Ostatné

Séria fitness zlozvykov #3: Ako fajčenie ovplyvňuje silový tréning?

V treťom článku nášho seriálu o fitness zlozvykoch sa pozrieme na závislosť, ktorá sa v poslednom čase vyskytuje čoraz častejšie. Hoci cvičenie by malo aspoň do určitej miery predstavovať zdravý životný štýl, málokedy sa mi podarí ísť do posilňovne bez toho, aby som nebol nútený vdychovať cigaretový dym od dospievajúcich chlapcov.

Tak ako v predchádzajúcich častiach nášho seriálu, aj teraz sa pokúsime vysvetliť túto problematiku čo najkomplexnejšie a nestranne.

Aké sú výhody pravidelného fajčenia cigariet?

Hoci negatívne účinky pravidelného fajčenia jednoznačne prevažujú nad pozitívnymi, niektoré z nich existujú. Medzi najdôležitejšie pozitíva patrí zvýšená aktivita tráviaceho traktu, blokovanie produkcie estrogénu a stimulačné účinky, ktoré oceníte najmä pred tréningom. Rozoberme si teda jednotlivé faktory nižšie.

1. Zvyšuje aktivitu tráviaceho traktu

Skutočnosť, že nikotín môže zvýšiť aktivitu tráviaceho traktu, stimulovať produkciu slín a tráviacich štiav, bude pre mnohých z vás prekvapením. Je to spôsobené tým, že nikotín sa dokáže viazať na autonómny nervový systém, ktorý ovplyvňuje produkciu vyššie uvedených štiav.

V podstate to znamená, že fajčiari dokážu lepšie tráviť potravu. Ako však vysvetlíme nižšie, majú zvýšený kalorický príjem, takže to nie je veľká výhra.

Cigarety spôsobujú závislosť
Najhoršie na cigaretách je, že v relatívne krátkom čase môžu vyvolať mimoriadne silnú závislosť.

2. Blokuje produkciu estrogénu

Ďalším málo známym "pozitívom" dlhodobého fajčenia cigariet je blokovanie produkcie estrogénu. Autori knihy si to veľmi dobre všimli Encyklopédia UXL o drogách a návykových látkachna ktorý sa v tomto článku ešte niekoľkokrát odvolám.

Keďže estrogén je u mužov katabolický hormón (teda hormón, ktorý spôsobuje rozpad svalových vlákien), môže sa to zdať ako výhoda pri získavaní svalovej hmoty. Na druhej strane však treba poznamenať, že estrogén je zodpovedný za mnohé ďalšie dôležité reakcie prebiehajúce v našom tele, a preto obmedzená produkcia tohto ženského pohlavného hormónu rozhodne nie je len výhodou.

3. Má stimulačný účinok

Pravdepodobne ste si všimli, že pomerne veľa cvičencov pred cvičením fajčí. Je to spôsobené tým, že nikotín má mierne stimulačný účinok, keď sa viaže na nikotínové acetylcholínové receptory v nervovom systéme, čo spôsobuje zvýšenú aktivitu mozgu a stimuláciu pozornosti.

Bohužiaľ, stimulačný účinok cigariet nie je taký ružový, pretože po určitom čase sa stimulačné účinky prerušia a potom sa mierne znížia.

Cigarety obsahujú veľa škodlivých látok
Je dôležité si uvedomiť, že cigareta neobsahuje len nikotín, ale aj mnohé iné a oveľa škodlivejšie látky.

Aké sú negatíva pravidelného fajčenia cigariet?

Teraz by sme sa mali pozrieť na negatíva, ktoré by pravdepodobne vystačili na celý jeden článok. Preto spomenieme len tie najhoršie alebo tie, ktoré považujeme za zaujímavé a škodlivé aj z hľadiska posilnenia. Do týchto kategórií patrí často spomínaný karcinogénny účinok cigariet, obsah niekoľkých tisícok škodlivých látok, zužovanie ciev a ďalšie, ktoré spomenieme v nasledujúcich odsekoch.

1. Spôsobuje rakovinu

O tom, že cigarety spôsobujú rakovinu, pravdepodobne nepochybujete. Koniec koncov, môžete si ho prečítať takmer na každej krabičke cigariet. Okrem dobre známych druhov rakoviny pľúc, hrtana, obličiek a pankreasu existujú aj metaštúdiektoré poukazujú na zvýšenú pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva alebo pečene. A to je celkom slušný zoznam.

2. Cigarety obsahujú až 4 000 škodlivých látok

Toto číslo sme si nevymysleli my, ale pochádza z úst Prof. RNDr. Jiřího Patočku, DrSc. Z najškodlivejších látok určite stojí za zmienku polycyklické aromatické uhľovodíkyktoré sú karcinogénne, oxid uhoľnatý, ktorý znižuje schopnosť reprodukcie, a formaldehyd, ktorý spôsobuje podráždenie slizníc a alergie.

