Stravovanie

Fitness séria o zlozvykoch #9: Múka a pečivo

Po dlhšom čase sme pre vás pripravili pokračovanie nášho seriálu o nerestiach. Dnes sa pozrieme na tému, ktorá je v týchto dňoch dosť kontroverzná. Niektorí športovci sa snažia vyhýbať pečivu ako čert krížu, iní si s ním príliš hlavu nelámu a pravidelne ho zaraďujú do svojho jedálnička. Ktorá skupina má pravdu? Je lepšie sa pečivu nadobro vyhýbať, alebo je v poriadku si ho z času na čas dopriať? Čítajte ďalej a dozviete sa všetko, čo potrebujete vedieť!

Aké sú negatíva spojené s pečivom?

Na začiatok sa musíme zaoberať otázkou, prečo by sa človek mal pečivu vôbec vyhýbať. Čo je na ňom také zlé, že z neho mnohí ľudia robia také strašidlo? Hlavným dôvodom je pomerne vysoký obsah kalórií v kombinácii s takmer nulovým obsahom akýchkoľvek živín. To, samozrejme, platí najmä pre takzvaný biely chlieb. Ten sa vyrába z bielej múky, ktorá bola očistená od zrna a klíčkov. Práve v nich sa však nachádzajú všetky vitamíny, minerálne látky, zdravé tuky a veľké množstvo vlákniny. Biela múka teda de facto neobsahuje žiadne živiny. To isté samozrejme platí aj pre biely chlieb. Napriek tomu však pečivo dokáže zaplniť žalúdok a oddialiť pocit hladu, čo je koniec koncov hlavným dôvodom, prečo sa ľudia jedia v takých veľkých množstvách (priemerný Čech zje približne 100 kg chleba ročne).

V súvislosti s pečivom mnohí ľudia myslia na lepok, ktorý je tiež považovaný za veľkého strašiaka. Táto téma je však veľmi zložitá a na podrobnejšiu analýzu by si zaslúžila vlastný článok. Na tomto mieste len stručne zhrniem, že nedávne vedecké štúdie uvádzajú, že konzumácia lepku ľuďmi, ktorí netrpia netrpia žiadnymi gastrointestinálnymi problémami, nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Preto pokiaľ sa po konzumácii pečiva obsahujúceho lepok necítite zle, nemusíte sa obávať, že by vám táto látka nejako uškodila.

biely chlieb a zdravie
Biele pečivo neobsahuje takmer žiadne živiny.

Nie je chlieb ako chlieb

Pokiaľ ide o negatíva spojené s konzumáciou pečiva, je dôležité starostlivo rozlišovať medzi jednotlivými druhmi. Okrem vyššie opísaného bieleho chleba existujú aj iné druhy chleba, ktoré majú trochu odlišné vlastnosti. Nižšie preto uvádzame ich stručný prehľad:

  • Obilné pečivo je vlastne len vznešenejší výraz pre úplne normálne a bežné pečivo. Pečivo s týmto označením sa nutrične nelíši od klasického bieleho rožka, pretože sa tiež vyrába z bielej múky.
  • Viaczrnné pečivo je také, ktoré obsahuje aspoň 5 % inej múky ako pšeničnej a ražnej.
  • Pečivo s označením celozrnné je len také, ktoré obsahuje najmenej 80 % celozrnnej múky. Tá už vďaka obsahu celozrnnej múky obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a iných prospešných látok.
  • Ražné pečivo musí obsahovať ražnú múku, ktorá musí tvoriť najmenej 90 % výrobku.

Z toho vyplýva, že medzi jednotlivými druhmi chleba je veľmi výrazný rozdiel. Tieto označenia nie sú náhodné, pretože sa riadia vyhláškou ministerstva poľnohospodárstva. Pri nákupe preto venujte veľkú pozornosť kontrole označenia konkrétneho pekárenského výrobku. Hoci na prvý pohľad vyzerá obilný kaiser zdravšie ako klasický biely V skutočnosti majú oba druhy chleba takmer identické výživové hodnoty.

Na čo si dať pozor pri výbere chleba

Na chvíľu zostaneme pri obľúbenom cereálnom kaiserke. Bez ohľadu na jeho názov ho väčšina ľudí automaticky považuje za zdravšiu alternatívu bieleho chleba. Dôvodom je, samozrejme, jeho tmavé sfarbenie, ktoré vyvoláva dojem, že na jeho výrobu bola použitá iná múka. Príčina tohto sfarbenia je však v skutočnosti iná. Výrobcovia pečiva dobre vedia, že ľudia podvedome vnímajú tmavý chlieb ako zdravší, a preto ho umelo farbia.

