Ostatné

Séria fitness zlozvykov #2: Aký vplyv má marihuana na cvičenie?

Po našom článku o vplyve alkoholu na cvičenie vám prinášame ďalší veľmi obľúbený zlozvyk, ku ktorému z času na čas skĺzne mnoho mladších cvičencov. Ako už z názvu článku asi tušíte, dnes budeme hovoriť o marihuane a aj tu sa pokúsime úplne nezaujato zachytiť pozitívne aj negatívne vlastnosti tejto drogy.

Aké sú pozitívne účinky fajčenia marihuany na cvičenie?

Verte tomu alebo nie, ale aj fajčenie marihuany môže mať určité výhody, pokiaľ ide o naberanie svalovej hmoty. Medzi najdôležitejšie z nich, ktoré rozoberieme nižšie, patrí zlepšenie kvality spánku, zmiernenie fyzického a psychického napätia, aktivácia endokanabinoidného systému, regulácia hladiny cukru v krvi a prípadne zlepšenie koncentrácie, čo je však veľmi individuálne.

1. Môže zlepšiť koncentráciu

Hneď na začiatku spomenieme bod, ktorý je, ako sme už spomenuli, veľmi individuálny. Zatiaľ čo fajčenie marihuany môže u niektorých úplne rozptýliť myšlienky, mnohí jogíni zistili, že táto bylina ich upokojuje, harmonizuje a pomáha im lepšie sa sústrediť na danú činnosť.

Pri niektorých extrémnych športoch dokáže prekonať aj určitý strach. Pozitívne dopingové testy na THC však boli zistené aj u boxera Mika Tysona a tenistu Johna McEnroea, ako aj u mnohých ďalších špičkových športovcov.

Dopingové testy na marihuanu
Dopingové testy dokážu odhaliť užívanie THC až 3 mesiace dozadu.

 

2. Aktivuje endokanabinoidný systém

Endokanabinoidný systém je sám o sebe veľmi zaujímavý. Ide o systém, ktorý uvoľňovaním telu vlastných kanabinoidov ovplyvňuje základné fyziologické funkcie tela, ako je bolesť svalov, chuť do jedla a pamäť.

Počas fyzickej námahy sa zvyšuje produkcia kanabinoidov, a preto príležitostné užívanie rastlinných fytokanabinoidov znásobuje tieto ochranné mechanizmy.

3. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi

V jedna štúdia uverejnenom v časopise American Journal of Medicine sa zistilo, že pravidelní užívatelia marihuany majú až o 16 % nižšiu hladinu inzulínu. Zároveň sa približne o rovnakú hodnotu znížila citlivosť na inzulín.

V praxi to znamená, že fajčenie marihuany môže pri pravidelnom užívaní teoreticky zlepšiť spaľovanie tukov. To je však trochu v rozpore so skutočnosťou, že marihuana môže vyvolať nekontrolovateľné prejedanie, ako sme spomenuli v časti o negatívnych účinkoch ďalej v článku.

Obsah THC v marihuane
Keďže obsah THC v marihuane sa neustále zvyšuje, výsledky starších vedeckých štúdií môžu byť skreslené.

 

4. Zlepšuje kvalitu spánku

Určite pre vás nie je novinkou, že marihuana zlepšuje kvalitu spánku. To je, samozrejme, absolútne nevyhnutné pre správne zotavenie, ako sme už uviedli v našom samostatný článok na túto tému. Počas spánku telo produkuje viac rastového hormónu a testosterónu, ktoré zabezpečujú obnovu poškodených svalových vlákien, a tým aj ich rast.

Aké sú negatívne účinky fajčenia marihuany na cvičenie?

Keďže každá minca má dve strany, ani fajčenie marihuany nemá len pozitívne účinky. Medzi jeho najväčšie negatíva patrí nekontrolovateľné prejedanie sa, horšie udržiavanie pozornosti, dlhší reakčný čas, ako aj znížený silový výkon. Poďme si teda postupne rozobrať jednotlivé body.

1. Znižuje hladinu rastového hormónu

Začneme hneď bodom, ktorý väčšinu z vás pravdepodobne prekvapí. V jednom z odborné štúdie bolo jasne preukázané, že pravidelné fajčenie marihuany znižuje hladinu rastového hormónu. V podstate sa to deje rovnakým spôsobom, ako si telo vytvára rezistenciu na inzulín.