Žuvací tabak je tiež karcinogén
Hoci žuvací tabak obsahuje podstatne menej škodlivých látok, stále je karcinogénny.

3. Zužuje cievy

Ako potvrdili mnohí odborné článkypravidelné fajčenie cigariet zužuje cievy. V praxi to znamená, že krv horšie prúdi telom, a preto nemôžete dosiahnuť takú dobrú pumpu a živiny sa dostávajú do svalov len vo veľmi obmedzenej miere. To je problém, ktorý sa týka aj tých najlepší nakopávačia preto si z dlhodobého hľadiska veľmi sťažujete priberanie svalovej hmoty.

4. Zhoršuje syntézu bielkovín

Hoci to môže byť pre niektorých prekvapením, podľa tieto zistenia fajčenie má skutočne priamy vplyv na syntézu bielkovín a zvyšuje aj produkciu určitých proteínov, ako je napríklad myostatín. Rozdiely sú naozaj výrazné, hladina myostatínu bola u fajčiarov až o 33 % vyššia.

V praxi to teda znamená, že pravidelné užívanie tabakových výrobkov veľmi znepríjemňuje naberanie svalovej hmoty.

Cigarety majú veľa negatívnych účinkov
Hoci si to mnohí fajčiari neuvedomujú, z dlhodobého hľadiska majú cigarety obrovské množstvo negatívnych účinkov nielen na zdravie, ale aj na naberanie svalovej hmoty.

5. Znižuje výdrž

Väčšina z vás už pravdepodobne počula o hemoglobíne. Ak nie, tak vám len veľmi stručne vysvetlím, že ide o červené krvné farbivo, ktoré je zodpovedné za distribúciu kyslíka všade v tele - napríklad aj do pracujúcich svalov.

Ale ako ukázal niektorých vedeckých zistenífajčiari sú iní. Známy oxid uhoľnatý, ktorý sa uvoľňuje pri horení cigariet, sa prednostne viaže na hemoglobín pred kyslíkom, preto môžu mať silní fajčiari až o 10 % viac CO v hemoglobíne ako bežní ľudia.

Dym uvoľňovaný z cigariet teda v podstate výrazne obmedzuje prísun živín do svalov, a preto ich menej napumpuje a sťažuje rast svalov.

6. Zvyšuje požiadavky na príjem kalórií

Aby sme negatíva fajčenia ukončili niečím neočakávaným, pozrieme sa na vplyv cigariet na zvýšenie úbytku tuku (a bohužiaľ aj svalovej hmoty).

Je to spôsobené vyššou produkciou stresových katabolických hormónov adrenalínu a noradrenalínu. Z vykonané štúdie ukazuje, že u fajčiarov, ktorí vyfajčili 24 cigariet denne, sa energetický výdaj zvýšil až o 10 %.

Zbavte sa závislosti od cigariet
Ak chcete, aby vaše úsilie v posilňovni k niečomu viedlo, odporúčame zbaviť sa závislosti od cigariet.

Patrí cvičenie a cigarety vôbec k sebe?

Hoci sa absolútne nechcem stavať do úlohy nejakého antropológa, tento odsek si jednoducho nemôžem odpustiť. Akýkoľvek zlozvyk, ktorý sme spomínali v našej sérii článkov, mal nejaké prijateľné pozitíva. V prípade alkohol to bola lepšia citlivosť na inzulín, v prípade marihuany to bola lepšia kvalita spánku, a teda lepšia regenerácia.

Cigarety takéto pozitíva nemajú, a predsa sú, trochu paradoxne, najrozšírenejšou neresťou. Prečo sa teda oplatí fajčiť? Nie je lepšie ušetrené peniaze investovať do permanentky alebo doplnkov?

Aký je záver článku?

Nezáleží na tom, koľko odborných štúdií tu spomenieme, pretože vždy sa nájde niekto, kto bude tvrdiť, že vyfajčí krabičku cigariet denne a stále dosahuje dobré výsledky. Osobne poznám veľa ľudí, ktorým fajčenie pomáha dodržiavať prísnu diétu. A je ťažké povedať, či je lepšie fajčiť alebo sa prejedať sladkosťami a nezdravým jedlom.

Cieľom tohto článku teda nebolo cigarety démonizovať ani odporúčať, ale objektívne ich zhodnotiť a na základe vedeckých dôkazov vám priblížiť ich vplyv na zdravie a priberanie. Rozhodnutie, či fajčiť alebo nie, je potom len a len na vás.

--

Ak máte akékoľvek otázky týkajúce sa fajčenia, môžete sa opýtať v komentároch.

Ďalšie epizódy série Fitness Vices:

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.