva minerály úplne kľúčové. Zinok sa podieľa na viac ako 300 biochemických reakciách v tele vrátane metabolizmu bielkovín, tvorby imunitných buniek a odstraňovania oxidantov. Má tiež významný vplyv na našu imunitu, čo znamená, že nie sme tak často chorí a môžeme bez problémov cvičiť. Zároveň sa z tela vylučuje vo veľkom množstve potom, takže športovci často trpia jeho nedostatkom.

Horčík potom pomáha riadiť výkonnosť počas tréningu, odďaľuje svalové kŕče a pomáha predchádzať rôznym psychickým problémom. Zároveň má podobne ako zinok priaznivý vplyv na imunitný systém a pomáha oddialiť únavu. Jeho nedostatok je jednou z najčastejších príčin chronickej únavy.

Komplexné multivitamíny

Horčík a zinok však nedokážu všetko a je dobré dostať do tela aj ďalšie vitamíny a minerály, ktoré ich účinky doplnia. Je to dôležité najmä v zimnom období, keď nám slnko nedodáva dostatok vitamínu D a rozmáhajú sa rôzne choroby. Komplexné multivitamíny doplnia nielen "déčko", ale aj vitamíny C, B, A a ďalšie dôležité stopové prvky.

Multivitamíny sú vhodné nielen pre športovcov, ale môže ich užívať každý, kto chce predchádzať chorobám a zlepšiť svoje celkové zdravie a kondíciu. Hoci je ideálne pokryť väčšinu ich denného príjmu z potravy, nie je to možné pre každého a nie všetci máme takéto možnosti.

-

 

Kreatín

Tu sa už dostávame trochu nad rámec potrieb úplného začiatočníka. Kreatín je skutočne skvelý doplnok stravy, ale začiatočník, ktorý si úplne neosvojil zásady stravovania a tréningu, z neho pravdepodobne nebude mať až taký úžitok.

Kreatín pomáha k väčším svalovým prírastkom, zlepšuje výkonnosť počas tréningu a zvyšuje výbušnosť a silu. Štúdie zároveň ukazujú, že má aj neuroprotektívne účinky, takže pomáha oddialiť rôzne neurologické ochorenia, napríklad demenciu.

Kĺbová výživa

Ak ste mladý a zdravý cvičenec, pravdepodobne ešte nepociťujete žiadne problémy s kĺbmi, ale verte nám, že časom sa ich zopár objaví. Cvičenie veľmi zaťažuje kĺby a najmä ak plánujete dvíhať ťažšie váhy, zaradenie kĺbovej výživy je viac ako vhodné.

Kĺbová výživa zvyčajne obsahuje rôzne látky, ktoré pomáhajú kĺbom s tvorbou poškodeného tkaniva a podporujú ich celkové zdravie a pevnosť. Vo všeobecnosti sa odporúča začať pravidelne užívať kĺbovú výživu najneskôr okolo 30. roku života. Ide skôr o preventívne odporúčanie, ktoré oceníte až vo vyššom veku.

A čo BCAA, glutamín a spaľovače?

Možno vás prekvapí, že sa v našom prehľade neobjavujú napríklad populárne BCAA. Nechápte nás zle. BCAA môžu byť pri tréningu prospešné a skutočne môžu chrániť svalovú hmotu, ale ak máte v strave dostatok minerálov a bielkovín, u ľudí, ktorí normálne trénujú, strata svalovej hmoty nehrozí. BCAA teda využijú hlavne tí, ktorí sa venujú napríklad vytrvalostným športom alebo sú momentálne v kalorickom deficite kvôli diéte.

Glutamín je tiež veľmi populárny doplnok, ale ukazuje sa, že v tréningu bežných športovcov nemá prakticky žiadne opodstatnenie. V skutočnosti u nich jeho hodnota neklesá tak nízko, aby ho bolo potrebné dopĺňať.

Spaľovače tukov sú potom kapitolou samou o sebe a hoci môžu v niektorých prípadoch prispieť k redukcii hmotnosti, rozhodne by sme ich medzi potrebné doplnky nezaradili. To isté platí aj pre anaboliká či gainery, ktoré môžu byť účinné v rôznych individuálnych prípadoch.

 

TIP: Aký multivitamín je najlepší pre športovcov?

Všetko, čo potrebujete vedieť o glutamíne (video):

 

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.