Dlhodobé užívanie marihuany znižuje citlivosť receptora CB1, prerušuje signálnu dráhu mTORzhoršuje syntézu bielkovín a znižuje samotnú sekréciu inzulínu.

Marihuana vs. iné drony
V súvislosti s marihuanou je dôležité povedať, že iné drogy sú mnohokrát nebezpečnejšie.

 

2. Spôsobuje nekontrolovateľné prejedanie

Nekontrolovateľné prejedanie sa je bod, o ktorom asi netreba veľa diskutovať. Ak ste niekedy fajčili marihuanu, pravdepodobne viete, o čom hovoríme. Večer prídete domov a ste takí hladní, že zjete celú chladničku a jej obsah.

Aj keď sa to stane len z času na čas, môže to zničiť váš jedálniček na niekoľko dní.

3. Zvyšuje reakčný čas

Predĺžený reakčný čas a zhoršená pozornosť sú ďalšie body, o ktorých netreba dlho diskutovať. Niektoré vedecké dôkazy však zistili, že dlhodobo ťažko závislí užívatelia vykazujú zhoršené pamäťové testy, psychomotorickú rýchlosť a manuálnu zručnosť.

Z dlhodobého hľadiska teda užívanie marihuany rozhodne nie je dobrou voľbou.

4. Spôsobuje problémy s dýchaním

Respiračné problémy spojené s užívaním marihuany tiež nie sú zriedkavé. Okrem vzniku astmy, bronchitídy a nádorov sa predpokladá, že mnohé štúdie marihuana je príčinou tuberkulózy a v extrémnych prípadoch aj rakoviny ústnej dutiny.

Významný problém vzniká, keď sa pravidelné fajčenie marihuany kombinuje s užívaním rastového hormónu alebo iných látok, ktoré rýchlo urýchľujú vývoj nádorov.

Marihuanový spôsob zábavy
Ak si občas potrebujete oddýchnuť, marihuana môže byť dobrou voľbou. Pravidelné používanie však môže spôsobiť vážny problém.

Čo tak marihuana pred tréningom?

Marihuana pred tréningom je podľa môjho subjektívneho názoru ten najhorší možný nápad. Aj keď sa môžu vyskytnúť výnimky, v 95 % prípadov sa nebudete môcť plne sústrediť na tréning, nehovoriac o tom, že si udržíte správne prepojenie mysle a svalov počas celej série.

Nehovoriac o tom, že počas tréningu môže vyvolať ospalosť, predĺžiť reakčný čas a znížiť hladinu rastového hormónu.

A čo tak marihuana po tréningu?

Ak trénujete večer, fajčenie marihuany po tréningu nie je taký problém. Keďže s touto drogou môžete zlepšiť kvalitu spánku, určite nepredstavuje pre potenciálnych používateľov žiadne nebezpečenstvo.

Ďalšou otázkou však je, či má vôbec zmysel pravidelne cvičiť a dodržiavať určitý jedálniček, ak ho chcete nejakým spôsobom pravidelnejšie narúšať trávou.

Marihuana po cvičení príliš nevadí
Hoci nikomu nezakazujeme fajčiť marihuanu, myslíme si, že nepatrí do športu.

 

Aký je teda záver?

Hoci má marihuana svoje pozitíva, je dôležité si uvedomiť, že negatíva jednoznačne prevažujú a nie je možné zhrnúť všetky aspekty tejto neresti do jedného článku. Hoci sme spomenuli len malú časť celkových účinkov, dúfame, že vám to nejakým spôsobom pomohlo vytvoriť si celkový názor na marihuanu.

My vo SvetFitness sa určite nechceme hrať na niekoho, kto striktne dodržiava stravovací a tréningový plán a nikdy z neho neurobí krok vedľa, napríklad si z času na čas radi doprajeme alkohol, ale náš postoj k drogám je veľmi negatívny a určite ich nikomu neodporúčame ani nepodporujeme.

--

Na záver vám môžeme len pripomenúť, že svoje názory môžete napísať do komentárov pod článkom, radi si ich prečítame a v prípade potreby na ne odpovieme!

Ďalšie epizódy zo série Fitness Vices:

 

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.