Stravovanie

6 zdravých alternatív, ktoré môžete chrumkať namiesto sladkostí

Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažíme, chuť na sladké alebo slané pochúťky je niekedy jednoducho nezvládnuteľná. Ale ako všetci vieme, tieto pochúťky zvyčajne nie sú príliš zdravé. Ako teda zahnať chuť na jedlo a zároveň nenarušiť svoj zdravý životný štýl? Presne na to sa chystáme odpovedať v našom článku.

Ovocie v akejkoľvek forme

Ovocie je najzdravším zdrojom jednoduchých cukrov. Okrem toho obsahuje veľké množstvo minerálov, vlákniny a ďalších stopových prvkov, ktoré nielenže pomáhajú proti chuti na sladké, ale majú aj pozitívny vplyv na naše celkové zdravie.

Okrem toho na rozdiel od rôznych sladkostí obsahuje len minimálne množstvo kalórií. Ideálne je konzumovať ovocie v čerstvej forme, ale nemusíte sa vyhýbať ani sušenému alebo mrazenému ovociu. Pri sušenom ovocí si dávajte pozor na množstvo, ktoré prijímate, pretože zvyčajne obsahuje viac cukru, a teda aj viac kalórií. Na druhej strane, mrazené ovocie si môže zachovať približne rovnaké nutričné vlastnosti ako čerstvé ovocie.

alternatívy sladkostí - čerstvé ovocie
Keď máte pocit hladu, čerstvé ovocie sa vám naozaj hodí.

Horká čokoláda

Je známe, že tmavá čokoláda je veľmi silný antioxidant. Zároveň dokáže stimulovať kardiovaskulárnu činnosťa je veľmi účinný pri zaháňaní chuti na sladké. Čím viac kakaa je v čokoláde, tým lepšie sú jej účinky. Odporúčame začať s čokoládami so 70 % a vyšším obsahom kakaa, pretože tie s nižším obsahom kakaa obsahujú aj pomerne vysoké množstvo cukru.

Ak nemáte radi horkú čokoládu, môžete ju skúsiť rozpustiť a namáčať do nej rôzne druhy ovocia alebo orechov. Nepreháňajte to však a vždy najprv skontrolujte množstvo cukru v čokoláde.

Oriešky

Ak nemáte chuť na sladké, ale stále sa nemôžete zbaviť nutkania jesť orechyMôžete vyskúšať rôzne druhy orechov. Ako už viete, ak ste čítali náš článok o najlepších orechoch, orechyorechy majú celý rad zdravotných výhod a sú chutnou náhradou napríklad chipsov alebo slaných tyčiniek.

Jedným z najlepších druhov orechov sú mandle, ktoré okrem toho, že sú skvelou chuti, môžu tiež znížiť hladinu LDL cholesterolu a podkožného tuku. Skúste ich opiecť alebo nasoliť kvalitnou soľou, aby ste zvýraznili ich chuť.

alternatívy sladkostí - orechy
Hoci orechy nie sú práve sladké, sú skvelou alternatívou napríklad k čipsom.

Domáca zmrzlina

Kto nemá rád zmrzlinu? Krémovú pochúťku v rôznych podobách si väčšina z nás vychutnáva už od detstva. Problémom zmrzliny v stánku so zmrzlinou však je, že zvyčajne obsahuje veľa cukrov a inýchprídavné látky, ktoré môžu v našom tele spôsobiť viac škody ako úžitku.

Ak si ho však nemôžete dovoliť, aspoň v letných mesiacoch si ho môžete ľahko pripraviť doma. Všetko, čo potrebujete, je mixér, ovocie podľa vlastného výberu a tekutina, aby bola krémová. Odporúčame napríklad kokosové mlieko alebo môžete vyskúšaťvanilkový alebo čokoládový proteínový nápoj na zmrzlinu plnú bielkovín.

Proteínové tyčinky

Proteínové tyčinky môžu byť veľmi chutným a nutrične bohatým občerstvením, ktoré dokonale uspokojí vašu chuť na sladké. Musíte však dávať pozor na to, čo sa v tyčinke nachádza a či neobsahuje príliš veľa cukru. Môžete si vybrať napríklad podľa nášho rebríčka najlepších proteínových tyčiniek, kde sme pre vás vybrali tie najlepšie tyčinky.

alternatívy sladkostí - proteínové tyčinky
Proteínové tyčinky síce obsahujú kalórie, ale chutia dobre a obsahujú veľa bielkovín.

Zeleninové lupienky

Tu sa pri zaháňaní chuti na slané púšťame na trochu tenký ľad. Zeleninové čipsy, rovnako ako zemiakové čipsy, obsahujú veľa tuku, soli a iných škodlivých látok. Vyhnite sa tým zo supermarketu. Ak máte chuť na hranolčeky, skúste si ich upiecť doma, napríklad z cukety, zeleru alebo mrkvy. Môžu byť jemne ochutené kvalitným olejom, mierne osolené alebo bez soli.

Ako si vypestujete chuť na sladké?

Na záver si stručne zopakujme, čo je príčinou chuti na sladké a ako jej možno predchádzať. Vždy, keď máme na niečo chuť, naše telo nám v podstate hovorí, že nám niečo chýba. V prípade chuti na sladké je to často nedostatok sacharidov.

Nedostatok sacharidov môže mať niekoľko rôznych príčin. Medzi ne môžeme zaradiť:

  • dlhodobý kalorický deficit
  • nesprávne zloženie stravy
  • nedostatok komplexných sacharidov

Nejde však len o zlé zloženie stravy. Stres, únava alebo dokonca extrémne prejedanie sa sú tiež častými príčinami chuti na sladké.príjem jednoduchých sacharidov, ktoré môžu v tele dokonca spôsobiť stavy podobné závislosti. Najlepším spôsobom, ako predísť chuti na sladké, je vyvážená strava a dostatok spánku.a aktívne znižovanie stresu, napríklad prostredníctvom dostatočného príjmu vitamínu D.

Ale samozrejme, nefunguje to na 100 % a môžete si byť istí, že minimálne počas diéty vás budú premáhať chute na sladké. Poďme sa teda pozrieť na to, ako proti nemu účinne bojovať pomocou zdravých alternatív.

Nebojte sa občerstvenia

Keď dostanete chuť na sladké alebo slané, majte na pamäti, že je to úplne normálny stav a nikdy sa mu nedá úplne vyhnúť. Nemusíte sa za to trestať ani si občas odopierať pochúťky. Skôr ako siahnete po balíčku čipsov alebo tabuľke čokolády, vyskúšajte jeden z našich tipov.

Prečo nám môžete dôverovať?

Podobné články

Diskusia (0)

Máte otázku? Alebo chcete len vyjadriť svoj názor? Pošlite nám komentár.