Ďalším problémom je, že chlieb nižšej kvality obsahuje glyfosát, ktorý urýchľuje dozrievanie a vysychanie klasov. Táto látka je však značne kontroverzná a často sa spomína v súvislosti s rizikom vzniku rakoviny. Okrem toho je dnes drvivá väčšina pečiva v obchodoch rozmrazená. To síce nemusí nevyhnutne ovplyvniť jeho zloženie, keďže všetky pekárenské výrobky sú plné konzervačných látok, ale má to výrazný vplyv na jeho chuť.

Pri výbere pečiva preto vždy uprednostňujte to s kvalitným zložením. Celozrnné pečivo má oveľa lepšiu výživovú hodnotu a hoci v niektorých prípadoch môže obsahovať podobné množstvomnožstvo kalórií, je vo všeobecnosti pre organizmus prospešnejší vďaka obsahu minerálov a ďalších vyššie uvedených látok.

Je chlieb v strave nevyhnutný?

Na túto otázku existuje pomerne jasná a jednoduchá odpoveď. Chlieb rozhodne nie je nenahraditeľný. Neobsahuje nič, čo by sa nedalo prijať z iných zdrojov. Pravdepodobne najdôležitejšou látkou v chlebe je vláknina. Tá je v ľudskej strave nenahraditeľná, ale chlieb zďaleka nie je jediným (a dokonca ani najlepším) zdrojom vlákniny. Odporúča sa prijímať vlákninu najmä z ovocia, zeleniny a strukovín, pretožeTieto potraviny sú v mnohých ohľadoch prospešnejšie ako obyčajný chlieb.

Neprehliadajte
V našom porovnaní najlepších doplnkov stravy s vlákninou nájdete najlepšie produkty, ktoré vám pomôžu doplniť chýbajúcu vlákninu.

Obrovskou výhodou pečiva je jeho jednoduchá príprava. Keď ste hladní, ale nechcete sa s prípravou zdržiavať, jednoduchosiahnite po kúsku pečiva a môžete začať. Pri troche snahy však na prípravu jednoduchého a rýchleho občerstvenia ani nepotrebujete pečivo. Inšpiráciu nájdete v našich 11 tipoch na fitness občerstvenie do školy/do práce (plné bielkovín).

pečivo a zdravé potraviny
Bežné biele pečivo má mnoho alternatív.

Mám sa vyhýbať pečivu?

Tým sa dostávame k najdôležitejšej otázke. Je pečivo naozaj také zlé, ako sa hovorí? Skutočnosť je taká, že biele pečivo naozaj nie je pre telo prospešné. V skutočnosti by sa dalo povedať, že slúži len na naplnenie žalúdka a zahnanie hladu, hoci neobsahuje takmer žiadne živiny, ktoré by telo mohlo využiť. Na druhej strane neobsahuje nič, čo by bolo pre telo zásadne škodlivé. Samozrejme, je dôležité pamätať na kalórie, ktorých je chlieb plný, čo môže byť veľký problém napríklad pri diéte. Ak si však dáte pozor na tento aspekt, nie je dôvod sa pečiva príliš obávať.

Samozrejme, neodporúča sa, aby sa biele pečivo stalo základom vášho jedálnička. Ak si však z času na čas radi doprajete čerstvý rožok, nie je to katastrofa. Ak môžete všetky potrebné živiny získať z iných zdrojov, konzumácia chleba vám neuškodí.

Aké sú alternatívy?

Na tomto mieste je vhodné dodať, že vždy je vhodné uprednostniť kvalitný celozrnný chlieb pred tradičným bielym chlebom. Ak si nechcete odopierať pečivo, ale zároveň potrebujete mať čo najlepšiu stravu, mali by ste uprednostniť kvalitné pečivo z pekární pred tým zo supermarketu. Milovníci pečiva si navyše môžu kvalitné pečivo upiecť doma, takže majú plnú kontrolu nad jeho zložením. Môžete napríklad použiť celozrnnú pohánkovú múku, ktorá obsahuje množstvo dôležitých živín. Ďalšou alternatívou je nahradiť múku v receptoch inými prísadami. Napríklad v našom recepte na ovsené sušienky nie je potrebná žiadna múka.

Neprehliadnite

Záverečné zhrnutie

Biely chlieb naozaj nie je z hľadiska výživy žiadny zázrak a vo väčšine prípadovVo väčšine prípadov slúži len na zaplnenie žalúdka bez toho, aby telu poskytol nejaké dôležité živiny. Dá sa preto povedať, že obsahuje takmer prázdne kalórie. Na druhej strane je prehnané tvrdiť, že chlieb je zdraviu škodlivý a treba sa mu za každú cenu vyhýbať. Chlieb by rozhodne nemal tvoriť základ vášho jedálnička a určite je vhodné pokúsiť sa ho nahradiť niečím iným. Zároveň však nie je na škodu si ho z času na čas dopriať.

Pre dnešnú tému je to pre nás všetko. Ak však máte akékoľvek otázky, neváhajte nás kontaktovať v komentároch nižšie.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.